نرگس نوروزی روز جمعه در گفت وگو با خبرنگار اجتماعی ایرنا درمورد علل روانی سوءمصرف مواد مخدر اظهار داشت: وابستگی (اعتیاد) به مواد مخدر به طور حتم از علل روانی نیز تاثیر میپذیرد. به عنوان مثال در کودکان و نوجوانان اثرپذیری، الگوبرداری، زودرنجی و کنجکاوی گاه موجب مصرف مواد اعتیادآور میشود.
وی افزود: عدم احساس امنیت و آرامش در خانواده و تداوم برخی فشارهای روحی و روانی نیز میتواند یک عامل موثر در بروز اعتیاد باشد. همچنین فرار از وقایع و رویدادهای تلخ و ناگوار نیز گرایش به مواد دخانی را افزایش میدهد.
این مشاور خانواده ادامه داد: مصرف مواد اعتیادآور گاه نیز با هدف دوری ذهن از واقعیت انجام و به سبب آزادی ناخودآگاه ذهن تداوم مییابد و به وابستگی اعتیاد بدل میشود.
به گفته نوروزی، براساس برخی تحقیقات، ژنتیک (طبیعت بدن) نیز بر گرایش به مصرف مواد دخانی اثرگذار است.
وی در ادامه در خصوص آسیبهای خانوادگی اعتیاد نیز اظهار داشت: اعتیاد با ایجاد اختلال در کنترل ذهن و سیستم عصبی معتاد را تحریک و بیمار را با توهمات ذهنی روبهرو میکند.
نوروزی خاطرنشان کرد: این مساله سبب بروز خشونت و پرخاشگری، تنبیه بدنی، فقدان امنیت و آرامش و اضطراب و افسردگی برای اعضاء خانواده میشود.
به گفته این روانشناس، اعتیاد یکی از والدین همچنین با تحمیل هزینههای سنگین اقتصادی بر اعضاء خانواده مسئولیتپذیری همسر و فرزندان را نیز افزایش و این مساله نیز گاه سلامت روان خانواده را تحت تاثیر قرار میدهد.
نوروزی همچنین در خصوص برخورد جامعه و نزدیکان با معتاد تاکید کرد: یک دستورالعمل واحد در این رابطه اثرگذار نخواهد بود؛ هر معتاد باید براساس موقعیت خانوادگی، اقتصادی، اجتماعی، سن و جنس بررسی شود.
وی یادآور شد: به منظور پیشگیری از اعتیاد اما بیشک حمایتهای عاطفی و روانی و افزایش امنیت و آرامش در خانواده میتواند از بروز یک فاجعه تحت عنوان اعتیاد جلوگیری کند.