به گزارش ایرنا این همایش با همت و همکاری رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در چین، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشگاه فرهنگ و زبان پکن و مرکز مطالعات فرهنگی روابط راهبردی برگزار شد.
در این همایش که «عباسعلی وفایی» رایزن فرهنگی ایران در چین، «هوانگ زو ویو» رئیس موسسه مطالعات چین و رییس کرسی مطالعات چینی دانشگاه فرهنگ و زبان پکن، «غلامعلی چگینی زاده» رییس مرکز چین شناسی دانشگاه علامه طباطبایی، «محسن شریعتی نیا» عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی، «حامد وفایی» استاد دانشگاه تهران و «شی گوانگ» رییس بخش زبان های غرب آسیا دانشگاه پکن برگزار شد روابط فرهنگی ایران و چین مورد بررسی قرار گرفت.
چاپ و انتشار ۱۰۰ عنوان کتاب فارسی و چینی
«عباسعلی وفایی» رایزن فرهنگی ایران در چین در این همایش گفت: همکاری های علمی و دانشگاهی در روابط سیاسی و اقتصادی اثر گذار است بنابراین سهم دانشگاهیان در این مسیر بسیار بالا است.
وی با بیان اینکه در سال های گذشته در روابط دانشگاهی و تبادل دانشجو و استاد میان ایران و چین، پیشرفت زیادی ایجاد شده است افزود: رایزنی فرهنگی ایران در چین تلاش خواهد کرد تا ارتباطات دانشگاهی را بیش از پیش مستحکم تر و بیشتر کند.
وفایی با بیان اینکه دانشگاه علامه طباطبایی از دانشگاه های برتر حوزه علوم انسانی ایران است گفت: این دانشگاه بتازگی با دانشگاه زبان و فرهنگ پکن تفاهم نامه همکاری امضا کرده است و امیدواریم این همکاری ها تقویت شود.
رایزن فرهنگی ایران در چین اظهار کرد با وساطت دانشگاه فرهنگ و زبان پکن، قرار است ۱۰۰ عنوان کتاب به زبان های چینی و فارسی ترجمه و منتشر شد در مرحله امضای قرارداد هستیم و اجرای آن باعث تقویت روابط فرهنگی چین و ایران خواهد شد.
او با بیان اینکه چین شناسی دانشگاه علامه یکی از قدیمی ترین نهادهای چین شناسی در خاورمیانه و ایران است گفت: برگزاری این کنفرانس نخستین دستاورد تفاهم نامه همکاری میان دانشگاه علامه تهران و فرهنگ و زبان پکن بود.
ضرورت ایجاد توازن میان چین اقتصادی و سیاسی با چین فرهنگی
«محسن شریعتی» نیا از اساتید دانشگاه شهید بهشتی نیز در این همایش با اشاره به اینکه تصویر مسلط در ایران از چین «تصویر اقتصادی» است گفت تصویر دوم مردم ایران از چین یک «تصویر سیاسی» است و به دلیل مراودات نزدیک سیاسی دولت این تصویر هم تصویر مهمی است.
وی ادامه داد: اما «چین فرهنگی» علیرغم زحمات دانشجویان و فعالان فرهنگی این حوزه، در ایران ناشناخته است و به نظرم لازم است که روی چین فرهنگی متمرکز شویم تا تصاویر ایران از چین متوازن شود.
استاد دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به اینکه شاید در چین هم تصویر مردم از ایران یک ایران ژئوپلتیک باشد تصریح کرد: اما ایرانی ها در گذشته بیشتر چین فرهنگی را می شناختند و جاده ابریشم قدیم بیانگر روابط فرهنگی دو کشور بوده است.
آینده روابط فرهنگی ایران و چین روشن است
«حامد وفایی» استاد دانشگاه تهران نیز در این همایش با اشاره به ایجاد شرایط جدید به دلیل شیوع کرونا در جهان گفت: قویا بر این باورم که امروز نه تنها ایران و چین بلکه جهانیان نیازمند شکل گیری گفت و گو میان تمدن های شرقی هستند "گفت و گو" در جهان امروز و روزگاری که پس از فراگیری کرونا در انتظار ما خواهد بود، مهم ترین نیاز فوری همگان است.
وی افزود: مقدمه گفت و گوی تمدن های غربی و شرقی، شکل گیری گفت و گوی شرقی - شرقی است و در میان تمدن های شرقی، جایگاه تمدن پارسی و تمدن چینی اظهر من الشمس است.
وفایی اظهار کرد در باب وضعیت چین شناسی در ایران و روابط فرهنگی ایران و چین در ایام پسا کرونا معتقدم آینده چین شناسی در ایران، آینده ای روشن است امروز حداقل در سه دانشگاه برتر ایران، صدها دانشجوی علاقه مند به فرهنگ و زبان چین مشغول به تحصیل و مطالعه در ابعاد مختلف این تمدن آسیایی اند.
به گفته وی مهم ترین نکته ای که در این باب وجود دارد این است که هم اکنون "چین شناسی بی واسطه" در ایران آغاز شده و امروز در کلاس های درس دانشگاه تهران، دانشگاه علامه طباطبایی و دانشگاه شهید بهشتی، اساتید و دانشجویان ایرانی بدون واسطه های زبانی و فرهنگی و فارغ از قضاوت غربیان و شرقیان به نظاره رخسار فرهنگ چین نشسته اند.
استاد دانشگاه تهران در ادامه برای تقویت روابط فرهنگی دو کشور پیشنهاد کرد اقداماتی مانند راه اندازی مرکز تعامل دانشگاه های ایران و چین، ایجاد کتابخانه مجازی، ایجاد اکانت های ویژه برای اساتید دو کشور برای دسترسی به منابع یکدیگر، راه اندازی شود.
روابط ایران و چین باید وارد دوران جدید شود
«غلامعلی چگینی زاده» رییس مرکز چین شناسی دانشگاه علامه طباطبایی هم در این نشست گفت: باید بعد جدیدی با عنوان بازیابی تمام قابلیت های دو فرهنگ ایران و چین برای پاسخ به چالش های راهبردی جهان پسا کرونا به روابط ایران و چین افزوده شود.
او با اشاره به اینکه اگرچه دو فرهنگ ایرانی و چینی تنها فرهنگ های بزرگ این قاره پهناور نیستند گفت: اما این دو فرهنگ قطعا از عمده ترین فرهنگ های قاره کهن هستند و باید روابط فرهنگی ایران و چین را از حالت عادی خارج کنیم و روابط فرهنگی را در خدمت چالش های این دو ملت بزرگ قرار دهیم.
چگینی زاده تصریح کرد: روابط فرهنگی ایران و چین باید از منظری سیاسی و بین المللی مورد متوجه قرار گیرد چون اگر این بعد مغفول شود مانع از اثرگذاری خواهد شد بنابراین رویکرد سیاسی بین المللی در نگاه فرهنگی به روابط دو کشور باید مبنای تعامل ایران و چین قرار گیرد.
وی با بیان اینکه ایران و چین علاوه بر حوزه های فرهنگی می توانند بسترهای لازم چند جانبه گرایی را هم فراهم کنند گفت: روابط فرهنگی دو کشور باید از قالب های کلیشه ای و تکراری خارج شود و مهیای پاسخ به نیازهای فرهنگی بین المللی شود.
استاد دانشگاه علامه افزود: روابط فرهنگی ایران و چین باید از مدار سنتی و گذشته خارج شود و به یک بازسازی بیانجامد که این بازسازی بتواند استفاده از منابع و ظرفیت های دو کشور را در خدمت نیازهای بسیار ضروری دو کشور قرار دهد.
او گفت: روابط ایران و چین باید وارد دوران جدید شود و از تمرکز صرف بر باز خوانی های بدون هدف متون کلاسیک خارج شود.