اصفهان – ایرنا – کاهش نرخ ابتلا به اعتیاد نیازمند تغییـر دیدگاه‌های مثبت افراد و تقویـت نگـرش‌های منفـی نسبت به مواد مخدر است که این امر می‌تواند از افزایش گرایش به مصرف این مواد پیشگیری کند.

امروزه بیشتر جوامع در معرض آثار سوء مصـرف مـواد مخدر قرار دارند که ایـن آثـار سـوء بـر جنبـه‌های مختلـف فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی تأثیرگـذار اسـت.

از سویی دامنـه تخریب مصرف مواد و وابستگی بـه آن، چنـان گسـترده و عمیق است که نه تنها خود فرد مصرف کننده، بلکه تمـام شبکه‌های اجتماعی از خانواده و دوسـتان تـا محـیط‌های تحصیلی و شغلی را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

نگرش مثبت فرد همراه با ناآگاهی نسبت به مضرات مصرف مواد مخدر قطع به یقین می‌تواند باعث  مهم ندانستن مصرف مواد مخدر از سـوی فرد شود.

در این راستا نگاه و دید افراد نسبت بـه اسـتعمال مـواد مخـدر و داشتن دید تفریحی و لذتگرایانـه بـدون داشـتن عواقـب ناشی از مصرف از سوی فرد بر گرایش و میـل بـه سـمت مصرف مواد مخدر تأثیر دارد ؛ بر این اساس شناخت عوامل مؤثر در نگـرش مثبـت بـه سـوء مصرف مواد و پیامدهای آن از اولین و مهم ترین اقدامات در برنامه‌های پیشگیرانه از سوء مصرف مواد اسـت

برخی باورهای عمومی نادرست، استفاده طولانی مدت از مواد مخدر به ویژه از نوع سنتی را  موجب طول عمر، کاهش دردهای جسمانی، پیشگیری‌کننده از افزایش قند خون، ضد بیماری سرطان، دارویی برای آرام کردن و خواباندن کودکان، کاهش فشارهای عصبی و حتی کاهش ترس و افزایش توان جسمی می‌داند که مطالعات دقیق علمی بیانگر باطل بودن تمام این باورهاست.

آگاهی درباره عوارض مصرف مواد مخدر به بهبود برنامه‌های کـاهش تقاضا منجر می‌شود

کارشناس حوزه مقابله با عرضه و تقاضا شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر اصفهان گفت: آگاهی، اطلاع رسانی و آموزش مردم نسبت به عوارض سوء مصرف مواد مخدر، بهبود برنامه‌های کاهش تقاضا را منجر می‌شود.

احسان شریفی در گفت و گو با ایرنا افزود: هنوز هم در بین برخی افراد نگرش‌های مثبتی نسبت به مصرف مواد مخدر وجود دارد که همین امر موجب گرایش به مصرف و افزایش تقاضا می‌شود.

وی ادامه داد: برخی از این نگرش‌های مثبت به مصرف مواد از جمله تریاک سابقه دیرینه دارد از جمله ادعای خواص جوان‌سازی و از بین رفتن دردهای جسمانی است.

این کارشناس حوزه مواد مخدر اصفهان افزود: این جمله در بین تبلیغ‌کنندگان به مصرف مواد مخدر براساس نگرش‌هایی که از گذشته وجود داشته است عنوان می‌شود که می‌گویند" بکشید اگر جنس خوب هست" و سابقه آن را به اجداد خود ربط می‌دهند.

وی ادامه داد: در این راستا باید با بیان و آموزش اثرات و عوارض روانی، جسمانی، اجتماعی و اقتصادی این مواد مانع از رغبت افراد به سمت مصرف این مواد افیونی شد.

شریفی بیشترین ماده کشفی و مصرفی مخدر در استان اصفهان را تریاک عنوان کردد و افزود: سابقه خرید و و فروش و ترانزیت مواد مخدر از ایران به هفت هزار سال پیش بر می‌گردد که ابتدا جنبه گیاهی داشته و سپس به اشکال مختلف تغییر کرده است.

وی با اشاره به فعالیت‌های گسترده شورای هماهنگی مواد مخدر در حوزه‌های پیشگیری، درمان و حمایت‌های اجتماعی، مقابله با عرضه و تقاضا، حقوقی و مشارکت‌های مردمی گفت: اکنون ۱۸ دستگاه اصلی در استان عضو  شورا هستند و اقدامات مهمی را در حوزه‌های مختلف انجام می‌دهند.

یکی از راهبردهای مهم پیشگیرانه، تغییر نگرش مثبت مردم نسبت به مواد مخدر است

کارشناس خوزه فرهنگی و پیشگیری شورای مواد مخدر اصفهان با تاکید بر اهمیت اقدامات و راهبردهای پیشگیرانه برای کاهش مصرف این مواد افیونی در جامعه گفت: یکی از این  اقدامات، اجرای برنامه‌های مختلف بمنظور تغییر نگرش مثبت مردم نسبت به مخدرهاست.

رسول خرمیان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: علاوه بر دیدگاه‌های اشتباه و غلطی که درباره مخدرهای سنتی مانند تریاک در جامعه رواج دارد، تبلیغات آسیب‌زایی هم برای مخدرهای صنعتی مانند ، شیشه و گل (ماریجوانا) بین جوانان و بانوان برای لاغری می‌شود.

وی ادامه داد: در برخی از این تبلیغات از این مخدرهای مخرب و ویرانگر روح و جسم برای درمان اختلالات روانی و جنسی و افسردگی نیز استفاده می‌شود.

سرپرست سابق شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر اصفهان افزود: این در حالیست که سوء مصرف مواد مخدر همواره یکی از مشکلات بهداشتی، اجتماعی و اقتصادی مهم در بسیاری از کشورهاست که اثرات زیانبار دارویی، اجتماعی، قانونی، بهداشتی و اقتصادی بسیاری را بر کشورها تحمیل می‌کند.

وی با تاکید بر اهمیت آموزش مهارت‌های زندگی برای جامعه بمنظور پیشگیری از گرایش به سمت آسیب‌های اجتماعی از جمله اعتیاد گفت: این مهارت‌ها می‌تواند موجب بهبود مهارت‌های ارتباطی، تصمیم‌گیری، حل مساله، تفکر نقاد، مقابله با هیجانات و افزایش پذیرش اجتماعی افراد شود و توانمندی در این موارد به نوبه خود می‌تواند احتمال گرایش به سوءمصرف مواد را کاهش دهد.

خرمیان افزود: برنامه آموزش مهارت‌های زندگی در پیشگیری از سوء مصرف مواد مخدر، یک رویکرد تازه برای پیشگیری است که در وهله اول بر عوامل روانی، اجتماعی سوق دهنده فرد به شروع سوءمصرف مواد تمرکز دارد و تاکید عمده این برنامه بر رشد مهارتهای شخصی و اجتماعی است.

 به گفته وی بهره‌گیری از رویکرد اجتماعی و به نوعی اجتماع ‌محور کردن مبارزه با مواد مخدر به‌عنوان یکی از آسیب‌های اجتماعی مهم، گامی اثربخش در پیشگیری از اعتیاد است.

کارشناس حوزه فرهنگی و یشگیری شورای مبارزه با مواد مخدر اصفهان افزود: بر این اساس، پیشگیری از سوءمصرف مواد نیازمند مشارکت جدی مردم و بخش‌های دولتی و غیردولتی است زیرا اعتیاد زمینه‌ساز بروز بسیاری از مشکلات اجتماعی است.

وی ادامه داد: اکنون مواد مخدر و اعتیاد به ابزار جنگ نرم و تهدید علیه امنیت ملی از یکسو و هدررفت و ناکارآمدی نیروی انسانی در بخش‌های اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی کشور از سوی دیگر تبدیل شده است.

خرمیان تاکید کرد: تنها با رویکرد اجتماعی و در قالب حمایت از مراکز و سازمان های مردم نهاد می‌توان به راهکارهای موفق در پیشگیری از اعتیاد دست یافت.

خرمیان اظهار داشت: مردم باید با روش‌های مختلف مانند بالابردن میزان حساسیت خود نسبت به مَضرات مواد مخدر و و ارتقا سطح آگاهی خود در باره انواع مواد و خطرات مصرف آن، به مبارزه با این بلای خانمانسوز بپردازند.

وی تصریح کرد: مردم با اِشراف به نقش مثبت اجتماع یا محله خود در پیشگیری از اعتیاد می‌توانند به تشکیل گروه‌های خودجوش مبارزه با مواد اعتیادآور اقدام کنند.

سال گذشته در استان اصفهان ۴۲ تُن مواد مخدر کشف شد که نسبت به سال ۹۷ معادل ۲۰ درصد افزایش داشت که ماده مخدر شیشه ۳۰۰ درصد افزایش و هرویین ۶۷ درصد کاهش داشته و بیشترین ماده مخدر کشف شده و مورد مصرف در استان، تریاک است.

۲۶ ژوئن مقارن با پنجم تیر بعنوان "روز جهانی مبارزه با سوء مصرف مواد مخدر" و  ۳۱ خرداد تا ششم تیر بعنوان "هفته مبارزه با مواد مخدر" نامگذاری شده است.