تهران- ایرنا- نایب رئیس کمیسیون اقتصاد نوآوری و تحول دیجیتال اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه عدم اجرای آئین‌نامه صادرات، پایمال کردن حق فعالان ICT است، تصریح کرد: تصویب آئین‌نامه اجرایی حمایت از توسعه صادرات نرم‌افزار و خدمات فن‌آوری اطلاعات، حق مسلم فعالان این حوزه اقتصادی است.

به گزارش روز چهارشنبه فدراسیون فاوا، «فرزین فردیس» تأیید آئین‌نامه اجرایی صادرات در شورای عالی اقتصاد را یک گام مثبت ارزیابی می‌کند و معتقد است: مهم‌ترین اتفاقی که با تصویب این آئین‌نامه می‌تواند رخ دهد و من اطمینان دارم که رخ خواهد داد، این است که تکلیف فعالان تجارت ICT روشن می‌شود.

مقررات‌گذاری و شفافیت باعث توسعه تجارت می‌شود

این فعال اقتصادی با بیان اینکه شفافیت مقررات مهم‌ترین عامل تسهیل تجارت نرم‌افزار است، گفت: روشن شدن تکلیف به این معنا است که فعالان حوزه تجارت باید بدانند که رفتار دولت با آن‌ها چگونه است.  

فرزین با اشاره به فقدان مقررات روشن در حوزه صادرات نرم‌افزار و خدمات فن‌آوری اطلاعات افزود: در گذشته برخوردهای متناقضی از سوی نهادهای مختلف دولتی با فعالان تجارت نرم‌افزار وجود داشت و رفتارها دوگانه بود، یکی نهاد تشویق و حمایت کرده و یک‌نهاد نیز مانع‌تراشی می کرد.

وی با اشاره به ماهیت نامشهود نرم‌افزار و خدمات فن‌آوری تأکید می‌کند: رفتار دوگانه و فقدان سیاست واحد، باعث بلاتکلیفی در میان فعالان حوزه شده بود که جلوی رشد به‌ویژه در حوزه تجارت خارجی را گرفته است.

فرزین ضرورت تصویب آئین‌نامه را این‌گونه تشریح می‌کند که فعالان و تاجران متوجه می‌شوند که توان انجام چه‌کاری دارند و هر فعالیت آن‌ها چه بازخوردی از سوی نهادها دولتی و حاکمیتی خواهد داشت. مقررات گذاری باعث می‌شود که رفتار نهادهای حاکمیت قابل پیش‌بینی شود و در نتیجه فعالان تجاری بهتر بتوانند برای رشد و توسعه بازارهای خود تصمیم‌گیری کنند.

نایب‌رئیس کمیسیون اقتصاد نوآوری و تحول دیجیتال اتاق بازرگانی تهران، معتقد است: پیش‌بینی پذیری کمک می‌کند که فعالان اقتصادی بتوانند تولید و صادرات‌شان را برنامه‌ریزی کنند، برای سرمایه‌گذاری، تصمیم‌گیری کنند و بهتر تصمیم بگیرند که چه محصولی را به چه کشورها و چه بازارهایی صادر کنند.

دولت نباید دست و پای فعالان ICT را ببندد

وی در ادامه با اشاره با صحبت‌های اخیر معاون فن‌آوری و نوآوری وزارت ارتباطات و فن‌آوری اطلاعات تأکید کرد:  هدف‌گذاری سهم ۱۰ درصدی صنعت ICT در اقتصاد کشور، امکان‌پذیر و عملی است، اما باید توجه داشت که اگر مسئولان دولتی هدف‌هایی فراتر از این و امکان حضور بین‌المللی صنعت ICT کشور را می‌خواهند نباید دست و پای فعالان ICT را ببندند.

به گفته فردیس،  ظرفیت بالایی در صنعت فن‌آوری اطلاعات و ارتباطات کشور، چه در حوزه نرم‌افزار و محتوا و چه در حوزه سخت‌افزار وجود دارد، اما برای آزاد شدن این ظرفیت‌ها و پتانسیل‌ها برای دستیابی به بازارهای جهانی، دولت باید آزادی عمل بیشتری به فعالان این صنعت بدهد.

ضعف‌ها را نباید گردن هم بیاندازیم

فرزین در پاسخ به این سؤال که تعلل در تصویب آئین‌نامه اجرایی حمایت از توسعه صادرات نرم‌افزار و خدمات فن‌آوری اطلاعات، به چه دلیل رخ‌داده است، می‌گوید:  من فکر می‌کنم که در هر برهه‌ای از زمان میان بخش خصوصی و دولتی ناهماهنگی‌هایی وجود داشته است. یک دوره دولت از بخش خصوصی عقب می‌ماند و یک دوره بخش خصوصی عقب‌تر است. اینکه بخش خصوصی و دولتی تقصیر را گردن همدیگر بیاندازند، فایده‌ای به تجارت نمی‌رساند.

نایب‌رئیس کمیسیون اقتصاد نوآوری و تحول دیجیتال اتاق بازرگانی تهران تأکید می‌کند که هماهنگی و وحدت میان بخش خصوصی و دولتی باید تقویت شود و می‌گوید: اگر قصد داریم در هر صنعتی رقابت‌پذیر باشیم، همه بازیگران و متصدیان صنعت باید باهم هماهنگ و همگام باشند.

استاندارد و شفافیت صادرات را تضمین می‌کند

فردیس با اشاره به محتوای آئین‌نامه اجرایی حمایت از توسعه نرم‌افزار و خدمات فن‌آوری اطلاعات در مورد مسئولیت نهادهای بالادستی برای استانداردسازی و گواهینامه‌های واحد می‌گوید: مسئله استاندارد اهمیت بالایی دارد و واجب است که این مسئولیت درست اجرا شود.

وی توضیح داد: بارها شنیده‌ایم که تولید یک محصول بی‌کیفیت توسط یک صادرکننده یا یک تولیدکننده ایرانی و صادرات آن به بازارهای خارجی، باعث از بین رفتن اعتبار کل آن صنعت در بازار هدف شده است.

فردیس به صنعت مصالح ساختمانی اشاره کرد و گفت:  برای مثال در سال‌های اخیر تولیدکنندگان مصالح ساختمانی با بازار عراق دچار مشکل شده‌اند، تنها دلیل آن این است که یک تولیدکننده فرصت‌طلب، با ارسال سیمان کم کیفیت و پایین‌تر از حد استاندارد، اعتماد به تولیدکنندگان ایرانی و اعتبار محصولات ایرانی در بازار عراق را زیر سؤال برده است. نمونه‌های چنین اتفاقاتی در بسیاری از بازارهای خارجی رخ‌داده است و اعتبار بازرگانان ایرانی قربانی کالاهای بی‌کیفیت و فاقد استاندارد یکسری تولیدکنندگان خاص شده است.

نایب‌رئیس کمیسیون اقتصاد نوآوری و تحول دیجیتال اتاق بازرگانی تهران تأکید کرد:  اگر نهادی برای ایجاد استانداردهای واحد وجود داشته‌باشد و نظارت بر اعمال این استانداردها در کالا و خدمات صادراتی به‌صورت مستمر پیگیری شود، اعتبار و اعتماد به تولیدکنندگان ایرانی در بازارهای مقصد تضمین می‌شود.

آئین‌نامه حمایت از صادرات حق فعالان حوزه آی‌سی‌تی است

فردیس با اشاره به لزوم هماهنگی تشکل‌ها، بازرگانان و تولیدکنندگان نرم‌افزار و خدمات فن‌آوری اطلاعات برای تصویب این آئین‌نامه تأکید کرد: برای گرفتن حق همیشه باید تلاش کرد، من تصور نمی‌کنم کسی در این مورد شک داشته‌باشد. تصویب این آئین‌نامه حق مسلم فعالان حوزه تجارت نرم‌افزار و خدمات فن‌آوری اطلاعات است که نباید گذاشت پایمال شود.