پروفسور «فان هونگدا» روز پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: ایران امضا کننده معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای است در طول این سال ها ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی همکاری بسیار خوبی داشته اند به طوری که این نهاد بین المللی بارها و بارها از ایران تمجید کرده است.
وی اظهار داشت: با وجود فشارهای شدید آمریکا، آژانس بین المللی انرژی اتمی بیش از ۱۰ ارزیابی معتبر از بازرسی های خود از ایران را منتشر کرده است مبنی بر اینکه تهران توافق هسته ای را به طور کامل اجرا کرده است و همین امر ثابت می کند توسعه هسته ای ایران با تایید آژانس بین المللی انرژی اتمی انجام می شود.
مدیر مرکز تحقیقات خاورمیانه چین گفت: با این وصف دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا، همواره در مورد توافق هسته ای ایران موضع انتقادی داشته و بر انگلیس، فرانسه و آلمان فشار آورده است تا بطور مشترک بتوانند با ایران مخالفت کنند که این بار این سه کشور به طور هماهنگ پیش نویس قطعنامه علیه ایران را پیشنهاد دادند و با فشار آشکار آمریکا در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی آنرا تصویب کردند.
این کارشناس مسایل ایران و خاورمیانه همچنین درباره تاثیرات مخرب این قطعنامه گفت: از آنجا که آمریکا به طور آشکار از توافق هسته ای ایران در سال ۲۰۱۸ عقب نشینی کرد، «فشار حداکثری» را به ایران تحمیل و این کشور را مجبور به واکنش کرد به طوری که تهران هم مجبور شد برخی از تعهدات خود را مطابق مقررات مربوط به توافق هسته ای ایران به حالت تعلیق درآورد.
فان تصریح کرد: اکنون که آژانس بین المللی انرژی اتمی با نقض توافق هسته ای ایران، قطعنامه صادر کرده است ایران هم می تواند واکنش هایی درخور داشته باشد البته جامعه جهانی باید توجه داشته باشد که چه کسی توافق هسته ای مهم و تاریخی را به این سمت و سو سوق داده است.
مدیر مرکز تحقیقات خاورمیانه چین اظهارات نماینده کشورش در آژانس در خصوص مخالفت با این قطعنامه را مورد توجه قرار داد و افزود: چین همواره طرفدار حل و فصل مسالمت آمیز اختلافات بین المللی بوده و به برجام پایبندی نشان داده و معتقد است که تنش های کنونی توافق هسته ای ایران عمدتاً ناشی از عقب نشینی ایالات متحده از یک توافق بین المللی و افزودن بر فشارها علیه ایران است.
فان تاکید کرد: آمریکا نه تنها در توافق نماند بلکه موانعی هم برای دیگران و ایران ایجاد کرد و به شکلی سرکوبگرانه با برجام برخورد کرد این برتری طلبی آمریکا یک تهدید برای امنیت و ثبات جامعه بین المللی استو به همین دلیل هم بود که چین با در نظر گرفتن دیدگاه حمایت از ایران و عدالت بین المللی، به قطعنامه شورای حکام رای منفی داد.