تبریز-ایرنا _ آذربایجان شرقی این روزها در حالی همچنان با دشواری های کرونا دست به گریبان است که آمار مبتلایان در آن روند صعودی دارد و کادر بهداشت و درمان پس از گذشت افزون بر پنج ماه از شیوع این ویروس مرگبار، از خستگی مفرط رنج می برند.

به گزارش ایرنا، در تبیین مشکلات ناشی از کرونا، ذکر این نکته کافی است که تاکنون سه پزشک و چهار پرستار در آذربایجان شرقی بر اثر ابتلا به ویروس، جان خود را از دست داده اند و ۹۵۰ نفر از حدود ۱۲ هزار کادر بهداشتی و درمانی درگیر با بیماری نیز بستری شده اند.

از سوی دیگر از مجموع ۱۶ هزار بیماری که تاکنون به کرونا در آذربایجان شرقی مبتلا شده اند، حدود ۶۱۰ نفر، معادل حدود ۳.۸ درصد آنان جان خود را از دست داده اند که رقم قابل توجهی است.

همچنین نباید این نکته را ناگفته گذاشت که انجام روزانه نزدیک به یکهزار تست و پاسخگویی به خیل شهروندان مشکوک به کرونا، خستگی پنج ماهه کادر بهداشت و درمانی آذربایجان شرقی را دوچندان می کند.

استفاده از ماسک و رعایت فاصله ۱.۵ متری تنها راه پیشگیری از کروناست

رییس دانشگاه علوم پزشکی تبریز به ایرنا گفت: تنها راه مقابله با شیوع کرونا در جامعه، استفاده از ماسک و رعایت پروتکل های بهداشتی و فاضبه یک و نیم متری است.

دکتر محمد حسین صومی با بیان اینکه جامعه پرستاری و پزشکی ما بشدت،خسته شده اند، گت: اگر به خودمان رحم نمی کنیم به جامعه پزشکی و پرستاری رحم کنید.

وی با اشاره به اینکه تا این لحظه ۹۵۰ نفر از خادمان سلامت در آذربایجان شرقی به دلیل ابتلا به کرونا بستری شده اند، افزود: تاکنون ۳ پزشک و ۴ پرستار از این استان جان خود را به دلیل بیماری کرونا از دست داده اند.

وی ادامه داد: با توجه به افزایش بستری های بیمارستانی به نظر می رسد ویروس در حال گسترش است و آذربایجان شرقی در وضعیت هشدار قرار دارد.

صومی با بیان اینکه تنها ۸ درصد جمعیت استان با ویروس مواجه شده اند، گفت: امکان انتشار ویروس بالا و با توجه به اجتماعات گسترده ای که در حال انجام است، رفته رفته تعداد بیماران  نیز در حال افزایش است بطوری که روزانه ۴۰۰ نفر فرد مثبت در استان شناسایی می شود.

وی با تاکید بر اینکه هنوز فکر میکنیم اوج کرونا در استان تجربه نشده است ، گفت: حداکثر تعداد روزانه بستری ۸۲۰ نفر بود و مطالعات نشان میدهد که هنوز به اوج درگیری با کرونا در استان نرسیده ایم.

رییس دانشگاه علوم پزشکی تبریز با بیان اینکه روزانه ۵ درصد مبتلایان شناسایی شده در استان را کودکان زیر ۱۵ سال تشکیل می دهند، افزود: در نیمه دوم اردیبهشت و اوایل خرداد تعداد بستری و فوتی ها کاهش پیدا کرد، ولی بعد از آن افزایش یافت.

وی با تاکید بر اینکه امکان ابتلای مکرر به کرونا وجود دارد، اگر چه درصدش کم است، ادامه داد: با استفاده از ماسک به همراه رعایت پروتکل های بهداشتی و فاصله یک و نیم متری جلوی انتشار ویروس گرفته می شود.

صومی گفت: عروسی ها و عزاداری ها به دلیل عدم رعایت پروتکل های بهداشتی و فاصله اجتماعی بیشترین کانون انتشار ویروس هستند.

وی ادامه داد: ما به مردم توصیه می کنیم برای تشییع پیکر عزیرانشان در تعداد محدود حضور یابند، ولی از طرف دیگر با برگزاری مجالس عزا در منزل، کانون انتشار ویروس می شوند، مراسمات عروسی در استان داشتیم که تعداد بسیاری در آن مراسم به کرونا مبتلا شدند.

وی اظهار کرد: تا این لحظه ۱۵ هزار و ۷۵۶ فرد مبتلا در استان شناسایی شده که ۶۰۷ نفر معادل ۳.۸ درصد مبتلایان جان باخته اند.

رییس دانشگاه  علوم پزشکی تبریز با بیان اینکه روزانه حدود ۱۲۰ نفر در بیمارستان های استان بستری می شوند، گفت: هم اکنون حدود ۶۳۰ نفر مبتلا به کرونا در بیمارستان های استان بستری هستند .

وی خاطرنشان کرد: قرمز بودن یک استان هشدار برای اصلاح رفتار است، ترس ما این است که در پاییز آنفولانزا بر کووید ۱۹سوار شود .

وی اضافه کرد: اگر همه ماسک بزنند و پروتکل های ابلاغی اجرا و فاصله گذاری اجتماعی به خوبی رعایت شود، انتقال ویروس کمتر خواهد شد.

زنان خانه دار در صدر مبتلایان به کرونا در آذربایجان شرقی

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی تبریز نیز به ایرنا گفت: در آذربایجان شرقی رعایت پروتکل های بهداشتی نسبت به کل کشور خوب است.

دکتر عباسعلی درستی افزود: از نظر آمار ابتلایان به ویروس کووید ۱۹ در استان، بیشترین درصد مربوط به زنان خانه دار بوده که ۲۸ درصد میتلایان را تشکیل می دهند.

وی ادامه داد: در ۱۰ روز اخیر بالاترین آمار مبتلایان به کرونا در بناب و چاراویماق بوده و از ابتدای شیوع بیماری تا به امروز شهرستان های اهر،بناب، میانه، هریس و هشترود بالاترین آمار ابتلا به کووید ۱۹ را داشته اند.

مادر باردار کرونایی فوتی نداشتیم 

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی تبریز نیز به ایرنا گفت: هیچ فوتی از میان مادران مشکوک و بستری شده در بخش کرونا نداشته ایم، بطوری که تمامی ۲۴ مادر بستری در بخش ای سی یو و ۶ مادر تحت مراقبت های ویژه هیچ کدام جان خود را از دست نداند.

روزبه رجایی با بیان اینکه از همان ابتدا تمامی بیمارستان های استان آماده ارایه خدمات به بیماران بودند، افزود: در حدود یکهزار و ۲۰۰ تخت برای بستری این بیماران اختصاص داده شد و  در خصوص تخت های ویژه نیز با کمبودی مواجه نشدیم .

وی ادامه داد: تا کنون ۱۴ هزار و ۹ مورد بستری در استان انجام شده که ۱۲ هزار و ۶۴۵ نفر ترخیص شده و در حال حاضر ۶۳۷ مورد بستری هستند .

کمبودی در اقلام بهداشتی نداریم

معاون غذا و دارو  دانشگاه علوم پزشکی تبریز نیز به ایرنا گفت: در تمام داروخانه های استان ماسک، دستکش و مواد ضدعفونی کننده وجود دارد و تمامی اقلام به صورت عادلانه در سطح داروخانه های استان توزیع شده است .

دکتر نعمتی با تاکید بر لزوم رعایت فاصله گذاری اجتماعی و حفاظت فردی ، ادامه داد: در ابتدای شیوع بیماری میزان تولید ماسک های سه لایه جراحی در استان حداکثر ۵ هزار عدد توسط یک واحد دانش بنیان بود که امروز این میزان به ۵۰۰ هزار عدد رسیده است.

 وی ادامه داد: ظرفیت تولید ماسک ان ۹۵ استاندارد نیز در روزهای اول صفر بود و با دریافت مجوز از سازمان غذا و دارو و سازمان انرژی اتمی توانستیم این ماسک را در استان تولید و نیاز کشور را تامین کنیم به طوری که اکنون توان صادرات هم داریم .

نعمتی اضافه کرد: برای ۶۰ واحد تولیدی مجوز تولید محلول صد عفونی کننده صادر شد که در ابتدا به دلیل مشکل تامین الکل با مشکل مواجه شدیم، ولی در وضعیت فعلی محلول های ضد عفونی در همه داروخانه به وفور وجود دارد بطوری که اکنون گلایه نسبت به بازار فروش است و بخشی از الکلی که وارد شده هنوز در انباری در استان وجود دارد

وی تاکید کرد: در مورد تامین اقلام حفاظتی در وضعیت مناسبی هستیم و کمبودی در استان نداریم.