پکن- ایرنا- نشست سه جانبه وزرای خارجه کشورهای چین، هند و روسیه که روز گذشته به صورت ویدیو کنفرانس برگزار شد ضمن تقویت روابط سیاسی و اقتصادی سه کشور، فرصتی برای تغییر نظم نوین جهانی و همچنین ایجاد یک تروئیکای شرقی تازه در جهان ایجاد کرده است.

به گزارش ایرنا این سه کشور به عنوان سه قدرت بزرگ جهانی نقش تازه ای در تحولات جدید جهان دارند و با توجه عضویت چین و روسیه در شورای امنیت سازمان ملل متحد و طرح زمزمه هایی مبنی بر احتمال پیوستن هند هم به این شورا،  می توان گفت که تروئیکای جدیدی در مقابله با تروئیکای غربی شکل خواهد گرفت موضوعی که در سخنان «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه هر چند تایید نشد اما به آن پرداخته شد.

لاوروف در کنفرانسی خبری بعد از این نشست گفت: ما سیستم فعلی روابط بین المللی را غرب محور توصیف نمی کنیم چرا که همه از جمله غربی ها وفاداری خود را به منشور سازمان ملل متحد اعلام کرده اند هر چند که در عمل شاهد برداشته شدن قدم هایی هستیم که حاکی از تمایل غربی ها برای تغییر حقوق بین الملل به نظام جهانی مبتنی بر حاکمیت آنها است.

وی گفت: غرب تا امروز برغم آرزوی دیرینه خود نتوانسته است قوانین و معیارهای خود را بر همه جهان تحمیل کند و من امیدوارم سیاست مداران غربی با درنظر گرفتن تازه ترین تحولات جهانی به میزان هرج و مرجی که اقدامات یک جانبه در همکاری ها میان کشورها ایجاد می کند آگاه باشند.

وی گفت: بنابراین نمی توان گفت که نظام امروز جهان غرب محور است اما تلاش برای ساختن آن در یک پیوند تاریخی با استقرار رژیم های استعماری باعث شد که غرب در برهه ای بر سیاست جهانی تسلط یابد و امروز هم حداقل این رویه توسط برخی از کشورهای غربی ادامه خواهد یافت و ما این را در اقدامات شریکان خود مشاهد می کنیم.

لاوروف گفت: وقتی از همکاری تنگاتنگ روسیه، چین و هند به عنوان «ریک» صحبت می کنیم منظور ارایه جایگزینی برای سیستم فعلی روابط بین المللی نیست بلکه به دنبال توسعه ساختارهای همکاری های منطقه ای هستیم بخشی که در بندی ویژه در منشور سازمان ملل متحد نیز بر آن تاکید شده است ضمن اینکه چنین همکاری هایی را در دیگر کشورهای جهان همچون ناتو یا سازمان امنیت و همکاری اروپا میتوان دید که بر روابط خاص بین اعضا برای حل و فصل مشکلات منطقه ای استوار شده است و مورد تشویق نیز قرار گرفته است.

«تکمیل ساز و کار همکاری ها و شکل گیری نیروهای متحد و مشترک» هم از جمله پیشنهادات «وانگ یی» عضو شورای دولتی و وزیر خارجه چین در گفت ‌و گوهای سه جانبه با وزرای خارجه روسیه و هند بود موضوعی که بیانگر ضرورت تقویت همکاری این سه کشور با هر نام و یا اسم ممکن است.

«پایبندی بر چندجانبه گرایی» و  «تقویت همکاری در مقابله با کرونا و غلبه مشترک بر بیماری» دو پیشنهاد دیگر وزیر خارجه چین به همتایان خود از هند و روسیه بود.

وزیر خارجه چین در این نشست تاکید کرد: سه کشور باید با حفظ وضعیت کلی همکاری سه طرف، با برخورد مناسب و حل مناسب عناصر حساس در روابط دو جانبه، وضعیت کلی روابط دوستانه را حفظ کنند.

وانگ یی در مورد ضرورت همکاری در زمینه مبارزه با کرونا گفت: بیماری همه گیر کرونا ضمن تهدید زندگی مردم جهان، در اقتصاد جهانی نیز رکود و چالش بی سابقه ای ایجاد کرده است لذا این سه کشور باید همکاری ها را در این زمینه بیش از گذشته تقویت کنند.

وی در مورد  «پایبندی بر چندجانبه گرایی» هم تصریح کرد: این سه کشور باید متعهد به حفظ سیستم بین المللی با محوریت سازمان ملل بر اساس قوانین بین المللی باشند و از مفهوم چند جانبه گرایی برای تقویت و بهبود حکمرانی جهانی حمایت کنند.

وانگ یی تصریح کرد: ما باید روحیه صراحت، همبستگی، اعتماد و همکاری بین چین، روسیه و هند را پیش ببریم و از طریق توافق و همکاری در زمینه مبارزه با همه گیری،  توسعه اقتصادی و پاسداری از عدالت بین المللی سیگنال های مثبتی را به جهان بفرستیم.

وزیر خارجه چین از سه کشور به عنوان قدرت های جهانی نام برد و گفت: آنها باید وضعیت همکاری و فرصت های متقابل را درک کنند با استفاده از منافع مشترک به احیا و حفظ صلح و توسعه جهانی کمک کنند.

وی تاکید کرد که ما باید پرچم چند جانبه گرایی را بالا نگه داریم، از اهداف و اصول منشور سازمان ملل پاسداری کنیم، اقتدار و اثربخشی سازمان ملل را تضمین کنیم، ارتباطات و هماهنگی را در چارچوب سازمان ملل متحد تقویت نماییم.

چین و هند در روزهای گذشته دچار اختلافات مرزی شده اند و روابط دو کشور هم به همین دلیل تا حدی دچار تنش شده است اما برگزاری چنین نشست هایی در کنار نشست های دو جانبه گفت و گوهای امنیتی می تواند در کاهش این اختلافات موثر باشد.

"جائو لی جیان" سخنگوی وزارت خارجه چین روز سه‌شنبه تایید کرد که مقامات مرزی چین و هند روز دوشنبه دومین دیدار فرماندهان را برگزار کرده و به توافق نظر رسیدند که با در پیش گرفتن اقدامات لازم، اوضاع را کنترل و آرام کنند.

این سخنگو اظهار کرد که این نخستین دیدار دو کشور در سطح فرمانده پس از درگیری دره گالوان در هفته گذشته است ترتیب این دیدار نشان می‌دهد که چین و هند خواستار حل اختلافات از طریق گفت و گو و رایزنی‌ هستند.

به گفته وی دو طرف در این دیدار بر اساس شناخت‌های مشترک نخستین دیدار فرماندهان دو کشور، پیرامون موضوعات برجسته تبادل نظر کرده و به توافق نظر رسیدند تا با در پیش گرفتن اقدامات لازم به صلح و آرامش در مناطق رزمی و حفظ گفت و گوها کمک کنند.

گزارش ها حاکی است وزرای خارجه چین، روسیه و هند همچنین در مورد تجارت، انرژی، حمل و نقل، آموزش و بهداشت با یکدیگر بحث و گفت و گو کردند.

نشست وزرای خارجه سه کشو چین، هند و روسیه قرار بود پایان ماه مارس در سوچی برگزار شود، ولی به دلیل همه گیری ویروس کرونا این نشست برگزار نشد.