تهران – ایرنا – وزیر نفت با بیان اینکه سیاست‌های اقتصاد مقاومتی در پتروشیمی دنبال شده است، گفت: تولید محصولات پتروشیمی در سال ۱۳۷۶ برابر یک میلیارد دلار بود که با افتتاح طرح‌های جهش دوم، این رقم به ۲۵ میلیارد دلار خواهد رسید.

«بیژن زنگنه» روز پنجشنبه در مراسم آغاز بهره‌برداری از طرح‌های ملی وزارت نفت در استان‌های آذربایجان غربی، مرکزی و هرمزگان گفت: تولید پتروشیمی به قیمت ثابت در ابتدای سال ۹۲، حدود ۱۲ میلیارد دلار از نظر ارزشی بوده است که این رقم در پایان این دولت به ۲۵ میلیارد دلار می‌رسد.

وی افزود: در سال ۱۴۰۴ تولید پتروشیمی به ۳۷ میلیارد دلار خواهد رسید که این امر همواره مورد توجه رهبر معظم انقلاب بوده و در ۱۷ اردیبهشت در دیدار با تولیدکنندگان برجهش تولید تاکید کردند.

وی توضیح داد: طرح تولید خط اتیلن غرب در سال ۱۳۸۱ تصویب شد که در واقع با یک هزار و ۶۶۰ کیلومتر خط انتقال، طولانی‌ترین خط انتقال اتیلن در جهان است و از جنوب کشور تا تبریز رسیده است.

زنگنه افزود: در این طرح هر بخش از تولید اتیلن که نیاز به آب داشته است، در کنار دریا انجام شده است و با کمک این خط ۲.۵ میلیون تن اتیلن به مناطق توسعه نیافته انتقال می‌یابد که واحد اندیمشک در حال احداث است و واحدهای مهاباد و کردستان امروز افتتاح می‌شود. واحد تبریز نیز که پیش از این خوراک مایع استفاده می‌کرد با اتصال به این خط به خوراک اتیلن وصل می‌شود.

وزیر نفت در توضیح خط میاندوآب که امروز افتتاح شد، گفت: این طرح یکی از مهمترین طرح‌های دولت برای آمایش سرزمینی و برای ایجاد اشتغال و توسعه مناطق غرب کشور است.

وی با بیان اینکه تولید اتیلن در کشور در حال افزایش است، گفت: امسال تولید اتیلن به ۷ میلیون تن می‌رسد که ۲ میلیون تن آن در این خط استفاده می‌شود.

زنگنه گفت: امسال ۱۷ طرح پتروشیمی افتتاح می‌شود که پیشرفت‌های فیزیکی بالایی داشتند و تلاش داریم علاوه بر جهش دوم در تولید پتروشیمی جهش سوم در تولید را داشته باشیم و این اقدام فقط طرح‌های روی کاغذ نیست و پیشرفت فیزیکی خوبی داشته‌اند.

وی افزود: با اجرای جهش سوم در تولید پتروشیمی، تولید کشور به سه برابر کنونی خواهد رسید به گونه‌ای که تولید پتروشیمی کشور که در سال ۹۲ برابر ۱۲ میلیارد دلار بود به ۳۷ میلیارد دلار افزایش خواهد یافت.

وزیر نفت گفت: یکی از کارهای خوب در سال آخر دولت دوازدهم این است که ریل‌گذاری‌ها تثبیت می‌شود و علاوه بر آن  طرح‌هایی برای زنجیره ارزش محصولات پتروشیمی اجرا می‌شود که طرح‌های پیشران در سه زیرشاخه متانول، پروپیلن، اتیلن و بنزن است.

وی بیان کرد: بخش عمده طرح‌های تولید اتیلن انجام شده است و برای تولید پروپیلن یک طرح ابتکاری طراحی کردیم که برای تصویب به دولت ارائه می‌شود. با توجه به کمبود پروپیلن در کشور، دو خط تولید ۱.۵ میلیون در شمال، جنوب و غرب کشور طراحی کردیم که با خطوط لوله برای مناطق مرکزی و شمالی کشور انتقال می‌دهیم که با کمک آن صدها کارخانه را توسعه خواهیم داد.

زنگنه گفت: تا اواخر امسال ۱۷ طرح پتروشیمی افتتاح می‌کنیم که برابر ۲۵ میلیون تن تولید ناخالص را افزایش خواهد داد.

وی در پاسخ سه سوال رییس جمهوری که پرسید تاکنون چند طرح افتتاح شده است، گفت: ۲۰ طرح با ارزش تولید پنج میلیارد دلار افتتاح شده است.

وزیر نفت گفت: اگر تولید پتروشیمی در کشور را نسبت به سال ۱۳۷۶ بسنجیم، در آن سال یک میلیارد دلار تولید داشتیم و تولید ما در پایان جهش دوم به ۲۵ میلیارد دلار می‌رسد و براین اساس محدودیتی برای عرضه به داخل نداریم و صنایع داخلی پنج میلیارد دلار برداشت می‌کنند.

زنگنه در ادامه در توضیح خط لوله انتقال نفت گوره-جاسک و پایانه صادراتی سواحل مکران نیز گفت: این طرح استراتژیک‌ترین طرح دولت است.

وی افزود: این طرح، خط لوله‌ای به قطر ۴۲ اینچ است که از گوره در استان بوشهر شروع می‌شود و به غرب جاسک می‌رود. طول خط یک هزار کیلومتر است و می‌توان گفت این طرحی است که برای اولین بار تمام تجهیزات مورد نیاز آن در داخل تولید شده است.

وزیر نفت درباره تولید تجهیزات این طرح در داخل گفت: در طرح خط لوله انتقال نفت گوره ـ جاسک یک قسمت از کار، تولید لوله است، ورق‌های ویژه‌ای برای تولید این خط لوله نیاز است که پیش از این در کشور تولید نمی‌شد که به دلیل تحریم‌ها و چون کشورها حاضر به فروش نمی‌شد که با تلاش مهندسان در فولاد مبارکه و اکسین ظرف ۱۰ ماه تولید شد.

وی افزود: همچنین در این طرح نیاز به ۵۰ پمپ با ظرفیت ۲.۵ مگاوات بود که آنها نیز برای اولین بار در کشور تولید شد.

زنگنه گفت: تاکنون ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی در طرح خط لوله انتقال نفت گوره ـ جاسک داشتیم و در ص ماه گذشته یکی از بالاترین پیشرفت‌های کار را داشتیم به این صورت که هر ماه هفت درصد پیشرفت فیزیکی داشتیم.

وزیر نفت گفت: تا کنون در این طرح ۳۰۰ میلیون دلار هزینه شده است و باید ۸۰۰ تا ۸۵۰ میلیون دلار هزینه شود تا کامل شود.