بندرعباس- ایرنا- انتقال نفت خام گوره به جاسک و پایانه صادراتی در منطقه مکران راهبردی‌ترین طرح ملی دولت تدبیر و امید در سال "جهش تولید" درحالی‌که کشورمان زیر سنگین‌ترین تحریم آمریکایی و اروپایی قرار گرفته روز پنج‌شنبه با دستور رییس جمهوری آغاز بکار کرد و حیرت جهانیان را درپی داشت.

در عظمت این طرح راهبردی و تمام‌ایرانی، همین بس که رییس جمهوری در آغاز این طرح به طور مفصل درباره اهمیت آن و اینکه به‌رغم  تحریم های شکننده و بدعهدی شرکت‌های اروپایی برای تولید لوله سخن گفت و وزیر نفت نیز به طور کامل موفقیت شرکت‌های ایرانی در اجرای این طرح را ستود.

مبداء این خط لوله منطقه گوره از توابع شهرستان گناوه استان بوشهر است که پس از عبور از استان‌های بوشهر، فارس و هرمزگان از ۶۰ کیلومتری غرب شهر جاسک به ترمینال و تأسیسات دریایی صادرات و واردات که احداث آن برنامه ریزی شده است، متصل می‌شود.

در ایجاد زنجیره تولید لوله NACE، تبدیل تختال به ورق و سپس لوله که برای نخستین بار اتفاق افتاده است، شرکت فولاد مبارکه اصفهان، شرکت فولاد اکسین خوزستان، لوله‌سازی اهواز و ایران آروین، لوله‌سازی ماهشهر و لوله‌سازی صفا فعالیت می‌کنند.

در این طرح حلقه اول توسط شرکت فولاد مبارکه تولید می‌شود و در حلقه دوم ورق مورد نیاز توسط شرکت فولاد اکسین تولید خواهد شد و سپس لوله‌سازان داخلی این ورق‌ها را تبدیل به لوله می‌کنند.

این طرح راهبردی و ملی با هدف انتقال نفت خام از گوره به جاسک، ایجاد ظرفیت انتقال یک میلیون بشکه نفت خام در روز، ذخیره‌سازی و صادرات آن از طریق پایانه جدید جاسک، تضمین استمرار صادرات نفت خام، تمرکززدایی از پایانه‌های صادراتی و متنوع‌سازی آن و توسعه پایدار و اشتغالزایی در سواحل مکران است.

از اهم پروژه‌های طرح انتقال نفت از گوره به پایانه جدید جاسک، می‌توان به تامین و احداث یک‌هزار کیلومتر خط لوله ۴۲ اینچ سازگار با نفت ترش، احداث ۵ تلمبه‌خانه و ۳ ایستگاه بین راهی خط لوله و برق‌رسانی به آنها، احداث ایستگاه‌های دریافت و ارسال توپک و ترمینال پایانی، احداث مخازن ذخیره‌سازی به ظرفیت ۱۰ میلیون بشکه در منطقه جاسک و احداث تاسیسات دریایی شامل سه گوی شناور، حوضچه آرامش و تاسیسات جانبی آن در سواحل مکران اشاره کرد.

خط لوله‌گذاری گوره به جاسک راهبردی ترین طرح دولت

رییس جمهوری در این آیین با اشاره به این مطلب که؛ تحریم با همه مشکلات و نکبتی که برای کشور دارد، نقاط فرصتی در بعضی زمینه‌ها ایجاد کرده، اظهارداشت: موضوع استراتژیک بودن این طرح این است که بسیاری از کشورهای منطقه برای صادرات نفت خود توانستند راه دومی ایجاد کنند تا در یک شرایط روز خطر برای تنگه هرمز بتوانند نفت را از طرق دیگر صادر کنند.

حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی ادامه داد: و تنها کشوری که این وسط مانده بود و اگر روزی تنگه هرمز به دلیلی بسته می شد، صادرات نفتش به طور کامل متوقف می‌شد، جمهوری اسلامی ایران بود؛ یعنی این شعاری که ما می‌دادیم ما در کنار تنگه هرمز هستیم و آبراه در اختیار ما است، این حرف کاملا درست بود اما برای روز مبادا مشکل عظیمی برای خود ما بوجود می‌آمد که از این مشکل عبور کردیم.

وی ابرازداشت: قبلا هم گفته‌ام، این طرح را خدمت رهبر معظم انقلاب توضیح دادم که فرمودند این استراتژیک‌ترین طرح دولت شماست، این طرح مهم‌ترین طرح، نه تنها از لحاظ  اقتصادی بلکه از لحاظ امنیت ملی و انرژی است.

رییس جمهوری گفت: این طرح می‌تواند به مشتری‌های ما کاملا اطمینان دهد که در هر شرایطی می‌تواند نفت ما را برداشت کند، بنابراین با آغاز این طرح امروز روز اعتماد خریداران ما است.

روحانی بیان داشت: امروز، روز بسیار مهمی در تاریخ انرژی کشور است، زیرا ایران در شرایط تحریم و فشار قادر است از استان بوشهر و منطقه و تلمبه خانه گوره تا استان هرمزگان و جاسک هزار کیلومتر این طرح را ادامه دهد که این نشان از توانمندی ملت، محققان، صنعتگران و بخش نفت و انرژی دارد.

وی در این رابطه خط لوله «گوره - جاسک» را استراتژیک‌ترین طرح دولت تدبیر و امید نامید ‌و اظهارداشت: با افتتاح ۱۷ طرح مهم تا پایان سال ۹۹ توان و ارزش تولید پتروشیمی کشور نسبت به ۷ سال گذشته، ۲ برابر شده و به ‌۲۵ میلیارد دلار می‌رسد و یک جهش بزرگ در این صنعت اتفاق می‌افتد.

آمریکا و تحریم‌گرها نمی‌توانند ما را متوقف کنند

رییس جمهوری یادآور شد: شنیدید که فولاد مبارکه و هم‌چنین شرکت اکسین و بخش لوله‌سازی این سه شرکت باهم توانستند لوله‌های مورد نیاز را تولید کنند و تحویل دهند.

حجت‌الاسلام روحانی ادامه داد: این طرح بزرگ که همه بخش‌های آن را باید با کمک خارجی‌ها ایجاد می‌کردیم، به برکت تحریم با کمک کارگران و محققان و فن‌آوران داخلی به ثمر رسانیم و نهایی کردیم.

وی اضافه کرد: جاسک به پایگاه مهم صادرات نفت ایران تبدیل خواهد شد و امیدوارم با افتتاح خط انتقال نفت به جاسک در اسفندماه روزانه یک میلیون بشکه نفت از این بندر صادر کنیم.

رییس‌جمهوری در این ارتباط ویدئو کنفرانسی که با توضیحات بیژن زنگنه، وزیر نفت نیز همراه بود، ضمن اعلام آغاز لوله‌گذاری طرح انتقال نفت خام گوره به جاسک، ابراز امیدواری کرد که این طرح در اسفندماه امسال به بهره‌برداری برسد.

حجت‌الاسلام والمسلمین افزود: تا امروز عمدتا صادرات ما از خارک بود ولی با ایجاد و آغاز فعالیت خط لوله جاسک، هر دو می‌توانند به ما کمک کنند . البته هر دو اسکله ما در خارک و جاسک فعال خواهد بود و این روز بسیار مهم را به ملت ایران تبریک می گویم.

وی تاکید کرد: طرح لوله‌گذاری گوره به جاسک و افتتاح‌های این پنجشنبه پیام بسیار محکم دیگری به آمریکایی‌ها، ‌مخالفان ما و کسانی که تحریم‌گر هستند خواهد فرستاد، آنها باید بدانند راه آنها به جایی نخواهد رسید و ما را متوقف نخواهد کرد، شاید فشار به مردم ما را اضافه کند اما اهداف مهم را بدون تردید و بدون یک دقیقه توقف ادامه می‌دهیم و به همه اهداف‌مان دست پیدا می کنیم.

صادرات نخستین محصول قبل از پایان دولت دوازدهم

وزیر نفت نیز در حاشیه افتتاح این طرح ملی ابرازداشت: نخستین محصولی که از بندر جاسک صادرخواهد شد میعانات گازی پارس جنوبی است که اواخر سال آینده انجام خواهد شد و تا قبل از پایان دولت، رساندن نفت و میعانات به جاسک آغاز می‌شود.

بیژن زنگنه با بیان اینکه این طرح ملی و استراتژیک با ۲ میلیون دلار اعتبار اجرایی خواهد شد، افزود: با توجه به  هدف‌گذاری‌های انجام شده برای توسعه منطقه مکران و جاسک از ۱.۸ میلیارد دلاری که برای طرح راهبردی انتقال نفت گوره به جاسک در نظر گرفته شده‌ ۷۰۰ میلیون دلار سرمایه‌گذاری در منطقه جاسک انجام می‌شود.

 به گفته وی، علاوه بر این با ساخت دو پالایشگاه در جاسک موافقت شده و پس از آن توسعه پتروشیمی و انتقال گاز در دستور کار قرار دارد تا بتوانیم چهره این منطقه را تغییر دهیم.

وزیر نفت ادامه داد: در این طرح حلقه اول توسط شرکت فولاد مبارکه تولید می‌شود و در حلقه دوم ورق مورد نیاز توسط شرکت فولاد اکسین تولید خواهد شد و سپس لوله‌سازان داخلی این ورق‌ها را تبدیل به لوله می‌کنند.

زنگنه ابرازداشت: در ایجاد زنجیره تولید لوله NACE، تبدیل تختال به ورق و سپس لوله که برای نخستین بار اتفاق افتاده است، شرکت فولاد مبارکه اصفهان، شرکت فولاد اکسین خوزستان، لوله‌سازی اهواز و ایران آروین، لوله سازی ماهشهر و لوله سازی صفا فعالیت می‌کنند.

انتقال نفت گوره به جاسک نشان‌دهنده اقتدار اقتصادی کشور است

استاندارهرمزگان نیز گفت: این طرح راهبردی و ملی با هدف انتقال یک میلیون بشکه نفت خام سبک و سنگین صادراتی در روز با هدف ایجاد ظرفیت انتقال یک میلیون بشکه نفت خام در روز از کوره به پایانه جاسک و ذخیره‌سازی نفت خام و صادرات آن ازطریق پایانه جدید جاسک احداث تکمیل می‌شود.

فریدون همتی افزود: خط لوله انتقال نفت خام گوره به جاسک و پایانه صادراتی در منطقه مکران از طریق یک خط لوله ۴۲ اینچ با طول تقریبی یک‌هزار کیلومتر و با استفاده از پنج تلمبه خانه بین راهی و ۲ ایستگاه توپکرانی، همچنین تعداد ۱۱ پست برق و خطوط انتقال برق به طول تقریبی ۱۸۰ کیلومتر آغاز به کار کرد.

وی، از دیگر هدف‌گذاری احداث این طرح به تضمین استمرار صادرات نفت خام، تمرکززدایی از پایانه‌های  صادراتی کشور و متنوع‌سازی آن و هم‌چنین توسعه پایدار و اشتغال‌زایی در سواحل مکران اشاره کرد و افزود: این طرح شامل پایانه دریافت نفت،‌۲۰ مخزن به ظرفیت مجموع ۱۰ میلیون بشکه و تاسیسات جانبی شامل ۳ عدد گوی شناور و اسکله صادراتی است.

استاندار هرمزگان گفت:‌ طرح انتقال نفت خام از گوره به جاسک با ایجاد فرصت‌های جدید شغلی در استان‌ هرمزگان و استان‌های همجوار آن شامل کرمان، سیستان و بلوچستان، بوشهر و فارس، بازار کار مناسبی را برای صنایع مختلف نظیر فولاد، پمپ‌سازی، لوله‌سازی، پیمانکاران نفت و گاز و دیگر سازندگان تجهیزات داخلی فراهم می‌کند.

همتی اظهارداشت: همه پیمانکاران و مشاوران این طرح ملی و راهبردی ایرانی بوده و بخش عمده تجهیزات و کالاهای مورد نیاز توسط سازندگان و تولیدکنندگان ایرانی از داخل کشور تامین می‌شود، براین اساس افزون بر ۹۵ درصد خدمات، تجهیزات و کالاهای این طرح نیز ایرانی است.

همتی تصریح کرد: اجرای طرح انتقال نفت به جاسک و احداث پایانه صادرات نفت در منطقه مکران در جاسک اقتدار اقتصادی و تولیدی برای کشور را به همراه دارد.

جلوگیری از خروج ۲۰۰ میلیون یورو ارز

مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت ایران نیز از طرح ملی انتقال نفت خام گوره به جاسک به عنوان یک طرح راهبردی و استراتژیک‌ترین طرح در دولت تدبیرو امید نام برد که با اتکاء به توان داخلی از خروج ۲۰۰ میلیون یورو ارز از کشور جلوگیری کرده است.

تورج دهقانی در آیین احداث طرح ملی انتقال نفت خام گوره به جاسک و تأسیسات نفتی بندرجاسک که با دستور رییس جمهوری به صورت ویدئو کنفرانسی به صورت رسمی آغاز شد، اظهارداشت: این طرح برای نخستین بار، پایانه صادراتی خارج از محدوده تنگه هرمز را در اختیار صنعت نفت کشور قرار می‌دهد.

وی پیشرفت فیزیکی طرح را در سه ماه نخست امسال بیش از ۱۸ درصد عنوان کرد و ادامه داد: این طرح راهبردی با هدف انتقال یک میلیون بشکه نفت خام سبک و سنگین صادراتی در روز از طریق یک خط لوله ۴۲ اینچ با طول تقریبی هزار کیلومتر و با استفاده از پنج تلمبه‌خانه بین راهی و ۲ ایستگاه توپکرانی، همچنین تعداد ۱۱ پست برق و خطوط انتقال برق به طول تقریبی ۱۸۰ کیلومتر، اجرا خواهد شد.

مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت ایران افزود: این طرح شامل پایانه دریافت نفت، ۲۰ مخزن به ظرفیت مجموع ۱۰ میلیون بشکه و تأسیسات جانبی شامل ۳ عدد گوی شناور و اسکله صادراتی است.

دهقانی ادامه داد: در این فعالیت بزرگ نفتی، سه کارخانه بزرگ ایرانی برای تولید شمش، تختال، تبدیل تختال به ورق و تولید ورق به لوله و سه شرکت پمپ‌ساز داخلی برای تأمین پمپ‌های این خط لوله به کار گرفته شده‌اند.

وی با بیان اینکه تاکنون بیش از ۳۰۰میلیون دلار برای احداث این طرح هزینه شده است، ابرازداشت: برای تکمیل این طرح و بهره‌برداری از مرحله نخست آن تا پایان اسفند امسال ۸۰۰ میلیون دلار اعتبار نیاز است.

مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت ایران اضافه کرد: افزون بر ۹۵ درصد خدمات، تجهیزات و کالاهای این طرح نیز ایرانی است و درحال حاضر افزون بر ۸۰۰ دستگاه ماشین‌آلات سنگین با حضور پنج هزار نفر نیروی مستقر در ۳۰۰ گستره کاری در سرتاسر یک‌هزار از گستره این طرح مشغول به کار هستند.

احداث طرح ملی و راهبردی خط لوله انتقال نفت خام گوره به جاسک و پایانه صادراتی در منطقه مکران به منظور انتقال روزانه یک میلیون بشکه نفت خام به پایانه جاسک و احداث مخازن ذخیره سازی برای ۱۰ میلیون بشکه نفت خام اجرایی می‌شود که باعث توسعه سواحل مکران و صادرات نفت خام از طریق لوله‌گذاری و ایجاد پایانه دوم صادرات نفت در جاسک خواهد شد.

برای اجرای این طرح نخستین بار شرکت‌های تولیدی داخلی، ورق‌های فولادی خاص، پمپ‌های بزرگ و پیشرفته مورد نیاز آن را که پیش از این در داخل کشور توان ساخت آنها وجود نداشت و هم‌چنین مخازن ذخیره‌سازی و تجهیزات بندرگاهی آن را طراحی و ساخته‌اند.

شهرستان جاسک در شرق استان هرمزگان بواسطه دسترسی مستقیم به دریای عمان و آب‌های آزاد دارای اهمیت فراوانی بوده که امروز به کانون توسعه ای مکران تبدیل شده است.

سواحل مکران نیز در محدوده آب‌های ساحلی و اقیانوسی دریای عمان از ایستگاه‌های مهم و اصلی تجارت، اقتصاد و گردشگری ایران است و این منطقه از حوزه گواتر و پسا بندر چابهار آغاز و تا منطقه جاسک هرمزگان ادامه دارد.

شهرستان جاسک دارای ۶۰ هزار نفر جمعیت، ۳۰۰ کیلومتر نوار ساحلی در فاصله ۳۰۰ کیلومتری شرق بندرعباس واقع شده است.

برچسب‌ها