کمال حیدری روز پنجشنبه در جمع خبرنگاران در مرکز بهداشت استان اصفهان افزود: بر اساس قانون برای فعالیت یا بازگشایی واحدهای صنفی بویژه واحدهایی که با موضوع سلامت و مواد خوراکی مرتبط هستند، داشتن مجوز از مرکز بهداشت الزامی است اما این پرسش وجود دارد که چرا برای چایخانهها و قهوهخانههای عرضهکننده قلیان که مجوز بهداشت نگرفتند، مجوز صادر شده است.
وی با تاکید بر اینکه این کار دور زدن قانون یا استفاده از خلاءهای قانونی است، ادامه داد: حتی به این قبیل مراکز مجوزهای بیشتر از قبل داده شد و باید به این موضوع رسیدگی کرد که سایر نهادها در این زمینه چه کردند.
حیدری با بیان اینکه بسیاری از جوانان کشورمان بدلیل استعمال قلیان دچار مشکلاتی جسمی یا اعتیاد میشوند، تصریح کرد: در سالهای اخیر اقدامهای بسیار خوبی برای تعطیل کردن مراکز عرضهکننده قلیان و آموزش به مردم درباره مضرات آن انجام شد اما بدلیل دخالت برخی از نمایندگان و تصمیمگیرندگان کشوری، این مراکز دوباره بازگشایی شدند و حتی با وضعیت بدتر از قبل شروع به کار کردند.
ممنوعیت عرضه قلیان در اماکن عمومی از سال ۹۴ ابلاغ شد و طرح جمعآوری قلیان از چایخانهها از مرداد سال ۹۵ توسط مرکز بهداشت اصفهان و با همکاری قوه قضاییه و نیروی انتظامی در اصفهان به اجرا در آمد و به دنبال آن تعدادی از چایخانهها بدلیل اصرار بر عرضه قلیان، پلمب شدند.
اما اواخر سال ۹۶ فوریت استفساریه تبصره یک ماده ۱۳ قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات توسط تعدادی از نمایندگان در مجلس تصویب شد که بر اساس آن، اماکن عمومی در تبصره یاد شده، شامل چایخانهها و قهوهخانههای سنتی و اتاقهای استعمال دخانیات در فرودگاهها و پایانههای مسافربری نخواهد شد و به عبارتی دیگر چایخانهها و قهوه خانهها از شمول اماکن عمومی خارج میشوند؛ بدین ترتیب چایخانهها و قهوهخانهها از سال ۹۷ در اصفهان شروع به عرضه قلیان کردند.
رییس مرکز بهداشت استان اصفهان خاطرنشان کرد: مقرر بود این قبیل مراکز با هدف حذف تدریجی قلیان با شیب ملایم کمتر شوند اما چرا مصوبههای آن اجرایی نمیشود.
حیدری با تاکید بر اینکه معضل قلیان یکی از دغدغههای جدی مرکز بهداشت استان اصفهان است اما برای مقابله با آن تنها ماندیم، افزود: ۷۰ تا ۸۰ درصد شروع اعتیاد بدلیل مصرف دخانیات، سیگار و قلیان است و باید دستگاههای نظارتی با عزم جدی برای رفع این معضل اقدام کنند.
وی با بیان اینکه جای تاسف دارد که ریشه اصلی این قبیل مشکلات در درون خودمان است، گفت: مافیای سیگار و دخانیات آنقدر سایه سنگینی دارد که جسارت پیدا کرده و هر کاری که بخواهند انجام میدهند.
همچنین حیدری با اشاره به هفته مبارزه با مواد مخدر، اظهار داشت: ایکاش همانطور که برای مقابله با بیماری کرونا همه باهم بسیج شدند برای مواد مخدر نیز همین کار صورت میگرفت.
رییس مرکز بهداشت اصفهان با تاکید بر اینکه اقدامهای بسیاری برای پیشگیری و مبارزه با اعتیاد انجام میشود، افزود: با وجود همه این کارها، وضعیت چندان تفاوتی نکرده و همچنان شاهد اعتیاد افراد مختلف به مواد مخدر هستیم.
حیدری مسوولیتپذیری اجتماعی، تقویت زیرساختها، آموزش مهارتهای زندگی و افزایش توانمندیها را از جمله راهکارهای پیشگیری از اعتیاد خواند و تصریح کرد: ما باید به علتهای اصلی اعتیاد به مواد مخدر پرداخته و آنها را رفع کنیم.
مجموع مراکز عرضه کننده قلیان در استان اصفهان حدود یکهزار و ۴۰۰ واحد تخمین زده میشود؛ مطالعههای علمی و پزشکی درباره قلیان نشان میدهد به ازای هر ۴۵ دقیقه تا یک ساعت کشیدن قلیان، به اندازه پنج بسته سیگار، دود وارد بدن انسان میشود همچنین با هر پک به قلیان، چهار هزار ماده سمی به بدن وارد میشود.
۲۶ ژوئن مقارن با پنجم تیر بعنوان "روز جهانی مبارزه با سوء مصرف مواد مخدر" و ۳۱ خرداد تا ششم تیر بعنوان "هفته مبارزه با مواد مخدر" نامگذاری شده است.
آخرین شیوعشناسی اعتیاد در استان اصفهان مربوط به سال ۹۵ است که نرخ آن ۲.۴ درصد با رتبه بیست و سوم در کشور گزارش شده است.