این مهارتها به آدمی میآموزد که چگونه دربرابر دشواریهای زندگی تابآوری بیشتری داشته باشد و بتواند هوشمندانه و بالغانه رفتار کند و از همین رو شاید یکی از کمهزینهترین راهها در زمینه پیشگیری از اعتیاد، همین آموزشها باشد که هرچه در سنین کمتر به آنها پرداخته شود، تاثیر بیشتری خواهد داشت.
در خانوادههای بدکارکرد که دستکم یکی از اعضای خانواده درگیر اعتیاد است و والدین از مهارتهای کافی برخوردار نیستند، کودکان و نوجوانان نیز هدف رفتارهای پرخطر میشوند؛ زیرا آنان فاقد مهارت کافی برای مواجهه با مسائل هستند.
کودک یا نوجوان نمیتواند تصویر درستی از آینده داشته باشد و بداند که اگر امروز مواد مخدر مصرف کند، ممکن است فردا به مصرفکنندهای حرفهای بدل شود؛ به بیان دیگر او نخواهد توانست انتخاب خود را پیشبینی کند. او دربرابر آسیبها احساس خطر نمیکند و استدلالش این است که دیگران معتاد میشوند و من نمیشوم؛ بنابراین آموزش مهارتهای گوناگون او را در زندگی با خطرات کمتری مواجه میکند.
از همین منظر است که باید به دانشآموزان در زمینه اعتیاد تقوای فرار را آموخت، یعنی اگر در معرض دعوت به مصرف مواد قرار گرفت، خود را آزمایش نکند. یادگیری مهارتهای زندگی این امکان را فراهم میآورد تا خانوادهها بسیاری از رفتارهای اعتیادی را بشناسند و کنترل کنند.
شهرداریها یکی از نهادهای مسوول و متولی در امر پیشگیری از اعتیاد هستند که با بهرهمندی از امکانات و ارتباط با مردم میتوانند در این حوزه گام بردارند.
معاون اجتماعی و مشارکتهای مردمی سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز در گفتوگو با ایرنا درخصوص اهمیت آموزش به گروههای مختلف مردم عنوان کرد: جهانیشدن و توسعه تکنولوژیهای نوین ارتباطی سببساز گونهای سبک زندگی شده که از برخی لحاظ پرخطر است.
ارتقای سواد اجتماعی در پیشگیری از اعتیاد ضروری است
بتول معلم بیان داشت: وقتی درباره سبک زندگی صحبت میکنیم به دو مفهوم انتخاب و قدرت اختیار میرسیم؛ یعنی مجموعهای از روشها برای زندگی. از همین رو نقش آموزش و فرهنگسازی و نیز ارتقای سواد اجتماعی بسیار حائز اهمیت است.
وی با بیان اینکه آموزش مهارتهای زندگی از روشهای پرورشی جدید به ویژه در حوزه کودک و نوجوان بهشمار میرود، گفت: شهرداری شیراز به دلیل اهمیت آموزش به گروه کودک و نوجوان و نیز از آن روی که این گروه بیشتر تحت تاثیر فرهنگ جهانیشدن قرار میگیرند، چهار جلد کتاب در این حوزه تالیف کرده است که در قالب آنها سواد ارتباطی، مهارتهای زندگی همچون مهارت نه گفتن، مهارت حل مسئله، مدیریت بحران و مهارت تصمیمگیری را آموزش میدهد.
به گفته معاون اجتماعی و مشارکتهای مردمی شهرداری شیراز، انتشار اینگونه کتابها در سال جاری نیز ادامه خواهد یافت و قرار است جلوههای دیگری نیز همچون سواد عاطفی، سواد قومیتی و نژادی، سواد رسانهای، سواد مالی، سواد عاطفی، سواد رایانه و سواد آموزش و پرورش نیز به آنها افزوده شود.
وی عنوان کرد: این کتابها در فرهنگسراهای شهرداری باهدف ایجاد عدالت آموزشی بهصورت یکسان و در تمامی محلات آموزش داده میشود.
نرمافزاری برای برقراری عدالت آموزش در زمینه مهارتهای زندگی
معلم با بیان اینکه شیوع ویروس کرونا امکان برقراری ارتباط حضوری و برگزاری کلاس را با دشواریهایی همراه ساخته است، گفت: بهمنظور جلوگیری از وقفه در ارائه خدمات آموزشی و دسترسی یکسان به امکانات برای تمامی شهروندان در همه نقاط شهر، افزون بر پایگاههای سیار، نرمافزار تخصصی ارائه خدمات اجتماعی را راهاندازی کردهایم که امکان بهرهمندی آنلاین را برای همه شهروندان فراهم کرده است.
معاون اجتماعی و مشارکتهای مردمی شهرداری شیراز ابراز داشت: در حوزه آسیبهای اجتماعی، پیشگیری از دیگر راهکارها مهمتر است؛ از همین رو در نرمافزار یادشده جز امکان دسترسی به کارگاه های آموزشی از کتابها، کلیپها و دیگر محصولات کارامد در زمینه آموزش مهارتهای زندگی بهره میگیریم.
وی با بیان اینکه امکان دسترسی به مشاور نیز در هر ساعت و هر زمان از این طریق برای شهروندان فراهم است، افزود: از آنجا که حساسیتها بهویژه در حوزه اعتیاد گاه سبب میشود، فرد از مشاوره حضوری چشمپوشی کند و در نتیجه بیش از پیش در اعتیاد گرفتار شود، امکان مشاوره غیرحضوری در این نرمافزار دیده شده است.
۶ دستگاه اتوبوس سلامت اجتماعی به محلات کمبرخوردار خدمترسانی میکنند
معلم همچنین درخصوص پایگاههای سیار اجتماعی بیان کرد: برخی مراکز ارائه خدمات اجتماعی از پایگاههای خدمات سیار نیز بهرهمند هستند؛ اما در حال حاضر ۶ دستگاه اتوبوس به عنوان اتوبوس سلامت اجتماعی به مجموعه شهری افزوده خواهد شد که به پایش جسم، روان، مشاوره و غربالگری جسمی شهروندان خواهد پرداخت.
معاون اجتماعی و مشارکتهای مردمی شهرداری شیراز افزود: جز این، سه دستگاه اتوبوس نیز با عنوان اتوبوسهای نشاط کودک، نشاط نوجوان و نشاط بزرگسالان با برخورداری از سینما، کتابخانه، بازیهای مختلف و امکان برگزاری نمایشگاه با هدف پر کردن اوقات فراغت شهروندان بهزودی وارد چرخه خواهند شد و بیشتر در مناطقی فعالیت میکنند که دسترسی آنها به امکانات کمتر است.
وی با بیان اینکه ایجاد امکانات برای محلات حاشیهنشین و کمبرخوردار از اهداف فعالیت این اتوبوسهای سیار است، ابراز داشت: با ایجاد تحولات و ارائه تسهیلات نرمافزاری و سختافزاری که معاونت اجتماعی و مشارکتهای مردمی در اختیار مردم قرار میدهد، در تلاش هستیم سبک زندگی پرخطر را از بین ببریم.
معلم با اشاره اینکه افراد محلات پرریسک نیز باید برای زندگی سالم و پویا فرصت انتخاب داشته باشند، گفت:تلاش همه سازمانها باید مناسبسازی زندگی باشد تا بتوانیم شهروندانی فعال، مشارکت جو درخور نام شیراز داشته باشیم.