بروجرد - ایرنا - ماسک ها همیشه و همه جا اقلام مورد استقبالی نیستند، برخی زدن ماسک را ضروری نمی‌دانند، یکی عامل کاهش اکسیژن خونش و افرادی هم استفاده از آن را در مراسم سوگواری نوعی بی احترامی به صاحب عزا و ناراحت نبودن در غم دیگری تعبیر می‌کنند.

البته باید یادآور شد که بیش از چهار ماه از ورود کرونا به کشور میگذرد؛ ماسکها هم فراز و نشیب متفاوتی را پشت سر گذاشته اند زمانی یعنی با تایید موارد مثبت کرونا در کشور برای محافظت در برابر ویروس مورد تاکید واقع شدند که حاصل آن بازار سیاه و تقاضای بالای و کمبود و صف طولانی و هجوم و خالی شدن داروخانهها و مراکز فروش تجهیزات پزشکی از ماسک شد.

متعاقب این ماجراها، رویکردها نسبت به ماسک تغییر یافت و استفاده از ماسک فقط در محیط های بیماستانی تاکید شد و مدام یادآوری میشد نیازی به زدن ماسک نیست و افراد سالم اصلا نباید ماسک بزنند! تلویزیون در باورپذیری این رویکرد وارد عمل شد و با تهیه گزارش های مردمی عملا ماسک زدن را کاری بیهوده القا می کرد و سعی در اقناع این داشت که ماسک زده نشود تا جایی که گزارشگر تلویزیون در مصاحبه های مردمی افرادی را که ماسک بر چهره داشتند را اینگونه خطاب میکرد که می بینم که ماسک زدی؟ چیزی شده مگه؟

در عین حال اما روند کمک های خودجوش مردمی در تهیه و تولید و دوخت ماسک جریان نسبتا متعادلی را داشت که بسیاری از کارگاه های کوچک به سمت تولید و دوخت ماسکها رفتند و سعی در تهیه این نیاز مردم داشتند.

این رویکرد نامشخص نسبت به ماسک که از طرفی چندان مورد تاکید نبود ولی همچنان تقاضا برای آن بالا بود و حتی دکه های سر چهارراه‌ها و خرده فروشان بازار در بساط خود ماسک داشتند اما اخیرا آنچه مورد تاکید مجدد قرار گرفته  استفاده از ماسک در برابر ویروس است که بعنوان تنها راه موثر در برابر پیشگیری از ابتلا به ویروس از سوی سازمان بهداشت جهانی تاکید شد و اخیرا در مناطقی از کشور اجباری شده است.

مقاومت در برابر ماسک بهانه تراشیها

حالا اما گویی با وجود تاکید بر ماسک، هنوز عده ای در برابر آن مقاومت میکنند و این عده می تواند شامل مردم عادی و حتی برخی مسئولان باشند که در توجیه کار خود می گویند سطح اکسیژن خون شان کم می شود و شخصا معتقدند بدون ماسک حالشان بهتر است! و یا برخی مسئولان با اینکه زبانا و ظاهری بر زدن ماسک اصرار دارند و دیگران را هم به این کار فرا می خوانند اما در برابر انتقادهایی مبنی بر اینکه در چنین شرایطی نیاز به برگزاری برخی جلسات پر ازدحام به واسطه زدن تنها یک ماسک نیست می گویند: بله این نقد وارد است ولی حساسیت نسبت به این ماجرا نوعی سوسول بازی است!

در برخی مراسم های سوگواری لرستان؛ صاحبان عزا به هیچ وجه ماسک بر چهره ندارند و گویی زدن ماسک را نوعی کار تشریفاتی می دانند که ضرورتی به انجام آن آن هم در مراسم عزاداری نیست! به همان نسبت اقوام نزدیک خانواده ای که صاحب عزا است بخاطر رعایت حال بازماندگان، حتی بر خلاف میل باطنی خود، زدن ماسک را جایز نمی دانند زیرا شنیده اند چگونه ماسک زدن برخی مورد نکوهش و سرزنش واقع شده است.

بنابراین در چنین شرایطی آنکه بیشتر وانمود کند ، سلامتی و زنده بودنش برایش مهم نیست در برابر غم بزرگ صاحب عزا، بیشتر مورد احترام واقع می شود و ترجیح می دهد دست کم برای رهایی از سرزنش دیگران، بدون ماسک در مراسم سوگواری اقوام نزدیک شرکت کند!

به هر روی آنچه که همگان این روزها مورد تاکید قرار می دهند زدن ماسک است در همین خصوص ، علیرضا رئیسی معاون وزیر بهداشت می گوید:  طرحی را آماده کرده ایم و دستور کار اصلی ستاد ملی کرونا با حضور رئیس جمهوری در روزهای آینده است که برنامه اجباری کردن ماسک است و مشخص می کند این طرح از کی و چگونه اجرا شود باید به تدریج اجرا شود زیرا باید ماسک به اندازه کافی باشد بعد بتوانیم اجرا کنیم.

وی گفت: اصلا نیازی نیست سراغ ماسک های گرانقیمت برویم. ماسک ساده خانگی هم کمک کننده است. با آموزش های ساده می توان ماسک خانگی تولید کرد. مهمترین ناظر خود مردم هستند اگر کسی که کنار ما نشسته ماسک استفاده نمی کند باید به او توصیه کنیم ماسک استفاده کند.

اجباری شدن ماسک

معاون استاندار لرستان و فرماندار بروجرد می گوید: ورود ارباب رجوع به ادارات شهرستان ،  بدون ماسک ممنوع بوده و کارکنان نیز موظف به رعایت دستورالعمل های بهداشتی براساس پروتکل های وزارت بهداشت هستند.

عبدالرحیم رحیمی اظهارداشت: هیچ گونه مقاومت و عذری در نزدن ماسک وجود ندارد، حتی اگر نیاز باشد پلیس ۱۱۰ ورود پیدا کند، مراجعه کنندگان به ادارات باید ماسک بزنند در غیر اینصورت از ورود آنها جلوگیری میشود.

ماسک ابزاری ارازن در برابر مهار کرونا

 محمود ثمینی معاون استاندار لرستان چند روز قبل در نشست قرارگاه زیستی شهرستان بروجرد با محور مهار کرونا گفت: هم اکنون ماسک ارزان ترین و در دسترس‌ترین ابزار پیشگیری از کرونا است که باید از سوی مردم و مسوولان مورد استفاده قرار گیرد.آنچه مسلم و مورد تاکید سازمان بهداشت جهانی و متخصصین قرار دارد همین استفاده از ماسک است بنابراین بدون اینکه در برابر این دستورالعمل مقاومت شود باید با مردم به فهم مشترکی رسید که بصورت همگانی استفاده از ماسک را رعایت کنند.

ثمینی بیان کرد: باید نهایت تلاش برای نهادینه کردن استفاده از ماسک در جامعه صورت گیرد تا افراد همواره این ابزار پیشگیری را مورد استفاده قرار دهند و افرادیکه توان تهیه ماسک را ندارند نیز از سوی خیرین ، ماسک مورد نیاز آنها تامین شود.

اجبار بر رعایت دستورالعمل ها

رئیس شبکه بهداشت و درمان شهرستان بروجرد با تاکید بر رعایت دستورالعمل ها گفت: معلوم نیست این شرایط تا کی ادامه دارد و اکنون پرسنل بهداشت و درمان با فرسودگی و خستگی ناشی از کار تمام وقت به سر می برند در حالیکه مردم همچنان می چرخند و این ویروس را انتقال می دهند.

دکتر محمد کاکاوند با تاکید براینکه به یک استراتژی خاصی نیاز داریم مبنی بر اینکه  باید چکار کنیم؟! سرمایه ما کجاست؟! برای سه ماه آینده چه در اختیار داریم؟! گفت: امکانات ما ، اعم از نیروی انسانی ما دچار فرسودگی و ناامیدی شده است باید به این موارد توجه شود.

بنا بر گفته رئیس شبکه بهداشت بروجرود،  اولین موارد ابتلا به کرونا در لرستان از بروجرد بوده است و با اینکه موج اول بیماری در بروجرد مدیریت شد ولی اکنون مجدد با موج دوم مواجه هستیم ؛ هم قربانیان و هم مبتلایان به کرونا را همچنان داریم و مهمترین دلیل گسترش بیماری ، بازگشایی ها و عدم رعایت پروتکل های بهداشتی است.

به هر حال آنچه که این روزها مورد تاکید مقامات و مسئولین بهداشت و درمان کشور قرار دارد این است که ؛  به طور کلی اکنون هنوز پیک اول را تمام نکرده ایم. گاهی چند استان گرفتار می شوند بعد استانهای بعدی گرفتار می شوند. ویروس کرونا همچنان در سطح کشور می چرخد.

در همین راستا باید گفت؛  مهمترین شاخص های تاثیرگذار درباره شیوع و بروز کووید ۱۹، ویژگی های ویروس است. بیماری کووید۱۹ هنوز  واکسن و  درمان قطعی ندارد و تا حدود زیادی هنوز رفتارش ناشناخته است. بر خلاف اجداد ویروس کرونا، این ویروس جدید اصلا ضعیف نشده و از بین نرفته است.از طرفی گفته می شود چاره ای نیست زیرساخت های اقتصادی موجود به ما اجازه نمی دهد تا یک سال همه جا تعطیل شود پس باید پروتکل های بهداشتی را رعایت کرد.

با توجه به اینکه گفته می شود ؛  ویروس کرونا حداقل تا یکسال آینده با ما است. در پاییز و زمستان آنفلوانزا هم داریم و با توجه به مشکلات معیشیتی خانواده ها که امکان تعطیلی مشاغل وجود ندارد باید رعایت پروتکل های بهداشتی و از جمله همین ماسک و پرهیز از شرکت در ازدحام مورد تاکید قرار گیرد و افراد ملزم به رعایت آن شوند و صرفا به پند و اندرز اکتفا نشود شاید کسی دانش اینکه نکات بهداشتی را باید رعایت کند را نداشته باشد بنابراین باید قوه قهریه ای باشد که بر او اعمال شود تا سلامت عموم را به خطر نیندازد.

 بر اساس اعلام آخرین آمار اعلامی از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از وضعیت کرونا در کشور تا روز شنبه هفتم تیرماه ۲۲۰ هزار و ۱۸۰ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده و با فوت ۱۲۵ نفر در ۲۴ ساعت گذشته، تعداد جان باختگان کرونا در کشور به ۱۰ هزار و ۳۶۴ نفر رسید.

بر این اساس در فاصله روز ششم تا هفتم تیر ۱۳۹۹ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، دو هزار و ۴۵۶ بیمار جدید مبتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی شد که هزار و ۱۳۹ مورد بستری شدند. با این حساب،  مجموع بیماران کووید ۱۹ در کشور به ۲۲۰ هزار و ۱۸۰ نفر رسید.