جمالالدین عزیزی یکشنبه شب در آیین رونمایی از آتار یاد شده افزود: این آثار ناملموس شامل پوشش زنان زرتشتی، شیوه بافت پارچه زری اطلسی، شیوه تهیه شیرینی حاجیبادام، شیوه تیزاب کاری سنتی یزد، شیوه تهیه و تولید مُشتک، شیوه تهیه سفیدآب، شیوه تهیه نبات یزدی و شیوه قالگری سنتی یزد است.
وی شیوه تهیه و تولید ماقوت، شیوه ساخت انگشتر گالو، شیوه ساخت مدال سه لیره، مراسم سدره پوشی زرتشتیان یزد و شیوه ساخت گوشواره کشکی از دیگر آثار ثبت شده نام برد.
عزیزی افزود: کیک یزدی، شولی یزدی، دیوار چینه ای، خشت اٌمال، سوروک و جوم یزدی در سال ۹۸ به ثبت رسیده است.
شهردار یزد با اشاره به اینکه دستورالعمل انجام اینگونه فعالیتها توسط شهرداریها از سوی هیئتوزیران در سال ۹۶ به تصویب رسیده است، تصریح کرد: میراث فرهنگی ناملموس به معنی رفتارها، نمادها، بیانها دانشها، مهارتها، هنرها، صنایعدستی و فضاهای فرهنگی وابسته به آنها است که نسل به نسل به یکدیگر منتقل میشود و وظیفه ما حفظ و حراست از آنها است.
رئیس سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری یزد هم در این مراسم گفت: ثبت ۱۳ اثر ناملموس شهر یزد در فهرست آثار ملی، گامی بلند در راستای تحقق به مدیریت واحد شهری است.
عباس ملازینلی افزود: ورود شهرداریها به ثبت میراث ناملموس گامی بلند بهرسم کشورهای توسعهیافته بهمنظور تحقق مدیریت واحد شهری است.
وی اظهار داشت: در بسیاری از کشورهایی پیشرفته دنیا شهرداریها همهکاره شهر هستند و امور فرهنگی، هنری، میراثی، بهداشتی و خدماتی شهر را کنترل و مدیریت میکنند.
رئیس سازمان فرهنگی ورزشی اجتماعی شهرداری یزد با بیان اینکه این سازمان در دو مقطع زمانی مجموعاً ۱۹ اثر ناملموس را به ثبت ملی رسانده است، تأکید کرد: پژوهشها و اقدامات لازم برای ارائه پرونده این آثار که توسط اساتید دانشگاه و فعالان حوزه میراث فرهنگی تهیهشده بهقدری قوی و مؤثر بوده است که توانسته در اولین جلسه نظر اعضای کمیته ثبت آثار ناملموس را به خود جلب کند.
وی بابیان اینکه همکاریها با اداره کل میراث فرهنگی استان ادامه خواهد داشت، تصریح کرد: برای پژوهش و تدوین پرونده هریک از این آثار مبلغ ۱۵ میلیون ریال هزینه شده است که در ازای پژوهشهای صورت گرفته و افتخار ثبت ملی این آثار عدد قابلتوجهی نیست.
ملازینلی با اشاره به اینکه بعد از ثبت این آثار اقدامات پسا ثبت آغاز میشود، خاطرنشان کرد: برگزاری کارگاههای آموزشی بهمنظور فراگیر کردن شیوههای تهیه و ساخت این آثار، مهمترین برنامه سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی در راستای تقویت و حراست از میراث فرهنگی شهر یزد خواهد بود.