قصرشیرین- ایرنا- مهار آب‌های جاری قصرشیرین با ساخت سدها و اجرای شبکه‌های آبیاری و زهکشی ارمغان ارزنده دولت تدبیر و امید برای توسعه کشاورزی این شهرستان و ارتقای سطح معیشت مردم غرب استان کرمانشاه است.

دولت تدبیر و امید در هفت سال گذشته در مجموع بیش از هفت هزار و ۶۹۰ میلیارد ریال برای مهار آب های جاری و ساخت سدها در قصرشیرین هزینه کرده که با اعتبارات محدود و با وجود مشکلات اقتصادی و تورم و تحریم ها می توان گفت انقلاب بزرگی در این شهرستان برای عمران و آبادانی بوده است.

شهرستان قصرشیرین در غرب کرمانشاه با داشتن اقلیم گرم و خشک مستعد برای کاشت انواع مرکبات، نخیلات و همچنین پرورش آبزیان و کاشت انواع محصولات گلخانه ای است و اکنون با وجود سدهای منطقه که بیش از ۱۰ هزار هکتار از زمین های کشاورزی را مشروب می کند می توان آینده ای روشن ر ا برای منطقه پیش بینی کرد.

ساخت سدها و اجرای برنامه های آبی در شهرستان قصرشیرین علاوه بر توسعه کشاورزی و باغی می تواند صنعت گردشگری را نیز رونق بخشیده و همچنین زمینه ساز توسعه اقتصادی این منطقه به واسطه وجود مرزهای فعال پرویزخان و خسروی برای صادرات محصولات کشاورزی و باغی منطقه به عراق و ایجاد اشتغال و ارتقای سطح درآمد مرزنشینان باشد.

شهرستان مرزی قصرشیرین در غربی ترین نقطه ایران اسلامی ۱۸۶ کیلومتر مرز با عراق دارد که در زمان جنگ تحمیلی به اشغال دشمن بعثی درآمد و ۲ سال تمام در چنگال رژیم متجاوز و متخاصم بعثی عراق بود که پس از آزادسازی این منطقه و بازگشت مردم به واسطه خدمات ارزنده نظام منطقه رونق خوبی گرفت.

اگرچه فرصت مرزها برای این منطقه یک موقعیت عالی و ملی و حتی فرا ملی برای ارزآوری است اما با اجرای برنامه های دولت تدبیر و امید و ساخت سدها و تکمیل طرح های آبی شامل اجرای شبکه های پایاب سدها به منظور مشروب کردن اراضی کشاورزی می توان قصرشیرین را یک نقطه عطف در بخش کشاورزی و باغی دانست.

بهره برداری از منابع آبی سدها و تقویت بخش کشاورزی، باغی و شیلات و گردشگری و توسعه کاشت محصولات گلخانه ای در قصرشیرین از یک سو و از سوی دیگر به کارگیری قابلیت مرزهای خسروی و پرویزخان می تواند مشکل بیکاری قصرشیرین و دیگر شهرستان های کرمانشاه و دیگر استان های همجوار را نیز رفع کند.

توسعه بخش کشاورزی و باغات در مناطق محروم و کمتر توسعه یافته به عنوان عامل مهمی در جلوگیری از مهاجرت افراد به دیگر مناطق است.

                                                                        

هزینه هفت هزار و ۶۹۰ میلیارد ریال اعتبار برای ساخت سدها 
فرماندار قصرشیرین در گفت وگو با خبرنگار ایرنا گفت: با وجود تحریم ها و مشکلات اقتصادی و تورم و محدود بودن اعتبارات، دولت تدبیر و امید با نگاه خاصی که به آبادانی و عمران مناطق مرزی و محروم دارد هفت هزار و ۶۹۰ میلیارد ریال برای ساخت سدهای زاگرس، تنگه حمام و شرفشاه در این شهرستان هزینه کرده است.

مرادعلی تاتار افزود: این میزان اعتبار برای ساخت بدنه سدها، اجرای شبکه های آبیاری اصلی و فرعی و زهکشی به منظور تامین آب مورد نیاز اراضی پایاب سدها هزینه شده است.

                                                                               

 سد شرفشاه

سد شرفشاه در بخش مرزی سومار در ۹۰ کیلومتری از توابع شهرستان قصرشیرین از سال ۸۹ در مساحت ۴۲۰ هکتار عملیات ساخت آن آغاز شد که قابلیت ذخیره سازی ۱۳۱ میلیون متر مکعب آب را دارد.

فرماندار قصرشیرین گفت: سد شرفشاه علاوه بر تامین آب موردنیاز چهار هزار و ۸۰۰ هکتار اراضی کشاورزی همچنین قابلیت تامین آب بخش صنعت و رفع مشکلات کم آبی منطقه را دارد.

تاتار اظهارداشت: همچنین این سد قابلیت تولید سه مگابایت برق را دارد که برآورد اولیه اعتبار این طرح ۷۴۰ میلیارد ریال است.

وی ادامه داد: تامین آب بازارچه سومار و توسعه پرورش ماهی از دیگر مزیت های این طرح است.

فرماندار قصرشیرین گفت: در شبکه سومار ناحیه یک و ۲ میزان یک هزار و ۷۰۰هکتار سامانه تحت فشار در سال ۹۵ تکمیل شده است که به دلیل عدم تامین آب به موقع دچار سرقت و شکستگی طرح عنوان کرده است.

تاتار ادامه داد: در سال ۹۸ به طور مجدد ۷۵۰ هکتار از اراضی پایاب سدها توسط سازمان جهاد کشاورزی ترمیم و بازسازی شده است.

سد تنگه حمام 

سد تنگه حمام (شهدای گمنام) در فاصله ۱۷ کیلومتری قصرشیرین قرار دارد و آب سه هزار و ۲۰۰ هکتار از اراضی این شهرستان را تامین می کند.

فرماندار قصرشیرین گفت: سد تنگه حمام از نوع مخزنی خاکی سنگریزه ای با هسته رسی است، توانایی ذخیره ۴۴ میلیون متر مکعب آب در سال را دارد.
تاتار افزود: کار ساخت سد تنگه حمام از سال ۸۴ با ۶۲۰ میلیارد ریال اعتبار توسط شرکت پیمانکار جهاد نصر کرمانشاه آغاز شد.
                                                                                                

شبکه سد تنگه حمام 

نماینده عالی دولت در قصرشیرین گفت: شبکه تحت پوشش سد شهدای گمنام شامل کانال‌های RPC و LPC و همچنین شبکه تحت پوشش ایستگاه پمپاژ باباهادی است که در مجموع ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار است که شبکه های اصلی و فرعی آن توسط سازمان جهاد کشاورزی به اتمام رسیده است.

تاتار افزود: با توجه به اعلام شرکت آب منطقه ای کرمانشاه یک هزار و ۲۰۰ هکتار از اراضی پایاب این سد قابلیت تامین آب را دارد.

سد زاگرس 

سد زاگرس اولین و بزرگترین سد قوسی و خارج از بستر کشور است که هم اکنون  بیش از ۵۹ میلیون متر مکعب آب در پشت سد زاگرس گیلانغرب ذخیره شده است.

تاتار اضافه کرد: سد زاگرس باهدف توسعه اراضی مستعد دشت های گیلانغرب و قصرشیرین به میزان ۹ هزار و ۸۰۰ هکتار، توسعه اقتصادی و اجتماعی منطقه با ایجاد اشتغال مولد، توسعه باغ ها، شیلات، صنعت گردشگری و تامین نیازهای زیست محیطی احداث شده است.
فرماندار قصرشیرین گفت: احداث سد زاگرس با صرف ۶۰۰ میلیارد ریال اعتبار از سال ۸۲ آغاز و در سال ۸۷ تکمیل شد که یکنواختی سطح آب در کل نقاط آن باعث ایجاد یک ساحل آرام و چشم انداز زیبا در حاشیه سد شده است.

 وی اظهار داشت: این سد از سدهای منحصر به فرد در کشور و استان کرمانشاه است که می تواند رونق بخش گردشگری را نیز به همراه داشته باشد.

                                                                                

شبکه سد زاگرس ناحیه ۴ و ۵

فرماندار قصرشیرین گفت: کل اراضی زیرپوشش شبکه زاگرس در شهرستان قصرشیرین سه هزار و ۶۰۰ هکتار است که ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار آن ناحیه عمرانی چهار و یک هزار و ۱۰۰هکتار ناحیه پنج است که از این سطح ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار آن آماده بهره برداری است.

تاتار افزود: میزان یک هزار و ۱۰۰ هکتار دیگر از شبکه های اصلی و فرعی آن به اتمام رسیده ولی تحت پوشش ایستگاه پمپاژ است که پیشرفت فیزیکی ایستگاه های پمپاژ آن نیز ۴۰ درصد است.

                                                                         

سامانه آبیاری گرمسیری 
عملیات اجرایی طرح بزرگ سامانه گرمسیری با موافقت رهبر معظم انقلاب اسلامی و پیشنهاد دولت دکتر روحانی و تامین اعتبار آن از محل صندوق ذخیره ارزی به منظور مهار آب های مرزی آغاز شد.
فرماندار قصرشیرین گفت: طرح بزرگ سامانه گرمسیری به عنوان بزرگترین طرح عمرانی کشور با ۱۵۰ هزار میلیارد ریال اعتبار در دست اجرا است.

وی اظهارداشت: با اجرای این طرح آب رودخانه سیروان در استان کردستان از طریق تونل نوسود از منطقه ازگله خارج و زمین های منطقه را تا دهلران و مهران در استان ایلام آبیاری می کند.

                                                                      

سرریز شدن ۹۰۰ میلیون متر مکعب آب به سمت استان های کرمانشاه و ایلام 
نماینده عالی دولت در قصرشیرین گفت: سامانه گرمسیری هنر بزرگ دولت تدبیر و امید در شرایط سخت اقتصادی موجود برای آبادانی و عمران و توسعه این شهرستان مرزی است.

 وی افزود: با اجرای طرح سامانه گرمسیری حدود ۹۰۰ میلیون متر مکعب آب در اختیار استان های کرمانشاه و ایلام قرار می گیرد که در این طرح ۵۰ هزار هکتار از زمین های دیم شهرستان های سرپل ذهاب، گیلانغرب و قصرشیرین به آبی تبدیل می شود ضمن اینکه از این میزان، ۱۰۰ میلیون متر مکعب آب نیز سهم بخش صنعت است.

                                                                                

وجود ۳۱ هزار هکتار اراضی کشاورزی و باغی در قصرشیرین 

 تاتار اظهار داشت: هم اکنون قصرشیرین ۳۱ هزار هکتار اراضی کشاورزی و باغی دارد و محصولات باغی این شهرستان در کشور نمونه است و برند و با قابلیت صادرات است.

فرماندار قصرشیرین گفت: محصولات باغی این شهرستان شامل پرتقال، لیموشیرین، خرما و انگور  به عنوان نوبرانه در کشور سرآمد است و توسعه باغات و نخیلات می تواند باعث ایجاد اشتغال پایدار و درآمد خوبی برای باغداران و مرزنشینان شود.

تاتار گفت: تکمیل و بهره برداری از طرح های آبی در دست اقدام تحول بزرگی در بخش کشاورزی شهرستان های غرب کرمانشاه را به وجود می آورد که زمینه ساز توسعه بیش از پیش استان کرمانشاه و بهبود وضع اقتصادی کشور باشد.