نوشهر- ایرنا - مدیرکل دفتر جنگلداری معاونت امور جنگل سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری ، اجرای طرح مدیریت پایدار منابع طبیعی منطقه هیرکانی یا به عبارتی طرح جایگزین را از دستاوردهای ارزشمند دولت در جنگل‌های شمال کشور دانست.

علی معصومی روز دوشنبه در نشست هم اندیشی بررسی مسائل و مشکلات موجود در رسیدن به اهداف محوری طرح  ۹ در ۹۹ در اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران منطقه نوشهر افزود : امروز این طرح یکی از طرح های محوری این سازمان است  چرا که رویکرد جدید به منابع طبیعی دارد و در فرآیند اجرای ان سعی شده از تجربیات کشورهایی که در این حوزه پیشرو بوده اند استفاده شود.

کاداستر اراضی ملی در عرصه‌های جنگلی و مرتعی، مدیریت بهره‌برداری از مراتع، تشخیص و تعیین حدود ذخیره گاه‌های جنگلی، تعیین تکلیف مدیریت پارک‌های جنگلی در سطح عرصه‌های منابع طبیعی، طرح جایگزین ، توسعه زراعت چوب و ساماندهی بهره‌برداری از محصولات فرعی در جنگل‌ها و مراتع از جمله  طرح های  ۹ گانه در سال ۹۹ است  

وی اظهارداشت : اگرچه در گذشته اقداماتی در قالب مطالعه در زمینه بهره برداری اصولی از جنگل های شمال انجام می گرفت ولی کمتر به این موضوع پرداخته می شد و نظارت ها نیز در این حوزه کم رنگ تر بود ولی در طرح مدیریت پایدار منابع طبیعی منطقه هیرکانی رویکرد اکوسیستمی  است به عبارتی توان جنگل های شمال از زوایای مختلف  ارزیابی شده و مورد مطالعه قرارمی گیرد.   

مدیرکل دفتر جنگلداری معاونت امور جنگل سازمان جنگل ها ، مراتع و آبخیزداری اظهار داشت :  نکته مهم تر آنکه طرح هایی که در گذشته اجرا می شد بیشتر جنبه بهره برداری داشت منتهی در طرح مدیریت پایدار منابع طبیعی منطقه هیرکانی رویکرد اکوسیستمی دارد یعنی سعی شده تا توان جنگل را به طور دقیق مورد ارزیابی و مطالعه قرار دهیم و براساس توان عرصه تصمیماتی برای بهره برداری از آن به جز چوب گرفته می شود.

این مقام مسئول گفت: براساس قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه این طرح باید در سال سوم این  قانون به مرحله اجرایی می رسید منتهی این طرح زمانی تصویب شد که متاسفانه برای آن دستورالعمل و شرح خدمات در نظر نگرفته بودند چنین مسائلی باعث شد که یک گام از قانون عقب تر باشیم .

معصومی با اشاره به آنکه طرح جایگزین دارای مراحل مقدماتی ، مطالعاتی ، اجرا و ارزیابی است ، افزود : باید تا پایان سال ۱۳۹۸ مطالعات طرح تفصیلی را در جنگل های شمال به اجرا در می آوردیم در حالی که اکنون در مرحله مطالعه هستیم.

وی کمبود اعتبار ، نیروی انسانی و شیوع ویروس کرونا را از مشکلات تاخیر در اجرای این طرح در جنگل های شمال معرفی کرد و ادامه داد : میزان اعتباری که برای مطالعات طرح تفصیلی مدیریت پایدار منابع طبیعی منطقه هیرکانی ارزیابی شده حدود ۱۰۵ میلیارد تومان است.

مدیرکل دفتر جنگلداری معاونت امور جنگل سازمان جنگل ها ، مراتع و آبخیزداری گفت : در اجرای این طرح  با توجه به کمبود نیروی انسانی به ناچار باید از نیروهای موجود سازمان بهره گیریم و گاهی اوقات به خاطر در اختیار نداشتن همه تخصص ها سعی می شد از نیروهای دانشگاه و بازنشسته ها استفاده کنیم و چنین مواردی به هر شکل در فرآیند اجرای این طرح تاثیر گذار بود.    

به گفته معصومی ، این طرح برابر قانون باید در سطحی حدود یک میلیون هکتار اجرا شود درحالی که سطحی که در جنگل های شمال برای اجرای آن در نظر گرفته شده حدود ۲ میلیون هکتار است و این عامل نیز سبب تاخیر در  فرآیند اجرای این طرح شد .

وی ابراز امیدواری کرد که با برگزاری این نشست ها به شکل دوره ای و مداوم در ادارات کل چهارگانه منابع طبیعی و آبخیزداری استان های شمالی کشور می توان با  برنامه ریزی بهتر مشکلاتی که در آینده ممکن است در اجرای طرح ۹ و ۹۹ که یکی از آنها طرح جایگزین است بتدریج برطرف کرد. 

جنگل‌های هیرکانی با قدمتی ۴۰ میلیون ساله یکی از ارزشمندترین عرصه‌های جنگلی ایران و جهان به شمار می‌رود که از آن به عنوان موزه طبیعی یاد می‌شود. این جنگل‌ها پهن‌برگ به عنوان یک زیست‌بوم منحصر به فرد در جنوب دریای خزر قرار گرفته و بین کشورهای ایران و جمهوری آذربایجان مشترک است. تقریباً ۲ میلیون هکتار آن در ایران و ۲۰ هزار هکتار در کشور آذربایجان قرار گرفته و ارتفاع آن از سطح دریا شروع می‌شود و به ۲۸۰۰ متر می‌رسد.

معاونت امور جنگل سازمان جنگل ها ، مراتع و آبخیزداری در شهرستان چالوس مستقر است .