رضا مدرس روز دوشنبه در نشستی با مدیران ارشد وزارت نفت در تهران از اقدام های صورت گرفته در زمینه اجرای این طرح بزرگ نفتی و تلاشهای مدیران و مجریان این طرح قدردانی کرد.
وی ضرورت ارتقای سطح معیشت و کرامت مردم منطقه مکران را مورد تاکید قرارداد و بیان داشت: همزمان با وقوع تحولات اساسی و بیسابقه عمرانی و اقتصادی، تقویت زیرساختها و بهبود شاخصهای رفاهی از جمله شاخص آموزش از ضرورتهای توسعه متوازن و پایدار در منطقه مکران است.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری هرمزگان در این رابطه خواستار اقدام جدی و سریع در زمینه تربیت نیروی انسانی بومی برای نقشآفرینی در فعالیتهای اقتصادی منطقه ساحلی مکران شد.
مدرس همچنین پیشنهادهای استانداری هرمزگان در زمینه تعریف و اجرای طرحهای عمرانی در سواحل مکران و به ویژه شهرستان جاسک را در این جلسه ارائه و تاکید کرد: طرح آبرسانی از سد جگین به طرح مخازن نفتی طرحی است که هم از منظر تامین آب صنایع نفتی و همسو با ضوابط پدافندغیرعامل واجد ارزش بوده و هم دارای منافع فراوانی برای مردم روستاهای غرب جاسک است.
معاون وزیر نفت نیز از همکاری دستگاههای اجرایی و مردم استان هرمزگان در زمینه اجرای طرحهای مربوط به وزارت نفت، توجه به جوامع محلی و حمایت از مردمی که در مجاورت طرح های این وزارتخانه قرار دارند را از جمله رویکردهای جدید این وزارتخانه عنوان کرد.
فرزین مینو افزود: همراهی مردم بومی با مجریان طرحها و کاهش هزینههای اجتماعی و اقتصادی را از دستاوردهای این سیاست عنوان کرد.
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت با منطقی برشمردن مطالبات استانداری هرمزگان در این خصوص ابراز امیدواری کرد که منابع و مجوزهای لازم برای اجرای این طرحها تأمین شود.
عملیات احداث خط لوله انتقال نفت خام گوره به جاسک و پایانه صادراتی در منطقه مکران به عنوان به عنوان یک طرح راهبردی و استراتژیکترین روز پنجشنبه پنجم تیرماه با دستور رییس جمهوری به صورت ویدئو کنفرانسی کلید خورد.
استاندار هرمزگان در حاشیه آغاز به کار این طرح بزرگ نفتی اظهارداشت: این طرح استراتژیک و ملی با هدف انتقال یک میلیون بشکه نفت خام سبک و سنگین صادراتی در روز با هدف ایجاد ظرفیت انتقال یک میلیون بشکه نفت خام در روز از کوره به پایانه جاسک و ذخیرهسازی نفت خام و صادرات آن ازطریق پایانه جدید جاسک احداث تکمیل میشود.
فریدون همتی افزود: خط لوله انتقال نفت خام گوره به جاسک و پایانه صادراتی در منطقه مکران از طریق یک خط لوله ۴۲ اینچ با طول تقریبی یکهزار کیلومتر و با استفاده از پنج تلمبه خانه بین راهی و ۲ ایستگاه توپکرانی، همچنین تعداد ۱۱ پست برق و خطوط انتقال برق به طول تقریبی ۱۸۰ کیلومتر آغاز به کار کرد.
وی افزود: این طرح شامل پایانه دریافت نفت،۲۰ مخزن به ظرفیت مجموع ۱۰ میلیون بشکه و تاسیسات جانبی شامل ۳ عدد گوی شناور و اسکله صادراتی است.
استاندار هرمزگان هزینه اتمام خط لوله انتقال نفت خام گوره به جاسک را ۱.۵ میلیارد یورو اعلام کرد و افزود: این طرح هماکنون ۳۹ درصد پیشرفت داشته که شامل ۸۶۰ کیلومتر عملیات مسیرسازی،۴۴۰ کیلومتر ساخت لوله، ۳۵۰ کیلومتر لوله حمل شده به کارگاه، ۲۶۰ کیلومتر نیز عملیات جوشکاری است.
وی از دیگر هدفگذاری احداث این طرح به تضمین استمرار صادرات نفت خام، تمرکززدایی از پایانههای صادراتی کشور و متنوعسازی آن و همچنین توسعه پایدار و اشتغالزایی در سواحل مکران اشاره کرد.
به گفته زنگنه وزیر نفت نیز، نخستین محصولی که از بندر جاسک صادرخواهد شد میعانات گازی پارس جنوبی است که اواخر سال آینده انجام خواهد شد و تا قبل از پایان دولت، رساندن نفت و میعانات به جاسک آغاز میشود.
مبداء خط لوله انتقال نفت خام گوره به جاسک منطقه گوره از توابع شهرستان گناوه استان بوشهر است که پس از عبور از استانهای بوشهر، فارس و هرمزگان از ۶۰ کیلومتری غرب شهر جاسک به ترمینال و تأسیسات دریایی صادرات و واردات که احداث آن برنامه ریزی شده است، متصل میشود.
در ایجاد زنجیره تولید لوله NACE، تبدیل تختال به ورق و سپس لوله که برای نخستین بار اتفاق افتاده است، شرکت فولاد مبارکه اصفهان، شرکت فولاد اکسین خوزستان، لولهسازی اهواز و ایران آروین، لوله سازی ماهشهر و لوله سازی صفا فعالیت میکنند.
در این طرح حلقه اول توسط شرکت فولاد مبارکه تولید میشود و در حلقه دوم ورق مورد نیاز توسط شرکت فولاد اکسین تولید خواهد شد و سپس لولهسازان داخلی این ورقها را تبدیل به لوله میکنند.
شهرستان جاسک در شرق استان هرمزگان بواسطه دسترسی مستقیم به دریای عمان و آبهای آزاد دارای اهمیت فراوانی بوده که امروز به کانون توسعه ای مکران تبدیل شده است.
سواحل مکران نیز در محدوده آبهای ساحلی و اقیانوسی دریای عمان از ایستگاههای مهم و اصلی تجارت، اقتصاد و گردشگری ایران است و این منطقه از حوزه گواتر و پسا بندر چابهار آغاز و تا منطقه جاسک هرمزگان ادامه دارد.
سواحل مکران فرصتی ویژه برای جذب سرمایه گذاران و توسعه و عمران شهرستانهای جاسک، سیریک و میناب در شرق استان هرمزگان است.
شهرستان جاسک دارای ۶۰ هزار نفر جمعیت، ۳۰۰ کیلومتر نوار ساحلی در فاصله ۳۰۰ کیلومتری شرق بندرعباس واقع شده است.