زمانی نه چندان دور چهرهای که از شهرکهای صنعتی در استان تصویر میشد منطقهای راکد با واحدهای قفل بر درب بود، گشت و گذار در این شهرکها دل آدمی را به درد میآورد و این در حالی بود که تعداد این شهرک ها بسیار محدود و در حد دو سه شهرک و ناحیه صنعتی بود.
اما امروز در سال پایانی دولت تدبیر و امید چهره زنگ زده صنعت استان تا حد زیادی صیقل خورده و علاوه بر فعال شدن واحدهای راکد، تعداد شهرکهای صنعتی و واحدهای موجود در آنها نیز تا چندین بر ابر افزایش یافته است.
به گفته مسوولان، در سال ۱۳۷۳ تنها یک شهرک صنعتی در اردبیل با مساحت ۵۰ هکتار وجود داشت ولی این تعداد هماکنون به ۲۵ شهرک با وسعت بیش از ۱۵۰۰ هکتار رسیده و افزایشی ۳۰ برابری داشته است.
در سالهای اخیر با تشدید تحریمهای آمریکا مشکلات عدیدهای برای صاحبان صنایع و واحدهای تولیدی استان اردبیل بودجود آمد مشکلاتی که در نهایت منجر به تعطیلی و یا نیمه فعال شدن بسیاری از کارخانهها شد، مشکلاتی همچون کمبود نقدینگی، موانع ایجاد شده ر زمینه صادرات، مشکل انتقال ارز، افزایش قیمت مواد اولیه و دیگر موانعی که بخش خصوصی و حتی دولتی را مجبور به توقف مسیر تولید و یا کاهش فعالیتها کرد.
تا سال ۹۷ در استان اردبیل نزدیک ۴۰ درصد از واحدهای تولیدی در شهرک ها و نواحی صنعتی و دیگر مناطق به خاطر این مشکلات غیر فعال شده و یا با ظرفیت بسیار پایین ادامه کار دادند.
اما اجرای برنامههای حمایتی از تولید در دو سال گذشته و عزم جدی دولت برای رونق تولید داخلی بارقههای امیدی در بین صاحبان صنایع در این استان ایجاد کرد، این برنامهها و حمایتهای مالی و قضایی موجب شد تا تعداد قابل توجهی از واحدهای تولیدی در استان اردبیل دوباره فعال شده و تولید در استان جان بگیرد.
به گفته استاندار اردبیل، از اوایل دولت دوازدهم بویژه سال گذشته بحث احیای واحدهای راکد به صوت جدی و ضربتی آغاز و نزدیک به ۴۵ درصد از واحدهای تولیدی استان با اشتغالزایی یکهزار نفر به چرخه فعالیت برگشتند و این روند امسال سرعت بیشتری به خود گرفته است.
اکبر بهنامجو افزود: دولت قصد دارد درصد واحدهای غیر فعال در استان را به زیر ۲۰درصد برساند.
وی با بیان اینکه در سال گذشته ۵۷ طرح راکد در استان به چرخه تولید بازگشت و امسال نیز ۱۲۳ واحد قابل احیا در دستور کار برای فعالسازی است، اظهار کرد: بالغ بر ۷۷ طرح مستعد بازگشت به چرخه تولید بوده و دولت مصمم به فعالسازی واحدهای راکد متعلق به بخش خصوصی است.
استاندار اردبیل با بیان اینکه بیشترین مشکلات واحدهای تولیدی استان، مشکلات بانکی است از تلاش برای تقسیط و استمهال معوقات این واحدها خبر داد و اضافه کرد: مشکلات بیمه، مالیات و نبود بازار و صادرات از دیگر مسائل و مشکلات واحدهای تولیدی راکد و نیمه فعال استان است که بر رفع آنها نیز تلاش میشود.
بهنامجو در عین حال در کنار فعالسازی واحدهای راکد از اجرای ۲۳۹ طرح تولیدی در استان خبر داده و گفت: اغلب این واحدها بیش از ۶۰ تا ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و با تامین اعتبار به بهرهبرداری خواهند رسید.
او با اشاره به اینکه راهاندازی واحدهای تولیدی در استان در راستای جهش تولید از اهداف اصلی دولت است، ادامه داد: محصولات صادراتمحوری که ارزآوری بالایی برای استان و کشور دارد مورد حمایت بوده و برای احیای این واحدها تلاش مضاعفی در استان شکل گرفته است.
وی با بیان اینکه بیشتر مشکلات واحدهای صنعتی در استان سرمایه در گردش است، گفت: دولت مشکل سرمایه در گردش و ثابت واحدهای تولیدی را توسط بانکها و از محل تبصره ۱۸ رفع میکند.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار اردبیل هم گفت: این استان در راستای جذب تسهیلات از محل تبصره ۱۸، رتبه دوم را در بین استانهای کشور کسب کرد.
ارژنگ عزیزی افزود: این تسهیلات در سال ۹۸ برای تامین سرمایه ثابت و در گردش واحدهای تولیدی تعیین شده بود که در جذب این تسهیلات استان رتبه دوم را نسبت به سهم منابع به خود اختصاص داده است.
وی بیان کرد:روند جذب تسهیلات از محل تبصره ۱۸ به طور مستمر از بانکهای عامل استان رصد میشود تا مشکلات فراروی صاحبان صنایع و واحدهای تولید رفع شده و بر تعداد واحدهای فعال افزوده شود .
معاون اقتصادی استاندار اردبیل گفت: در اجرای سیاست های حمایتی دولت واحدهای تولیدی و صنعتی راکد این با پرداخت تسهیلات کم بهره بانکی فعال میشوند.
عزیزی افزود: هزار و ۱۶۹ واحد فعال، نیمه فعال و راکد در استان شناسایی شده که از این میزان ۴۰۴ مورد آن راکد است.
وی اظهار داشت: در بخش کشاورزی استان در مجموع ۱۶۱ واحد صنایع تبدیلی، ۱۳۶ واحد فعال و ۲۵ واحد راکد شناسایی شده که واحد نیمه فعال و راکد از تسهیلات مذکور بهره مند میشوند.
او با اشاره به اینکه در سال های گذشته ۱۱۵ واحد در بخش کشاورزی و ۳۰ واحد هم در بخش صنعت استان احیا شده، بیان کرد: برای رونق اشتغال در استان برش شهرستانی تا افق ۱۴۰۴ تهیه شده و در بخش کشاورزی ایجاد گلخانه در سطح ۲ هزار و ۳۲۴ هکتار هدف گذاری شده است.
رییس صنعت، معدن و تجارت استان اردبیل هم گفت: در سال گذشته اقدامات خوبی در حمایت از تولید و رونق واحدهای صنعتی انجام شد و این اقدام زمینه اجرای برنامههای مناسب در سال جهش اقتصادی را فراهم کرده است.
رامین صادقی با بیان اینکه در سال گذشته ۵۷ واحد راکد استان به چرخه تولید بازگشت، اظهارداشت: با راهانداری این واحدها برای ۲ هزار نفر فرصت شغلی فراهم شد.
او گفت: امسال احیای واحدهای راکد در دستور کار قرار گرفته و مصمم هستیم تا پایان سال، ۷۸ واحد تولیدی راکد با زمینه اشتغال ۲ هزار و ۵۰۰ نفر به چرخه تولید باز گردد.
رییس صنعت، معدن و تجارت استان اردبیل با اشاره به فعال بودن ۸۴۲ واحد تولیدی و صنعتی در استان اردبیل افزود: در حال حاضر ۸۰ درصد واحدهای تولیدی و صنعتی استان فعال بوده و ۲۰ درصد دیگر به تعداد ۱۹۹ واحد تولیدی و صنعتی غیرفعال است.
صادقی بیانکرد: از ۱۹۹ واحد تولیدی و صنعتی راکد موجود ۲۴ واحد تولیدی قابل احیا شناسایی شده است.
وی ادامه داد: تمرکز در استان بر این است تا صاحبان سرمایه مورد حمایت و تشویق قرار گرفته و واحدهای تولیدی به ظرفیت واقعی تولید برسند.
وی با بیان اینکه رسیدگی به مشکلات و بازگشت واحدهای راکد به چرخه تولید یکی از مهمترین اهداف ستاد تسهیل و رفع موانع تولید در استان بوده و امسال تسریع میشود، گفت: تصویب مصوبات لازم، رفع موانع تولید، زمینهسازی و فراهم نمودن شرایط برای سرمایهگذاری، حفظ اشتغال موجود و ایجاد اشتغال جدید از اهداف این ستاد میباشد.
وی ارائه راهکارهای کارشناسی را بسیار مهم دانست و گفت: باید با عملیاتی کردن مصوبات از واحدها و کارخانههای تولیدی استان حمایت کرد.وی اظهارداشت: همه دستگاههای مرتبط باید برای رفع مشکلات واحدهای تولیدی و سرمایهگذاران تلاش میکنند تا با جهش تولید شعار سال تحقق یابد زیرا که بدون حمایت و پشتیبانی همهجانبه از واحدهای تولیدی و سرمایهگذاران نمیتوان به اهداف موردنظر دست یافت.
صادقی اظهارداشت: با رفع مشکلات واحدهای تولیدی راکد ، غیرفعال و یا نیمهفعال استان در سریعترین زمان نسبت به احیای دوباره بخش یا تعدادی از این واحدها اقدام میشد و انتظار میرود در این زمینه دستگاههای ذیربط تعامل همهجانبهای با سازمان صنعت،معدن و تجارت داشته باشند.
وی با بیان اینکه ۶۶ درصد واحدهای اقتصادی و تولیدی استان فعال هستند، از اهتمام ستاد تسهیل استان برای بازگرداندن دوباره ۳۴ درصد از واحدهای تولیدی راکد به چرخه کار و تولید خبر داد.
صادقی همچنین گفت: ۱۵۸ واحدتولیدی و صنعتی از مجموع ۳۴ درصد واحدهای تولیدی استان با توجه به ماشینآلات و امکانات موجود قابلیت احیا دارند و با احصای مشکلات این واحدها که بیشتر مشکل نقدینگی و سرمایه در گردش است و نیز پرداخت تسهیلات بانکی و تامین سرمایه در گردش زمینه را برای فعالیت این واحدها را فراهم و ۳۸ واحد تولیدی را فعال خواهیم کرد.
او اظهارکرد: با تشکیل جلسات ستاد تسهیل و رفع موانع سرمایهگذاری ضمن احصای مشکلات واحدهای تولیدی علاوه بر استمهال بدهی معوقه بانکی واحدهای تولیدی مشکلدار، سه هزار و ۶۵۰ میلیارد ریال تسهیلات بانکی در قالب سرمایه در گردش به واحدهای تولیدی و صنعتی استان پرداخت شد.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان اردبیل هم گفت: احیا و فعالسازی ۴۰ واحد صنعتی راکد در شهرکهای صنعتی این استان در سال جهش تولید برنامه ریزی شه است.
محمد اهلی با بیان اینکه پارسال نیز ۴۱ واحد صنعتی راکد در شهک های صنعتی استان فعال شد، گفت: تلاش میشود با حل موانع موجود و با همراهی دستگاههای اجرایی مربوطه، این واحدهای صنعتی نیز در سال جهش تولید احیا شده و به چرخه تولید بازگردند.
او تامین امکانات اولیه و زیرساختهای ضروری در شهرکها و نواحی صنعتی را مورد اشاره قرار داد و گفت: تلاش بر این است تا با تکمیل زیرساختها ، جذب سرمایهگذاری در استان افزایش یابد و به ایجاد شهرکها و نواحی صنعتی جدید نیز توجه ویژهای شود.
وی از حمایت سرمایهگذاران برای فعالیتهای تولیدی و صنعتی خبر داد و اظهارداشت: شرکت شهرکهای صنعتی مشوق های لازم را برای سرمایهگذارانی که اقدام به ایجاد واحدهای تولیدی و صنعتی در شهرکهای صنعتی میکنند، در نظر گرفته است.
در این حال متولیان بخش خصوصی نیز در کنار ولت در تلاش برای رونق تولید و رفع مشکلات واحدهای صنعتی بوده و در این راستا رئیس اتاق بازرگانی، صنایع معادن وکشاورزی استان اردبیل گفت: موانع واحدهای تولیدی در این استان شناسایی شده و نسبت به رفع آن اقدام میشود.
وی افزود: با شناسایی موانع واحدهای تولیدی فعال و نیمه فعال حمایت لازم ازسرمایه گذاران انجام میگیرد تا بدون دغدغه نسبت به اشتغالزایی اقدام کنند.
پیر موذن بیان کرد: در راستای سیاستهای ابلاغی مقام رهبری درباره اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال عزم جدی در دولت صورت گرفته و لازم است نهادهای نظارتی و مدیران قضائی با تعامل بیشتر با دستگاههای اجرایی مشکلات فعالان بخش خصوصی را رصد کرده و حمایت لازم را انجام دهند.
وی با بیان اینکه فضای کسب و کار تا حدودی در دولت تدبیر و امید بهبود یافته افزود: هر چند در این دولت شاهد فعال شدن واحدهای تولیدی راکد وغیر فعال در استان هستیم اما انتظار این است بیش از این واحدهای تولیدی مورد حمایت واقع شده و بانکها حمایت خود را در ارتباط با ارائه تسهیلات دریغ نکنند.
به هر حال گامهای بلندی از سوی دولت و بخش خصوصی برای فعال سازی و رونق تولید در استان اردبیل در جریان است ، تلاشی که دورنمای خوشی از وضعیت کسب و کار و تولید داخلی در این استان متصور میسازد.
گزارش : یعقوب شاددل