تهران - ایرنا - یکی از رویکردهای اصلی دولت تدبیر و امید و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که به عنوان اولویت از آغاز فعالیت آنها در دستور کار قرار گرفت موضوع «تامین عدالت فرهنگی در سراسر کشور» بود که با تدابیر اتخاذ شده شعار «ایران فقط تهران نیست» را محقق کرد.

دولت تدبیر و امید در حالی روی کار آمد که مثل همه دوره‌ها، کم و کاستی هایی وجود داشت که باید رفع می‌شد. رکود نه تنها در عرصه اقتصاد بود بلکه در حوزه فرهنگی نیز شاهد آن بودیم.

وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اصلی‌ترین متولی فرهنگ کشور محسوب می شود که در دوره های مختلف با فراز و نشیب هایی روبرو بوده است و دولت های یازدهم و دوازدهم (تدبیر و امید) نیز از این امر مستثنی نبوده اند.

دکتر حسن روحانی در دوران انتخابات ریاست جمهوری، بیش از هر چیز شعار سیاسی و فرهنگی داد. از تدبیر برای حل مشکلات هسته‌ای گفت و از امید برای فرهنگ و هنر کشور و کلیدی که از قضا به هر قفلی قرار بود، کارساز شود.

عدالت فرهنگی یکی از گفتمان های چهارگانه فرهنگی دولت تدبیر و امید بود که در کنار عقلانیت، دیانت و اعتدال فرهنگی طی چند ساله برقراری این دولت، استوار و پایدار و درعین حال شکل عملی به خود گرفته و محقق شد.

نگاه دولت تدبیر و امید و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از ابتدا برقراری عدالت فرهنگی در سراسر کشور و توزیع مناسب اعتبارهای استانی بوده و به کرات وزرای فرهنگ و ارشاد اسلامی این دولت ها بر این مساله تاکید داشته و دارند، از این جهت در این دوره تلاش شد تا امکانات فرهنگی و هنری تنها مختص پایتخت نباشد و به دیگر شهرستان های سراسر کشور نیز رسیدگی و اختصاص یابد.

تمرکززدایی خدماتی

درابتدای آغاز بکار دولت یازدهم با هماهنگی های انجام گرفته مصوب شد تا در زمینه عدالت فرهنگی تمامی معاونت های وزارتخانه ملزم به تخصیص حداقل ٢٠ درصد از بودجه سالانه خود برای انجام امور فرهنگی و هنری در شهرستان ها شوند که در سطح وسیعی از کشور انجام شد.

یکی از برنامه ها و اهداف انقلاب اسلامی همین عدم تمرکزگرایی بوده و یکی از خدمات ارائه شده در این مسیر فراگیرترکردن فضای آموزشی و فرهنگی است، دولت تدبیر و امید تلاش کرد در جهت دستیابی به این هدف تمرکزگرایی را به هم ریزد و این اقدام باعث شد تا امروز کسی نتواند ادعا کند که بین تهران و دیگر استان های کشور به اندازه زمین تا آسمان فاصله است و این فاصله روز به روز در حال کاهش است.

تاکید بر دیده شدن استانها در کنار پایتخت

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت دوازدهم در گفت وگویی اعلام کرد: ازابتدا هم نگاه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی براین اصل تاکید داشت تا استان‌ها نیز در کنار پایتخت دیده شوند چرا که استان‌ها ظرفیتی مهم و سرمایه بالقوه فرهنگی کشور هستند و باید به ایران فرهنگی و اسلامی متصل می شدند از این رو این مهم با جدیت در دستور کار قرار گرفته و رفته رفته با آغاز در دولت یازدهم و ادامه در دولت دوازدهم تقریبا این شعار و اولویت محقق شده و در حال نهایی شدن است.

تاکید بر ارتقای استعدادهای کشور

سید عباس صالحی افزود: در گذشته کسانی که به دنبال کارهای فرهنگی و هنری بودند باید به تهران و مراکز استان ها می رفتند، اما امروز استعدادها گسترده تر شده و مسئولان نیز باید فعالیت هایشان را با ارتقای استعدادها پیش ببرند.

وی با بیان اینکه قبلا مرکز ایران محل خلاقیت بوده است، تصریح کرد: امروزه بخش زیادی از خلاقیت‌های ایران در استان‌های کشور است به همین دلیل نباید خلاقیت‌های مهم و اساسی را صرفا در مرکز ببینیم، شعار «ایران فقط تهران نیست» یک شعار واقعی است و اگر بودجه داریم نباید آن را فقط در تهران مصرف کنیم بلکه باید بخشی از بودجه را به مرور و به شکل توسعه‌ای به طرف استان‌ها ببریم، چون تهران به اندازه کافی در مصرف بودجه پرخوری داشته است.

توزیع عادلانه اعتبارات فرهنگی در کشور

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه توسعه زیرساخت ها از دیگر برنامه های این وزارتخانه است، خاطرنشان کرد: بودجه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی محدود است، اما با این وجود به دنبال این هستیم تا امکانات زیرساختی را در تمامی استان های کشور گسترش دهیم.

وی ادامه داد: در بودجه سال ۹۷ رقم قابل توجهی به استان ها اختصاص یافته و تلاش شد تا توزیع اعتبار بین استان های کشور به صورت عادلانه ادامه پیدا کند.

صالحی گفت: این نگاه در خصوص بودجه با برنامه ریزی برای سفرهای برنامه ای ۲ تا ۴ روزه ترکیب شد تا چشم اندازی برای توزیع امکانات و ارتقای خلاقیت ها در استان ها داشته باشیم. به همین منظور تفاهم نامه هایی با استان ها به مدت ۳ سال امضاء شد تا بتوانیم مراودات خود را با استان ها براساس امکانات موجود تنظیم کنیم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه با اشاره به سرانه فرهنگی استان ها، اظهار داشت: زمانی تصور از شهر این بود که باید آسفالت باشد، اما بعد از مدتی که شهر نفسش بند آمد، متوجه شدیم که شهرها به فضاهای فرهنگی هم نیاز دارند.

ایران فقط تهران نیست

وی با اشاره به تاکید دولت تدبیر و امید بر شعار «ایران فقط تهران نیست»، خاطرنشان کرد: توزیع عادلانه خدمات همواره در دستور کار دولت تدبیر و امید و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بوده و با این نگاه و در دو سال اخیر فعالیت‌هایی صورت گرفته که از جمله این فعالیت‌ها سفرهای برنامه ریزی شده به ۱۳ استان مختلف و بررسی و تنظیم نقشه فرهنگی است.

عضو کابینه دولت دوازدهم خاطرنشان کرد: به عنوان مثال سال ۹۷ از مجموع ۱۰ هزار میلیارد ریال اعتبار این وزارتخانه بین چهار تا پنج هزار میلیارد ریال آن برای استان ها پیش بینی شد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ابراز امیدواری کرد با این رویکرد نگاه به استانها متمرکزتر و فاصله هایی که وجود دارد به مرور زمان کمتر شود.

صالحی با تاکید بر برقراری عدالت فرهنگی و توزیع مناسب اعتبارهای استانی، اظهار داشت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با این نگاه بودجه استان ها را در سال جاری تصویب و ۳۰ تا ۵۰ درصد منابع را به استان ها اختصاص داد.

انعقاد تفاهمنامه با استانداری ها با اختصاص بیش از ۱۲هزار میلیاردریال

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در گزارش اخیر خود به معاون اول رئیس جمهوری نیز به اقدامات استانی این وزاتخانه اشاره کرد و گفت: از جمله این اقدامات می توان سفرهای برنامه ای وزیر به استان ها و امضای تفاهمنامه همکاری های فرهنگی با استانداری ها را نام برد.

صالحی تصریح کرد: امضای این تفاهمنامه های همکاری بالغ بر ۱۲ هزار و ۴۴ میلیارد ریال بوده است.

بیش از ۲۳۸ هزار فعالیت و برنامه استانی

وی ادامه داد: دیدار با اصحاب فرهنگ، هنر، رسانه و دین استان ها از دیگر برنامه های استانی این وزارتخانه در حوزه سفرهای وزیر است که بر اساس آمار موجود ۲۳۸ هزار و ۷۷۵ فعالیت و برنامه در استان ها داشته ایم.

رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز با تاکید بر موفقیت های کسب شده در موضوع توجه به توسعه فعالیت های فرهنگی استان ها، گفت: به عنوان مثال درسال ۹۶و ۹۷، تفاهم نامه هایی به منظور اجرای فعالیت های فرهنگی در کل کشور منعقد شد و۳۰ درصد از اعتبارات معاونت فرهنگی که به ۲۵ میلیارد تومان می رسد، به استان های کشور اختصاص یافت و توزیع مناسب فعالیت های فرهنگی علاوه بر تهران در شهرستان های مختلف صورت پذیرفت که در نهایت سبب برگزاری ۱۲۱ جشنواره و فعالیت فرهنگی شد که از آن میان می توان به جشنواره های مرتبط با حوزه کتاب و کتابخوانی، شعر منطقه، ادبیات و... اشاره کرد.

همایون امیرزاده در ادامه، تکریم نخبگان فرهنگی را از دیگر فعالیت های معاونت فرهنگی این وزارتخانه برشمرد و اظهار داشت: حمایت از برگزاری ۶۰ مراسم مربوط به مفاخر در سراسر کشور از جمله اقدام هاست.

به گفته وی، همچنین توجه به کتاب فروشی ها در زمره عملکرد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی محسوب می شود که از آن میان می توان به طرح های حمایتی «کتاب فروشی به وسعت ایران»، «عیدانه کتاب»، «تابستانه کتاب» و «پاییزه کتاب» اشاره کرد. در این چهار طرح اجرا، ۷۰ میلیارد ریال یارانه از طرف معاونت فرهنگی به بیش از ۵۰۰ کتاب فروشی شرکت کننده در این موضوع، اختصاص یافت.

تلاش برای توسعه فرهنگی؛ وظیفه ذاتی دولت

آنچه حائز اهمیت است اینکه امروز پس ازگذشت حدود هفت سال، دولت تدبیر و امید، همواره تلاش برای توسعه را وظیفه خود دانسته و تحقق بیش‌ازپیش عدالت فرهنگی را به‌عنوان هدف در نظر گرفت و به این هدف دست یافت.

هرچند در ادامه زمان باقی مانده این دولت نیز همچنان برنامه‌ریزی‌ها برای شناسایی و توسعه ظرفیت‌های هنرمندان در مناطق مختلف استانها با هدف احصاء ظرفیت‌ها در مناطق محروم هدف‌گذاری شده و تا حصول نتیجه ادامه خواهد داشت.

تحقق عدالت فرهنگی در کشور

اما امروز در سال آخر دولت تدبیر وامید شعار« عدالت فرهنگی» و «ایران تنها تهران نیست» به همت و تلاش حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی رئیس جمهوری و دولتمردان و همراهی اهالی فرهنگ و هنر و رسانه، جامه عملی به خود گرفته و خوشبختانه اکثر استان های کشور از لحاظ همراهی و مشارکت در اجرای برنامه ها و فعالیت های فرهنگی و هنری و همچنین تخصیص سهم بودجه و... به مانند پایتخت بهره مند شده و این روند با تلاش مضاعف دولتمردان سیر صعودی به خود گرفته و شاهد شکوفایی و نتیجه مطلوب آن در سراسر کشور هستیم.

برگزاری جشنواره های مختلف استانی از جمله خلیج فارس در استان هرمزگان، جشنواره ادبی امام رضا (ع) در سراسر کشور، جشنواره تئاتر کودک و نوجوان در همدان و اصفهان، برگزاری هفته های کتاب استانی، عیدانه، پاِئیزه، تابستانه و بهاره کتاب استانی، برپایی نمایشگاه های کتاب، قرآن و محصولات فرهنگی و هنری استانی، فعالیت گسترده کانون های فرهنگی و هنری مساجد، جشنوراه های رسانه های دیجیتال و فضای مجازی، موسیقی نواحی، هنرهای تجسمی، تجلیل و تکریم مشاهیر و شخصیت ها، جشنواره های شعر و ادب فارسی،‌ دسترسی آزاد به اطلاعات همگان در سراسر کشور، برگزاری جشنواره ها و نمایشگاه های استانی با موضوع رسانه و مطبوعات و... از جمله مواردی است که در سراسر کشور توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بصورت مستمر و ادامه دار در حال اجراست.