عمل جراحی ترمیم آنوریسم آئورت (گشادشدگی شریان أئورت) همراه با حفظ عروق احشایی در شهرستان بابل به روش اندوواسکولار (بسته) توسط تیمی متشکل از دانشگاه های علوم پزشکی بابل، تهران و ساری با موفقیت انجام شد.
عمل ترمیم آنوریسم آئورت شکمی به روش بسته " اووار EVAR " ، جراحی نوینی است که به عنوان جایگزین عمل جراحی باز آئورت و با ایجاد دو برش کوچک در کشاله ران و با دستگاه آنژیوگرافی انجام می شود.
آنوریسم به معنای بزرگ شدن و یا انسداد یک رگ خونی تضعیف شده و یا شریان خونی است که به طور معمول در نتیجه بیماری و یا فشار خون غیر نرمال به وجود می آید. آنوریسم شدید می تواند منجر به متلاشی شدن رگ یا شریان خونی شده و بیمار با خون ریزی داخلی مواجه شود و پیامد های کشنده ای به وجود آورد.
عمل ترمیم اندو واسکولار آنوریسم آئورت بر روی خانم مسن بابلی که با علائم ایسکمی اندام تحتانی به بیمارستان مراجعه کرده بود، با موفقت انجام شده است.
فوق تخصص جراحی عروق و سرپرست تیم جراحی ترمیم آنوریسم آئورت روز چهارشنبه به خبرنگار ایرنا گفت: عمل ترمیم اندو واسکولار آنوریسم آئورت یکی از پر ریسک ترین عمل های جراحی است که در سالهای اخیر برای کاهش این خطرها انجام این عمل به صورت اندوواسکولار مورد توجه قرار گرفته است.
دکتر پویا طیبی افزود: عمل ترمیم آنوریسم آئورت شکمی به روش بسته " اووار EVAR " ، جراحی نوینی است که به عنوان جایگزین عمل جراحی باز آئورت و با ایجاد دو برش کوچک در کشاله ران و با دستگاه آنژیوگرافی انجام می شود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل با اشاره به اینکه این بیمار با علائم ایسکمی اندام تحتانی به بیمارستان مراجعه کرده بود و جراحی آن به جهت نزدیکی آنوریسم به شریانهای روده ای و لزوم حفظ جریان خون برای پیشگیری از سیاه شدن رودهها بسیار حائز اهمیت بوده است؛ گفت: جراحان عروق در یک عمل سه ساعته با استفاده از دستگاه آنژیوگرافی بیمارستان آیت الله روحانی بابل بدون باز کردن شکم بیمار اقدام به ترمیم موفق آنوریسم آئورت بیمار همراه با بازسازی عروق روده ای کردند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل ادامه داد: این جراحی توسط تیمی متشکل از جراحان عروق شامل دکتر مجید معینی استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران، دکتر مهدی داودی و دکتر حسین فرسویان عضو هیات علمی دانشگاه مازندران در بیمارستان آیت الله روحانی بابل انجام شد و بصورت زنده برای پزشکان و دانشجویان سراسر کشور پخش شد.
جراح عروق دانشگاه علوم پزشکی بابل بیان داشت: عمل جراحی آنوریسم آئورت شکمی در چند سال اخیر در ایران با کمک روش های اندووسکولار با استفاده از دستگاه ˈآنژیوگرافی ˈو کارگذاری ˈاستنت گرافت آماده شده ˈبرای جایگزینی آئورت در اتاق عمل هیبرید انجام می شود.
وی افزود: بیشتر آنوریسم های آئورت شکمی که کوچک هستند و روند رشد آنها آهسته است دچار پارگی نمیشوند، اما آنهایی که بزرگ بوده و بسرعت رشد میکنند، دچار پارگی میشوند و بسته به میزان رشد آنوریسم آئورتیک، درمان آن ممکن است از حالت عادی تا عمل جراحی اورژانسی آن متفاوت باشد.
دکتر طیبی بیان داشت: خوشبختانه با راه اندازی بخش جراحی عروق در دانشگاه علوم پزشکی بابل و فراهم آوری امکانات لازم از جمله دستگاه آنژیوگرافی دوم در بیمارستان آیت الله روحانی(ره)، این سومین مورد از انجام اینگونه اعمال جراحی در این دانشگاه است و با انجام آن بیمارستان آیت الله روحانی بابل به جمع مراکز جراحی عروق در کشور پیوست که قادر به انجام عمل های پیشرفته ترمیم آنوریسم آئورت همراه با بازسازی عروق احشایی می باشد.
افزایش فشار خون،شایعترین علت آنوریسم های آئورت شکمی
بر این اساس پزشکان معتقدند که شایعترین علت آنوریسم های آئورت شکمی ، افزایش فشارخون است که موجب تضعیف سرخرگ می شود لذا آنوریسم آئورت شکمی به ناحیه ای ضعیف و برآمده در قسمت تحتانی آئورت و اصلی ترین سرخرگی که به بدن خون رسانی می کند، اطلاق میشود.
آنوریسم آئورت شکمی اغلب به آهستگی رشد می کند و به طور معمول نشانه ای ندارد که این امر تشخیص آن را دشوار می سازد و برخی از آنوریسم ها هیچگاه دچار پارگی نمی شوند و بسیاری از آنها در ابعاد کوچک رشد کرده و کوچک باقی می مانند و این در حالیست که بسیاری از آنها نیز به مرور زمان رشد می کنند.
احساس ضربان در نزدیکی ناف ، وجود یک توده ضرباندار در شکم ، احساس التهاب یا درد در شکم یا سینه، کمر درد از علائم بزرگ شدن آنوریسم آئورتی است.