مایک پمپئو روز چهارشنبه در یک نشست خبری در پاسخ به سوالی درباره نشست روز سهشنبه شورای امنیت و آیا هنوز تصور میکنند که متحدان آنها همچون اروپاییها با تصویب قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای تمدید ممنوعیت تسلیحاتی ایران همراهی خواهند کرد، این مطلب را مطرح کرد.
وی ادامه داد: ما این اختیار را برای انجام اقدامات خود داریم. به عنوان عضو مشارکتکننده قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد، کاملا اطمینان داریم که این حق را داریم.
وزیر خارجه آمریکا با این ادعا که نخستین اولویت آنها استفاده از فرایند ماشه نیست، اضافه کرد: امیدواریم که شورای امنیت، چین و روسیه و شرکای دیگر ببینند که بهترین منفعت آنها در این است که مانع از بهرهمندی ایران از منفعتی شوند که در حال رسیدن به آن است.
پمپئو مدعی شد: ایران رفتار خود را تغییر نداده است، امیدوارم که قادر باشیم بدون آنکه به سمت یک شرایط سخت و پیچیده در سازمان ملل برویم، این کار را انجام دهیم.
وی که به نظر می رسد چشم امید به ماههای آتی برای تصویب قطعنامه مورد نظر خود را دارد، افزود: ما فکر می کنیم که بر این مساله تفوق خواهیم یافت. وقتی که به روز انقضا نزدیکتر میشویم جهان میبیند آیا شهروندان آنها که در بروکسل یا آتن زندگی میکنند، آیا واقعا میخواهند که حکومت ایران تجهیزات کلیدی چینی را در اختیار داشته باشد؟ چنین فکر نمیکنم.
وزیر خارجه آمریکا ادامه داد: فکر میکنم دولت یونان جمعبندی مشابهی خواهد داشت. اگر در فنلاند نشسته باشید و در حال برنامهریزی برای خود باشید، آیا ایده خوبی است که روسیه شریک دیگری داشته باشد که به آنها سلاح بفروشد؟
پمپئو اضافه کرد: فکر میکنم هر کشوری به این جمعبندی خواهد رسید که ایده بدی است. آنها از اینکه برجام اجازه میدهد چنین ممنوعیتی به پایان برسد، ابراز تاسف میکنند و اکنون به ما ملحق میشوند.
وی مدعی شد: این یک اقدام کاملا دیپلماتیک است که ما در متقاعد کردن جهان نسبت به حقیقتی که در حال رخ دادن است، به کار میگیریم. نه فقط آمریکا بلکه اگر با شرکای ما در عربستان سعودی، امارات متحده عربی و کویت هم گفتوگو کنید آنها میدانند اگر ایران به عنوان یک تاجر سلاح مجاز شود، بیثباتی خاورمیانه بار دیگر جاری خواهد شد.
وزیر خارجه آمریکا با یادآوری نشست روز سهشنبه شورای امنیت سازمان ملل متحد که به روشنی صحنه انزوای دولت ترامپ بود، گفت: روز گذشته در شورای امنیت صحبت کردم، از آنها خواستم که ممنوعیت تسلیحاتی 13 ساله ایران را نگهدارند. در نتیجه برجام ناقص، در مهرماه این ممنوعیتها منقضی میشوند.
پمپئو افزود: اگر ایران اجازه یابد که از روسیه و چین تسلیحات خریداری کند، شهروندان زیادی در خاورمیانه به دست این حکومت یا نایبان آن کشته خواهند شد. ایران به فروشنده سلاحی به سوریه، ونزوئلا تبدیل خواهد شد و دشمنان قسم خورده اسرائیل همچون حماس و حزب الله به بهترین سلاحها مجهز میشوند.
وی که مشخص نکرد چرا ایران باید از روسیه و چین سلاح بخرد و آنها را به متحدان همان کشورها بفروشد در حالی که خود آنها میتوانند چنین کاری انجام دهند، با تکرار ایرانهراسی خود مدعی شد: کشورهای اروپایی در معرض خطر قرار خواهند گرفت.
وزیر خارجه آمریکا بار دیگر اظهارات مقامات دولت سابق آمریکا را تکرار کرد که آمریکا این حق را خواهد داشت حتی بدون موافقت دیگر اعضای شورا، ممنوعیت تسلیحاتی ایران را برگرداند.
البته پمپئو اشاره نکرد چرا به دیگر اظهارات مقامات سابق آمریکا به ویژه امضای آنها زیر توافق هستهای احترام نمیگذارد و برایشان اهمیتی ندارد. بلکه همواره دولت اوباما را مورد نکوهش قرار میدهند که وحشتناکترین توافق را به امضا رساندهاند.
وی ادامه داد: این دولت تمام تلاش خود را به کار خواهد گرفت تا مانع از وقوع پایان یافتن ممنوعیت تسلیحاتی شود تا به این وسیله علاوه بر حفاظت از شهروندان خود، بیثباتی در خاورمیانه هم کاهش یابد.
وزیر خارجه آمریکا در پاسخ به این سوال که آیا موافق طرح تمدید ممنوعیت تسلیحاتی ایران برای یک دوره کوتاه هستید، گفت: ما خواستار تمدید ممنوعیت تسلیحاتی ایران برای یک دوره کوتاه نیستیم. ممنوعیت تسلیحاتی زمانی باید برداشته شود که جمهوری اسلامی ایران همچون یک کشور عادی رفتار کند.
پمپئو افزود: زمان برای این ممنوعیت اهمیت ندارد بلکه شرایط مهم است. هدف ما برای برداشته شدن ممنوعیت تسلیحاتی ایران مبتنی بر شرایط است. اگر این شرایط محقق شود، همین فردا خواستار آن خواهیم شد.
وی ادامه داد: اما برداشته شدن آن برای 6 ماه، یک یا 2 سال، دقیقا همان دامی است که دولت سابق در آن افتاد. از نظر ما برداشته شدن ممنوعیت تسلیحاتی مادامی که جهان اطمینان یابد این افراد از سیستمهای تسلیحاتی یا جریان پولی خود برای خرید این سیستمها به منظور اهداف مخرب استفاده نمیکنند، مناسب نیست.
وزیر خارجه آمریکا در شرایطی چنین ادعایی را مطرح میکند که هیچ یک از اعضای شورای امنیت حتی انگلیس که مواضع بسیار نزدیکی به آمریکا دارد، با قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای تمدید ممنوعیت تسلیحاتی سازمان ملل بر ایران موافقت نکردهاند و حتی به این توافق نرسیدند که بر روی یک متن کار کنند.