مارک فیتزپاتریک روز چهارشنبه در تارنمای موسسه بینالمللی مطالعات استراتژیک یادداشتی را درباره موضوع ایران که در کتاب «اتاق اتفاق» جان بولتون مشاور اخراجی امنیت ملی کاخ سفید اشاره شده است، منتشر کرد.
وی در این یادداشت نوشت: ما از پیش میدانستیم که جان بولتون نسبت به ایران وسواس دارد و معتقد است که تنها بمباران و تغییر رژیم میتواند تهدید اتمی آن را متوقف کند. خواندن کتابش مرا به این واقعیت رساند که چقدر این مساله عمیق و مضطربکننده بوده است.
دستیار وزیر خارجه پیشین آمریکا در امور منع اشاعه، افزود: بولتون از هر نوع دیپلماسی حتی با متحدان در مورد ایران بیزار است. او به طور خلاصه مذاکرات با شرکای اروپایی در مورد چگونگی "اصلاح" برجام را در صندوقی نهاد و تمایل ترامپ برای دیدار با رهبران ایران را خراب کرد.
فیتزپاتریک ادامه داد: با توجه به همه گامهای اشتباه رئیس جمهوری که بولتون در نیم قرن گذشته شاهد آن بوده است، برای او باورکردنی نیست بگوید جرقه نزدن یک درگیری با ایران، غیرعقلانیترین کاری است که تا به حال در مورد هر رئیس جمهوری شاهد بودهام.
وی اضافه کرد: تقریبا بولتون به هرجا نگاه کرده، یک شبح ایرانی را دیده است. چه اینکه مساله روز چین، سوریه یا افغانستان بوده باشد. نگرانی اصلی برای بولتون همواره ایران بود.
مدیر برنامه عدم اشاعه و سیاستهای هستهای موسسه بینالمللی مطالعات استراتژیک، اظهار کرد: چرا بولتون فکرکرد برنامه هستهای ایران مسالهای با اولویت نخست در افغانستان بود؟ شاید برای اینکه او میخواست پایگاههای آمریکا را در آنجا برای حمله به ایران نگهدارد.
فیتزپاتریک یادآور شد: بسیاری از 755 بار اشاره بولتون به ایران، ادعاهایی دروغین یا اثباتناپذیرند. ادعاهایی درباره نقض توافق هستهای، درباره فعالیت ایران در سلاح شیمیایی و بیولوژیکی، درباره تامین مالی کره شمالی به منظور انتقال یک راکتور و ارسال تجهیزات سلاح شیمیایی به سوریه و مانند آنها.
وی همسو با بولتون، کره شمالی، سوریه و ایران را بازیگران بد خواند که همکاری آنها دلیلی دارد اما گفت: دخالت فاجعهبار در عراق به خاطر ادعای دروغین سلاح کشتارجمعی باید درباره فرضیههای حمایتناپذیر به ما درس بدهد.
این مقام پیشین وزارت خارجه آمریکا افزود: از آنجایی که بولتون هرگز فاجعهبار بودن حمله به عراق را تصدیق نکرده و نسبت به نقش خود در آن ابراز ندامت نداشته است، شگفتآور نیست که او هرگز درباره جهش برای نتیجهگیری درسی نیاموزد.
فیتزپاتریک با بیان اینکه «ایران تهدید نخست آمریکا نیست»، اظهار کرد: ایران یک قدرت متوسط مشکلدار در محدوده خاورمیانه است. ایران تهدیدی را متوجه سرزمین آمریکا نمیکند. تهدید آن میتواند از طریق دیپلماسی و بازدارندگی محاط شود.
وی یادآور شد: خوبی آن این است که او سوء رفتارهای جنایی ترامپ را در معرض دید قرار داد. اجازه دهید تشکر کنیم که آقای «تغییر رژیم» اکنون یک شهروند عادی است و گوششنوایی در کاخ سفید ندارد.