بجنورد- ایرنا- ۳۵۰ تن از اتباع خارجی در خراسان شمالی سکونت دارند که ۲۰ نفر از این افراد، به عنوان کارگر در واحدهای تولیدی این استان اشتغال دارند.

مدیرکل دفتر امور امنیتی، انتظامی، اتباع و مهاجرین خارجی استانداری خراسان شمالی روز شنبه با بیان این مطلب به خبرنگار ایرنا گفت: کارگران واحدهای تولیدی با اخذ ویزای کاری و به دعوت واحدهای صنعتی در استان حضور دارند و بعد از اتمام مهلت قانونی اقامت، به کشورشان بازمی‌گردند.

حجت الله خانزاده افزود: صد خانوار از اتباع غیرایرانی نیز در استان زندگی می کنند که عمدتا افغانستانی هستند و ۹۵ درصد آنان دارای همسر ایرانی هستند.

وی با بیان اینکه خراسان شمالی از مناطقی است که سکونت و حضور اتباع بیگانه افغان و عراقی در آن منع قانونی دارد، گفت: برای افغان های ساکن تنها به دلیل داشتن همسران ایرانی تسهیلاتی منظور شده است تا فرزندان حاصل از ازدواج این افراد بتوانند در استانی که متولد شده اند، سکونت کرده و از خدمات رایگان آموزش و پرورش و آموزش عالی نیز برخوردار شوند.

اتباع بیگانه ساکن در استان بازمانده از تحصیل ندارند

خانزاده افزود: در بین خانواده های غیرایرانی ساکن در خراسان شمالی هیچ فرد بازمانده از تحصیلی دیده نشده است و تعداد قابل ملاحظه ای از فرزندان این خانواده ها نیز در سطوح دانشگاهی مشغول به تحصیلند.

وی گفت: این افراد در سطح مدرسه نیز هیچ هزینه ای پرداخت نمی کنند و دولت هزینه های تحصیل کودکان اتباع خارجی را که مادر ایرانی دارند، می پردازد و این دانش آموزان با کودکان ایرانی در یک مدرسه و کلاس تحصیل می کنند.

وی افزود: اخیرا بر اساس قانون اعطای تابعیت به فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی، سازو کاری پیش بینی شد که بر اساس آن به فرزندان اتباع خارجی که مادران ایرانی دارند تابعیت ایرانی داده می شود و این افراد می توانند با مراجعه به استانداری یا دایره گذرنامه نیروی انتظامی،  مراحل کار را پیگیری کنند تا اگر منع قانونی نباشد بتوانند شناسنامه و کارت ملی دریافت کنند.

خانزاده گفت: سرپرستان بیشتر این خانواده ها که افغان هستند، یا خانواده خود را ترک کرده اند و یا در استان حضور ندارند و تنها مادران با فرزندان خود باقی مانده اند و این افراد نیز چون از بدو تولد در استان بوده اند با فرهنگ و روحیات مردم استان خو گرفته اند و خود را ایرانی می دانند و هیچ گونه هویت خارجی برای خود قائل نیستند.

وی افزود: از سوی دیگر عدم پذیرش این افراد در استان، آسیبی جدی برای آنان و برای جامعه آسیب زا خواهد بود اما با قانون جدید بخشی از مشکلات اتباع بیگانه حل شده و این افراد می توانند با مراجعه به استانداری ها مراحل اخذ تابعیت خود را آغاز کنند تا در بازه ای ۴ ماهه مجوز صدور شناسنامه این افراد از وزارت کشور دریافت شود.

استان ۸۶۳ هزار نفری خراسان شمالی به مرکزیت شهرستان بجنورد، در شمال شرق کشور واقع است.

برخی از استان ها و شهرهای کشور به دلایل امنیتی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی مناطق ممنوعه برای حضور اتباع بیگانه هستند که خراسان شمالی نیز از آن جمله است و سکونت اتباع افغان و عراقی در آن ممنوع است.