تاریخ انتشار: ۱۶ تیر ۱۳۹۹ - ۰۸:۱۱

بندرعباس- ایرنا- کودکان ساحل نشین هرمزگان با به صدا درآمدن زنگ خطر کرونا در این استان، تصمیم گرفته‌اند در هوای گرم و شرجی طاقت فرسای این خطه ماسک برصورت بزنند تا خود، خانواده و جامعه‌شان را از خطر این بیماری نوظهور نجات دهند.

می‌گویند هرچند ماسک زدن آن هم در دمای بالای ۴۰ درجه استان‌مان برای ما کودکان زجرآور و نفس‌گیر است اما می‌دانیم که با زدن همین ماسک ناچیز از بروز بالای ۹۰ درصد این ویروس جلوگیری کرده و از نفس هم نمی‌افتیم.

بارها از رسانه‌ها، فضای حقیقی و مجازی، خبرگزاری‌ها، روزنامه‌ها و حتی اقوام و آشنایان خود شنیده‌ایم که ماسک زدن مساوی است با سلامتی و در امان ماندن از این ویروس هزار رنگ .

فرقی نمی‌کند ماسک‌مان ساده باشد یا فیلتردار، سفید باشد یا مشکی و یا هررنگ دیگری؛ مهم این است که با این شی بتوان جلوی بینی ودهن‌مان را چفت وبست کنیم تا نه ویروس به ریه و بدنمان نفوذ کند ونه اگر ناقل هستیم به دیگران سرایت کند.

ما کودکان وخردسالان هرمزگانی طبق هشدار وزارت بهداشت وستاد ملی مبارزه با کرونا برای سلامتی خود و خانواده‌های‌مان و برای درامان ماندن کادر پزشکی و درمانی که دیگر خسته‌اند و نایی ندارند؛ ماسک زدن و شستن دست‌ها را هرگز فراموش نمی‌کنیم.

گپ وگفتی با بچه های هرمزگانی

می‌دانیم که فضای استان‌مان مسموم وآلوده به ویروس کرونا شده، نفس کشیدن درهوای آزاد برای‌مان سَم و کشنده است و چه بسا اگر درخانه نمانیم، ماسک نزنیم و فاصله‌گذاری اجتماعی و فیزیکی را رعایت نکنیم، نه تنها خود باید درد ورنج این بیماری کُشنده را تحمل کنیم بلکه کادر درمان و دیگر مسوولان را هم خسته کرده و ازپا می‌اندازیم.

جمعی از بر وبچه‌های هرمزگانی که دیگر این ویروس ناشناخته را خوب شناخته‌اند، می‌گویند یا درخانه می‌مانیم و یا اگر به اجبار و براساس ضرورت به بیرون خانه رفتیم، به طور حتم از ماسک و دستکش و ژل ضدعفونی کننده استفاده می‌کنیم و به محض رسیدن به خانه و یا هرجایی که آب پیدا شود، دست‌های خود را مرتب شست وشو می‌دهیم.

کلثوم مادر محمد و کوثر ۱۱ و هشت ساله، می‌گوید: از زمانی که سروکله کرونا درشهر ومحله‌مان پیدا شد فرزندانم دیگر رنگ بیرون رفتن از خانه را کمتر به چشم دیده‌اند؛ تنها درموارد ضروری، مجبور به رفتن از خانه شده که ماسک بر صورت ودستکش بر دست داشته‌اند.

کوثر، هم بیماری آسم دارد و هم چشمانش ضعیف است؛ هر از گاهی با این وضعیت مسموم و فضای آلوده شهرمان مجبورم برای مداوای دخترم به پزشک مراجعه کنم اما با اینکه به خاطر بیماری‌اش نفس نفس می‌زند ولی ماسک را هرگز از خود جدا نمی‌کند.

نازنین و فاطمه هم ۲ خواهر هفت و ۱۳ ساله محله آیت الله غفاری(شهنازقدیم) بندرعباس هستند که در روزهای کرونایی خود را با تماشای تلویزیون، درست کردن کاردستی، کمه زنی، پخت شیرینی و دسر درکنار مادرشان، بازی هفت سنگ ومِنچ سرگرم کرده‌اند.

پدرومادرشان را که در فروشگاه دیدم؛ می‌گویند: البته ناگفته نماند که گاهی هم شیطنت کرده و برای رفع خستگی و افسردگی با مجهز به ماسک ودستکش سری به خانه خاله وعمویشان می‌زنند و حتی زمانی که برای خرید می‌آییم همراه‌مان آمده و از داخل خودرو خارج نمی‌شوند.

فهیمه دیگر کودک بندرعباسی که چهار یا پنج ساله به نظر می‌رسید با پیراهن و شلوار زری‌دوزی شده در بازار در کنار مادرش بود، ماسک بر صورت و دستکش بر دست داشت.

ابتدا وارد گفت وگو با مادرش و سپس فهیمه خانم شدم که چرا با وضعیت قرمز کرونایی در بازاری به این شلوغی پا نهاده‌اند؛ دخترک با شیرین زبانی گفت: دوست دارم درخانه بمانم، چرا که کرونا را خوب می‌شناسم و خطرات آن را می‌دانم اما از تنهایی درخانه می‌ترسم و امروزهم که برادر و پدرم درخانه نبودند مجبور شدم به همراه مادرم به بازار بیایم.

حسنی با دست‌های کوچکش هر شب تسبیح در دست می‌گیرد و در کنار سجاده مادرش برای نابودی کووید ۱۹ وسلامتی همه مردم بویژه کودکان وخردسالان از این بیماری مهلک دعا می‌کند.

برای مادربزرگ وخاله‌اش دلتنگی می‌کند، بهانه‌گیر شده، حال و هوای پارک رفتن وبازی کردن در بیرون آن هم با دوستان و اقوام کرده اما این سختی‌ها را به جان می‌خرد تا جان خود و دیگران را به خطر نیاندازد؛ این‌ها را مادر حسنی کوچولو گفت.

رضا پسر ۱۲ ساله هم که برای خرید نان به نانوایی آمده بود، گفت: با مادرم زندگی می‌کنم او به خاطر بیماری حال و روز خوشی ندارد، مجبورم به نانوایی و مغاره بروم، اما ماسک می‌زنم و موارد بهداشتی را هم رعایت می‌کنم؛ چرا که با اوضاع نالان استان و کشورمان، چاره‌ای جز این کار نیست.

او می‌گوید: مادرم هر جمعه برای سلامتی امام زمان(عج) و سلامتی همه گرفتاران و بیماران بویژه کرونایی‌ها صدقه می‌دهد؛ چرا که صدقه از مرگ بد جلوگیری کرده و موجب آرامش وسلامتی می‌شود.
البته ناگفته نماند که دراین بین تک و توکی از کودکان خردسالی هم در شهرمان هستند که برای درآوردن یک لقمه نان و گریز از سکوت یا هیاهوی آلونک‌هایشان، هر روز در گوشه وکنار خیابان، مغازه‌ها، بازار، ساحل، پمپ بنزین‌ها، کنار سطل‌های آشغال و جاهای شلوغ و پلوغ پرسه می‌زنند؛ گاهی ماسک برصورت دارند، که از شرجی هوا کاملا خیس شده و یا به زیرچانه کشیده و گاهی هم اصلا ندارند! اما این بیماری هیچ وقت خبر نمی‌دهد و هرآن در کمین این عزیزان است.

کودکان، کرونا بی‌رحم و چموش شده است

کودکان و خردسالان، کرونا رنگ عوض کرده، بی‌رحم و چموش شده است، از کودکان و خردسالان هم ابایی ندارد و تنها راه در امان ماندن از این ویروس این‌است که به سبک زندگی درخانه ماندن و ماسک زدن عادت کنیم.

از نیمه خرداد امسال و در کمتر از ۱۵ روز شاهد مرگ سه کودک ۱۱ ماهه، هشت ساله و ۱۱ ساله در هرمزگان آن هم بر اثر ابتلا به کرونا بودیم.

واقعا چند شب دیگر باید از جعبه جادویی خانه‌مان منتظر مرگ کودکان و خردسالان این آینده سازان کشورمان و دیگر هموطنان‌مان باشیم.

این زنگ هشداری است که بدانیم ویروسی که بارها گفته می‌شد با کودکان به دلیل مقاوم بودن سیستم ایمنی بدن‌شان، کاری ندارد اما دریغا که دیگر شیوه‌اش را تغییر داده است.

او می‌خواهد سر راه خود هرچه هست را درو کند و از بین ببرد، اما ما باید به هوش باشیم و خود را با مجهزکردن به ماسک و دستکش و درخانه ماندن از سر راه این ویروس نامنحوس کنار بکشیم.

سخنی با خانواده‌ها

هرمزگان دیگر وضعیتش از هشدار گذشته و رنگ قرمز وحتی سیاه به خود گرفته وهفت شهر قرمز این استان را از روز شنبه ۱۴ تیرماه به مدت یک هفته با محدودیت تعطیلی مواجه کرده است.

پس بیاییم به فرزندانمان آموزش دهیم؛ برای حذف چرخه این ویروس همچنان درخانه بمانیم، به مسافرت‌ها و دید و بازدیدها، به برنامه‌های حضوری اوقات فراغت تابستان، به مغازه، بازار و فروشگاه رفتن، بازی کردن در پارک‌ها و بوستان‌های محل وحتی رفتن به خانه اقوام، آشنایان، دوستان و همکلاسی‌های‌ شان نه بگوییم؛ اصول بهداشتی و فاصله‌گذاری هوشمند را رعایت کنیم، چرا که دیگر بیشتر از این نمی‌خواهیم روستا، بخش، شهر و استان‌مان آلوده به این ویروس شده و داغدار مرگ ناخواسته باشیم.

بسیار خرسندم که پس از توصیه‌های رهبر معظم انقلاب مبنی بر استفاده از ماسک وهمچنین هشدار ستاد ملی کرونا به مردم، اکنون رعایت نکات بهداشتی و استفاده از ماسک برای جلوگیری از شیوع مجدد این بیماری در بین شهروندان هرمزگانی بیش از پیش به چشم می‌خورد.

ابتلا به کووید ۱۹ سن وجنس نمی‌شناسد
رییس دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان گفت: بیماری کووید ۱۹ بسیار خطرناک است که باید سعی شود درمعرض ابتلای آن قرار نگیریم؛ ابتلا به این بیماری سن و جنس نمی‌شناسد و حتی در ۲۰ روز اخیر شاهد مرگ سه کودک در استان بودیم.

دکتر حسین فرشیدی از مردم خواهش کرد: اگر کاری ضروری ندارند، درخانه بمانند و در بیرون از خانه نیز حتما ماسک بزنند و کودکان را همراه خود نبرند.

وی بیان داشت: کادر درمان  هرمزگان بعد از چهارماه تلاش مخلصانه ومجدانه خسته‌اند و تاکنون بیش از ۲۵۰ نفر از کارکنان گروه‌های مختلف بهداشت و درمان استان، به کووید ۱۹ مبتلا شده‌اند که تعدادی پس از درمان به محل کار بازگشتند و درحال خدمت رسانی هستند.

رییس دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان اظهارداشت: هم اکنون استان از لحاظ شیوع بیماری کووید ۱۹ در وضعیت قرمز قرار دارد و ظرف ۲۰ روز اخیر آمار مبتلایان وهمچنین فوتی‌ها همچنان رو به افزایش بوده است.

 فرشیدی اعلام کرد: از هر ۲ آزمایش انجام شده در استان یکی مثبت است، بیماران بیشتر بدحال می‌شوند؛ درحال حاضر ۷۵ نفر دربخش‌های مراقبت ویژه (ICU) بستری هستند که ۲۷نفرشان حالشان وخیم است.

وی ادامه داد: ابتدای خردادماه امسال تعداد فوت‌شدگان بر اثر ابتلا به کووید ۱۹ در استان، ۳۰ نفر بود اما اکنون به ۲۹۱ نفر رسیده ، یعنی چندین برابر افزایش در موارد فوتی داریم.

این مسوول پزشکی درهرمزگان تصریح کرد: اگر قبلا اظهار می‌شد که فوتی‌ها دارای بیماری زمینه‌ای بودند، اما اکنون تعدادی از مبتلایان، بدون بیماری زمینه‌ای فوت می‌کنند، که دربین آنها کودکان و خردسالان هم دیده می شود و این زنگ هشداری برای استان است.

وی اذعان داشت: هر یک از ما اگر موازین بهداشتی را رعایت نکنیم و در اماکن عمومی ماسک نزنیم، بطور قطع در سرایت این بیماری مقصریم.

ماسک؛ مهم‌ترین راهکار برای پیشگیری از ابتلا به کرونا

سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز اخیر گفته بود: یافته‌های علمی جدید نشان می‌دهد که ماسک مهم‌ترین راهکار برای پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا است و حتی ماسک‌های خانگی هم برای پیشگیری از ابتلا به کرونا موثر خواهد بود.

دکترسیما سادات لاری افزود: جوانان و کودکان علاوه بر اینکه خودشان باید نکات بهداشتی را رعایت کنند، باید به فاصله گذاری فیزیکی با سالمندان هم توجه کرده و در صورت خروج از منزل حتما از ماسک استفاده کنند.

وی تصریح کرد: والدین از حضور کودکان در اماکن عمومی و پرازدحام و برخورد آن‌ها با افراد سالمند (پدربزرگ و مادربزرگ‌ها) و کسانی که دچار بیماری‌های زمینه‌ای هستند، جلوگیری کرده و فاصله‌گذاری اجتماعی را رعایت کنند.

سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: تاکنون ۲۳۷ هزار و ۸۷۸ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده و با فوت ۱۴۸ نفر در ۲۴ ساعت گذشته، تعداد جان باختگان کرونا در کشور به ۱۱ هزار و ۴۰۸ نفر رسید.

 سادات لاری روز شنبه درباره آخرین آمار مبتلایان قطعی ویروس کرونا در کشور و موارد فوت ناشی از این ویروس بیان کرد: از دیروز تا امروز ۱۴ تیر ۱۳۹۹ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، دو هزار و ۴۴۹ بیمار جدید مبتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی شد که هزار و ۱۴۸ مورد بستری شدند. با این حساب، مجموع بیماران کووید ۱۹ در کشور به ۲۳۷ هزار و ۸۷۸ نفر رسید.

وی ادامه داد: متاسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۱۴۸ بیمار کووید ۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۱۱ هزار و ۴۰۸ نفر رسید.

سخنگوی وزارت بهداشت گفت: خوشبختانه تاکنون ۱۹۸ هزار و ۹۴۹ نفر از بیماران، بهبود یافته یا از بیمارستان‌ها ترخیص شده‌اند. همچنین ۳۱۳۶ نفر از بیماران مبتلا به کووید ۱۹ در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند.

لاری اظهار کرد: تاکنون یک میلیون و ۷۶۹ هزار و ۵۲۰ آزمایش تشخیص کووید ۱۹ در کشور انجام شده است.

وی افزود: استان‌های خوزستان، آذربایجان‌های غربی و شرقی، کردستان، کرمانشاه، هرمزگان، بوشهر، خراسان رضوی و ایلام در وضعیت قرمز قرار دارند. همچنین استان‌های تهران، فارس، اصفهان، مازندران، همدان، زنجان، سیستان و بلوچستان، البرز و لرستان در وضعیت هشدار قرار دارند.

معاون وزیر بهداشت گفت: روزانه ۱۶۰ هزار نفر در دنیا به بیماری کووید ۱۹ مبتلا می‌شوند که این آمار ۶۰ درصد کل مبتلایان در یک ماه اخیر است. این نشان می‌دهد که ابتلا به این بیماری روند افزایشی در کل دنیا دارد. نقش مردم در محدود کردن و مهار این بیماری، رعایت فاصله گذاری فیزیکی، شست‌وشوی مداوم دست‌ها با آب و صابون و به خصوص استفاده از ماسک برای همه مردم است.

وی بیان کرد: استفاده از ماسک در همه شهرها با وضعیت قرمز و وضعیت هشدار اجباری است. از مردم می‌خواهیم از تجمع‌ها و سفرهای غیرضروری خودداری کنند تا بتوانیم به کمک هم، زنجیره انتقال ویروس کرونا را متوقف کنیم.

وی ادامه داد: آمار مبتلایان کووید ۱۹ در دنیا از ۱۱ میلیون نفر فراتر رفت که بنا بر اعلام سازمان جهانی بهداشت، ۶۰ درصد از مبتلایان مربوط به یک ماه گذشته بوده است.

معاون وزیر بهداشت گفت: این بیماری همه جهان را در بر گرفته است. مردم برای کمک به کنترل این بیماری، فاصله گذاری فیزیکی تا یک و نیم متر، شست‌وشوی مداوم دست‌ها و استفاده از ماسک را رعایت کنند. ماسک باید برای همه باشد و اگر یک نفر استفاده کرده و بقیه استفاده کنند، حقوق بقیه مردم نادیده گرفته شده است. با رعایت این موارد می‌توانیم زنجیره انتقال ویروس کرونا را متوقف کنیم.