تهران-ایرنا- جایزه قلم زرین، با معرفی برگزیدگان در ۵ بخش به کار خود پایان داد.

جایزه ادبی قلم زرین برای اهدا به بهترین کتاب‌های شعر، داستان و پژوهش و نقد ادبی، در روز ملی قلم (۱۴ تیر) با معرفی آثار برگزیده به کار خود پایان داد.

انتشارات سوره مهر جوایز قلم زیرن را درو کرد

کامران شرفشاهی، دبیر جایزه با خواندن بیانیه هیئت داوران، پیشنهاد کرد بخش ادبیات نمایشی هم به بخش های جایزه قلم زرین اضافه شود.
در بخش داستان بزرگسال
آتون نامه، محمداسماعیل حاجی‌علیان، انتشارات سوره مهر
در بخش شعر بزرگسال
دو اثر به صورت مشترک
پرواز در پیله سروده حامد حسین خانی از انتشارات شانی
فقط او بخواند سروده هادی محمدحسنی از انتشارات سوره مهر
در بخش ادبیات کودک
تاریخ با طعه ذغال اخته، یوسف قوجق، سوره مهر
در بخش شعر کودک
هزار و شصت و پانصد سروده طیبه شامانی انتشارات به‌نشر
باران در خودم می بارد سروده حسین تولایی انتشارات علمی فرهنگی
در بخش نقد و پژوهش ادبی
حماسه مسیب نامه به تصحیح و مقدمه و تعلیقات میلاد جعفرپور، انتشارات بنیاد افشار و سخن

تجلیل از جمال شورجه

در ابتدای این مراسم از جمال شورجه به عنوان یک هنرمند ارزشی و فرهنگی عضو انجمن قلم تجلیل شد.
جمال شورجه، کارگردان سینما با تشکر از این تجلیل، گفت: خودم را شایسته این بزرگداشت نمی‌دانم، این تنها لطف شماست. سمت چپ من از کار افتاده است، خواب دیدم که امام هشتم (ع) در این محفل بودند و دستی به سر من کشیدند و مرا به خیابان بردند.
وی افزود: خوشا به سعادت اهل قلم و اهل قلم زرین که تن استکبار را به لرزه درآورده است. بهتر بود یا یک اثر طبع شده نزد شما می‌آمدم، چند ماه دیگه دوره ۵ جلدی موسی کلیم الله منتشر می شود.

فیلم نامه ای است که بخشی از آن را مرحوم فرج الله سلحشور نوشته است، فیلم احمد بای هم در الجزایر هنوز باقی مانده است که هنوز منتشر شده، او از مبارزان الجزایر است که در برابر ارتش فرانسه، مبارزه کرد.
شورجه گفت: خوشحالم در جمعی هستم که قلم‌شان را در برابر استکبار و صهیونیسم بر کاغذ می‌گذارند.

فرزند شهید دادمان نیز لوح تقدیری به جمال شورجه تقدیم کرد.

در ابتدای این مراسم سید احمد میرعلایی، تهیه‌کننده و کارگردان با بیان این که از اولین فیلم های شورجه با او همکار بودم، افزود: او نه در کار که در زندگی هم اثرگذار بودند، من فکر می کردم بعد از سکته مغزی ارزش هایشان کمرنگ شود اما از آن روز اقشاری که ابراز علاقه می کردند و نگران ایشان بودند، نشان از اهمیت و توجه ایشان می‌داد.
وی با بیان خاطره ای از سریال وعده دیدار گفت: یک یهودی ایرانی در لندن چنان شیفته جمال شورجه شد که کلید خانه‌اش را به ما داد تا بتوانیم، فیلم‌برداری کنیم‌.

بیانیه هجدهمین بهار جشنواره قلم زرین

هجدهمین بهار جشنواره قلم زرین که به بررسی کتابهای منتشرشده طی سال ۱۳۹۸ در قلمرو ادبیات اختصاص داشت، توفیق آن را یافت که با بهره مندی از حضور استادان نامدار در پنج رشته ی: شعر و داستان بزرگسال، شعر و داستان کودک و نوجوان و همچنین پژوهش و نقد ادبی، در طول چند ماه ۷۶۴۵ اثر را مورد بررسی و مداقه قرار دهد که آمار هر گروه به تفکیک کتابهای منتشره عبارتند از:

بخش پژوهش و نقد ادبی: ۱۰۹۸ کتاب
بخش شعر بزرگسال: ۴۰۱۰ کتاب
بخش داستان بزرگسال: ۳۳۴۲ کتاب
بخش شعر کودک و نوجوان: ۶۳۲ کتاب
بخش داستان کودک و نوجوان: ۲۱۶۳ کتاب
هجدهمین جشنواره قلم زرین در حالی برگزار شد که شیوع ویروس کرونا مشکلات عدیده ای را برای جامعه ی ما پدید آورده بود و علیرغم این مشکلات فراخوان جشنواره ار سوی دبیرخانه انجمن قلم ایران منتشر شد و به لحاظ درخواست پدیدآورندگان کتاب و ناشران، دبیرخانه جشنواره از طریق همکاری شایان تقدیر “خانه کتاب” فهرست آثار ادبی منتشر شده را دریافت و در اختیار هیئت داوران قرار داد.
 معیار نخست در گزینش آثار رعایت اصول و قواعد مسلم ادبی در امر سرودن، نوشتن و پژوهش بوده که جای دریغ دارد که گفته شود شمار قابل ملاحظه ای از کتابهای منتشره فاقد این نکته بوده اند.

** داوران

بخش پژوهش و نقد ادبی:

دکتر محمود بشیری، دکتر اسماعیل امینی، دکتر امیدعلی مسعودی ( به سرداوری دکتر محمود بشیری)

 بخش داستان بزرگسال:

یوسف قوجق، راضیه تجار، کامران پارسی نژاد  (به سرداوری راضیه تجار)

 بخش داستان کودک و نوجوان:

محمدرضا اصلانی، علی اکبر والایی، سودابه امینی ( به سرداوری محمدرضا اصلانی)

بخش شعر بزرگسال:

رضا اسماعیلی، عباسعلی براتی پور، کامران شرفشاهی (به سرداوری رضا اسماعیلی)

 بخش شعر کودک و نوجوان:

بابک نیک طلب، سید احمد میرزاده، رضا عبداللهی (به سرداوری سید احمد میرزاده)

پیشنهاد دبیر جشنواره:
با عنایت به نیاز روزافزون جامعه به آثار فاخر و ارزنده در حوزه متون هنرهای نمایشی و لزوم تقدیر از تلاشهای پدیدآورندگان آثار در زمینه نمایشنامه، فیلمنامه، تعزیه و سریال تلویزیونی، پیشنهاد می گردد که در صورت امکان از دوره آینده بخشی نیز به این مهم اختصاص یابد.

ارزیابی آثار و دیدگاه های هیئت محترم داوران
 
هجدهمین جشنواره قلم زرین درحالی برگزار شد که به لحاظ تحریم های ظالمانه غرب، صنعت چاپ و نشر کشورمان از رونق سابق برخوردار نبود و مشکلات فراوان در این عرصه موجب کاهش تعداد عناوین منتشره و همچنین بی رغبتی ناشران به چاپ کتابهای تازه شده است.

با پیدایش و رواج تکنولوژی چاپ دیجیتال و همچنین سودجویی برخی ناشران، چاپ کتابهایی با محتوای ضعیف بعلاوه نارسایی های فراوان در امر رعایت اصول و قواعد دستوری و ادبی افزایش یافته که این امر آفتی مضاعف در امر ایجاد دلزدگی درمخاطب و تنگ تر شدن فضا برای دیده شدن آثار باکیفیت به شمار می آید. علیرغم ناهنجاری های موجود، نمیتوان تلاشهای ارزنده ای را که در زمینه فرم و محتوا در عرصه های شعر، داستان و پژوهش صورت گرفته را نادیده انگاشت فلذا می توان نتیجه گرفت که حرکت رو به جلو و امیدبخشی در ادبیات کشورمان همچنان در حال وقوع است.

کاهش شمارگان کتاب و حق التالیف پدیدآورندگان از دیگر دغدغه هایی است که می بایست مورد توجه قرار گیرد و به ویژه در سالهای اخیر ضرورت حمایت از آثار کیفی بیش از هر زمان دیگری احساس می شود.

جای دریغ دارد که گفته شود در زمینه نقد ادبی کمبودهای فراوانی وجود دارد که همین مساله باعث شده است که با ورود و وفور آثار ادبی نازل در سطح جامعه مواجه باشیم. به نظر می رسد که دانشکده های ادبیات می بایست در این عرصه حضور فعال تری داشته باشند و رسانه ها نیز در این خصوص نقش موثرتری ایفا نمایند. کتاب سازی همچنان یکی از آفت های گریبانگیر ادبیات ماست که ضمن تحمیل خساراتی به صاحبان آثار، فرصت های فراوانی را به یغما می برد. شوربختانه پدیده سرقت ادبی به شکل های گوناگون در حال ازیاد است و بسیاری از آثار از ٱفت کپی کاری و نوشتن از روی آثار دیگران بی نصیب نیست.
رویکرد خیلی عظیمی از نسل جوان به ادبیات و نگارش آثار ادبی، ضرورت برگزاری کلاسها و دوره های آموزشی را خاظرنشان می سازد.  بی تردید آموزش و هدایت نسل جوان امروز، ثمرات نیکویی در آینده به دنبال خواهد داشت و بالعکس.
بخش قابل ملاحظه ای از کتابهای منتشر شده در سال ۹۸ دارای مضامین آیینی و دفاع مقدس است که در این زمینه نیز لازم است با ایجاد کارگاه هایی در حاشیه کنگره های ادبی به ارتقاء سطح کیفی و ژرف نگری در این آثار مدد رساند.

کثرت آثار در بخش کودک و نوجوان بیانگر توجه اهل قلم به این قالب و رشد فزاینده ی آثار در این زمینه است که جای خوشوقتی بسیار دارد. با این حال به نظر می رسد که شماری از کسانی که در این زمینه به فعالیت اشتغال دارند با “روش تحقیق” به صورت علمی و مطابق با استاندارهای امروزی فاصله دارند که امید است این مهم بیشتر مورد توجه قرار گرفته و یا چنین آثاری قبل از چاپ به ویراستاری که در این زمینه تخصص دارد سپرده شود.

جشنواره قلم زرین که نخستین برگزیدگان خود را در  ۱۴  تیر ۱۳۸۱ ، معرفی کرد ابتدا دوسالانه بود اما از سال ۱۳۸۷ هر سال زیر نظر انجمن قلم ایران برگزار شده است.