تهران- ایرنا- سازمان فضایی آمریکا با همکاری سازمان فضایی اروپا و سازمان پژوهش‌های هوافضای ژاپن، در تلاشی مشترک تاثیرات ناشی از کووید-۱۹ در جهان را از فضا بررسی می‌کنند.

ویروس کرونا به رغم قربانیان زیادی که هر روز در سراسر جهان می گیرد اما برای محیط زیست به مثابه مسکنی عمل کرده که برای مدتی آسیب های وارده به محیط زیست را تسکین داده است.

نخستین موضوعی که در پی شیوع کرونا و قرنطینه افراد در خانه رخ داد، این بود که شاهد بهبود کیفیت هوا و کاهش سرعت فعالیت‌های صنعتی بودیم اما این شرایط ممکن است در دوران پساکرونا با افزایش فعالیت اقتصادی تغییر کند و چه بسا آلاینده‌های بیشتری تولید شود.

به گزارش پایگاه اینترنتی ناسا، اکنون سه سازمان فضایی ناسا، سازمان فضایی اروپا و سازمان پژوهش های هوا و فضای ژاپن در تلاشی مشترک داشبوردی از داده های ماهواره ای ایجاد کرده اند که تاثیرات ناشی از واکنش جهانی به همه گیری کووید-۱۹ را بر محیط زیست و فعالیت های اجتماعی اقتصادی نشان می دهد.

این داشبورد که The COVID-۱۹ Earth Observation Data نام دارد، از داده های جمع آوری شده توسط ماهواره های رصد زمین تحت تصدی این سه سازمان فضایی که کیفیت هوا، دمای هوا، اوضاع اقلیمی و سایر شاخص ها را کنترل می کند، استفاده می کند.

همچنین این داشبورد دیدگاه هایی را در زمینه تغییرات ایجاد شده در کیفیت آب، تغییر اوضاع اقلیمی، فعالیت اقتصادی و کشاورزی در سطح جهان نشان می دهد. 

هدف از ایجاد این داشبورد ارائه اطلاعات مهم به سیاستمداران، مقامات بهداشتی، برنامه ریزان شهری و سایر مقامات عنوان شده است تا از این داده ها برای مطالعه تاثیرات کوتاه مدت و بلندمدت بحران جهانی کووید-۱۹ استفاده کنند. 

«توماس زوربوچن» سرپرست اداره ماموریت علمی ناسا در این رابطه می گوید: با همکاری سازمان فضایی اروپا و سازمان پژوهش ‌های هوافضای ژاپن قصد داریم با استفاده از ابزارهای پیشرفته رصد زمین از فضا برای به دست آوردن اطلاعات بهتری از سیاره خودمان استفاده کنیم. هنگامی که ما از فضا دیدیم که چگونه الگوی فعالیت‌ های انسانی به دلیل همه‌ گیری بیماری کووید-۱۹ در حال تغییر است، می‌دانستیم که اگر این تغییرات را بررسی کرده و اطلاعات را گردآوری کنیم، می‌ توانیم یک ابزار تحلیلی جدید و قوی در دست داشته باشیم.

این داشبورد همچنین کاهش فعالیت بخش‌ های قابل توجه‌ ای از جمله فعالیت حمل و نقل در بنادر، تعداد اتومبیل در پارکینگ ‌های مرکز خرید و موارد دیگر را نشان می‌دهد.

تجزیه و تحلیل هر دو مجموعه داده‌های ناسا و سازمان پژوهش‌ های هوافضای ژاپن نشان داد که با همه‌گیری بیماری کووید-۱۹ و در خانه ماندن افراد، غلظت دی اکسید کربن کاهش یافته است.