به گزارش روابط عمومی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، دفتر مطالعات آموزش و فرهنگ این مرکز روز سهشنبه در گزارشی با عنوان «تحلیل عملکرد سیاستی صدا و سیما در مواجهه با کرونا» نوشت: عملکرد صدا و سیما در مواجهه با ویروس کرونا را میتوان به پنج دوره دور بودن خطر و انکار ورود، تحت کنترل بودن اوضاع، جدی بودن خطر، ضرورت آموزش و مشارکت عمومی، امتداد خطر، کلیشه شدن آموزش و افتادن به تکرار و کاهش خطر، مدیریتپذیری و خروج، تقسیمبندی کرد.
بر اساس این گزارش، ادراک صدا و سیما در دورههای اول و دوم از مخاطره، به دلیل عدم شناخت کامل کرونا و میزان ایجاد خطر ناشی از آن، بسیار پایین است و سهلانگاریهایی دارد. سرریز چالشهای سیاسی پیشین علاوه بر برداشتهای اشتباه و ناقص نهادهای متولی امر سلامت، مزید بر علت این عملکرد شد.
دفتر مطالعات آموزش و فرهنگ مرکز پژوهشهای مجلس یادآور شد: این سازمان در دوره سوم، به طور مؤثر وارد کار ساختن ادراک عمومی از مخاطره شد و توانست علاوه بر آموزش بهداشتی مناسب و ایجاد مشارکت همگانی در مدیریت مسئله، برنامههای مختلفی را جهت پُر کردن اوقات فراغت و سرگرمی و رفع برخی از نگرانیهای مردم تولید و پخش کند.
این گزارش خاطرنشان کرد: در دوره چهارم با وجود اشکالات متعدد، در زمینه کاهش سفرهای نوروزی و سیاست در خانه ماندن مردم، صدا و سیما قابل توجهی ایفا کرد. در دوره پنجم، صدا و سیما ناگزیر از پرداختن به حوزه مدیریت پیامدهای کرونا، درگیر دوگانه سلامت-معیشت شد، همه تلاش خود را معطوف به سیاست دولت جهت توجه دادن به دیگر آسیبهای این بیماری از جمله امور اقتصادی و معیشتی مردم کرد و به دنبال عقلانی نشان دادن فاصلهگذاری اجتماعی با وجود برخی نقایص بود.
دفتر مطالعات آموزش و فرهنگ مرکز پژوهشهای مجلس عنوان کرد: مهمترین علت تغییر دوره در عملکرد صدا و سیما، سرعت تغییرات و تحولات ناشی از مخاطره و ایفای نقش روابط عمومی ستاد ملی کرونا و تغییر سیاستهای دولت در این زمینه است. موضوعی که از یک سو در هنگامه بحران دارای اهمیت و قابل توجه است و در مقابل امکان مطالبهگری عمومی و نیازها و خواستهای مردم را به حداقل میرساند که به نوبه خود موجب شده تا بخشی از مدیریت رسانهای مخاطره یا بحران به رقبایی چون شبکههای اجتماعی و ماهوارههای فارسی زبان داده شود.
یافتههای این گزارش نشان میدهد: هرچند، خبر همچنان در صدر ارائه خدمات رسانههای خدمت عمومی در مخاطرات و بحرانها قرار گرفته است. لکن سازمان صدا و سیما تلاشها و تغییرات جدی در دیگر بخشهای غیرخبری عمدتاً در حوزههای آموزش و سرگرمی ایجاد کرده است. تغییرات صدا و سیما در برنامهسازی مشابه رسانههای خدمت عمومی برتر جهان بوده است.
دفتر مطالعات آموزش و فرهنگ مرکز پژوهشهای مجلس در پیوستی به این گزارش ۱۸ پیشنهاد در سه دسته به صدا و سیما ارائه کرده است.