لندن – ایرنا – دولت انگلیس یک روز پس از تحریم چندین مقام سعودی به اتهام نقض حقوق بشر، اعلام کرد که فروش تسلیحات نظامی به عربستان را از سر می‌گیرد.

«لیز تراس» وزیر تجارت بین‌الملل انگلیس روز سه‌شنبه ۱۷ تیر ۱۳۹۹ با ایراد سخنانی در مجلس عوام مدعی شد که بر اساس تحقیقات صورت گرفته خطری متوجه فروش تسلیحات نظامی به عربستان نیست و احتمال استفاده از آن در موارد نقض جدی حقوق بشر وجود ندارد.

وی در این بیانیه ادعا کرد که تنها در جریان حملات هوایی معدودی از سوی ائتلاف سعودی در جنگ یمن، قوانین حقوق بشری، وفق رای سال گذشته دادگاه نقض شده که این مساله با انجام اصلاحاتی در فرآیند صدور مجوز فروش سلاح به عربستان مرتفع شده است.

دادگاه عالی انگلیس تیرماه سال گذشته با صدور حکمی خواستار توقف و بازنگری مجوزهای فروش سلاح به عربستان شد. دادگاه اعلام کرد که فرایند تصمیم‌گیری دولت برای فروش سلاح به عربستان اشتباه بوده است. 

وزیر تجارت بین‌الملل انگلیس با بیان این ادعا که فرآیند مزبور اصلاح شده است، افزود که روند بررسی درخواست‌ها برای فروش سلاح به عربستان را که در طول یکسال گذشته تلنبار، آغاز شده است.

در همین حال پویش‌های حقوق بشری تصمیم اخیر دولت انگلیس را شرم‌آور خوانده و خواستار ارجاع پرونده به دادگاه تجدید نظر شده‌اند.

«اندرو اسمیت» سخنگوی «کارزار علیه تجارت اسلحه» در این باره گفت: حملات هوایی ائتلاف متجاوز سعودی در یمن باعث ایجاد وخیم‌ترین بحران انسانی در جهان شده است. این در حالیست که دولت انگلیس هم اذعان داشته که تسلیحات ساخته شده در این کشور در بمباران‌های یمن نقش محوری داشته است. 

وی تصریح کرد: ما تمام گزینه‌های موجود برای به چالش کشیدن این پرونده را طی خواهیم کرد.

انگلیس از زمان آغاز جنگ یمن که علاوه بر آمار بالای تلفات، ده‌ها هزار زخمی و ویرانی در این کشور مسلمان به‌جای گذاشته، مجوز فروش حدود پنج میلیارد پوند سلاح به عربستان سعودی را صادر کرده و در آموزش نیروهای سعودی نقش جدی داشته است.

عربستان و امارات از ششم فروردین سال ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور عربی و با کمک آمریکا، حملات گسترده‌ای را علیه یمن به‌عنوان فقیرترین کشور عربی آغاز کردند تا به بهانه بازگرداندن «عبدربه منصور هادی» رئیس‌جمهوری مستعفی و فراری این کشور به قدرت، به اهداف و زیاده‌خواهی‌های سیاسی خود جامه عمل بپوشانند.

جنگ علیه یمن همچنین میلیون‌ها یمنی را با بحران شدید گرسنگی و قحطی روبرو کرده است، به‌گونه‌ای که سازمان ملل متحد در گزارشی، قحطی در این کشور را بزرگ‌ترین فاجعه انسانی نامید.

این تحول درست یک روز پس از آن صورت می‌گیرد که انگلیس ۲۰ مقام رژیم سعودی را به اتهام مشارکت در قتل جمال خاشقچی روزنامه‌نگار منتقد عربستانی تحریم کرد. به نظر می‌رسد که اقدام جدید لندن برای دلجویی از سران رژیم سعودی و حفظ بازار پر سود معاملات تسلیحاتی با ریاض صورت گرفته است.