تهران- ایرنا- محققان دانشگاه کالیفرنیا سن‌فرانسیسکو داروی تجربی جدیدی توسعه دادند که قابلیت از بین بردن HIV را دارد.

به گزارش روز چهارشنبه پایگاه خبری ساینس‌دیلی، متخصصان با استفاده از این دارو توانستند یک مرد برزیلی آلوده به ویروس ایدز را به گونه‌ای درمان کنند که در طول یک سال گذشته هیچ‌گونه اثری از این ویروس در بدن وی مشاهده نشود.
در صورتی که بهبود کامل این مرد برزیلی به تایید سایر متخصصان برسد، این اولین بار است که بیماری HIV در یک فرد بالغ بدون پیوند مغز استخوان یا سلول بنیادی درمان می‌شود.
در این تحقیقات مشخص شد به جای مصرف قرص‌های Truvada برای جلوگیری از ابتلا به HIV می‌توان این داروی تجربی را هر دو ماه یک بار تزریق کرد تا اثری مانند یک واکسن موقت ایجاد کند.
متخصصان پنج بیمار آلوده به ایدز را با استفاده از این دارو تحت درمان قرار دادند، اما تنها یکی از آن‌ها به طور کامل از بیماری HIV رها شد. به اعتقاد متخصصان، این دارو مراحل اولیه را طی می‌کند و باید در مطالعات مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد.
از بین بردن بیماری HIV به این دلیل دشوار است که در ابتدای آلوده شدن فرد، مجموعه‌ای از سلول‌های خونی وی را آلوده می‌کند و به صورت خفته در آن باقی می‌ماند و به این ترتیب هدف‌گیری آن با استفاده از داروها یا سیستم ایمنی بدن امکان‌پذیر نیست. عفونت‌ها را می‌توان با استفاده از داروها کنترل کرد اما به محض این که بیمار مصرف داروها را قطع کند ویروس خفته، فعال شده و بیماری را تجدید می‌کند.
HIV نوعی ویروس نقص ایمنی است که سبب عفونت سلول‌های سیستم ایمنی و اختلال در عملکرد آنان می‌شود. با پیشرفت عفونت، سیستم ایمنی ضعیف‌تر می‌شود و در نهایت به سندرم نقص ایمنی پیشرفته (AIDS) منجر می‌شود. ۱۰ تا ۱۵ سال طول می‌کشد تا فرد آلوده به ویروس HIV به ایدز مبتلا شود. هیچ درمانی برای این بیماری کشنده وجود ندارد و داروهای ضد ویروسی فقط قادرند روند سرعت بیماری را کند کنند.

 آخرین آمار منتشرشده توسط سازمان جهانی بهداشت
- اچ آی وی و ایدز یکی از بزرگترین معضلات حوزه سلامت عمومی؛ به ویژه در کشورهای کم درآمد است و آمار نشان می‌دهد تا به حال بیش از ۳۲ میلیون نفر در سراسر جهان جان خود را بر اثر این بیماری از دست داده‌اند.
- با افزایش آگاهی افراد در زمینه پیشگیری، تشخیص، درمان و مراقبت‌های لازم در مقابل انواع عفونت، بیماری ایدز به یک شرایط کنترل‌شده تبدیل شده است و برای بیمار امکان زندگی طولانی و سالم را فراهم می‌کند.
- بر اساس آمار انجام شده تا پایان سال ۲۰۱۸ میلادی، ۳۷.۹ میلیون نفر به ایدز مبتلا هستند.
- در نتیجه تلاش‌های بین‌الملل در مقابل اچ آی وی، پوشش خدماتی به طور پیوسته رو به افزایش است. در سال ۲۰۱۸ میلادی ۶۲ درصد از بزرگسالان و ۵۴ درصد از کودکان مبتلا به ایدز در کشورهای فقیر  و متوسط تحت درمان‌های ضد ویروسی مادام‌العمر قرار گرفتند.
- پوشش درمان های ضد ویروسی برای زنان باردار و شیرده مبتلا به HIV  در حدود ۸۲ درصد گزارش شده است.
در اواخر سال ۲۰۱۸ میلادی بر اساس آمار حدود ۷۹ درصد از افراد مبتلا از شرایط خود آگاه بودند. از این میان ۶۲ درصد تحت درمان ضد ویروسی دریافت کردند.
-در ژوئن سال ۲۰۱۹ میلادی، ۲۴.۵ میلیون نفر به درمان‌های ضد ویروسی دسترسی داشتند.
-بین سال‌های ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۸ میلادی، میزان ابتلا ۳۷ درصد و و مرگ و میر مرتبط با اچ آی وی ۴۵ درصد کاهش یافت و زندگی ۱۳.۶ میلیون نفر به دلیل درمان‌های ضد ویروسی نجات یافت.


مهمترین علل ابتلا به ایدز
رابطه جنسی محافظت نشده، انتقال خون آلوده، به اشتراک گذاشتن سرنگ آلوده، انتقال از مادر به جنین و زایمان و شیردهی، مهمترین علل انتقال بیماری هستند.


منابع:
پایگاه خبری ساینس‌دیلی
پایگاه خبری سازمان جهانی بهداشت
پایگاه خبری کلینیک مایو