اگرچه همهگیری کرونا در جهان به اقتصاد ضربه زد، اما به دنبال آن مسائل و معضلات اجتماعی فراوانی به بار آورد که به گفته کارشناسان و تحلیل گران اقتصادی مدتها باقی میماند.
سازمان توسعه و همکاریهای اقتصادی چندی پیش گفته بود که کرونا اقتصادهای بزرگ جهان را تا مدت طولانی متوقف میکند و رشد اقتصادی را به میزان قابل توجهی با رکود مواجه میسازد.
برپایه آمارهای رسمی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ایران، تنها از آغاز شیوع کرونا تا پایان فروردین سال جاری ۶۰۰ هزار نفر برای دریافت بیمه بیکاری ثبتنام کردهاند و شمار افرادی که بر اثر این بیماری بیکار شدهاند بین یک میلیون تا یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر برآورد میشود.
استان قزوین به لحاظ داشتن سه هزار و ۵۰۰ واحد صنعتی، ۲ هزار و ۵۰۰ واحد تولیدی کشاورزی و ۳۵ هزار صنف یکی از قطبهای اقتصادی کشور به حساب میآید.
برای اطلاع از وضعیت فعلی و ترسیم چشم انداز پساکرونا به سراغ کارشناس حوزه بازار و نایب رییس اتاق اصناف استان قزوین رفتیم. عبدالحسین کولجی به سوالات خبرنگار ایرنا چنین پاسخ داد:
ایرنا . همهگیری کرونا چه تغییرات اقتصادی در سطح استان قزوین ایجاد کرده است؟
اگرچه کرونا به GDP (تولید ناخالص داخلی) کشور ضربه زد، اما عوامل اجتماعی این موضوع در استانها به خصوص در قزوین بیشتر احساس شد، به طوری که از نظر عوامل نیروی انسانی و بهرهوری اقتصادی شاهد تغییرات گستردهای در سطح استان بودیم و به نوعی اتفاقات ناگواری رقم خورد.
به دلیل شیوع بیماری کرونا در سطح استان قزوین، شرایط ویژه و وخیمی برای بعضی از فعالان اقتصادی ایجاد شد و رقابتهای کیفی در صنوف و صنعت را به زمین زد، برخی از آسیبها اجتماعی ناشی از اقتصاد در استان به دلیل کرونا شدت یافت و اوضاع را پیچیدهتر کرد.
ایرنا. همهگیری کرونا چه تغییرات اقتصادی در سطح ملی ایجاد کرده است؟
در سطح ملی به لحاظ وجود همه فرآیندهای اجتماعی و اقتصادی، برآیند مشکلات اجتماعی استانها در آن خودنمایی میکند، اما از آنجایی که ملت ایران همواره در حوادث اجتماعی و اقتصادی آب دیده شدهاند، تا حدودی توانستند تنشهای ناشی از تغییرات اقتصادی را درون خود جذب کرده و سطح تحمل پذیری را بالا ببرند.
وقتی صادرات با مشکل مواجه میشود و دولت هم مدام از شرایط ویژه کرونا صحبت میکند، بدنه ملت دچار تنشهای سیاسی و اجتماعی شده و تصور میکنند که دولت جمهوری اسلامی ناتوان است.
ایرنا. از بین تغییراتی که به واسطه کرونا اتفاق افتاده است، کدام یک را در بلند مدت یا کوتاه مدت پایدار میدانید؟
به گفته پزشکان و متخصصان حوزه درمان، بیماری کرونا به این زودیها از بین رفتنی نیست، بنابراین اگر شرایط به همین منوال ادامه یابد، اقتصاد باید تا مدتها اثرات کرونا را به یدک بکشد، اما اگر مدیریت بهرهوری ما تغییر کند، قطعا اتفاقات خوبی رقم میخورد.
ایرنا. آیا شما نیز همانند سیاستمداران جهان، کرونا را بزرگترین بحران جامعه در دهههای اخیر تلقی میکنید یا خیر؟ چرا؟
بدون شک بیماری کرونا بزرگترین تهدید اقتصادی و اجتماعی برای جهان بود چون همه دانشمندان معتقدند ضربات متعددی بر پیکره اقتصاد وارد شده است، بنده قاطعانه اعلام میکنم هم اکنون در ایام کرونا در هیچ کجای دنیا اقتصادی با رشد مثبت وجو ندارد و به واسطه کرونا اقتصاد کشورها یا در رشد منفی قرار گرفته و یا به صفر رسیده است.
صحت ادعای بنده را بانک جهانی نیز تایید کرده و بارها اعلام میکند که در شرایط فعلی و حتی تا پایان سال، تورم و رشد منفی اقتصاد تقریبا در همه کشورهای جهان اتفاق روی میدهد.
ایرنا. اگر فرض را بر این بگیریم که کرونا تا مدت زمانی طولانی باقی میماند، چه پیشنهادی برای زیست اقتصادی کشور دارید؟
تهدیدهایی که بر اثر بیماری کرونا به وجود آمده را باید شناخت و برای رفع آن گام برداشت، به هرحال فرصت امروز بیشتر از فرصت فرداست، البته فراموش نکنیم که همه اتفاقات بد در اثر کرونا را نمیتوان یک ظرف مدت یک شب جبران کرد و اگر اقتصاددانی ادعا کند که می توان تمام زیان و خسارات ناشی از این بیماری را برطرف کرد، یا شعار میدهد و یا از الفبای اقتصاد چیزی نمیداند.
ایرنا. به نظر شما جهان پس از کرونا چه تفاوتی با قبل از کرونا خواهد داشت؟
اینکه تفاوتی را شاهد خواهیم بود یا نه به مدیریت کلان کشور برمیگردد؛ به طور حتم مدیران ما باید تمام اقدامات خودشان را بر مبنای صلاحدید جامعه و به دور از سیاست برنامه ریزی و اجرایی کنند، متاسفانه در خیلی از موارد ما شاهد هستیم که سیاست بر مصحلتها پیشی گرفته و آسیبهای جدی وارد ساخته که این موارد در پساکرونا باید مرتفع شود.
مسؤولان نباید اجازه دهند برخی افراد ناصالح به لحاظ ظرفیتهای تفکری و دینی در راس کار قرار گرفته و با سیاسی کاری مشکلات را دوچندان کنند، امروز منافع اقتصادی گروههای مختلف تعیین میکند که چه راهکاری در پیش بگیریم.
ایرنا. به نظر شما سیاسی کاری تا چه اندازه برای اقتصاد مضر است؟
درهم آمیزی سیاست و اقتصاد به نفع هیچ کدام نخواهد بود؛ سیاسی کاری فاکتور بسیار مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
تجربه نشان داده هرگاه اقتصاد یک جامعه منبعث از سیاست بوده به نحوی آسیب است و حتی در برخی موارد فرصتهای اقتصادی را به بحران و تهدید مواجه کرده است. بنابراین در ایام شیوع بیماری کرونا به لحاظ پیچیدگی مسائل اقتصادی باید تمرکز کنیم که تمام مصالح و منافع حال حاضر در جامعه برای حوزه اقتصاد هزینه شود.
ایرنا. اصناف به عنوان واحدهای کوچک اقتصادی تا چه اندازه در ایام کرونا آسیب دیدند و میزان حمایت مسؤولان چگونه بود؟
حداقل یک میلیون صنف از ابتدای شیوع بیماری کرونا در کشور آسیب دیده است، اما مسؤولان از ابتدا برنامه خاصی برای جبران خسارت این اصناف تبیین نکردند و تسهیلاتی که ۱۲ درصد بود فقط به ۱۶۴ واحد در استان ق زوین تعلق گرفت؛ این درحالی است که بخش اعظم اصناف ما امروز دچار رکود شدهاند و باید بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرند.
امروز شرایط عمومی جامعه ایجاب میکند که تمام قوای مقننه، قضاییه و مجریه به پشتیبانی از واحدهای اقتصادی اقدام کرده و مصالح این فعالان را بیش از پیش مورد توجه قرار دهند؛ چون در آینده نزدیک همین واحدهای اقتصادی خواهند بود که موتور مولد توسعه جامعه را به حرکت درمیآورند.