تاریخ انتشار: ۲۱ تیر ۱۳۹۹ - ۰۹:۰۳

شیراز-ایرنا- نام ثبتی و به اصطلاح اداری بسیاری از خیابان‌ها و گذرهای شیراز با آنچه که اهالی این شهر از قدیم آن را می‌شناسند و بر زبان می آورند، متفاوت است؛موضوعی که دامنه آن هر روز وسیع‌تر می‌شود و بر سردرگمی مردم و اهالی شیراز می‌افزاید.

نام های میدان ها و خیابان هایی همچون تل پروس، فلکه فرودگاه، فلکه گاز، فلکه خاتون،خیابان شیشه گری، فلکه ستاد، خیابان نادر ، خیابان زرهی ،میدان کلبه سعدی و دهها اسم دیگر که همچنان در میان شیرازی‌ها مرسوم است اما سالهاست که نشانی از این نام‌های دیرینه بر تابلوهای رسمی دیده نمی‌شود و پافشاری مقامات مربوط برای نامگذاری اسامی دیگر  بجز آنچه مردم می شناسند و بر زبان می آورند همچنان ادامه دارد.

 تغییر نام مداوم اسامی معابر و خیابان‌های شیراز ، موجب سردرگمی اهالی در یافتن آدرس پستی می شود و حتی این رویه می تواند بر احساس وابستگی و مالکیت شهروندان نسبت به شهرشان نیز تاثیر منفی به جا گذارد.

تغییر نام معابر مهم و اصلی شیراز در حالی به صورت مداوم در حال انجام است که به وفور مشاهده می شود که یک نام بر دو خیابان یا معبر در این شهر نهاده شده است.

یکی از تقاضاهای مردم این است که اگر مدیریت شهری این کلانشهر در پی تقاضاها قصد دارد نامی جدید بر معبری گذارد این نام‌ها بر معابر و یا خیابان‌های تازه تاسیس گذاشته شود نه اینکه نام معابر قدیمی که مردم با آن خو گرفته اند تغییر کند..

اهالی این شهر فرهنگی سالیان درازی است که با اسم معابر و خیابان‌های شیراز انس گرفته و به آن عادت کرده‌اند و با تغییر نام معابر تنها تضادی بین زبان محاوره مردم جامعه و آدرس‌های ثبتی ایجاد خواهد شد.

هرکه رود به راه خود 

تغییر نام خیابان‌ها و معابر مشهور شیراز که اهالی طی سالیان دراز به نام آن عادت کرده اند از چهار دهه گذشته تاکنون ادامه دارد،به گونه ای که در این نوع نامگذاری ها مدیریت شهری به راه خود و مردم هم به راه دیگری می روند.

تغییر چندین باره نام بعضی از معابر مهم و مرکزی شیراز طی چند دهه گذشته نیز سابقه دارد مثلا خیابان مشیر فاطمی که پس از پیروزی انقلاب اسلامی چندین نام به خود دید ولی همچنان نزد مردم با نام مشیر فاطمی شناخته می شود.

تازه ترین مورد در زمینه این تغییر نام، به بخشی از خیابانی تعلق گرفته که مردم شیراز آن را به اسم خیابان همت می شناسند که دارای دو بخش شمالی و جنوبی است.

نام این خیابان پس از انقلاب به ایمان تغییر یافت اما این تغییر فقط در بخش اداری و تابلوها ثبت شد.

اینک نام بخش شمالی این خیابان از همت شمالی به وکلا تغییر کرده که یکی از اهالی که خانه اش در این خیابان است گفت:نام این خیابان همت شمالی است و مردم به همین نام آن را می شناسند، شهرداری هر اسمی می خواهد روی آن بگذارد.   

این تغییر نام همچنین واکنش برخی منتقدین سیاسی را در پی داشت به نحوی که یکی از سیاسیون علت این کار را وکیل بودن رییس و یکی دیگر از اعضای شورای شهر شیراز دانست، ادعایی که سخنگوی شورای شهر شیراز در گفت و گو با ایرنا آن را رد کرد.

مشورت با اهالی، بدنیست 

یکی از اهالی شیراز و ساکن خیابان ایمان شمالی که اکنون به وکلا تغییر نام یافته به خبرنگار ایرنا می گوید که نام وکلا هیچ سنخیتی با هویت این خیابان ندارد.

پیمان سجادیان معتقد است که اهالی این خیابان و بسیار دیگری از شهروندان شیرازی خیابان ایمان شمالی را هنوز به اسم قدیم آن یعنی همت می شناسند در حالی که تاکنون دو بار نام این معبر تغییر یافته است.

او اعلام کرد: از گذشته نام این خیابان همت بوده و هنوز هم بین مردم به این نام آشناتر است و بهتر بود که اعضاء شورای شهر شیراز اسم این خیابان را بنام شهید همت تغییر نام می‌دادند که با نام دیرینه آن نیز بیگانه و در تضاد اسمی نباشد.

او همچنین می‌گوید که الزامی است که نمایندگان مردم شیراز در شورای شهر به هنگامه تعیین نام های جدید و یا تغییر اسم معابر با اهالی محلی نیز مشورتی داشته باشند و این کار با مطالعه درست و متناسب با بافت منطقه ای ،بومی و هویت آن محل صورت پذیرد نه اینکه اقدامات شتاب زده عجولانه و خارج از منطق انجام دهند.

درخواست گروه‌های مختلف برای نامگذاری در شیراز

رییس کمیسیون نامگذاری شورای شهر شیراز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت که گروه‌ها و اقشار مختلفی از متخصصین و مشاغل مختلف از جمله وکلا و مهندسین همیشه درخواست نامگذاری معبری به نام خود را داشتند.

سعید نظری می گوید که کانون وکلای استان فارس در حال ساخت مجتمعی اداری بزرگ در بلوار همت شمالی است که از همین رو بنابر مصوبه شورای شهر این خیابان به وکلا تغییر نام پیدا کرد.

او با بیان اینکه قبول دارد که در این تغییر نام باید دقت نظر بیشتری صورت می‎گرفته گفت که هرچند این اقدام کمی شتابزده بود اما دیگر کار از کار گذشته و شورای شهر شیراز به این مساله رای موافق داده و تغییر آن پروسه ای طولانی را به دنبال دارد.

رییس کمیسیون نامگذاری شورای شهر شیراز در پاسخ به این سوال که چرا مدیران شهری با تغییر نام‌های قدیمی شیراز موجبات سردرگمی اهالی را فراهم می کنند، گفت که اسامی مثل همت و ایمان بار معنوی داشتند که شورای شهر شیراز شاید تنها راهی داشت این بود که نام این معبر را به شهید همت تغییر دهد.

او  ادامه داد: تیم قبلی که نام این معبر را از همت به ایمان شمالی تغییر داده شاید این احساس را داشته که اگر نام این گذر به شهید همت تغییر یابد در دراز مدت شیطنت‌هایی نیز صورت پذیرد.

نظری می گوید که شناختی از شخصیت فردی که به همت مشهور بوده و این گذر در سالهای دور به اسم او نام گرفته ندارد اما بعضی اهالی محلی ذکر خیر خوبی از او ندارند.

او درخواست وکلای شیرازی را دلیل تغییر نام ایمان شمالی به وکلا عنوان کرد و اظهار داشت: بزرگراه تازه تاسیس دیگری نیز در شیراز طی هفته های اخیر به مهندسین نام نهاده شده که آن نیز به درخواست نظام مهندسی بوده که این قشر نیز عمری در ساخت و ساز این شهر همت داشته اند.

سخنگوی شورای شهر شیراز: وکیل بودن دو عضو شورا ارتباطی با نام گذاری وکلا نداشت

ربطی به وکلای شورای شهر ندارد 

سخنگوی شورای شهر شیراز می‌گوید: تغییرنام خیابان همت شمالی به وکلا تنها به درخواست رییس کانون وکلا بوده و هیچ ارتباطی با وکلای عضو در شورای شهر شیراز ندارد به نحوی که رییس شورای شهر شیراز که خود نیز وکیل است به طرح تغییر نام خیابان ایمان شمالی به وکلا رای مخالف داده است.

نظری گفت: سینا بنی زمانی و عبدالرزاق موسوی که یکی رییس کمیسیون برنامه و بودجه، امور حقوقی و املاک و دیگری رییس شورای شهر شیراز است دو عضو وکیل این نهاد در دوره پنجم هستند؛رای دو نفر از اعضای شورای شهر شیراز در مقابل ۱۳ نفر عضو این نهاد در اقلیت است و جدای از آن علیرغم اینکه ۱۲ نفر از ۱۳ عضو شورای شهر شیراز از لیست امید به این نهاد راه یافتند اما اختلاف نظر در مراحل بررسی طرح و لوایح مختلف دارند.

وی اضافه کرد: تغییر دوباره نام گذاری خیابان همت شمالی به وکلا به دلیل اینکه رای اکثریت را به همراه داشت کار آسانی نخواهد بود و این طرح به دلیل سکوت فرمانداری شیراز در تایید و یا رد آن براساس زمان بندی مشخص برای اجرا به شهرداری شیراز ابلاغ شده است و براساس قانون هیچ ایرادی بر آن وارد نیست.

نام های مشابه در معابر شیراز 

رییس کمیسیون نامگذاری شورای شهر شیراز در پاسخ به این سوال که چرا در حالی که اسامی در این شهر صاحب دو معبر است از آنها برای نام‌های جدید استفاده نمی‌شود، گفت: قریب به ۱۵۰ تا ۱۶۰ معبر در شیراز شناسایی شده که اسامی مشابه دارند و قریب به ۸۰ تا ۹۰ معبر نیز در این شهر وجود دارد که به اسم شهدائی نامگذاری شده که هم فامیل هستند.

او عنوان کرد که اسامی زیادی از جمله استاد شهریار، سیبویه،پروین اعتصامی و... در شیراز بر چند خیابان نام گذاری شده است.

شیراز و مشکلات نامگذاری خیابان و میدان 

نظری گفت:  در زمینه نامگذاری معابر شیراز مشکلات جدی وجود دارد؛ در بعضی موارد که اسامی شهیدان بزرگوار بر معبری در این شهر درج می شود برخی اهالی محل در این مورد موضع  می گیرند و توقع دارند که اسم شهید بر محلی که در آن منطقه زندگی می کرده نهاده شود.

وی اضافه کرد: در مورد نامگذاری معابر شیراز باید محدودیت‌های زیاد قومیتی،طایفه‌ای،محله ای و ... لحاظ شود در صورتی که شهدا متعلق به همه ملت ایران هستند و این دور از شان و منزلت شهداست که نام معبری به نام این بزرگواران در شیراز نام گذاری و برخی بگویند که این شهید متعلق به این محل نیست.

سخنگوی شورای شهر شیراز می گوید که اینگونه مشکلات در روند نام گذاری معابر به نام برخی استادان،مسائل فرهنگی و هنری نیز وجود دارد به نحوی که جریانات تندرو در مقابل آن موضع می گیرند و به دلایل مختلفی که شاید هم زیاد اهمیت ندارد و یا اصلا درست نیست خواهان درج نام ها نیستند.

شهیدان متعلق به همه هستند و نامشان تعلق به یک محل ندارد

وی شیراز را مهد مفاخر بزرگ علمی،ادبی،فرهنگی و ... دانست و در ادامه عنوان کرد که تقریبا دیگر معبر نامگذاری نشده در شیراز وجود ندارد مگر معابری که جدید ساخته می شوند.

او همچنین درخواست برای نامگذاری معابر در شیراز را فوق العاده زیاد دانست که از سوی اقشار و گروه‌های مختلف به شورا ارایه می شود.

برنامه ای برای بازگرداندن نام‌های شیراز قدیم وجود دارد؟

رییس کمیسیون نام گذاری شورای شهر شیراز در پاسخ به این سوالی که آیا برنامه ای برای بازگرداندن نام‌های شیراز قدیم وجود دارد یا خیر گفت: بعضی اسامی مانند محله کشن که به گلشن تغییر یافته بود در شورای پنجم به نام قدیم خود بازگردانده شد و همچنین در مورد دشت چنار و شاهقلی بیگی نیز این کار صورت گرفت.

وی ادامه داد: نگاه شورای فعلی شهر شیراز محله محور است به گونه ای که باید نام محله‌های تاریخی این شهر بر ورودی آن درج شود تا هویت محلی حفظ و زنده شود.

نامگذاری معابر در دوره کنونی بین المللی است

نظری در ادامه به وجود اپلیکیشن نقشه خوان اشاره کرد و افزود: نام گذاری معابر در دوره کنونی دیگر بومی نیست بلکه بین المللی است و هر مسافری که به این شهر وارد می شود با تلفن همراه خود اسامی جدید را مشاهده خواهد کرد.

او می‌گوید که مدیریت شهری شیراز به دنبال این است که نام گذاری‌های جدید برای معابری که اسامی مشابه دارند و یا معابر تازه تاسیس اعمال شود.