مقام معظم رهبری در دیدار مجازی صبح یکشنبه بیست و دوم تیرماه با نمایندگان مجلس شورای اسلامی تصریح داشتند که این نهاد باید موضوعات دارای اولویت را در دستور کار خود قرار دهد؛ امری که نشان میدهد نمایندگان باید تمام توان خود را مصروف مسائلی سازند که بر زندگی اقتصادی و اجتماعی شهروندان، اثرات مهمی دارد و از پرداختن به حاشیههای سیاسی و حزبی که در شرایط ویژه کشور، تنها موجب اتلاف توان قوا میشود، بپرهیزند.
بیانات رهبری، فصل الخطابی برای مجلسیان
مقام معظم رهبری در دیدار اخیر خود با نمایندگان مردم، توصیههای مهمی را در ارتباط با افق پیش روی مجلس شورای اسلامی، برای آنان ترسیم داشتند. ایشان فرمودند که این مجلس «مظهر امید و انتظار مردم» است. در عین حال یادآور شدند که اگرچه مجلس، مسئول مستقیم اداره کشور نیست اما این نهاد «ریلگذار اجرا» است و نمایندگان میتوانند «تأثیرات بسیار زیادی در مسائل کشور و پیشرفت کشور و آیندهی کشور» بگذارند.
رهبر معظم انقلاب خطاب به نمایندگان مجلس تاکید کردند که «مشکلات فراوانی در کشور از لحاظ اقتصادی هست». به نظر ایشان مسائلی همچون «تورم، کاهش ارزش پول ملی، گرانیهای بیمنطق، مشکلات بنگاههای تولیدی، وجود تحریمهای خارجی و در نتیجه سختی معیشت طبقات پایین و متوسط» از جمله مهمترین مسائل فعلی کشور هستند و مسائل کلیدی همچون «مسائل تولید، اشتغال، مهار تورم، مدیریت نظام پولی و مالی، عدم وابستگی اقتصاد به نفت، مسکن، ازدواج جوانان، فرزندآوری و مدیریت فضای مجازی» باید در اولویتهای مجلس شورای اسلامی قرار گیرند.
ایشان از نمایندگان مردم خواستند تا برای «مردم» کار کنند و هدف آنان رضای خدا باشد و نیت خود را خالص کنند. در عین حال «هم افزایی قوا» از جمله دیگر مواردی بود که رهبر انقلاب بر آن تاکید داشته و فرمودند که مجلس باید مصوبات خود را براساس ظرفیتهای کشور تصویب کند. فرموده رهبری آن است که «خیلی چیزها هست که انسان دلش میخواهد تصویب کند، این چیز خیلی خوبی است، امّا ظرفیّت کشور، توانایی کشور، واقعیّتهای کشور پاسخگو نیست». از همین رو توجه به واقعیتها جزو ضروریاتی است که رهبری بر آن تاکید داشتهاند. رهبر انقلاب در بیانات خود خطاب به نمایندگان مجلس شورای اسلامی فرمودند که «توجّه کنید دچار حاشیهها نشوید، دچار مسائل فرعی و بیاولویّت نشوید».
هرچند که ممکن بود تا پیش از بیانات رهبر معظم انقلاب، بر سر اولویتهای موجود کشور، اختلاف نظرهایی وجود داشته باشد، اما اکنون و با بیانات رهبر معظم انقلاب، اولویتها مشخص شده است و نمایندگان مجلس شورای اسلامی باید تمرکز خود را بر روی این اولویتها قرار دهند. در عین حال رهبر انقلاب تاکید فرمودهاند که مجلسیان در ایفای نقش نظارتی خود نیز بهتر است دچار حاشیهها نشوند. حاشیههایی که به نظر میرسد در روزهای اخیر و در برخی جلسات به چشم خورده است.
برنامه کاری با محور حل مشکلات کشور
نگاهی به دستور کار هفتگی کمیسیونهای مجلس شورای اسلامی نشان میدهد که به رغم شعارهایی که مطرح شده، اما تمرکز کمیسیونهای مجلس شورا بیش از هر چیز معطوف به سوال از معاونان رئیسجمهوری، اعضای کابینه، وزرا و معاونان وزرا است. بطور مثال از تاریخ ۲۲ تا ۲۴ مردادماه و سه روز کاری مجلس، دستکم ۲ معاون رئیسجمهوری، ۶ وزیر، رئیسکل بانک مرکزی و تعدادی از معاونین وزرا، باید برای پاسخگویی به سوالات، به کمیسیونهای مختلف بروند و در این میان سهم برخی اعضای کابینه، بیش از یک بار حضور در جلسات کمیسیونهای مختلف است. هرچند طبق فرموده مقام معظم رهبری و قانون اساسی، پرسش از وزرا، حق نمایندگان است؛ اما بطور حتم اولویت مجلس شورای اسلامی، باید تمرکز بر قانونگذاری و ریل گذاری مسیر اداره کشور باشد و صرف سوال از وزرا، نمیتواند باعث حل مشکلات مهم کشور شود.
در عین حال با گذشت بیش از یک ماه از آغاز به فعالیت مجلس شورای اسلامی، به نظر میرسد تکلیف تقسیم مسئولیتها در کمیسیونهای مختلف به اتمام نرسیده است و طبق اظهارات «عباسعلی کدخدایی» تا تاریخ ۲۱ تیرماه، هنوز هیچ مصوبهای از مجلس شورای اسلامی به شورای نگهبان ارسال نشده است. همین امر نشان میدهد که مجلس شورای اسلامی باید بیش از قبل تمرکز خود را بر طراحی یا اصلاح قوانین به منظور حل مشکلات قرار دهد. امری که میتواند برخی از مشکلات موجود را حل کند.
یکی از قوانینی که تعیین تکلیف آن میتواند بر یکی از اولویتهای کشور یعنی وضعیت مسکن تاثیرگذار باشد، طرح «اصلاح مالیات بر خانههای خالی» است که دو فوریت آن در روزهای گذشته به دلیل عدم رعایت آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی از دستور کار مجلس خارج شد و هنوز مشخص نیست آیا امکان تصویب این قانون تا پایان فصل معمول نقل و انتقال مسکن یعنی تا پایان تابستان به تصویب خواهد رسید یا خیر. همچنین برخی دیگر از طرحها و لوایح بسیار مهم، در صف ورود به صحن علنی مجلسند. این در حالی است که در صورت تصویب بعضی از این طرحها و لوایح، گرههایی به ویژه در حوزه اقتصادی گشوده شده و از بار مشکلات فعلی کشور کاسته خواهد شد؛ مسئلهای که نیازمند توجه بیشتر و عزم نمایندگان مجلس برای حل مسائل و مشکلات است.