شهرکرد-ایرنا- گسترش و پیشرفت ویروس کرونا در کشور باعث تشدید هشدارهای مراقبتی از جمله رعایت بهداشت فردی. رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی و مهم‌تر از اینها استفاده از ماسک است، از ا ین رو باید ماسک زدن را به عنوان یک مسوولیت اجتماعی برای تک‌تک افراد جامعه تلقی کرد.

با توصیه مکرر پزشکان و نتایج آزمایشات انجام شده به نظر می رسد، استفاده از ماسک، مهم‌ترین شیوه حفاظتی در برابر شیوع زنجیره‌وار کروناست که هم فرد سالم را از گرفتاری به ویروس کرونا در امان می‌دارد و هم فرد مبتلا می‌تواند خطر کمتری برای دیگران داشته باشد.

اهمیت استفاده از ماسک به قدری است که بعد از پویش «من ماسک می‌زنم» توسط وزارت بهداشت، اجباری شدن استفاده از ماسک در فضاهای سرپوشیده و ادارات دولتی نیز مورد تاکید قرار گرفت، تا جایی که اعلام شده به افراد فاقد ماسک خدمات ارائه نشود.

بر اساس بخشنامه ۱۹ تیرماه معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت کشور، مسئولان ادارات و واحدهای وابسته و تابعه مکلف شدند ضمن راهنمایی مراجعان  در خصوص رعایت کامل دستور العمل های  بهداشتی، از ورود کسانی که فاقد ماسک هستند به محیط اداری و مراکز ارائه خدمات جلوگیری و از ارائه خدمات به آنان خودداری کنند.

ماسک در استان به اندازه کافی وجود دارد

استاندار چهارمحال و بختیاری گفت: برای مقابله و پیشگیری از شیوع ویروس کرونا و کاهش تعداد افراد مبتلا، باید همه افراد، دستگاه‌های حاکمیتی، سازمان‌ها و ارگان‌ها با هم‌افزایی و همراهی برای ریشه‌کنی این ویروس تلاش کنند.

اقبال عباسی،  به سخت‌گیری و اعمال محدودیت‌های خاص در اوایل شیوع ویروس کرونا اشاره کرد و گفت: تا اوایل اردیبهشت‌ماه استان در وضعیت خوب و مناسبی قرار داشت، اما با برداشته شدن محدودیت‌ها، وضعیت استان و کشور تغییر کرد و شیوع ویروس کرونا گسترش پیدا کرد.

وی، با اشاره به اهمیت بحث سلامت و امنیت جانی مردم افزود: در صورت ادامه داشتن وضعیت شیوع این ویروس و همراهی نکردن مردم ،محدودیت‌ها و سخت‌گیری‌ها دوباره اجرایی خواهد شد.

عباسی، به اجباری بودن استفاده از ماسک برای بیماران و سایر افراد تاکید کرد و گفت: هیچ‌گونه مشکلی در خصوص ماسک در استان وجود ندارد و افراد زیادی در مراحل اول به تولید ماسک پرداختند.

استاندار، به فعال بودن واحد پرتودهی گاما در استان برای ضدعفونی کردن و پرتودهی ماسک‌های تولید شده خانگی در استان اشاره کرد و گفت: هیچ گونه کمبود ماسک در استان وجود ندارد.

 به گفته استاندار چهارمحال و بختیاری، در اطلاع‌رسانی در خصوص شیوع ویروس کرونا باید تعارفات کنار گذاشته شود و با اطلاع‌رسانی صریح به دور از هرگونه فیلتر، انجام شود و پروتکل‌های بهداشتی، اصول و قواعد ستاد ملی کرونا نیز باید برای مردم اطلاع‌رسانی شود.

استاندار چهارمحال و بختیاری، بر بازرسی از ادارات تاکید کرد و گفت: ادارات با کمترین میزان نیرو ملزم به ارائه خدمت به مردم شدند و برگزاری هرگونه جلسه و آیین و همایش در ادارات ممنوع شد.

وی، بر همراهی بیشتر رسانه در خصوص معرفی این ویروس و آشناسازی مردم با روش‌های پیشگیری و همچنین اطلاع‌رسانی در خصوص این ویروس تاکید کرد و گفت: تاکنون رسانه‌های استان به خوبی به تنویر افکار عمومی پرداختند و باید بیش از پیش بحث فرهنگ‌سازی در خصوص پیشگیری از این ویروس از سوی رسانه‌ها انجام شود.

استفاده از ماسک در ناوگان حمل و نقل عمومی شهرکرد الزامی است

رییس سازمان مدیریت حمل و نقل بار و مسافر شهرداری شهرکرد نیز در رابطه با اجباری شدن ماسک در فضاهای عمومی می‌گوید: این طرح برای جلوگیری از انتشار بیشتر ویروس کرونا در حمل و نقل عمومی در حال اجرا است.

مهرداد میرزاییان در ادامه به خبرنگار ایرنا افزود: تمامی رانندگان تاکسی‌ها و اتوبوس‌های سطح شهر ملزم به رعایت پروتکل‌های بهداشتی از جمله استفاده از ماسک شدند و در صورت تخلف با این رانندگان برخورد خواهد شد.

میرزاییان در ادامه گفت: تیم‌های ضدعفونی سیار سازمان در طی روز در سطح شهر مستقر هستند و به صورت مستمر اقدام به ضدعفونی و گندزدایی از تاکسی‌ها و اتوبوس‌های فعال در سطح شهر می‌کنند.

به گفته وی، ناوگان حمل و نقل شهری در پایان ساعت کاری در توقفگاه نیز به صورت کامل ضدعفونی می‌شوند.

 میرزاییان در ادامه تصریح کرد: روزانه مسافران زیادی از اتوبوس برای تردد در سطح شهر استفاده می‌کنند و تقاضا میشود که شهروندان از مبدا حرکت خود، ماسک به همراه داشته باشند

وی اظهار کرد: برای حفظ سلامت شهروندان و با توجه به افزایش  شیوع بیماری کرونا، پرداخت کرایه نقدی حذف و مسافران کرایه خود را با کارت بلیت پرداخت کنند.

میرزاییان ،با تأکید بر اینکه کاهش استفاده از پول نقد یکی از عوامل مهم در تامین سلامت مردم در پیشگیری از کرونا است، اظهار داشت: با اینکه اتوبوس‌های ناوگان حمل و نقل عمومی مجهز به کارت خوان هستند، ولی باز هم برخی از شهروندان پول نقد پرداخت می‌کنند که یک رویه نادرست است.

رییس سازمان  حمل و نقل شهرداری شهرکرد، با تاکید بر اینکه مسافران ملزم هستند، از ماسک و دستکش استفاده و بهداشت را رعایت کنند، یادآور شد: با هدف پیشگیری از انتشار ویروس کرونا در سطح پایانه‌های مسافربری شهرداری پایانه‌های مسافربری، اتوبوس‌ها و تاکسی های سطح شهر به صورت مستمر ضد عفونی می‌شوند.

وی، با تاکید بر اینکه حضور سه سرنشین در صندلی عقب تاکسی ممنوع است و هر گونه تقاضای کرایه اضافی از سوی رانندگان تاکسی تخلف محسوب می‌شود، اظهار داشت: مسافران هیچ اضافه کرایه‌ای را نباید پرداخت کنند و شهروندان می‌توانند هرگونه تخلف و شکایت را با ارئه پلاک و و کد رهگیری تاکسی به شماره تلفن ۱۵-۳۳۳۷۰۰۱۴ گزارش کنند تا با آن برخورد شود.

شهروندان نسبت به پوشیدن هر نوع ماسکی که در دسترس ملزم کنند

رییس دانشگاه علوم پزشکی چهارمحال و بختیاری نیز در رابطه با استفاده از ماسک می‌گوید: استفاده اجباری از ماسک در فضاهای پرتردد و سرپوشیده به منظور پیشگیری از انتقال ویروس کرونا امری ضروری است که باید همه ارگان‌ها و مسئولین شهری به آن اهتمام ویژه داشته باشند.

مجید شیرانی در ادامه گفت: بهداشت جهانی سه پروتکل برای مواجهه با کرونا تدوین کرده است، که شامل استفاده از ماسک، رعایت فاصله اجتماعی و رعایت بهداشت فردی است.

به گفته وی، استفاده از ماسک از مهمترین دستورالعمل‌هایی است که بهداشت جهانی تدوین کرده است و در صورت استفاده افراد از ماسک شانس ابتلا به کرونا به ۱.۵ درصد و در صورت استفاده یکی از طرفین از ماسک شانس ابتلا به ۵۰ درصد می‌رسد.

وی اظهار داشت:افراد و شهروندان باید استفاده از ماسک را همانند یک مسئولیت اجتماعی قلمداد کنند، که بی‌توجهی به این مساله مهم، موجب تهدید امنیت و سلامت جامعه خواهد شد.

رییس دانشگاه علوم پزشکی استان استفاده از ماسک را نشانه مسوولیت‌پذیری افراد عنوان کرد و گفت: استفاده از ماسک تاثیر زیادی بر پیشگیری از شیوع ویروس کرونا دارد، از همین‌رو اگر هم افراد جامعه خود را مقید به پوشش ماسک کنند، می‌توان گام موثری در مهار این ویروس برداشت.

 شیرانی، استفاده از ماسک را ساده‌ترین و موثرترین راهکار پیشگیری از شیوع ویروس کرونا دانست و گفت: نوع ماسک در درجه دوم اهمیت است و توصیه می‌شود افراد خود را نسبت به پوشیدن هر نوع ماسکی که در دسترس دارند، ملزم کنند.

شیرانی در ادامه  افزود: استفاده از ماسک‌های دریچه‌دار برای افرادی که به ویروس کرونا مبتلا هستند و یا مشکوک هستند، ممنوع است چرا که این ماسک‌ها فرآیند بازدم را تسهیل می‌کنند که این امر باعث انتشار ویروس می‌شود.

ماسک را مناسب انتخاب و صحیح استفاده کنید

یک فوق تخصص بیماری‌های عفونی در رابطه با روش‌های انتقال ویروس کرونا گفت: این ویروس از دو راه،  قطرات تنفسی و تماس با افراد ناقل یا بیمار منتقل می‌شود. 

علی رمضانی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا عنوان کرد: این بیماری می‌تواند از طریق قطرک‌هایی که با سرفه یا بازدم از دهان و بینی فرد مبتلا به ویروس کرونا  به اطراف پخش می‌شود، به دیگران نیز سرایت کند، این قطرک‌ها بر وسایل و سطوح اطراف فرد بیمار پخش‌ می‌شود، افراد با دست زدن به این وسایل یا سطوح آلوده و لمس چشم ها، دهان و بینی، به کرونا ویروس مبتلا می‌شوند.

به گفته این فوق تخصص بیماری‌های عفونی، امکان ابتلا از طریق تنفس قطرک‌های ناشی از سرفه یا بازدم فرد مبتلا به کووید-۱۹ نیز وجود دارد، به همین دلیل در این دوره بهتر است که  افراد بیش از یک متر از همدیگر فاصله بگیرند تا از فرد بیمار یا ناقل ویروس را دریافت نکنند.

رمضانی، در رابطه با ضرورت استفاده از ماسک در دوره کرونایی اظهار داشت: با توجه به اینکه برد ذرات ویروس کرونا ممکن است به یک تا دو متر برسد، مهم‌ترین راه برای پیشگیری از انتقال قطرات آلوده به ویروس از فردی به فرد دیگر استفاده از ماسک است.

به گفته این فوق تخصص عفونی، استفاده درست و مناسب از ماسک نیز در این شرایط بسیار مهم است، ماسک باید به طور کامل دهان و بینی را بپوشاند.

رمضانی در ادامه تاکید کرد: با توجه به روند افزایشی ویروس کرونا استفاده از ماسک یکی از ضروری‌ترین راه‌های پیشگیری است که در صورت استفاده صحیح و در صورت بیمار یا ناقل بودن فرد می‌تواند از بیمار شدن افراد دیگر جلوگیری کند، همچنین ماسک مناسب می‌تواند در هنگام خروج از خانه از فرد در برابر ذرات بیماری زا محافظت کند.

وی گفت:ضروری است که همه برای سلامتی خود و سایر افراد در مدت زمان خارج شدن از قرنطینه از ماسک مناسب استفاده کنند.

این فوق تخصص بیماری‌های عفونی در رابطه با انواع ماسک‌ها و کاربرد آنها گفت: ماسک‌های N۹۵ و N۹۹ محکم‌ترین نوع ماسک هستند که کاربرد آن بیشتر برای کادر پزشکی است چرا که ذرات بسیار ریز از جمله باکتری‌ها و ویروس‌ها را از خود عبور نمی‌دهند.

رمضانی ادامه داد: ماسک‌های جراحی، نمونه دیگری از ماسک‌های موجود هستند، که بیشتر در دسترس افراد قرار دارند و بینی و دهان و چانه را به‌خوبی می‌پوشانند، این ماسک‌ها از خروج ذرات تنفسی و پراکنده شدن آنها در صورت بیمار بودن جلوگیری می‌کند، همچنین در صورتی‌که ویروس‌ها در فضای اطراف پراکنده باشد، از ورود به سیستم تنفسی جلوگیری می‌کند.

به توصیه این فوق تخصص بیماری‌های عفونی، اگر ماسک‌های جراحی و یا سه لایه در دسترس نیست  افراد می‌توانند  از پارچه‌های نخی به عنوان ماسک برای پیشگیری از انتقال ویروس استفاده کنند.

در تولید ماسک همه مراحل استاندارد سازی و نهایت اخلاق حرفه‌ایی رعایت شد 

مدیرکل آموزش  فنی و حرفه‌ای چهارمحال و بختیاری نیز در رابطه با وضعیت تولید ماسک در استان به خبرنگار ایرنا گفت: با توجه با ضرورتی که در کشور وجود داشت این اداره نیز همراه و همگام با سایر دستگاه‌های دولتی استان برای مدیریت این بحران پای کار آمد و همکاری لازم با سایر ارگان‌های دولتی را داشت.

فرانک کبیری دهکردی در ادامه گفت: در همین راستا، با همکاری و همراهی پویش مردمی، گروه‌های جهادی، مربیان، کارآموزان ، همکاران فنی و حرفه‌ای استان و داوطلبان جمعیت هلال احمر استان کارگاه‌های تولید ماسک راه‌اندازی شد.

کبیری در ادامه به آموزشگاه‌های تحت نظارت آموزش فنی و حرفه‌ایی اشاره کرد و گفت:با توجه به اینکه بخشی از کارگاه‌های آموزشی ما آموزشگاه‌های خیاطی هستند و آموزشگاه‌ها در دوره کرونایی تعطیل شده بودند، مربیان این آموزشگاه‌ها را به کارگاه‌های تولید ماسک تبدیل کرده و بعد از تولید و دوخت، این ماسک‌ها برای پرتودهی گاما آماده می‌شدند.

به گفته مدیرکل آموزش فنی و حرفه‌ای استان، تمامی مراحل تولید و پرتودهی تحت نظارت دانشگاه علوم پزشکی استان صورت می‌گرفت.

کبیری در ادامه تصریح کرد: در حال حاضر به علت اینکه نیاز کشور در تولید ماسک تا حدود زیادی برطرف شده ،تولید ماسک در آموزشگاه‌های استان نیز متوقف شده و مابقی ماسک‌های تولید شده با رایزنی‌های که با مرکز بهداشت استان صورت گرفته و به صلاح دید ستاد مبارزه با کرونا، در بازار عرضه خواهد شد.

مدیرکل آموزش فنی و حرفه‌ای استان گفت: تولید ماسک مراحل مختلفی دارد، در مرحله اول دوخت ماسک و در مرحله‌ی دوم بحث استریل کردن ماسک‌های تولید شده است و استریل شدن ماسک‌های تولیدی اهمیت زیادی دارد، زیرا محصولی که تولید می‌شود باید همه مراحل استاندارد را طی کند و کیفیت خدماتی که ارائه می‌شود، نهایت اخلاق حرفه‌ای در آن رعایت شود.

مدیرکل آموزش فنی و حرفه‌ای استان در پایان متغییر بودن یافته‌های پزشکی در رابطه با این بیماری ناشناخته را از عوامل تاثیرگذار در نامتناسب بودن عرضه و تقاضای ماسک در بازار دانست و گفت: با شناخت هر چه بیشتر این بیماری از سوی متخصصین، راه‌حل‌های پیشگیرانه جدیدی ارائه می‌شود، در این دوره نیز متخصصین استفاده مناسب از ماسک را یکی از ضروری‌ترین راه‌حل‌های پیشگیری از ابتلا به این بیماری می‌دانند و همین علت باعث افزایش تقاضا شده و نیاز است دوباره همه سازمان‌ها و ارگان‌های دولتی و خصوصی تولید ماسک را از سر بگیرند و در حرکت جهادی دیگر کمبود ماسک در استان را برطرف کنند. 

کبیری در ارتباط با تولید ماسک کودک و کمیابی این نوع ماسک در بازار گفت: بحث ماسک کودک را باید با جدیت بیشتری در ستاد مبارزه با کرونا دنبال کرد و در صورت صلاح دید، اعضا ستاد مبارزه با کرونا ،آموزشگاه‌های فنی و حرفه‌ای تولید این نوع ماسک را در برنامه‌های خود قرار خواهند داد

به گزارش ایرنا، به نظر می‌رسد که فرهنگ استفاده از ماسک یکی از مهمترین اصولی است که شهروندان باید در دوره شیوع و اپیدمی کرونا و پساکرونا بپذیرند و این همزیستی در کنار ویروس کرونا را حداقل تا زمان پیدا شدن راه درمان مناسب این ویروس بیاموزند.

در این میان دستگاه‌های ذیربط و ارگان‌های مختلف می‌توانند با نصب بنرهای تبلیغاتی یا ارسال پیامک و حتی با استفاده از  تلویزیون‌های شهری در مرکز شهر و مکان‌های پرتردد در رابطه با پیشگیری از ابتلا به این ویروس و استفاده مناسب از ماسک و سایر پروتکل‌های بهداشتی هشدارهای لازم را جهت آگاهی بخشی شهروندان را در برنامه خود قرار دهند.