تهران- ایرنا- نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس در نشست هم اندیشی با هیات مدیره صنف تماشاخانه‌های خصوصی گفت: ما باید نقش و سهم فرهنگ و هنر را در ستاد ملی مقابله با کرونا مشخص کنیم و متاسفانه تا امروز از این موضوع غافل بودیم.

نشست هم‌اندیشی مدیران تماشاخانه‌های خصوصی به منظور تشریح مشکلات این تماشاخانه‌ها، با حضور غلامرضا منتظری نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس به دعوت پردیس تئاتر شهرزاد برگزار شد.

فرهنگ نماد بالندگی و رشد و توسعه جامعه است

منتظری با ارج‌گذاری حضور مدیران تماشاخانه‌های خصوصی و نقش بزرگ‌شان در حمایت از تئاتر، گفت: واقعیت اینست که رابطه معناداری بین اوقات فراغت و حوادث سیاسی اجتماعی وجود دارد. وقتی جامعه  دچار یک سری مشکلات، دغدغه ها و چالش‌ها می شود اوقات فراغت که سینما، تئاتر و موسیقی هم زیر شاخه آن قرار می گیرد، از سبد اولویت جامعه هدف بطور طبیعی خارج می شود.

وی ادامه داد: برای حل این مشکلات باید نوع نگاه متولیان نسبت به حوزه فرهنگ و هنر تغییر کند. باید بپذیریم که فرهنگ نماد بالندگی و رشد و توسعه جامعه است ولی در عمل اینگونه نیست و فقط در کلام، فرهنگ چنین جایگاهی دارد.

وقتی هنر را از فرهنگ بگیریم خیلی تماشایی نیست

نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس افزود: باورم براین است که بین عناصر تشکیل دهنده فرهنگ با شکوه‌ترین، جذاب‌ترین و تماشایی‌ترینش هنر است. وقتی هنر را از فرهنگ بگیریم خیلی تماشایی نیست. این اولین نکته‌ای است که ما در کمیسیون فرهنگی به آن می پردازیم. اینکه که چه باید کرد که نوع نگاه عوض شود. چون بین منزلت و نوع نگاه رابطه معناداری وجود دارد.

باید نقش و سهم هنر را در ستاد ملی کرونا مشخص کنیم

منتظری تصریح کرد: در کمیسیون فرهنگی برای نخستین بار بحث تعیین اولویت‌ها را مطرح کردیم. ما باید نقش و سهم فرهنگ و هنر را در ستاد ملی مقابله با کرونا مشخص کنیم و متاسفانه تا امروز از این موضوع غافل بودیم. حتی مصوبه کمیسیون شد که ما پیشنهاد دهیم که رئیس کمیسیون فرهنگی عضو ستاد ملی کرونا شود و از ظرفیت های فرهنگی و هنری و اهالی هنر برای مدیریت این پروژه استفاده گردد و هم در منابع فراوانی که به کرونا اختصاص پیدا می کند نقش و سهم فرهنگ و هنر مشخص شود. اگر در صحن مجلس هم تصویب شود یک روزنه امید است برای رفع دغدغه ها و مشکلات هنرمندان در زمان کرونا و بیشتر پسا کرونا که به نظر من جدی‌تر است.

نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس با اشاره به آسیب هنرمندان و سالن های خصوصی تئاتر افزود: بحث دیگری که در کمیسیون مطرح شده آسیب‌ها و خسارت‌هایی است که هنرمندان و مدیران تماشاخانه‌های خصوصی در این شرایط می بینند. این فعلا طرح مسئله شده و هنوز کمیسیون وارد شور نشده چون هنوز کمیته‌های تخصصی شکل نگرفته اند و روز گذشته محور و خطوط کلی کمیته‌ها مشخص شد و زمانی که کمیته ها شکل بگیرند یکی از دغدغه‌های کمیته فرهنگ و هنر و رسانه ما همین مباحث حمایت از هنرمندان در دو بُعد عمومی و اختصاصی خواهد بود.

وی در پایان متذکر شد: این خط کلی بود که خواستیم شما به عنوان اعضای هیات مدیره صنف تماشاخانه‌های خصوصی در جریان باشید و در ارائه راهکار به متولیان این امر کمک کنید

تماشاخانه های خصوصی بخش بزرگی از تئاتر ایران هستند

در ادامه این نشست، شاهین چگینی رئیس انجمن صنفی تماشاخانه‌های خصوصی ایران درباره وضعیت فعلی تماشاخانه خصوصی و روند فعالیت آن‌ها با توجه به شرایط کرونایی موجود گفت: ما این مسیر را کامل طی کردیم.مجموع صندلی های تماشاخانه های خصوصی ۲۸۵۶ درسطح تهران است که این یعنی بیش از ۵۰ درصد از مجموع صندلی های تئاتر و  بیشتر از ظرفیت بخش دولتی.

چگینی در ادامه افزود: در تماشاخانه های خصوصی ۲۰۰ نفر پرسنل مستقیم وجود دارد که به عنوان کارمند و مسئول فنی با این مجموعه ها همکاری می کنند. ۲۴۱۹ هنرمند تنها در یک ماه با تماشاخانه‌های خصوصی درگیری کاری داشتند که به واسطه ویروس کرونا کلیه اجراها تعطیل شد.

وی یادآور شد: ما تمام این موارد را اطلاع رسانی کردیم و متذکر شدیم که تماشاخانه‌های خصوصی بخش بزرگی از تئاتر ایران است و تعداد زیادی از هنرمندان به صورت مستقیم و غیر مستقیم با این صنف در ارتباط هستند. با برآورد ریالی خسارات اسفندماه مشخص است که بعد از چند ماه تعطیلی تماشاخانه های خصوصی در چه وضعیتی به لحاظ اقتصادی قرار دارند.

رئیس انجمن صنفی تماشاخانه‌های خصوصی ایران در پایان افزود: صنف تماشاخانه‌های ایران، گزارش میزان خسارت و پیشنهادات لازم به منظور برون رفت از شرایط فعلی را به کمیسیون فرهنگی وقت مجلس  و کمیسیون فرهنگی به پیوست نامه را به وزیر ارشاد ارسال کردند که در آن به وزیر پیشنهاد دادیم که در اولویت نخست وام بلاعوض برای تماشاخانه های زیان دیده در نظر گرفته شود صرفا به منظور روشن نگه داشتن چراغ سالن ها و در اولویت دوم به منظور تداوم کار سالن‌ها پس از بازگشایی اماکن عمومی، وام کم بهره بلندمدت در نظر گرفته شود. ولی تا به امروز پاسخی داده نشده  است.

تمام تماشاخانه‌های خصوصی  بدهکاری سنگین دارند

محمد دشت‌گلی مدیر پردیس تئاتر شهرزاد نیز با اشاره به آنکه ما شیوه‌نامه‌ها را رعایت می‌کنیم ولی وضعیت اصلاً مناسب نیست، گفت: در حال حاضر تمام تماشاخانه‌ها بدهکاری سنگین دارند. امیدواریم با توجه به اینکه آقای منتظری پیش از این مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی بوده است، دلسوزانه در این وادی اقدام کند.

دشت گلی افزود: در این شرایط دو کلید واژه دلجویی و مساعدت به‌عنوان مطالبه اصلی هنرمندان و مدیران تماشاخانه‌های خصوصی از مسئولان و متولیان امر هنر در بدنه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی معاونت امور هنری و اداره کل هنرهای نمایشی به شمار می‌رود.

به‌هرحال آسیب‌ها و زیان‌های مالی در این بین مقوله‌ای خواهد بود که چه در نگاه کوتاه‌مدت و چه در نگاه بلندمدت گریبان گروه‌های نمایشی، تک‌تک هنرمندان و مدیران تماشاخانه‌های خصوصی و دولتی را خواهد گرفت و عبور از این پیچ و بحران بدون هیچ تردیدی تنها با یاری و مساعدت مسئولان بدنه فرهنگ و هنر کشورمان امکان‌پذیر است.

اگر تصمیم ضربتی و عاجل گرفته نشود چیزی به نام تئاتر نخواهیم داشت

مهدی کوهیان رئیس شورای داوری انجمن صنفی تماشاخانه‌های ایران نیز در همین زمینه متذکر شد: بحث کرونا هنوز به پایان نرسیده، اگر امروز بگویند که کرونا تمام شده در بعضی حوزه‌ها مثل فرهنگ و هنر  حداقل دوسال طول می‌کشد مردم اعتماد بکنند و حاضر شوند که به سالن‌های تئاتر و سینما بیایند. الان زمانی است که باید مثل سلامت از حوزه هنر حراست کنند. زیرا فرهنگ و هنر امری عمومی است و دولت باید به آن یارانه بدهد.

وی در همین زمینه افزود: مجموعه این عوامل باعث شده که آینده‌ای بسیار مبهم و افق ناروشنی داشته باشیم و فکر می‌کنم در سالی که اتفاقا سال جهش تولید نامگذاری شده اولین چیزهایی که با مشکل روبه رو شده تولیدات فرهنگی هنری است.

رئیس شورای داوری انجمن صنفی تماشاخانه‌های ایران خاطرنشان کرد: اگر در یکی، دو ماه آینده تصمیم ضربتی و عاجل گرفته نشود فکر نمی‌کنم در دوسال آینده چیزی به نام تئاتر و سینما در کشور داشته باشیم. یعنی افق به قدری مبهم می‌شود که کم‌کم این نیروها می‌روند شغل دیگری پیدا می کنند و جذب بازار دیگری می شوند و یا در حوزه فرهنگ و هنر فرار مغزها را شاهد خواهیم بود.

وی در پایان تاکید کرد: همه این ضرورت‌ها نشان می‌دهد که باید با یک نگاه بلند و بزرگ نماینده مردم در مجلس پیگیری کنید، دولت نیز ورود کند و نهادهای دیگری که در این زمینه می توانند تصمیم گیر باشند یاریگر ما باشند.