کرونا بیماری همه گیر جهانی که در ابتدای سال ۲۰۲۰ میلادی شیوع پیدا کرد و وجود این بیماری اواخر بهمن پارسال در ایران گزارش شد. این بیماری بدلیل ناشناخته بودن ابعاد مختلف آن مدتهاست متخصصان و پزشکان را درگیر خود کرده است اینکه منشا این بیماری چیست و راه های انتقال، نحوه درمان و چگونگی پیشگیری از ابتلا به آن سوالاتی است که در این مدت چند ماهه جامه پزشکی جهان را درگیر خود کرده است.
علاوه بر رعایت سه اصل طلایی استفاده از ماسک، شستن دست ها و رعایت فاصله ۲ متری، دانشمندان بدنبال دستیابی واکسن برای این بیماری هستند تا از این طریق روزنه های امیدی برای رهایی جامعه از این بیماری فراهم بکنند.
در ابتدا علائم تنفسی همچون سرفه و تنگی نفسی به عنوان علائم این بیماری عنوان شد اما اکنون علائم گوارشی همچون اسهال و استفراغ نیز به لیست علائم این بیماری اضافه شده و در کشور ما نیز مواردی از بیماران کرونایی با این علائم مشاهده شده است.
متخصصان تغذیه ای معتقدند که از لحاظ مکانیسم ایجاد علائم گوارشی تصور می شود که کرونا از طریق زایده های برجسته پروتینی سطح خود به گیرنده های گوارشی متصل شده و باعث بروز علائم گوارشی در این بیماران می شود.
جلال نوروزخانی در این باره به خبرنگار ایرنا گفت : استرس و اضطراب نیز می تواند مسبب ایجاد برخی از این علائم گوارشی در این بیماران شود و علاوه بر آن مشکلات گوارشی می تواند ناشی از تحریک روده ها و معده بدنبال عفونت ریوی بوده و نخستین نشانه بیماری از این طریق خودنمایی بکند و در خلال بیماری بدلیل سایر علل از جمله رفتارها و عادات تغذیه ای فرد ایجاد شده و تحمل بیماری را دشوارتر بکند.
وی افزود : با اصلاح و تاکید برخی جنبه های رفتاری و عادات تغذیه ای می توان سبب تخفیف یا حتی برطرف شدن علائم گوارشی بیماری شد و با دریافت شرح حال از تغذیه و عادات غذایی فرد دارای شکایت های گوارشی می توان به فرد در پیش گرفتن عادات غذایی مناسب و بهبود وضعیت گوارشی کمک کرد.
خوردن مایعات برای جبران از دست رفتن املاح بدن
این کارشناس حوزه بهبود تغذیه ابتدا از بیماران کرونایی خواست در صورت دچار شدن به علائم گوارشی اسهال، خوردن مقدار زیاد مایعات را توجه بکنند و گفت : با مصرف مایعات فراوان به ویژه آب ساده و پرهیز از نوشیدن مایعات شیرین، از محلول ORS که حاوی الکترولیت های الزم برای جبران املاح مورد نیاز بدن از دست رفته طی اسهال می باشد طبق نظر پزشک استفاده کنید.
وی همچنین اظهار داشت : نوشیدنی های حاوی نمک مانند دوغ بدون گاز هم به تامین املاح از دست رفته از بدن کمک می کنند.
نوروزخانی در خصوص رژیم غذایی مناسب با شرایط بیماران کرونایی که علائم گوارشی دارند نیز گفت : از یک رژیم غذایی سبک حاوی موز، برنج سفید، کمپوت سیب و نان سفید) کم سبوس(که کربوهیدرات بدن شما را تامین می کند و فشار برای دفع را کاهش می دهند پیروی کنید و مصرف بلغور جو دوسر، سیب زمینی پخته یا تنوری و مرغ بدون پوست در این زمینه مفید است.
وی با اشاره به اینکه بسیاری از مبتلایان به کرونا با از دست دادن اشتها مواجه هستند، عنوان کرد : بی اشتهایی یا کاهش مصرف غذا در طول بیماری های عفونی، التهاب و بیماری های بدخیم مشاهده می شود که ناشی از عملکرد سایتوکاین ها در مغز است که این بی اشتهایی در طولانی مدت باعث سو تغذیه می شود.
نوروزخانی از بیماران کرونایی که به این عارضه دچار هستند گفت : خوردن میوه ها و سبزی ها بویژه سیب، انار، پرتقال، انجیر، لیموترش، انبه، کدو حلوایی و انواع دیگر، خوردن چای لیمو زنجبیل ، اضافه کردن ادویه ها و گلپر، سمنو، جوانە گندم و جوانه نخود، شیر برنج با سیاه دانه و کمی دارچین و اضافه کردن آرد برنج به انواع سوپ یا غذا برای این بیماران توصیه می شود.
وی همچنین در خصوص درد معده به عنوان یکی دیگر از علائم گوارشی بیماران کرونا عنوان کرد و گفت : ناراحتی معده ناشی از مسمومیت غذایی یا مشکلات گوارشی معمولا پس از ۴۸ ساعت برطرف می شود اما در صورت طولانی شدن این مدت از نشانه های زودرس بیماری کرونا به شمار می رود و رعایت توصیه های غذایی می تواند در کاهش عوارض و درد ناشی از آن بکاهد.
رییس گروه بهبود تغذیه مازندران به این بیماران توصیه کرد که از خوردن غذاهای چرب و فست فودها مانند انواع همبرگر، پیتزا، سوسیس، ژامبون، کالباس و سیب زمینی سرخ شده بپرهیزند و گفت : چرا که مصرف این غذاها سبب طولانی شدن مدت هضم شده و سفتی و انقباض روده ها می شود و نیز غذاهای چرب ممکن است سبب بدتر شدن سندرم روده تحریک پذیر در برخی افراد شود که نفخ، درد، یبوست و یا اسهال را بدنبال دارد.
وی همچنین مصرف بیش از حد لبنیات را زمینه ساز اسپاسم معده در برخی بیماران دانست و گفت :وجود قند الکتوز در لبنیات باعث می شود و برخی افراد به میزان کافی، آنزیم الکتاز برای هضم آن را ندارند که منجر به درد معده، نفخ و تهوع در عرض چند ساعت پس از مصرف آن می شود.
به گفته نوروزخانی در صورت درد معده بهتر است مصرف شکلات، کاکائو، قهوه، چای و سایر نوشیدنی های کافئین دار قطع شود چرا که کافئین اثرات ادرار آور نیز دارد که سبب تکرر ادرار شده و فرد را بیش از پیش در معرض کم آبی قرار می دهد.
وی گفت : الزم است در بیماران مبتلا به کرونا که عمدتا مشکلات تنفسی نیز دارند این مسئله مورد توجه قرار گرفته و تامین آب به میزان الزم و کافی صورت گیرد و کافئین همچنین می تواند سبب تحریک اعصاب و سفتی عضالت شود که هر دوی اینها در ایجاد درد شکمی می تواند نقش داشته باشد .
به گفته نوروخانی استفاده از دمنوش های گیاهی همچون نعناع می تواند در کاهش این نوع عوارض بکاهد.