تقریباً بیش از ۶ماه از شیوع ویروس کرونا در ایران می گذرد و هنوز هیچ دارویی برای آن کشف نشده و روزبهروز بر تعداد مبتلایان و جانباختگان افزوده می شود. این در حالی است که از نخستین روزهایی که کرونا وارد خانههای ایرانیان شد تا به امروز تلاشهای زیادی از طرف رسانهها صورت گرفته تا ابعاد مختلف این بیماری برای مردم روشن شود و راههای مقابله با آن بهدرستی مورداستفاده قرار گیرد. بررسی روزنامهها، تارنماها و خبرگزاریهای داخلی نشان میدهد که رسانههای داخلی به بررسی سیر صعودی کرونا و راه های مقابله با آن پرداختهاند.
رسانه های اصلاحطلب
کودکان "کرونایی" را چگونه شناسایی کنیم؟
خبرگزاری ایسنا به گفت و گو با کیقباد قدیری فوق تخصص بیماری های عفونی اطفال پرداخته و آورد:خبرگزاری ایسنا:در تعدادی از کودکان بویژه با شروع فصل گرما، کرونا با علائمی شبیه مسمومیت خود را نشان میدهد. با وجود اینکه در ماههای ابتدایی شیوع کرونا عمدتا بزرگسالان درگیر این بیماری می شدند، اما حالا خیلی از کودکان نیز از این بیماری و خطرات آن بی نصیب نماندهاند. خوشبختانه همچنان علائم بیماری کرونا در کودکان اغلب به شکل خفیف است و این بیماری همچنان برای این سنین با خطرات کمتری همراه است. چنانچه کودک بیماری زمینهای نداشته باشد، در اغلب موارد بیماری برای او خطر چندانی ندارد و با بروز علائم خفیف ظرف دو هفته بهبود پیدا میکند. البته این بیماری کرونا برای سنین زیر یک سال خطرناک بوده و بطور معمول نوزادان به شکل شدیدتری این بیماری را می گیرند. در کودکان هم همانند بزرگسالان علائم، تب، سرفه، عطسه و کوفتگی بدن وجود دارد و بروز این علائم حتی به شکل خفیف می تواند نشانه ای از ابتلای کودکان به کرونا باشد. گاهی کرونا در کودکان به شکل یک سرماخوردگی بسیار ساده بروز پیدا می کند و والدین در این زمینه باید هوشیار باشند. در فصل گرما شاهد طیف دیگری علائم از جمله اسهال، استفراق و علائمی مشابه مسمومیت هستیم که این علائم در کودکان مبتلا به کرونا بسیار شایع است.
آیا کرونا با جهش جدید وحشیتر شده است؟
خبرگزاری برنا در گزارشی به بازتاب سخنان کیانوش جهانپور رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت درباره جهش ویروس کرونا و تاثیر آن در قدرت سرایت و مرگ و میر بیماری پرداخته و آورد:همه کشورهایی که درگیر کووید ۱۹ هستند ممکن است به خوشه ویروس جهش یافته مبتلا نشده باشند، ردپای جهش ویروس کرونا در اروپا شناسایی شده است و درکشورهای دیگر هم ادعا شده که ویروس جهش یافته از اروپا به این کشورها منتقل شده است و به نظر میرسد جهش ویروس کرونا در حین گردش در اروپا رخ داده باشد. جهش ویروس کرونا هیچ تاثیری بر روشها و توصیههای پیشگیری از بیماری و کنترل و مهار آن ندارد و همچنان توصیهها بر قوت خود باقی است و شستن مرتب دستها، رعایت فاصله گذاری و پرهیز از حضور در تجمعات غیر ضرور همچنان باید مورد توجه قرار گیرد. در راس همه توصیه ها استفاده همگانی از ماسک به خصوص در زمان حضور در مکانهای عمومی قرار دارد و در شرایط کنونی ماسک تنها راه مصونیت و واکسنی بوده که در دسترس ماست و تا بیش از ۲۰ برابر انتقال و شیوع بیماری را در جوامع مختلف کاهش میدهد.
دورکاری کارمندان ادارات استان تهران تا پایان کرونا پابرجاست
خبرگزاری برنا به بازتاب سخنان غلامرضا عباس پاشا معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی استاندار تهران پرداخته و آورد: کارمندان ارگان ها و دستگاه های دولتی تا عادی شدن شرایط کشور به حالت عادی و تولید واکسن ویروس کرونا می توانند به استفاده از ظرفیت دورکاری وظایف و تکالیف خود را انجام دهند. دورکاری در ادارات براساس بخشنامه و اپیدمی ویروس کرونا دوباره احصا شده است و دستگاه های دولتی براساس مصوبه ستاد ملی کرونا مکلف هستند بخشی از خدمات خود را از طریق خدمات الکترونیکی به مردم ارائه دهند. به دلیل بحرانی بودن بیماری کرونا تصمیماتی در شورای اداری استان تهران، ستاد مقابله با کرونا در خصوص دورکاری گرفته شده است و براساس مصوبه سازمان استخدامی کشور دستگاه ها موظفند از ظرفیت دورکاری با الویت قرار دادن کارمندان زن دارای فرزندان خردسال، زنان باردار، بیماران زمینه ای استفاده کنند و اگر ظرفیت دیگری وجود داشت برای سایر کارمندان در نظر گرفته شود. براساس نوع کار برخی از کارمندان باید در محل کار حضور داشته باشند و برخی با توجه به زیرساخت های خدمات الکترونیکی در دستگاه ها وظیفه خود را به شیوه دورکاری انجام دهند. به دستگاه های دولتی تلکیف شده از حضور کارمندان و مراجعه کنندگان بدون ماسک به ادارات جلوگیری و ساعت حضور برای آنها غیبت ثبت شود. تعداد کارمندان مبتلا به ویروس کرونا با کمرنگ شدن فاصله اجتماعی و کاهش رعایت دستورالعمل های بهداشتی در دو هفته اخیر افزایش یافته است.
هم چوب، هم پیاز
روزنامه ابتکار در گزارشی نوشت: روزگاری که کووید۱۹ نه فقط برای ایران و بلکه کل جهان ساخته، درسها و نکات قابل توجه بسیاری به دنبال داشته است. تغییر آگاهی نسبت به کرونا باعث شده است که بسیاری از توصیههای ابتدایی مقابله با این بیماری نقض شوند و گاه توصیههایی جایگزین شوند که پیشتر منع میشدند. افزایش آگاهی از شکل عملکرد این ویروس که امروز با نام خانوادگیاش، کرونا، از آن یاد میشود، بسیاری از تحلیلها درباره سرنوشت انسانها در دوران پساپاندمی را نیز در هم ریخته است. نکته این جاست که برخی از این تحلیلها و تصمیمهای ناشی از آن، شاید حتی از ابتدا نیز چندان درست نبودهاند. کرونا از زمان ورود به ایران روزهای گوناگونی را به خود دیده است. ابتدا برخی آن را تکذیب کردند و حتی هشدارهای مطرح شده را جو روانی علیه ایران دانستند. وقتی اولین نمونههای وجود بیماری در ایران به طور رسمی تایید شد، همچنان از سوی جریان رسمی چندان جدی گرفته نشد؛ مثلا صداوسیما به راحتی از سبکتر بودن این ویروس نسبت به آنفولانزا میگفت و حتی گزارشگر پزشکی اخبار این رسانه هم برای رفع نگرانی مردم ادعا کرد که گرفتهام و خوب شدهام! با بالا رفتن آمار اما معلوم شد که ماجرا جدیتر از این حرفهاست! نتیجه هرچند شکلگیری ستاد مقابله با کرونا و اجرای برخی تصمیمگیرهای کلان بود، اما هنوز واکنشها با واقعیتهای کرونا نمیخواند. یکی از نمونههای این موضوع، عدم تطابق اعمال محدودیتهای سختگیرانه با نیاز مقابله با کرونا بود. هر چند در آن زمان دلیل این شیوه کجدار و مریز اعمال محدودیت، راحتی مردم عنوان شد و حتی قرنطینه عمومی را شیوهای قرون وسطایی نامیدند، اما بعدتر و تا به امروز بارها به این نکته اذعان شده است که شرایط اقتصادی امکان تعطیلی طولانیمدت را به عنوان یک گزینه پیش روی تصمیمگیران نمیگذارد.
چهره تبریز زیر ماسک سفید
روزنامه ایران در گزارشی نوشت: ماسک از ۱۵ تیرماه در سراسر ایران اجباری شد تا از گسترش بیشتر ویروس کرونا جلوگیری شود. چهارماه و نیم از شیوع کرونا در ایران گذشت تا مسئولان و کمیته ملی پیشگیری از ویروس کرونا به این نتیجه برسند که ماسک در سراسر کشور بویژه در مکانهای سرپوشیده باید اجباری شود. در موج دوم شیوع این ویروس که از خرداد ماه و بعد از تعطیلات عید فطر خیز برداشت، تعداد بیشتری از ایرانیان مبتلا شدند. مرگها بر اثر کرونا در سراسر کشور روزانه به بیش از ۲۰۰ نفر رسید تا رکورد مرگ بر اثر این ویروس جهانگیر در ایران شکسته شود. محمدحسین حسنزاده رئیس ستاد پیشگیری از بیماری کرونا در شهرداری تبریز میگوید: «براساس تصمیم ستاد مقابله با کرونا، استفاده از ماسک و رعایت فاصله اجتماعی در ناوگان حمل و نقل عمومی اجباری شد.»به گفته او، شهروندان تبریزی برای استفاده از خدمات حمل و نقل عمومی اعم از اتوبوسهای شهری، مترو و تاکسی ملزم به استفاده از ماسک هستند. «بهروز مهدوی» فرماندار شهرستان تبریز هم استفاده از ماسک را در مکانهای سرپوشیده، ادارات، بازار و پاساژها و وسایل نقلیه عمومی اجباری اعلام کرد. پس از اجباری شدن ماسک در سراسر کشور، تعداد بیشتری از مردم تبریز هم از ماسک استفاده میکنند. تصاویر منتشر شده از بازار تاریخی این شهر و سایر مکانهای عمومی از افزایش استفاده از ماسک در این شهر خبر میدهد. تبریز در اردیبهشت کرونا را شکست داد و آمارها از کاهش ۲۵ درصدی ابتلا به این ویروس خبر دادند اما با کم شدن محدودیت این بار کرونا در تبریز قدرت گرفت. افزایش ورود مسافران به تبریز را در تعطیلاتی که گذشت از جمله عوامل افزایش درگیری بین تبریزیها و این ویروس میدانند. منتقدان انگشت اتهام را هم به سوی بازار تاریخی سرپوشیده تبریز می کشند. این بازار ثبت شده در فهرست جهانی یونسکو یکی از مقاصد گردشگران شهر تاریخی تبریز است. تردد روزانه ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار نفر در زیر طاقهای بزرگترین بازار سرپوشیده جهان باعث شده تا این بازار را مرکز کرونای آذربایجان شرقی معرفی کنند. ستاد کرونا امیدوار است با اجباری شدن ماسک و رعایت فاصله اجتماعی کرونا در تبریز به عقب رانده شود.
اندر مزایای دورکاری
روزنامه همدلی در یادداشتی به قلم آسو محمدی روزنامهنگار نوشت:در تحریریه دور هم جمع شدیم؛ مدیر مسئول، سردبیر و همه خبرنگارها. آمار مبتلایان هر روز داشت بالا میرفت. بیماری جدیتر و فراگیرتر شده بود. بچههای تحریریه نگران، دنبال راهکاری بودند تا از ابتلا به این بیماری در امان بمانند. هر کسی پیشنهادی ارائه میداد. یکی میگفت: «شیفتبندی کنیم و یک روزدرمیان بیاییم روزنامه». دیگری موافق نبود و در نهایت مدیریت تصمیم به «دورکاری» گرفت؛ در میانههای اسفندماه ۹۸.ویروسی کوچک به جان جهان افتاده بود و تحریریه ما را هم بینصیب نگذاشت. انگار همین دیروز بود. چهار ماه گذشت و ما در این چهار ماه تجربه منحصربهفردی را برای اولین بار از سرگذراندیم و در حال حاضر هم معلوم نیست که چه زمانی اوضاع به شرایط عادی برمیگردد. البته گویا دیگر برای ما هم مهم نیست و گویی خواه وناخواه این شرایط را پذیرفتهایم. حال تنها کاری که از دستمان برمیآید این است که اندر ستایش «دورکاری» سخن برانیم. دورکاری شیوه جدیدی برای کار کردن نیست؛ این روش از سالها پیش در بسیاری از کشورهای توسعه یافته به کار میرفته و نتایج موفقیتآمیز آن نیز به اثبات رسیده است. مزایای دورکاری را میتوان از سه جنبه فردی(کاهش در هزینه و زمان مسافرت، بهبود فرصتهای کاری، اختلال کمتر در زندگی خانوادگی و توازن بین زندگی کاری و خانوادگی، انعطاف در کار، ایجاد کار برای دیگر اقشار جامعه)، سازمانی(کاهش هزینههای روزانه مانند هزینه برق، تلفن، آب، گاز، استهلاک سیستمها و کاهش مصرف انرژی و بهبود بهرهوری شغلی کارکنان و سازمان) و اجتماعی(آلودگی، کاهش ترافیک، فرصتهای کاری وسیعتر و تجدید حیات اقتصادی)، مورد توجه قرار داد.
الزام بازتعریف گردشگری در پساکرونا
روزنامه شرق در یادداشتی به قلم حسن تقیزادهانصاری-فعال حوزه گردشگری نوشت:زمانی که جهان در آستانه سال ۲۰۲۰ آماده میشد تا بالاترین نرخ گردشگری را با یکمیلیارد و ۶۰۰ هزار نفر رقم بزند، میهمانی سرزده، با نام ویروس کرونا، دنیا را با بحران سلامت پیشبینینشدهای مواجه کرد که تأثیر عمیقی بر اقتصاد جوامع گذاشت و گردشگری و کسبوکارهای بسیاری را با مشکل مواجه کرد. براساس اعلام سازمان جهانی گردشگری، ورود گردشگران بینالمللی ۲۰ تا ۳۰ درصد در سال ۲۰۲۰ کاهش مییابد، یعنی بازگشت به سطح پنج تا هفت سال پیش و ضرر ۲۵۰ تا ۴۰۰ میلیارد دلار درآمدهای گردشگری بینالمللی. کووید۱۹ بر رایجترین نگاه به گردشگری که همانا اقتصاد است تأثیری عمیق برجای گذاشت، بهطوریکه بسیاری از کسبوکارهای وابسته به این صنعت در همان هفتههای نخست به ورطه نابودی کشیده شدند. تمامی دولتها برای محافظت از سلامتی شهروندان بر خارجنشدن از منزل تأکید کردند؛ بنابراین در این شرایط گردشگری نخستین صنعت نیازمند به حمایت و کمک بود که متأسفانه به آن توجه نشد. براساس گزارش سازمان جهانی گردشگری، حدود ۹۶ درصد از تمام مقصدهای جهان، محدودیتهای سفر را در پاسخ به بیماری همهگیر اعمال کردهاند. حدود ۴۳ درصد (۹۰) مقصد مرزهای خود را بهطورکامل یا جزئی بستهاند. حدود ۲۱ درصد (۴۴ مقصد) ممنوعیت سفر را برای مسافرانی که از بعضی از مقصدها تحت تأثیر کووید ۱۹ قرار گرفتهاند، معرفی کردهاند. حدود ۲۷ درصد (۵۶ مقصد) پروازهای بینالمللی یا بومی را به مقصدها متوقف کردهاند. پیشبینیها از ازبینرفتن یک میلیون فرصت شغلی و بیکاری صدمیلیون نفر در بخش سفر و گردشگری در جهان، بیش از ۶۳ میلیون ضرر شغلی در منطقه آسیا و اقیانوسیه، لغو یا بهتأخیرافتادن رویدادهایی مانند نمایشگاه گردشگری برلین و بازیهای المپیک حکایت دارد. پس از قرنطینههای خانگی و کنترل بیماری به شیوههای مختلف در تمام دنیا اهمیت تفریح و سفر بیش از گذشته آشکار شد و دولتمردان و حتی خود گردشگران سعی کردند بعد از بهآرامشرسیدن کشورها در کنترل بیماری کووید ۱۹ به این بخش مهم از زندگی که اهمیت آن بهوفور در تمام جهانیان مشاهده شد، راهحلهایی برای سفر ارائه کنند.
رسانههای اصولگرا
پر شدن بخش های عفونی و آی سی یو بیمارستان امام خمینی
سایت خبری افکارنیوز به بازتاب صحبت های حمید عمادی رییس بخش بیماری های عفونی بیمارستان امام خمینی پرداخته و آورد:سایت خبرگزاری افکار نیوز: وضعیت کرونا در کشورمان نگران کننده است البته برخی کشورهای دیگر دنیا هم چنین هستند. اما در کشور ما دولت به دلیل تحریم ها تحت فشار است و به دلیل مسائل اقتصادی محدودیت های کرونایی را برداشتند. برداشتن محدودیت ها منجر به این شد که آمار مبتلایان به شدت زیاد شود و در حال حاضر در سطح شهر تهران وضعیت بسیار وخیم تر از اسفند و فروردین ماه شده و بسیار نگران کننده است.»بیمارستان امام خمینی به دلیل ازدحام بیماران در حال انفجار است و نه تنها بخش های عفونی و آی سی یو این بیمارستان پر شده است بلکه در حال خالی کردن بخش های دیگر برای بیماران مبتلا به کرونا هستیم. امروز بخش جراحی ۳ و ۴ را باز کردیم و هر روز یک بخش را در بیمارستان برای بستری کردن بیماران مبتلا به کرونا خالی می کنیم این وضعیت بسیار نگران کننده است.» وی درباره اینکه افراد با مشاهده علایم کرونا در مرحله اول چه اقدامی باید انجام دهند و آیا مراجعه به پزشک ضروری است و باید به چه پزشکی مراجعه کنند، گفت: «برخی از بیماران مبتلا به کرونا بدون علامت هستند یا علایم خفیفی دارند و الزاما صد در صد بیماران با مشاهده علایم بیماری نیازی نیست به پزشک مراجعه کنند ولی بیمارانی که دارای علایمی همچون تب، سردرد، تیر کشیدن گوش، آبریزش بینی، گلودرد، عطسه، سرفه، خستگی و کوفتگی بدن، از دست دادن حس بویایی و چشایی، بی اشتهایی، حالت تهوع، اسهال هستند، باید به پزشک مراجعه کنند.
جدیدترین روش آزمایش کرونا
خبرگزاری ایمنا در گزارشی نوشت:ویروس کووید -۱۹ تا کنون ۱۳ میلیون و ۲۷۴ هزار و ۴۴۶ نفر را در سراسر دنیا مبتلا کرده است که از این تعداد ۵۷۶ هزار و ۵۰۵ نفر جان خود را از دست دادهاند. تشخیص سریع و به موقع ویروس کرونا مانع از شیوع هر چه بیشتر این بیماری میشود: بنابراین لازم است افراد در صورت مشاهده هر گونه علائم مربوط به این بیماری با پزشک خود مشورت کند و در صورت لزوم آزمایش کرونا انجام دهند. رایجترین روش تشخیص بیماری کرونا، آزمایش PCR است. پزشک در این روش یک سواب پنبهای ۱۵ سانتیمتری را درون بینی فرد قرار داده و برای مدت چند ثانیه آن را حرکت میدهد. سپس سواب را جهت بررسی وجود مواد ژنتیکی ویروس کووید -۱۹ به آزمایشگاه ارسال میکند. در صورت آلوده بودن بزاق یا مخاط فرد به ویروس کرونا، بزاق او با مواد ژنتیکی ویروس به شکل مولکولهای RNA همراه خواهد بود. برای جدا کردن این نوع مولکولها از سایر ترکیبات، از دستگاهی موسوم به چرخه حرارتی استفاده میشود تا دمای محیط بر اساس برنامه مشخص شده افزایش یا کاهش پیدا کند. علاوه بر این به منظور افزایش تکثیر مواد ژنتیکی برای تشخیص ویروس کووید -۱۹، نوعی آنزیم به آن اضافه میشود. در حال حاضر، گروهی از متخصصان دانشگاه بیلفیلد در آلمان از یک چرخه حرارتی پیشرفته به نام "NEXTGENPCR" استفاده کردند که کاملاً خودکار است و مدت زمان تکثیر مولکولها را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد؛ بنابراین نتایج آزمایش کرونا ۱۰ برابر سریعتر و تنها در مدت ۱۶ دقیقه آماده میشود. به گفته محققان، با استفاده از روش جدید میتوان ۵۷۰ نمونه آزمایش کرونا را در هر ساعت تجزیه و تحلیل کرد.
اولین راه مبارزه با کرونا شستشوی دستها است
سایت خبری باشگاه خبرنگاران جوان به گفت و گو با بابک خطی متخصص کودکان پرداخت و آورد: اولین راه مقابله با ویروس کرونا شستشوی مداوم دستها به مدت ۲۰ تا ۳۰ ثانیه با آب و صابون است. باید توجه داشته باشیم که تاکنون هیچ دارو و واکسنی که مستقیم برای درمان کرونا ویروس کاربرد داشته باشد، ساخته نشده است. دانشمندان و متخصصان پزشکی در سراسر جهان به دنبال پیدا کردن یک راه اصولی برای پیشگیری از ابتلا به این ویروس خطرناک یا درمان آن هستند. او با بیان اینکه مسئله دوم برای مقابله با ویروس کرونا استفاده از ماسک است، تاکید کرد: استفاده از ماسک باعث قطع زنجیره انتقال کرونا ویروس در جهان خواهد شد. در روزهای شیوع کرونا افراد به ۲ دسته تقسیم بندی میشوند: گروه اول کسانی هستند که ناقل ویروس بوده و این بیماری را با خود حمل میکنند و گروه دوم هم کسانی هستند که سالم هستند، اما در هر دو حالت استفاده از ماسک برای پیشگیری از ابتلا به ویروس و جلوگیری انتقال آن به دیگران موثر خواهد بود. این متخصص کودکان درباره حفظ فاصله اجتماعی، گفت: حفظ فاصله اجتماعی در محیطهای بیرون از منزل باعث پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا خواهد شد. برای پیشگیری از کرونا باید به صورت همگانی از ماسک استفاده کرده، فاصله گذاری اجتماعی را رعایت کنیم و همچنین دستهایمان را به طور مرتب با آب و صابون شستشو دهیم.
درد دلهای ناجی نفسهای به شماره افتاده
خبرگزاری فارس در گزارشی نوشت: یکی از پرستاران بابلی؛ خانم قاسمی است، که در بخش آیسییو داخلی بیمارستان روحانی بابل، در لباس مقدس پرستاری مشغول خدمت بر بالین بیماران کرونایی بود، متأسفانه در حین خدمت به بیماری کرونا مبتلا شد، در این باره میگوید؛ از همشهریان عزیز عاجزانه تقاضا دارم فاصلهگذاری اجتماعی و پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنند. وی یادآور میشود؛ قرار بر این بود که کرونا را شکست دهیم، خواهش میکنم کادر درمان را خسته و ناتوانتر از این که هستند نکنید، از اسفند ماه تا بحال برای نجات نفس های بیماران مبتلا به کرونا، نفسهای خودم به شماره افتاد. قاسمی ابراز میکند؛ من هم دختر کوچکی دارم ۱۵ روزه ندیدمش و خیلی دلتنگش هستم، دعایم کنید. خانم قاسمی پرستار بخش آیسییو داخلی بیمارستان روحانی بابل بدلیل ابتلا به کرونا در همین بخش بهمدت ۱۵ روز بستری است.