اسلام‌آباد - ایرنا - سفیر جمهوری اسلامی ایران در پاکستان با اشاره به اقدامات تهران و پکن برای تهیه و تنظیم برنامه جامع ۲۵ ساله همکاری‌های ایران و چین در یادداشتی نوشت: این امر نشان می‌دهد چین برای توسعه روابط خود استقلال عمل دارد و توسعه مناسبات را به نظر کشورهای ثالث گره نمی زند.

«سید محمدعلی حسینی» روز چهارشنبه در مقاله‌ای با عنوان «نگاهی به همکاری‌های بلند مدت ایران و چین» که در نشریات مختلف پاکستان از جمله صباح نیوز منتشر شد، نوشت: امروزه همکاری‌های بلندمدت سیاسی ـ اقتصادی، مکانیسم متداولی برای توسعه مناسبات دوجانبه و منطقه‌ای کشورهاست. یکی از این مسائلی که طی روزهای اخیر مباحث زیادی درخصوص آن مطرح شده، سند جامع همکاری‌های راهبردی ۲۵ ساله جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین می‌باشد.

وی افزود: جمهوری اسلامی ایران توسعه مناسبات دوجانبه با جمهوری خلق چین را با درک واقعیت‌های بین المللی و ظرفیت و توانمندی‌های متنوع دو کشور ارزیابی می‌کند. این راهبرد جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر سیاست نفی سلطه غربی و شرقی و همچنین براساس اصل گسترش و تقویت مناسبات با کشورهایی که خواستار روابط دوستانه و سازنده با ایران هستند، می‌باشد.

حسینی اضافه کرد: در این راستا مقامات ارشد دو کشور تصمیم گرفتند سنگ بنای توسعه مناسبات دراز مدت خود را در یک بازه ۲۵ ساله برنامه ریزی نمایند. این ایده در خلال سفر شی جی پینگ رئیس جمهور محترم جمهوری خلق چین به تهران در سال ۱۳۹۴ مطرح و با استقبال طرفین مواجه شد. چارچوب‌های کلی این طرح طی سال‌های گذشته تدوین شده و جزئیات آن از سوی مقامات دو کشور درحال بررسی می‌باشد که تاکنون نهایی نشده است.

وی تاکید کرد: برنامه همکاری‌های جامع ایران و چین یک نقشه راه روشن و ریل گذاری اصولی برای روابط دو کشور مهم در دنیای آینده است؛ جایی که چین جزء قدرت‌های برتر اقتصادی دنیا در آینده نزدیک و ایران به عنوان یکی از قدرتهای بزرگ منطقه غرب آسیا، می‌توانند با روابطی مکمل و مستقل از قدرت‌های سنتی و سلطه گر، ضمن تامین منافع مشترک، یک برنامه جامع جهت نیل به اهداف تعیین شده طراحی و اجرا نمایند.

سفیر ایران در پاکستان افزود: خوشبختانه روابط دوجانبه با جمهوری خلق چین در سالهای اخیر یک روند رو به جلویی داشته و هماهنگی و همفکری دو کشور در عرصه‌های بین المللی و سیاسی در همین راستا بوده است.

تعاملات تهران-اسلام‌آباد و پکن الگویی برای همکاری‌های منطقه‌ای

سیدمحمدعلی حسینی نوشت: همزمان با مطرح شدن روابط راهبردی تهران و پکن، دشمنان توسعه این روابط درحال فعالیت بوده و شایعات بی‌اساسی را مطرح می‌نمایند که کاملا نادرست می‌باشد.

وی افزود: همانطور که شاهد هستیم این شایعات بی‌اساس دائما درخصوص کریدور اقتصادی پاکستان و چین (موسوم به طرح سی پک) از سوی برخی مقامات و رسانه‌های غربی مطرح می‌شود. یکی از این شایعات بی‌اساس درخصوص همکاری‌های بلند مدت ایران و چین، اشاره به مخفی نمودن اصل همکاری و جزئیات آن است.

سفیر ایران ضمن رد این شایعه افزود که این همکاری‌ها موضوعی کاملا علنی بوده و در بند ششم بیانیه مشترک منتشر شده در سفر سال ۱۳۹۴ رئیس جمهور چین به ایران، طرفین به صراحت از تمایل و اراده خود برای انعقاد سندی جامع برای همکاری ۲۵ ساله سخن گفتند.

سیدمحمدعلی حسینی اضافه کرد: بدون شک ابتکار کمربند-جاده و کریدور اقتصادی چین و پاکستان، بسترهای مساعدی برای توسعه همکاری‌های منطقه‌ای به ویژه برای سه کشور جمهوری اسلامی ایران، جمهوری اسلامی پاکستان و جمهوری خلق چین محسوب می‌شود که در صورت عملیاتی شدن می‌تواند الگویی منحصر به فرد برای توسعه با سایر کشورهای منطقه در نظر گرفته شود.

وی اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران براساس اصول قانون اساسی خود، هیچ مانعی برای انعقاد توافقات جامع و بلندمدت با کشورها در شرق و غرب نداشته و ندارد. لیکن وقتی برخی دولت‌های خارجی، تداوم رابطه عادی خود با ایران را موکول به کسب اجازه از کشور ثالث بکنند؛ واضح است که آمادگی لازم برای انعقاد چنین اسناد بلندمدتی را نخواهند داشت.

سفیر ایران تاکید کرد: ایران پیشنهاد انعقاد برنامه همکاری جامع برای بازه زمانی بلندمدت را مانند سایر کشورها به چین هم داد. طرف چینی به عنوان کشوری که برای توسعه روابط خود با ایران استقلال عمل نشان داد و توسعه رابطه را به جلب نظر کشورهای ثالث گره نزد، از انعقاد چنین سندی با ایران استقبال کرد.