بجنورد- ایرنا- مدیرکل کتابخانه‌های عمومی خراسان شمالی گفت: استان به پنج کتابخانه سیار نیاز دارد که براری خرید آنها باید حدود ۵۰ میلیارد ریال هزینه کرد.

علی محمد جهانی روز یکشنبه در گفت و گو با ایرنا با بیان اینکه استقبال از کتابخانه های سیار در این استان بسیار مطلوب است اظهار داشت: هم اکنون تنها در بجنورد مرکز استان یک باب کتابخانه سیار وجود دارد،   امانت در کتابخانه سیار بجنورد بیش از کتابخانه های ثابت و بزرگ استان است به طوریکه در سال های گذشته ماهانه ۲ هزار کتاب در این نوع کتابخانه ها به امانت می رفت.

وی گفت: برای روستاهای با جمعیت کمتر از هزار نفر فعالیت کتابخانه های سیار مناسب است زیراکه از نظر اقتصادی ساخت و تجهیز کتابخانه ها اعتبار زیادی نیاز دارد.

مدیرکل کتابخانه های عمومی خراسان شمالی افزود: کتابخانه های سیار می توانند ۱۵ درصد نیاز روستاهای استان را پوشش دهند.

جهانی اظهار داشت: کتابخانه‌های سیار در راستای بهره‌مندی کودکان و نوجوانان مناطق حاشیه شهر، روستایی و محروم که امکان استفاده از کتابخانه‌های ثابت را ندارند دایر شده است و یک کتابخانه سیار تعداد از روستاهای همجوار را پوشش می دهد.

۳۰ کتابخانه عمومی در روستاها

وی اظهار داشت: با وجود اینکه در دولت تدبیر و امید توجه ویژه ای به ساخت و ساز فضاهای فرهنگی از جمله کتابخانه در روستاها شده است اما هم اکنون تنها کمتر از ۱۰ درصد روستاهای استان داری کتابخانه هستند.

جهانی با بیان اینکه باید همه روستاهای بالای هزار و ۵۰۰ نفر دست کم یک کتابخانه داشته باشند افزود: از مجموع ۷۰ کتابخانه عمومی خراسان شمالی ۴۰ باب در مناطق شهری و ۳۰ باب در نواحی روستایی مستقر است.

وی اظهار داشت: ۷۰۰ روستا در این استان وجود دارد باید زیر ساخت های فرهنگی را در این روستاها فراهم کنیم.

وی گفت: راه اندازی کتابخانه از نیازهای مهم فرهنگی روستاها است، تحرک و پویایی اجتماعی در بستر فرهنگی ایجاد می‌شود و مطالعه و کتابخوانی نیز پایه و اساس توسعه فرهنگی است که باید به ارتقای آن توجه داشت، با توجه به اینکه ۴۴ درصد جمعیت استان در روستاها سکونت دارند نباید از گسترش فضاهای فرهنگی و کتابخانه ها غفلت شود.

جهانی با بیان اینکه نرخ امانت گیری کتاب از کتابخانه های روستایی بیش از کتابخانه های شهری است، افزود: میزان امانت کتاب در کتابخانه های روستایی بعضا تا چهار برابر کتابخانه های شهری است.

وی گفت: از هر هزار و ۵۰۰ نفری که در روستا ساکن هستند افزون بر ۶۰۰ نفر عضو کتابخانه هستند، شمار اعضای کتابخانه های روستایی خراسان شمالی بیش از ۱۰ هزار نفر است و بر این اساس ساخت کتابخانه در روستاها از اهمیت بسیاری برخوردار است.
جهانی افزود: به طور میانگین هر باب کتابخانه روستایی بین پنج تا ۶ هزار جلد کتاب دارد.

وی با بیان اینکه هر باب کتابخانه روستایی ۱۲۰ متر گستره دارد گفت: راه اندازی کتابخانه های سیار در این استان نیز از اهمیت زیادی برخوردار است چرا که حدود نیمی از جمعیت در روستاها سکونت دارند و پراکندگی و جمعیت کم مانع ساخت کتابخانه ها در تمامی روستاها می شود، هم اکنون یک باب کتابخانه سیار در بجنورد داریم و یک مجوز نیز برای منطقه راز و جرگلان گرفته ایم.

جهانی تعداد کتاب های موجود در گنجینه کتابخانه های عمومی استان را ۸۳۱ هزار و ۵۴۵ جلد دانست و گفت: اکنون ۵۱ هزار و ۱۸۴ نفر در کتابخانه های استان عضو هستند که این رقم تا سال ۹۲ به ۲۸ هزار نفر نیز نرسیده بود.

این استان هم‌اکنون جایگاه نخست سرانه فضای کتابخوانی را به نسبت جمعیت در کشور داراست.