دکتر محمدرضا اعلایی روز پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: رعایت اصول بهداشتی از جمله استفاده از ماسک، حفظ فاصله گذاری هوشمند اجتماعی، شستن مرتب دست ها و پرهیز از حضور در اجتماعات بسیار مؤثرتر از واکسن عمل می کند ، باید همه مردم به این مسوولیت فردی و اجتماعی برای سلامتی خود ، اعضای خانواده و دیگران کاملا پایبند باشند.
رییس دانشکده طب ایرانی اردکان اضافه کرد: همان گونه که بارها از طریق کارشناسان بهداشتی در رسانه های رسمی کشور و استان یزد اعلام شده است، سه اصل مهم و بسیار مؤثر در کنترل این ویروس باید هم زمان و به صورت عمومی، مستمر و با جدیت و رعایت کامل عمل شود.
وی با بیان اینکه رفتار ویروس درحال تغییر است و دستگاه های مختلف بدن را درگیر می کند، اظهار کرد: اولین اصل مهم پیشگیری رعایت فاصله فیزیکی حداقل ١.٥ متر در میان ۲ نفر و هنگام صحبت عادی ( بدون سرفه و عطسه و یا بلند صحبت کردن طرفین) است و هرچه این فاصله بیشتر شود، ریسک انتقال ویروس کمتر می شود.
رییس مرکز بهداشت اردکان اضافه کرد: چنانچه یکی از طرفین، مبتلا به ویروس ( با علامت یا بی علامت ) باشد در حالت تنفس عادی (بدون صحبت ) فرد بیمار ٢٠ ویروس می تواند، پخش کند و در مکان های رو باز و به شرط رعایت فاصله فیزیکی (١.٥متر) برای طرف مقابل چندان مشکلی ایجاد نمی کند.
وی تاکید کرد: به محض صحبت ،فرد مبتلا می تواند تعداد ٢٠٠ ویروس در محیط پخش کند، بدیهی است برای ابتلا نشدن طرف مقابل در این حالت این فاصله باید بیشتر از ١.٥ متر و یا از ماسک استفاده شود و در حالت عطسه یا سرفه این تعداد به ٢٠٠ میلیون ویروس هم می رسد، که خطر ابتلا بسیار، بسیار زیاد و تصاعدی می شود.
رییس مرکز بهداشت اردکان با بیان اینکه برای بیمار شدن فرد به بیماری به کمتر از هزار عدد ویروس نیاز است، افزود: بنابراین رعایت فاصله فیزیکی و استفاده از ماسک جزو مهمترین اصول پیشگیری است.
اعلایی یادآور شد: دومین اصل مهم و بسیار مؤثر در پیشگیری، شست و شوی مرتب دست با آب و صابون و یا در صورت دسترسی نداشتن به آب و صابون، استفاده از ژل های ضدعفونی کننده پایه الکلی است.
وی گفت: نکته مهمتر اینکه برخی عادتا دست خود را به ناحیه صورت (دهان ،بینی و چشم) می کشند که این رفتار غیربهداشتی بسیار خطرناک برای انتقال ویروس است ،باید این رفتار را با فوریت ترک کنند.
این مسوول بهداشت اردکان افزود: چرا که انتقال ویروس از راه مخاط چشم ،بینی و دهان از راه های اصلی ویروس کرونا بوده و حتی در صورت رعایت فاصله فیزیکی و استفاده از ماسک چنانچه فرد برحسب عادت ناحیه صورت خود را لمس کند، احتمال انتقال ویروس به شدت افزایش می یابد.
به گفته اعلایی سومین اصل مهم در پیشگیری حضور نیافتن در مراکز تجمعی است حتی با زدن ماسک و رعایت نکات بهداشتی حضور در مراکز تجمعی و به ویژه فضاهای سربسته خطر انتقال بیماری را به دلیل عدم رعایت فاصله گذاری، تعدد نفر ،وفور و تراکم ویروس در محیط های سربسته بسیار محتمل می کند بنابراین ،حتی المقدور در اینگونه مراکز تجمعی حاضر نشویم به خصوص کودکان و سالمندان و افراد دارای بیماری های زمینه ای و زنان باردار در این مکان ها حاضر نشوند.
وی در مورد علت شیوع مجدد کرونا در این شهرستان ۹۸ هزار نفری گفت: با مشارکت مردم در پیک اول بیماری موفق عمل کردیم ، اما همکاری آنها به دلایلی ادامه نیافت و هم اکنون شاهد گسترش بیماری هستیم.
رییس دانشکده طب ایرانی اردکان بی توجهی به شیوه نامههای بهداشتی را عامل شیوع مجدد و انتقال ویروس در جامعه بیان کرد و افزود: استمرار آن میتواند منجر به شیوع بیشتر این بیماری و اوج دوباره آن در آینده شود.
وی با قدردانی از مشارکت غیرقابل توصیف خیران و مردم برای مقابله با این بیماری گفت: گروه های مختلف اجتماعی در ماههای اخیر به میدان آمدند و توانستند با حضور در کنار کارکنان بهداشت و درمان آبروی نظام را در جهان به خوبی حفظ کنند.
رییس مرکز بهداشت اردکان افزود: عادی شدن شرایط اقتصادی و فعالیت ها به شیوع ویروس کرونا تفسیر شده است، متاسفانه حضور مردم و رعایت نشدن فاصله اجتماعی و شیوه نامههای بهداشتی در تفرجگاهها و برخی آیینها و مراسم افزایش یافته و نیاز است تا مسوولان در این زمینه کنترل بیشتری اعمال کنند.
اعلایی ادامه داد: البته اضافه کردن بهترین شیوه کنترل در کشورهای موفق از نظر پیشگیری از کرونا خود مراقبتی از خود و دیگران است.
مرکز شهرستان ۹۸ هزار نفری اردکان در ۶۰ کیلومتری شمال غربی شهر یزد قرار دارد .
نخستین مورد بیماری کرونا در دی ماه سال ۹۸ در شهر ووهان چین گزارش شد و اولین مورد آن در ایران ۲۹ بهمن در قم اطلاع رسانی شد.
همچنین سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از وضعیت قرمز یا هشدار در ۲۵ استان خبر داد و گفت: تاکنون ۲۶۴ هزار و ۵۶۱ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شدهاند و با فوت ۱۹۹ نفر در ۲۴ ساعت گذشته، شمار افراد متوفی به ۱۳ هزار و ۴۱۰ نفر رسید.
سیما سادات لاری دیروز( چهارشنبه ) بیان کرد: در ۲۴ ساعت گذشته تا ظهر ۲۵ تیر ۱۳۹۹ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۲ هزار و ۳۸۸ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شدند که از این تعداد هزار و ۷۷۵ نفر در بیمارستان ها بستری شدند.
وی گفت: تاکنون ۲۲۷ هزار و ۵۶۱ نفر از بیماران، بهبود یافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند ،همچنین سه هزار و ۴۱۱ نفر تحت مراقبت قرار دارند و ۲ میلیون و ۴۸ هزار آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است.
سخنگوی وزارت بهداشت گفت: همانند روز گذشته استان های آذربایجان های شرقی و غربی، ایلام، بوشهر، خراسان رضوی، خوزستان، زنجان، کردستان، کرمانشاه، گلستان، مازندران و هرمزگان در وضعیت قرمز قرار دارند. شرایط در استان های تهران، فارس، اردبیل، اصفهان، البرز، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان، کرمان، کهگیلویه و بویر احمد، لرستان، همدان، یزد و خراسان شمالی نیز در وضعیت هشدار است .
وی افزود: تاکنون پنج هزار نفر از پزشکان و پرستاران به بیماری کووید۱۹ مبتلا شده اند و ۱۴۰ نفر از آنان در راه نجات بیماران شهید شده اند، بهترین راه قدردانی از زحمات پزشکان و پرستاران این است که پروتکل های بهداشتی را شامل فاصله گذاری فیزیکی ۱.۵ تا دو متر، شست و شوی مداوم دست ها و استفاده از ماسک با جدیت رعایت کنیم.