این درخواست به دنبال موضع روز گذشته دولت «مصطفی الکاظمی» برای اعمال مدیریت دولت بر گذرگاه های مرزی جنوبی و شرقی عراق واقع در قلمرو استان های شیعه نشین این کشور بالا گرفته است.
در همین راستا دبیرکل گروه مقاومت «عصائب اهل الحق» در توئیتی نوشت دولت باید کنترل گذرگاه های مرزی را به اقلیم کردستان (شمال عراق) نیز گسترش دهد و فقط به گذرگاه های مناطق مرکزی و جنوبی عراق محدود نشود.
«شیخ قیس الخزعلی» افزوده است که از اقدامات دولت برای بسط حاکمیت دولت مرکزی بر گذرگاه های مرزی حمایت می کند اما ضروری است که این کنترل فقط به مناطق جنوبی و مرکزی عراق محدود نشود و گذرگاه های مرزی شمال عراق را نیز در برگیرد.
وی در عین حال خطاب به دولت الکاظمی گفته است که اولویت در زمان حاضر پرونده های برق و خدمات عمومی است که با زندگی روزانه مردم سرو کار دارد.
درهمین چارچوب عضو برجسته «نسل جدید» از احزاب کرد عراق گفت که کنترل گذرگاه های مرزی توسط دولت مرکزی باید مشمول همه گذرگاه های مرزی عراق از جمله گذرگاه های اقلیم کردستان عراق نیز شود.
«سروه عبدالواحد» نماینده پیشین پارلمان عراق در توئیتی نوشت که گذرگاه های مرزی اقلیم کردستان عراق شاهد تبادلات تجاری سالانه به ارزش 15 میلیارد دلار است.
عبدالواحد که از منتقدان تقسیم قدرت در اقلیم کردستان بین دو خانواده «طالبانی» و «بارزانی» است تاکید کرده است که این درآمدهای سالانه همگی به جیب دو خانواده حاکم در اقلیم می رود و مردم کردستان و عموم ملت عراق از آن محروم هستند.
اقلیم کردستان عراق دارای چهار مرز رسمی با جمهوری اسلامی ایران و یک گذرگاه مرزی با ترکیه است که شامل «حاج عمران»، «باشماق»، «گرمیان»، «پرویزخان» و «ابراهیم خلیل» است.
به دنبال کوشش دولت مرکزی عراق برای کنترل گذرگاه ها، شخصیت ها و گروه ای سیاسی و غیرسیاسی خواستار کنترل دولت بر همه گذرگاه های کشور در شمال و جنوب و همچنین مناطق غربی در حوزه استان های سنی نشین شده اند.
کارشناسان اقتصادی عراق معتقدند که حاکمیت دولت مرکزی بر گذرگاه های مرکزی و جلوگیری از قاچاق کالا و پولشویی در این خروجی ها، می تواند یکی از منابع بزرگ درآمدی را برای عراق ایجاد کند.