حمید ضیایی ظهر امروز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: این محقق نویسنده در سال ۱۳۰۷ در قوچان چشم به جهان گشود و در طول زندگی خود آثار مکتوبی همچون سیر فرهنگ قوچان، تربیت در گلستان سعدی، خانخاتی، با کودکان محروم از محبت پدر چه باید کرد؟، سرزمین و مردم قوچان و جغرافیای طبیعی قوچان را برجای گذاشت.
وی ادامه داد: استاد محمد جابانی توانسته است با قلم شیوا و صریح خود فرهنگ غنی چندین هزارساله قوچان را زنده نگاه داشته و تأثیر قابلتوجهی در ترویج آداب و رسوم، لهجه، تاریخ کهن، مراسم آئینی و هنر اصیل این منطقه بگذارد.
رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی قوچان گفت: پیکر استاد محمد جابانی بر اساس وصیت خود او در قوچان به خاک سپرده میشود که در صورت فراهم شدن مقدمات دفن مراسم خاکسپاری عصر امروز ۲۸ تیرماه ۹۹ برگزار میشود.
محمد جابانی فرزند احمد در سال ۱۳۰۷ شمسی در قوچان چشم به جهان گشود او قرآن را در مکتبخانه شیخ محمدحسین فراگرفت. دوره ابتدایی را در دبستان مهرداد سپری کرد. پس از جنگ جهانی، برای ادامه تحصیل راهی دبیرستان شد. در سال ۱۳۲۳ شمسی به کمک آموزگاری مشغول شد و در مهرماه ۱۳۲۵. به خدمت معلمی آموزش و پرورش درآمد و به روستای زوارم شیروان اعزام شد. پس از پنج سال زندگی و خدمت در روستا به شهر برگشت و دیپلم را بهصورت داوطلب امتحان داد و در دانشسرای مقدماتی مشهد که برای معلمان تشکیلشده بود پذیرفته شد.
او در سال ۱۳۴۰شمسی بهعنوان مأمور به خدمت، به تهران اعزام شد و پس از فراغت از تحصیل دوباره به شهر و زادگاه خود برگشت و تا سال ۱۳۵۸ در قوچان با سمتهای مختلف همچون معاون اداره آموزش و پرورش، دو دوره شهرداری قوچان و کارشناس مسوول متوسطه خدمت کرد.
جوهره کار و فعالیت و نهاد ناآرام و عشق به خدمت و نیکوکاری، وی را را وادار به تأسیس خیریه قوچانیهای مقیم مشهد کرد. وی سالهای بازنشستگی را بیوقفه مشغول مطالعه و نوشتن بود که حاصل آن مطالعات و نوشتهها دهها جلد کتاب و مقالاتی ارزشمند بود جابانی در سالهای پایانی زندگی خود در مشهد بود و در روز شنبه ۲۸ تیرماه ۹۹ در بیمارستان رضوی مشهد دار فانی را وداع گفت.
شهرستان قوچان در فاصله ۱۳۷ کیلومتری شمال غربی مشهد قرار دارد.