شامگاه چهارشنبه ۲۵ تیرماه ۹۹ رانش زمین و ریزش کوه در محله منصورآباد شیراز رخ داد که مسوولان اعلام کردند در اولین اقدام ۴۰ منزل مسکونی را که احتمال بروز خطر برای آن وجود داشت از سکنه خالی کردند.
در حال حاضر تعدادی از ساکنان محله منصورآباد شیراز در هتل پرسپولیس و هتل حافظ اسکان داده شده اند تا ابعاد این حادثه بررسی و راهکارهای ایمن سازی دنبال شود.
پس از گذشته سه روز از این حادثه خبرنگار ایرنا برای بار دوم به سراغ ساکنان این محله رفت و پای درد و دل آنان نشست.
بلاتکلیفیم و نمی دانیم خانه ما تخریب می شود یا خیر؟
شهرام منصورآبادی یکی از ساکنان محله منصورآباد که در هتل پرسپولیس اسکان داده شده است، در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: هشت سال است که در منصورآباد برای پروژه راهسازی کوهسار مهدی انفجار انجام می دهند.
وی ادامه داد: مردم همواره به انفجارها اعتراض داشتند و گفتند همه خانه ها ترک برداشته است و برخی از این خانه ها در حال تخریب شدن است اما به مردم گفتند اگر هربار انفجار انجام ندهیم چهار بار پروژه عقب تر می افتد.
این شهروند محله منصورآباد گفت: به مردم گفتند خانه های شما را بیمه می کنیم و اگر خسارتی دید پرداخت می کنیم.
منصورآبادی افزود: آنقدر انفجارهای پی در پی زدند که متاسفانه منجر به رانش زمین شد، یک روز قبل از حادثه انفجار داشتند.
وی ادامه داد: در حال حاضر به ۱۰۰ واحد مسکونی برای تخلیه اخطار داده شده و ۴۰ واحد نیز تخلیه شده است.
وی اضافه کرد: کارشناسان می گویند وضعیت رانش زمین بسیار وخیم است، برخی از اهالی منصورآباد که موفق به رفتن بالای کوه شدند گفتند آنجا جهنم را با چشم دیدیم و وضعیت بسیار خراب است و اگر رانش ادامه پیدا کند تا تمام محله منصورآباد و حتی باغ ها آسیب خواهند دید.
این ساکن محله منصورآباد گفت: در حال حاضر به ما گفته اند یک هفته برای شما هتل میگیریم و بعد از یک هفته تعیین تکلیف می کنیم.
منصورآبادی افزود: در حال حاضر که ما به هتل آمدیم بلاتکلیف هستیم و نمی دانیم قرار است کوه تخریب شود یا خیر و آیا خانه های ما تخریب می شوند یا خیر؟
وی ادامه داد: نمی دانیم باید فکر اجاره خانه باشیم یا خیر یا می خواهند خانه هایمان را بخرند یا خانه برایمان اجاره کنند.
وی اضافه کرد: در حال حاضر بلاتکلیف هستیم و نمی توانیم وسایل خانه های خود را تخلیه کنیم.
این شهروند ساکن محله منصورآباد گفت: به ما گفته اند وسایل خانه خود را جمع نکنید، گفته اند از وسایل لیست برداری می کنند و اگر اتفاقی افتاد به شما خسارت را پرداخت خواهیم کرد.
منصورآبادی افزود: اگر وسایل خانه خود را جمع کنیم می گویند خانه شان را تخلیه کردند و رفتند و این به ضرر ما است و اگر تخلیه نکنیم هر لحظه ممکن است کوه رانش کند و اتفاق بدتری بیفتد.
وی ادامه داد: در حال حاضر نمی توانیم به خانه خود برویم، نزدیک خانه که می شویم نیروی انتظامی از رفتن ما جلوگیری می کند و می گوید به خاطر تامین امنیت جانی اجازه رفتن به شما نمی دهیم.
وی اضافه کرد: به خاطر انفجارها دیوار خانه ما ترک برداشته است و چندبار کارشناسان این موضوع رامشاهده کردند.
این ساکن محله منصورآباد گفت: هر کسی علت رانش زمین را گردن دیگری می اندازد، پیمانکار می گوید شهرداری مقصر است؟ شهرداری می گوید راه و شهرسازی مقصر است، هیچکس زیربار نمی رود و دنبال حل مشکل نیستند.
منصورآبادی افزود: در حال حاضر کار و زندگی ما بهم ریخته و نمی دانیم سرکار برویم یا نزدیک خانه خود باشیم شاید لازم باشد کاری انجام دهیم.
وی ادامه داد: روز پنج شنبه نماینده شهرداری در مسجد به اهالی منصورآباد اعلام کرد به خانه هایی که دارای سند هستند خسارت پرداخت می کنیم اما متاسفانه به دلیل اینکه منصورآباد بافت روستایی دارد ۹۵ درصد خانه ها سند ندارند.
از تمام انفجارها فیلم داریم
یکی از بانوان ساکن در منصورآباد نیز به خبرنگار ایرنا گفت: از تمام انفجارهایی که در کوه منصورآباد برای پروژه راهسازی انجام می دادند فیلم داریم که این انفجارها پرتاب سنگ به سمت منازل مسکونی را به دنبال داشت.
وی افزود: روز رانش زمین نیز از خانه خود شاهد باز شدن دهنه های کوه بودیم که به شهرداری و نیروی انتظامی اطلاع دادیم و آن ها آمدند.
کسی پاسخگوی مردم نیست
زهرا گندم کار یکی دیگر از ساکنان محله منصورآباد نیز به خبرنگار ایرنا گفت: حدود ۹ سال است که عملیات راهسازی و جاده سازی در بالای منصورآباد در حال انجام است که در این سال ها از مواد انفجاری زیاد استفاده کردند و گلایه و ناراحتی مردم را به دنبال داشتند.
وی افزود: در حال حاضر نیز گفته اند یک هفته به شما اسکان می دهیم تا بررسی کنند به چه شیوه می توانند جلوی رانش زمین را بگیرند.
وی ادامه داد: اگر نتوانند جلوی رانش زمین را بگیرند باید یک جای مشخصی را برای مردم پیش بینی کنند و خسارت را به مردم پرداخت کنند.
وی اضافه کرد: انفجارها و لرزش ها پایه منازل مسکونی ما را سست کرده است و هیچ کس هم در این زمینه پاسخگو نبوده و نیست.
وی گفت: در حال حاضر برخی از ساکنان خانه خود را تخلیه کردند اما خانواده های زیادی هستند که هنوز تخلیه نکردند.
انفجار و برداشت کوه باعث رخ دادن حادثه شده است
علی اکبر منصورآبادی ساکن دومین خانه نزدیک به محل رانش زمین نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا مدعی شد: رانشی در کار نبوده بلکه انفجار، برداشت کوه و احداث راهسازی غیراصولی باعث این اتفاق شده است.
وی افزود: کسانی که اهل فن باشند متوجه هستند که سنگ آهکی رانش نمی کند و انفجارهای پی در پی و غیراصولی باعث رانش شده است.
وی بیان کرد: ۱۵ روز قبل از حادثه با مسوول پروژه راهسازی تماس گرفتم و از او خواستم کارشناسی را بکاربگیرد تا روش جدیدی ارایه دهد که قرار شد کارشناسی بفرستند اما هیچوقت نفرستادند.
وی ادامه داد: مردم منصورآباد در طور ۹ سال گذشته همکاری بینظیری با مسوولان پروژه داشتند.
این شهروند ساکن منصورآباد گفت: ۱۰ روز قبل از حادثه هر روط پشت سرهم انفجار داشتند و روز حادثه با من تماس گرفتند و گفتند به مردم بگویید از خانه خارج شوند چون کوه رانش کرده و به سمت منصورآباد در حرکت است.
منصورآبادی افزود: وقتی از خانه بیرون آمدیم مشاهده کردیم کوه ۲ متر ریزش کرده و وقتی دیدیم چیزی نیست به خانه بازگشتیم.
وی ادامه داد: حدود ساعت ۱۳ همسایه ها تماس گرفتند و بیرون رفتیم و دیدیم کوه ریزش کرده و گودی که برای جاده بهره برداری کرده بودند را پر کرده و پس از پر شدن گود، ریزش ها مثل ساختمان چند طبقه روبروی ما ایستاده است.
این شهروند ساکن محله منصورآباد گفت: پس از این حادثه کارشناسان ملک برای ارزیابی آمدند و از استانداری نیز آمدند و شرایط را بررسی کردند و توانستند مردم را راضی کنند تا محل را ترک کنند.
منصورآبادی افزود: مردم وسایل ضروری خود را همراه برداشتند و از منزل خارج شدیم و در هتل پرسپولیس ساکن شدیم.
وی ادامه داد: تاکنون ۵۰ درصد از تشنج ماجرا کاسته شده است اما هنوز مشکلاتی وجود دارد و مردم بلاتکلیف هستند.
وی اضافه کرد: در محدوده حادثه ۴۰ خانوار باید محل را ترک می کردند اما هنوز برخی از خانواده از خانه خود خارج نمی شوند.
این شهروند ساکن محله منصورآباد گفت: سوال مردم این است که مسوولان برای حل این موضوع چه تدبیری اندیشیدند؟
مردم ترسیده اند
یکی دیگر از ساکنان محله منصورآباد به خبرنگار ایرنا گفت: برای اجرای پروژه راهسازی آب زیرزمین را کشیدند و انفجار انجام دادند و همین باعث رانش شده و تمام محله منصورآباد را در معرض خطر قرار داده است.
منصورآبادی افزود: مردم از این حادثه ترسیده اند و کسی جوابگوی آنان نیست و به دنبال تجمع برای بیان اعتراض خود هستند.
وی ادامه داد: در این شرایط که با بحران کرونا مواجه هستیم مردم را به هتل برده اند و غذا هم به آنان نمی دهند و آنان نمی دانند تا کی باید در هتل بمانند.