تاریخ انتشار: ۲۹ تیر ۱۳۹۹ - ۱۱:۳۲

تهران- ایرنا- آمار و ارقام نشان می‌دهد که موج دوم شیوع ویروس کرونا آغاز شده؛ ویروسی که با حرکتی موجی شکل در حال رکوردشکنی‌های تازه و جولان دادن است. چنانکه در هفته‌های اخیر روند شیوع آن در کشور صعودی بوده به‌طوری‌که رنگ‌های سفید استان‌ها و شهرستان‌ها یکی‌یکی جای خود را به زرد و سپس قرمز داده‌ و در وضعیت هشدار قرار گرفته‌اند.

افزایش شمار قربانیان کرونا که با افزایش شمار مبتلایان همراه است، حکایت از شیوع هرچه بیشتر این بیماری دارد. به گونه ای که با جهش چشمگیر آمار روزانه مبتلایان به کرونا و نیز رشد نگران‌کننده فوتی‌های این ویروس مرگ‌بار وضعیت بعضی از استان های کشور را به حالت قرمز در آورده و مرز هشدار، ترغیب مردم برای استفاده از ماسک و آگاهی از عواقب جبران‌ناپذیر ناشی از بی‌توجهی و عدم استفاده از این پوشش موثر می‌تواند در جلوگیری از روند رو به رشد آمارها نقشی اساسی داشته باشد. بررسی روزنامه‌ها، تارنماها و خبرگزاری‌های داخلی نشان می‌دهد که رسانه‌های داخلی به بررسی این سیر صعودی کرونا پرداخته‌اند.

رسانه‌های اصلاح طلب

ابتلای ۲۵ میلیونی احتمال ۳۵ میلیونی

روزنامه اعتماد در گزارشی می نویسد:  ۲۵میلیون تاکنون به ویروس کووید-۱۹ مبتلا شده‌اند و احتمالا ۳۰ تا ۳۵ میلیون‌ نفر دیگر نیز تا پایان امسال به این بیماری مبتلا خواهند شد. این آمار و ارقام دلهره‌آور را رییس‌جمهوری در جلسه ستاد ملی مدیریت کرونا که روز شنبه برگزار شد، مستند به گزارش وزارت بهداشت بیان کرد و در صورتی که هیچ خطایی در این ارقام وجود نداشته ‌باشد از جمعیت ۸۱ میلیونی ایران، بیش از ۶۰ میلیون نفر دست‌کم یک بار ابتلا به کرونا را تجربه خواهند کرد؛ تجربه‌ای که حداقل تا پایان امسال رقم می‌خورد و شاید ماه‌های اولیه سال آینده نیز ادامه داشته‌ باشد. این فرآیند طولانی در مدیریت یک بیماری عالمگیر اما نباید برای دو حوزه اقتصاد و سلامت فرسایشی باشد. به این معنا که نه می‌توان اقتصاد را تعطیل کرد تا بیماری رخت ببندد و برود و نه می‌توان بی‌توجه به بحران سلامت پیش رو تصمیماتی اتخاذ کرد که حجم بسیار مبتلایان که نیاز به بستری و مراقبت‌های پزشکی دارند، راهی مراکز درمان شوند و در این فرآیند طاقت کادر درمان طاق شود. از همین روی حسن روحانی دیروز در جریان نشست با اعضای ستاد ملی مدیریت کرونا بر «تاب‌آوری ملی» و «تاب‌آوری جامعه» تاکید کرد و گفت: همزمان با مبارزه فراگیر با کرونا، باید تاب‌آوری ملی و جامعه را در دو بخش سلامت و اقتصادی بالا برد.

روزنامه همدلی در گزارشی نوشت: هر روز آمار و ارقام یا تخمین‌های جدیدی در مورد مبتلایان به کرونا در کشور منعکس می‌شود. علاوه بر آمارهای رسمی وزارت بهداشت که هر روز راس ساعت۱۴ از طریق سخنگوی وزارت بهداشت به اطلاع مردم می‌رسد، هر از چندگاهی آمارهای تخمینی در این رابطه از سوی مسئولان اعلام می‌شود. همین دو هفته پیش بود که مسعود مردانی، عضو کمیته کشوری مقابله با کرونا اعلام کرد که بر اساس یکی از تست‌های کرونا که به صورت تصادفی انجام شده، ۱۸میلیون نفر در ایران به کرونا مبتلا شده‌اند. دیروز حسن روحانی در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا با اشاره به گزارش وزارت بهداشت گفت که «تخمین زده می‌شود در طول ۱۵۰روز از شروع کرونا در کشور ۲۵میلیون ایرانی به ویروس کرونا مبتلا شده‌اند و ۳۰ تا ۳۵میلیون نفر دیگر در معرض ابتلا خواهند بود.» حسن روحانی در ادامه صحبت‌هایش در این جلسه که صبح شنبه (۲۸ تیر) برگزار شد، اظهار کرد: اگر این گزارش را مبنا قرار دهیم، تعداد بستری‌ها دو برابر عدد فعلیِ ۲۰۰هزار نفر خواهد بود که در ۱۵۰روز اخیر شاهد بودیم. ما باید خود را از لحاظ تخت و امکانات آماده کنیم که با شرایط آینده مقابله کنیم.

چرا ماسک نمی زنیم

روزنامه همدلی در یادداشتی به قلم آرش رازانی روزنامه نگار می آورد: این پرسش، یکی از مهم‌ترین معماهای این روزهای روزگار ماست که با موارد غیرقابل درک دیگر از رفتار اجتماعی ما همراه می‌شود. چرا در مهمانی‌ها و تجمعات غیر ضروری شرکت می‌کنیم؟ چرا دورهمی‌ها و رفتن به مسافرت‌های دوره‌ای و فصلی را متوقف نمی‌کنیم؟ به‌راستی این چه پرده‌ای است که بر درک بسیاری از افراد کشیده شده است؟ مگر از جان عزیزتر داریم که این گونه بی‌مبالات به خطرش می‌افکنیم؟ دلیل این رفتارها اما هر چه باشد قطعا ناآگاهی نیست. در رویارویی با این پدیده‌ پلید، سه‌گونه واکنش جمعی را می‌توان شناسایی کرد. مرحله‌ کنجکاوی و ناباوری در ابتدای شیوع که کرونا به عنوان پدیده‌ای مربوط به چین تلقی می‌شد. گویی چون سایر بلایای طبیعی مانند سیل و زلزله و سونامی، کرونا فقط مردمان چین را می‌کُشد و بقیه دنیا از آن ایمن هستند. مرحله‌ دوم اما ترس و وحشت عمومی بود. زمانی که ویروس تاجدار پا به خاک ما نیز گذاشت و هموطنان ما یکی پس از دیگری نقاب خاک بر رخ کشیدند و تصاویر وحشت‌افزای دفن پیکر مردگان در گورهای عمیق و آکنده از آهک، گویی پرده از مصیبتی آرماگدون‌وار برمی‌داشت. وحشت از مرگ، متاثر از قدرت غیرقابل مقاومت این ویروس از بدوی‌ترین زوایای روح انسان سربرداشت و تمام دنیا را به پستوی قرنطینه راند. گویی که به‌فرمان ویروس تاجدار، شیپور توقف زندگی در جهان متمدن دمیده شد. اکنون در مرحله سوم واکنش جمعی به سر می‌بریم. مرحله‌ عادی شدن کرونا بر اثر گذشت زمان. در واقع، سدّ کرونا که با تهدید مرگ غیرقابل مقاومت جریان رود زندگی را متوقف کرده بود؛ نتوانست بیش از چند ماه بشر را مرعوب و در پستوی ترس نگاه دارد. زندگی با پذیرفتن این آفت مرگ‌آور تازه، سد را شکست و جاری شد. اما این بار، دو واکنش متفاوت جمعی در دل عادی شدن کرونا قابل تفکیک هستند.

خبرگزاری ایسنا در گزارشی می نویسد: در حالی که نگرانی‌ها و آمار مبتلایان در موج دوم کرونا رو به افزایش است، همچنان برخی از مردم نسبت به رعایت مسئولیت اجتماعی خود کوتاهی کرده و ماسک نمی‌زنند. هر چند استفاده از ماسک یکی از پروتکل‌های الزامی در کشور به شمار می‌رود اما هنوز برخی از مردم رعایت این مهم را جدی نگرفته‌اند و با دادن اطمینان کاذب به اطرافیان و خود، در جامعه بدون پوشیدن ماسک حضور یافته و نسبت به مسئولیت اجتماعی خود کوتاهی می‌کنند و این در حالیست که استفاده از ماسک که کمترین اقدام در قبال سلامت خود و جامعه‌ محسوب می‌شود.

سایه روشن‌های ۱۵۰ روز کرونایی در ایران

روزنامه آرمان ملی در گزارشی آورد: ۱۵۰ روز از شیوع کرونا در ایران گذشت و در حالی که شمار مبتلایان جهانی کرونا از مرز ۱۴‌میلیون نفر عبور کرد، تاکنون در ایران ۱۳‌هزار و ۹۷۹ فوت و ۲۷۱‌هزار و ۶۰۶ نفر به کرونا مبتلا شده‌اند. در شرایطی کارشناسان با افزایش بیماران کرونایی در کشور، از خستگی کادر درمانی ابراز نگرانی می‌کنند، طبق آمار سازمان نظام پرستاری حدود ۹‌هزار نفر از پرستاران در بیمارستان‌ها به کرونا مبتلا شده‌اند، که تعدادی از آنها با وضعیت بیماری به محل کار می‌روند و به بیماران خدمات رسانی می‌کنند، اما بالغ بر چهار هزارنفر با این بیماری دست و پنجه نرم می کنند و عملا از چرخه خدمت خارج شده‌اند. در این بین تا کنون ۱۴۰ پزشک هم جانشان را در اثر ابتلا به این بیماری از دست دادند. یکی از قاب‌های ماندگار در ۱۵۰ روز اخیر شیوع کرونا، همدلی و همراهی مردم با دولت برای کاهش آمار مبتلایان بود. حدود دو هفته از سال ۹۸ باقی مانده بود که بسیاری از کسبه و شرکت‌ها، فعالیت‌های صنفی خود را تعطیل و مردم ۱۳ روز عید را در خانه‌هایشان سپری کردند، حتی در یک اتفاق کم نظیر یا بهتر بگوییم بی‌نظیر، روز ۱۳ فروردین در شبکه‌های اجتماعی پر از عکس در خانه ماندن مردم بود. همین امر باعث شد که تا خردادماه امسال، آمار مرگ و میر ناشی از کرونا در کشور ۲ رقمی باشد، اما دولت آنچه که به باور خود زانو زدن در برابر اقتصاد بود، تصمیم گرفت که تمام فعالیت‌های صنفی و اقتصادی کشور را از اواخر فروردین ماه به روال عادی بازگرداند و فاصله گذاری هوشمند را جایگزین فاصله‌گذاری اجتماعی نماید.

کرونا و گردشگری

خبرگزاری ایلنا در گزارشی نوشت: گردشــگری ایران شــاید بیشترین ضرر وزیان را از شیوع کرونا دیده است؛ زیرا شیوع این بیماری با تعطیلات نوروز یعنی زمانی از ســال که گردشــگری بالاتریــن رونق را در کشور دارد، همزمان شد. از سوی دیگر زمانی که  برخی اتفاقات و بحران‌های داخلــی و خارجی در نیمه دوم ســال ۹۸ باعث شد کشورمان تقریبا از فهرســت مقصد سفر گردشــگران خارجی حذف شــود، فعالان این صنعت، چشــم امید به تعطیلات نــوروز و ســفرهای داخلــی دوخته بودنــد که بــا گســترش ویروس کرونــا آن هم نقش بر آب شــد. آسیب‌های گردشگری به مراتب به ویژه در استان‌های پرگردشگر مانند اصفهان، فارس و یزد ملموس تر بود. وزارت میــراث فرهنگــی، صنایــع دســتی و گردشگری کشــور به تازگی برآورد کرده که صنعت گردشــگری ایران به دلیل شــیوع کرونا دســت کم ۳ هزار میلیارد تومان زیان دیده اســت.

کرونا بیکاری را افزایش داد

پایگاه خبری فرارو در گفت و گو با محمدقلی یوسفی کارشناس مسائل اقتصادی می نویسد: از ابتدای اسفندماه تاکنون بسیاری از افراد شغل خود را از دست داده‌اند و آماری که وزارت کار در زمینه ثبت‌نام افراد برای دریافت بیمه بیکاری اعلام کرده خود موید این موضوع است، در مورد افزایش نرخ بیکاری به خصوص در قشر تحصیلکرده باید به چند نکته اشاره کرد، اولا اینکه نظام آموزشی و دانشگاهی ما به هیچ عنوان مهارت محور نیست، برای همین مسئله است که مشاهده می‌کنید، بسیاری از فارق‌التحصیلان دانشگاهی از مهارت کافی بر ورود به مشاغل تخصصی برخوردار نیستند، همچنین رشد قارچ گونه مراکز آموزش عالی نیز خود مزید برعلت شده تا سطح و کیفیت آموزشی در ایران بسیار نازل باشد.

رسانه‌های اصولگرایان

کرونا در جهان

روزنامه صبح نو در گزارشی آورد: آمار مبتلایان به کرونا در جهان به ۱۴‌میلیون و ۱۹۴‌هزار و ۱۴۰‌نفر رسید. این آمار روز گذشته منتشر شد. تعداد قربانیان این بیماری هم رو به افزایش است به‌طوری که ظهر روز گذشته این تعداد به ۵۹۹‌هزار و  ۴۱۶‌نفر رسید. این در حالی است که از میان پنج میلیون و ۱۲۴‌هزار و  ۴۴۹مورد ابتلای فعال در سراسر جهان، ۹۹‌درصد موارد یعنی پنج میلیون و ۶۴‌هزار و ۶۰۴‌نفر وضعیت خفیف داشته‌اند و تنها ۵۹‌هزار و ۸۴۵‌مورد معادل یک درصد از کل موارد در وضعیت وخیم قرار دارند. در شرایط فعلی نیز آمریکا همچنان درصدر فهرست کشورهای درگیر با بیماری کووید۱۹ قرار داشته و بیشترین آمار قربانیان و مبتلایان به این بیماری را به خود اختصاص داده است. از سوی دیگر برزیل و هند به لحاظ تعداد مبتلایان به ترتیب در رتبه‌های دوم و سوم جای گرفتند و برزیل و انگلیس نیز پس از آمریکا بیشترین شمار قربانیان ناشی از کروناویروس را به خود اختصاص داده‌اند. ایران نیز در رتبه یازدهم جدول کشورهای کرونایی قرار گرفته است و سپس کشورهای پاکستان با ۲۶۱‌هزار و ۹۱۶‌مبتلا، عربستان سعودی با ۲۴۵‌هزار و ۸۵۱‌مبتلا، ایتالیا با ۲۴۳‌هزار و ۹۶۷‌مبتلا، ترکیه با ۲۱۷‌هزار و ۷۹۹‌مبتلا، آلمان با ۲۰۲‌هزار و ۳۴۵‌مبتلا، بنگلادش با ۱۹۹‌هزار و ۳۵۷‌مبتلا، کلمبیا با ۱۸۲‌هزار و ۱۴۰‌هزار مبتلا، فرانسه با ۱۷۴‌هزار و ۶۷۴مبتلا، آرژانتین با ۱۱۹‌هزار و ۳۰۱‌مبتلا، کانادا با ۱۰۹‌هزار و ۶۶۹‌مبتلا و قطر با ۱۰۵‌هزار و ۸۹۸‌مبتلا تاکنون بیش از ۱۰۰‌هزار مبتلا به کرونا را گزارش داده‌اند.

کرونا از سر ۲۵ میلیون ایرانی گذشت

روزنامه جوان در گزارشی نوشت: «۲۵ میلیون نفر از مردم کشورمان کرونا را پشت سر گذاشته‌اند و حدود ۳۰ تا ۳۵ میلیون نفر دیگر در ماه‌های آینده در معرض ابتلا خواهند بود.»؛ این عدد و رقم‌هایی است که رئیس‌جمهور بر اساس گزارش وزارت بهداشت اعلام کرد. به گفته دبیر کمیته علمی ستاد کرونا، این ۲۵ میلیون نفر که نزدیک به ۲۰ درصد جمعیت ایران را تشکیل می‌دهند، همان گروه مبتلایان خفیف هستند که مشکلی نداشته‌اند تا بخواهند به پزشک مراجعه کنند و تست مولکولی تشخیصی از آن‌ها گرفته شود، بنابراین این آمار به معنای تعداد بیمار نیست، بلکه بیماران افرادی هستند که یا بستری می‌شوند یا آنقدر علائم دارند که تست PCR برایشان انجام شده و بیماری‌شان تشخیص داده‌می‌شود. با تمام این‌ها طبق همین پیش‌بینی‌ها در آینده ممکن است شرایط سخت‌تری پیش‌رو داشته باشیم و تعداد بستری‌ها به دو برابر آنچه در این ۱۵۰ روز نبرد با کرونا شاهد آن بوده‌ایم، افزایش یابد؛ همچنان که در روز جمعه رکورد مبتلایان به کرونا در جهان شکسته شد و ۲۳۷ هزار و ۷۴۳ مبتلای جدید به کرونا در جهان طی یک روز شناسایی شدند.

کرونا؛ عیارسنجش پژوهشگاه ها

روزنامه فرهیختگان در گزارشی می نویسد: در ۶‌ماهه اخیر که ویروس کرونا میهمان ناخوانده کشور شده است، تحقیقات و پژوهش‌های متعددی برای یافتن راه‌حل‌های مقابله با ویروس کرونا انجام شده است. از تولید کیت‌های تشخیصی تا دستگاه‌ها و تجهیزات درمانی، تولیداتی بوده که از دل شرکت‌های دانش‌بنیان بیرون آمده است. در کنار این شرکت‌ها، استارتاپ‌ها نیز خدمات قابل‌توجهی را برای حل معضل قرنطینه در دوران کرونا ارائه داده‌اند؛ خدماتی که شاید تا این زمان، اهمیت وجود آنها مشخص نبود. مجموع این تلاش‌ها و تحقیقات نشان می‌دهد باوجود اینکه از عمر زیست‌بوم فناوری کشور بیش از دو دهه نگذشته است، اما عملکرد این زیست‌بوم و تحقیقات و پژوهش‌هایی که در آن انجام می‌شود به‌مراتب موفقیت‌آمیزتر از خروجی پژوهشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی دولتی بوده است. شاید به گمان محققان و پژوهشگرانی که اکنون در مراکز دولتی و با بودجه‌های دولتی، فعالیت می‌کنند این ادعا چندان قابل‌قبول نباشد، چراکه به گفته آنان، تحقیقات و پژوهش‌هایی که طی سال‌ها در مراکز علمی و پژوهشی انجام شده است، تاکنون گره مشکلات بسیاری را در کشور گشوده و دستاوردهای راهگشایی را در اختیار دستگاه‌های اجرایی و سیاستگذاران قرار داده است. اما نکته حائزاهمیت این است که عیار عملکرد پژوهش‌ها و تحقیقات انجام‌شده غالبا در بحران‌های سخت سنجیده می‌شود.

بیکارشدگان در ایام شیوع کرونا

خبرگزاری مهر در گفت و گو با مدیرکل بیمه بیکاری و حمایت از مشاغل وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی آورد: در مجموع تاکنون ۸۶۳ هزار و ۶۰۵ نفر برای بیمه بیکاری ثبت نام کرده اند که از این تعداد ۷۲۳ هزار و ۴۹۶ نفر حائز شرایط دریافت بیمه بیکاری شناخته شده اند. پس از بررسی درخواست‌ها، برای اسفند ماه مجموعاً ۳۰۱ هزار و ۱۱۲ نفر، برای فروردین ماه ۴۱۷ هزار و ۸۹۷ نفر (که البته تعدادی به صورت تجمعی از اسفند اضافه شده بودند) و برای اردیبهشت ماه ۱۵ هزار و ۱۷۴ نفر جهت پرداخت بیمه بیکاری از طریق خزانه داری کل، معرفی شدند. برای افرادی که از ابتدای اسفند ماه بیکار شدند تا دهم اسفند ماه، سازمان تأمین اجتماعی بیمه بیکاری واریز کرد اما با توجه به مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا به افرادی که در بازه زمانی دهم اسفند تا ۳۱ اردیبهشت ماه بیکار شدند، از طریق خزانه داری کل بیمه بیکاری واریز می‌شود. بر اساس مصوبه اخیر ستاد ملی مقابله با کرونا، پرداخت مبلغ در خصوص ایام بیکاری صرفاً تا پایان اردیبهشت ماه سال جاری است و برای افرادی که از ابتدای خرداد سال جاری بیکار می‌شوند و یا اینکه بیکاری آنان استمرار داشته باشد بررسی و هرگونه پرداخت صرفاً بر اساس قوانین کار و تأمین اجتماعی و بیمه بیکاری خواهد بود و لازم است شروط قانونی اعلام شده را دارا باشند تا در صورت تأیید مدارک و مستندات آنان توسط کمیته‌های استانی از مقرری بیمه بیکاری استفاده کنند.