ساری - ایرنا - محدود و ساماندهی شدن برداشت از رودخانه‌ها و کوهها در مازندران باعث شد تا جای تنفس برای عرصه‌های طبیعی و ملی استان باز شود و فرصت دوباره برای تجدید این عرصه‌ها فراهم شود .

به گزارش خبرنگار ایرنا ، بنا به اعلام سازمان صنعت ، معدن و تجارت استان مازندران از سال ۹۳ تاکنون تلاش شده با نظاممند و سازماندهی کردن برداشت از کوهها و رودخانه ها و با بازرسی و هماهنگی نهادهای دست اندرکار از جمله مجموعه قضایی، منابع طبیعی ، محیط زیست و جهاد کشاورزی این روند صورت می گیرد .

طبق آمارهای ارائه شده از سوی سازمان صنعت ،معدن و تجارت مازندران در دولت یازدهم و دوازدهم به طور میانگین سالانه یک و نیم میلیون تن مجوز برداشت از کوههای استان و نیز به طور میانگین حدود ۸۰۰ هزار تا یک میلیون  مترمکعب برداشت از رودخانه های استان صادر شده است که البته این مجوزها بنا به گفته کارشناسان حوزه معدن بنا به ضرورت های استان برای لایروبی و مقابله با سیلاب ها و اجرای طرح های عمرانی نظیر دیواره سازی های حریم رودخانه ها صورت گرفته است . 

نگاهی به آمار میزان و حجم برداشت شن و ماسه از رودخانه ها و کوههای استان مازندران نشان می دهد که از سال ۹۳ تا سال گذشته این روند بجز برخی سالها که استان با بحران سیل مواجه  بود برداشت ها محدود و کنترل شده صورت گرفته است . 

در این سالها سازمان صنعت مازندران با رعایت دستورالعمل های شورای حفظ حقوق بین المال ۱۳۰ فقره اجازه برداشت از کوهها را صادر کرد که بهره برداران با این مجوزها بیش از هفت میلیون و ۸۸۷ تن سنگ لاشه ، واریزه کوهی ، سنگ لاشه آهکی زغال و خاک رس برداشت کردند . 

همچنین در همین سالها بهره برداران با کسب ۴۶۵ فقره اجازه برداشت از رودخانه های مازندران بیشتر از پنج میلیون و ۳۰ هزار متر مکعب شن ، ماسه ، گل و لای و رسوبات مازاد را برداشت کردند .

برداشت ها مجاز و سازماندهی شده 

همواره از سوی مسئولان درگیر با مسائل بحران های طبیعی مازندران بالاخص سیلاب ها از برداشت های بی رویه به عنوان اصلی ترین عامل در افزایش خسارت های ناشی از سیلاب ها و بارندگی ها در این استان ذکر می شد به طوریکه در سیلاب های چند ساله اخیر ورود حجم بالایی از آورد رودخانه ها با انباشت زیاد املاح رودخانه ای همراه بود که خسارت ها را بیشتر کرد . 

در حالیکه در صورت برداشت های کنترل شده وقوع این حوادث می توانست با خسارت ها کمتری همراه باشد و  وجود شن و ماسه های کوه و رودخانه ها خود قادر به جلوگیری از خسارت ها می شد . 

رییس سازمان صنعت ، معدن و تجارت استان مازندران در این باره گفت : سالهای قبل برداشت های غیر مجاز و بدون مجوز باعث شده بود تا میزان برداشت های زیادی از رودخانه ها و کوههای استان انجام شود .

حسینقلی قوانلو افزود : این مساله باعث شده بود تا بر پیکره طبیعت شامل رودخانه ها و کوهها آسیب وارد شود که این مساله را در حوادث طبیعی سیل و بارندگی های شدید بوفور دیده می شد .

وی ادامه داد : اما در دولت یازدهم و دوازدهم برای کنترل این مساله و حفظ بیت المال اقداماتی صورت گرفته تا ضمن حفظ این بخش از اموال ملی از آسیب های ناشی از این تخریب جلوگیری شود . 

رییس سازمان صنعت مازندران گفت : بهمین منظور با ساماندهی برداشت ها از کوهها و رودخانه ها بسیار در روند برداشت های غیر مجاز جلوگیری شده است به طوریکه می توان گفت تمامی برداشت ها از این مناطق غالبا با طی مراحل اداری و قانونی با مجوز این سازمان صورت می گیرد . 

وی اضافه کرد : تمامی روند اداری و قانونی برداشت از رودخانه ها وکوهها با نظر کارشناسان و بازرسان سازمان های متولی از جمله منابع طبیعی ،آب منطقه ای ، محیط زیست و نظارت نهاد قضایی همراه است . 

به گفته رییس صنعت ، معدن و تجارت مازندران در این سالها سعی شده تمامی برداشت ها واقعا براساس نیازها و شرایط آنزمان استان صورت بگیرد بطور مثال در سیلاب های سالهای ۹۷ و ۹۸ که با رشد برداشت ها بویژه در رودخانه ها مواجه هستیم بنا به تصمیم کارشناسان ادارات برای جلوگیری و کنترل سیلاب ها بود .

وی گفت : در آنزمان برای این منظور برداشت ها به نسبت سالهای قبل آن اندکی افزایش داشته است که آنهم برای رفع کارهای لازم از جمله لایروبی ها و دیواره سازی صورت گرفته است .

بنا به گزارش سازمان صنعت مازندران در سالهای ۹۷ و ۹۸ به ترتیب بیش از ۸۳۴ هزار و بیش از یک میلیون و ۶۹۴ هزار متر مکعب از رودخانه های استان برداشت شد که در مقایسه با سال ماقبل یعنی در سال ۹۶ که رقم بیش از ۳۵۷ هزار متر مکعب است رشدداشته است . 

قوانلو این رشد برداشت از رودخانه و یا کوه در سالهای خاص که مازندران درگیر سیلاب یا بارندگی ها شدید بوده است بمنظور کاهش خسارت ها بود و برعکس سالهای قبل جنبه سودجویانه نداشته است . 

ثبت ۳۶ معدن جدید 

وی همچنین به افزایش تعداد معادن استان مازندران در این سالها اشاره کرد و گفت : طی این سالها ۳۷ مورد پروانه اکتشاف معدنی در استان صادر شده است . 

قوانلو اضافه کرد : افرادی که این پروانه های اکتشاف معدنی برای آنها صادر شد بعد از یک سال انجام طرح ها و اخذ استعلام ها و مجوزهای لازم می توانند به فعالیت بپردازند و یعنی پروانه بهره برداری برای آنها صادر می شود .

وی افزود : همچنین در این مدت ۳۶ پروانه بهره برداری معدن در مازندران صادر شد یعنی بهره برداران این معادن توانستند مجوزهای لازم برای فعالیت را از نهادهای متولی اخذ بکنند و فعالیت خود را در یک واحد معدنی تازه کشف شده آغاز بکنند .