تهران - ایرنا - روند تحولات اخیر در بحران لیبی از شدت گرفتن تنش میان مصر به عنوان حامی دولت شرق این کشور به رهبری ژنرال «خلیفه حفتر» از یک سو و ترکیه به عنوان پشتیبان دولت غرب لیبی به ریاست «فایز السراج» از سوی دیگر حکایت می‌کند.

لیبی پس از سرنگونی «معمر قذافی» در سال ۲۰۱۱ به صحنه نبردهای داخلی میان ژنرال حفتر مورد حمایت عربستان ، روسیه ، مصر ، امارات ، فرانسه و یونان از یک سو و «دولت وفاق ملی» به ریاست السراج مورد حمایت ترکیه ، قطر و ایتالیا و سازمان ملل تبدیل شده است.  

حفتر و السراج با استناد به کمک‌های تسلیحاتی و پشتیبانی سیاسی همپیمانان منطقه‌ای و بین‌المللی خود تاکنون به هیچ‌وجه حاضر به عقب‌نشینی از مواضع خود نبوده و نیستند و همین امر باعث طولانی‌تر شدن جنگ‌های داخلی در لیبی شده است .

این در حالی است که مردم لیبی و نظامیان این کشور و شبه نظامیان اجیر شده از سوی امارات و ترکیه قربانیان اصلی جنگ‌های داخلی به شمار می‌روند و این جنگ علاوه بر از بین بردن تاسیسات زیربنایی در لیبی روند صدور نفت و رشد و توسعه در این کشور را متوقف کرده است.

هر دو طرف یعنی آنکارا و قاهره یکدیگر را به دخالت‌های نظامی و سیاسی در امور داخلی لیبی متهم می‌کنند و از دخالت‌های طرف مقابل به عنوان یک «اقدام غیرقانونی» نام می‌برند.

در همین رابطه «احمد حافظ » سخنگوی وزارت خارجه مصر دیروز (شنبه) با صدور بیانیه‌ای به شدت سیاست خارجی ترکیه را مورد انتقاد قرار داده و آنکارا را به دخالت‌های نظامی و سیاسی در مسائل داخلی جهان عرب و نقض قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متهم کرد.

حافظ از ژنرال حفتر به عنوان «منتخب » مردم لیبی و از شبه نظامیان اعزام شده از سوی ترکیه به عنوان «تروریست» یاد کرده و مدعی شد که دخالت‌های مصر در لیبی بر اساس درخواست منتخبان این کشور جهت مقابله با تروریست‌ها صورت می‌گیرد.

سخنگوی وزارت خارجه مصر اقدامات ترکیه در عراق، سوریه و لیبی را «فاقد هرگونه مشروعیت قانونی و در تضاد با قطعنامه‌های شورای امنیت دانست».

از سوی دیگر سخنگوی وزارت امور خارجه ترکیه نیز از سخنان همتای مصری خود به عنوان «اتهامات بی‌پایه و اساس » یاد کرده و از قاهره و سایر همپیمانان حفتر به عنوان «بزرگ‌ترین مانع بر سر راه برقراری صلح و ثبات در لیبی » یاد کرد و از «عبدالفتاح السیسی » رئیس جمهوری مصر به عنوان « کودتاگر» نام برد.

مصر و ترکیه در بسیاری از مسائل منطقه‌ای با یکدیگر اختلاف دارند در همین رابطه می‌توان از کشور قطر یاد کرد که در آن مصر همراه با عربستان، امارات و بحرین از سه سال پیش به این سو این کشور را مورد محاصره قرار داده، در حالی که ترکیه یکی از پشتیبانان اصلی قطر به شمار می‌رود.

از سوی دیگر سخنان رؤسای جمهور مصر و ترکیه علیه یکدیگر از شدت تنش میان دو کشور حکایت می‌کند. السیسی چندی پیش در حضور نظامیان مصری تهدید کرد که ارتش این کشور در صورت لزوم به طور مستقیم به نفع نیروهای حفتر در نبردهای داخلی لیبی وارد عمل خواهد شد .  از سوی دیگر « رجب طیب اردوغان » به سخنان یاد شده واکنش نشان داده و تاکید کرد که کشورش همچنان به حمایت از دولت وفاق ملی که مورد تایید جامعه بین‌الملل است، ادامه خواهد داد.

البته در این میان نمی‌توان این واقعیت انکارناپذیر را از نظر دور نگه‌داشت که عربستان و امارات همواره مصر را به جنگ با ترکیه در لیبی تشویق و تحریک کرده و می‌کنند. در حقیقت ابوظبی و ریاض پس از به قدرت رسیدن السیسی در مصر همواره در همه مناسبت‌ها، او را مورد حمایت سیاسی و مالی قرار داده‌اند و بدین ترتیب سعی کرده‌اند تا رییس جمهوری مصر را به یکی از مهره‌ها و عوامل فرمانبر خود در منطقه شاخ آفریقا تبدیل کنند. امارات و عربستان با استفاده از رئیس جمهوری مصر می‌خواهند به اهداف و منافع خود در لیبی تحقق ببخشند و در همین رابطه سعی دارند تا نیروهای مصری را قربانی مطامع خود نمایند .

۱۴۸۷