مشهد- ایرنا- صنعت آب و فاضلاب و برخورداری از آب شرب بهداشتی از مهمترین زیرساخت‌های توسعه‌ و لازمه پویایی و رونق زندگی است، افزایش ظرفیت و رشد خدمتگزاری در این حوزه در استان خراسان‌رضوی همپای سایر نقاط کشور مشهود بوده و خنکای آب مرهمی بر عطش این سرزمین کویری است.

ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی حدود ۷۴ درصد جمعیت ۱۸ میلیون نفری شهرهای ایران از آب بهداشتی برخوردار بودند اما با تلاش‌های صورت گرفته در ۴۰ سال گذشته، هم اکنون ۹۹،۹ درصد از جمعیت ۶۰ میلیون نفری شهرهای ایران از آب شرب بهداشتی برخوردارند. 
همچنین تعداد سدهای ایران طی ۴۰ سال گذشته از ۱۹ سد به ۱۸۵ سد رسیده و به گفته دکتر روحانی، رییس جمهوری اسلامی ایران در آغاز انقلاب اسلامی فقط ۴ تصفیه‌خانه فاضلاب در کشور بود که این رقم با یک افزایش ۶۳ برابری، تا پایان امسال به ۲۵۵ تصفیه‌خانه فاضلاب خواهد رسید.
در خراسان رضوی نیز در زمینه تامین آب شرب بهداشتی و شبکه های فاضلاب اقدامات بسیار انجام شده به طوریکه به رغم خشکسالی‌های پیاپی، هم اکنون تمام شهرهای این استان از آب آشامیدنی سالم برخوردارند و شبکه های فاضلاب نیز با سرعت خوبی در دست اجراست.
برخورداری ۱۰۰ درصد جمعیت شهری خراسان‌رضوی از آب شرب سالم
مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب خراسان ‌رضوی به خبرنگار ایرنا گفت: در حال حاضر ۱۰۰ درصد جمعیت شهری این استان زیرپوشش خدمات آبرسانی هستند و آب مورد نیاز ۷۰۳ هزار و ۵۰۶ مشترک در ۷۶ شهر توسط این شرکت تامین می‌شود.
سید ابراهیم علوی افزود: طول خطوط انتقال آب شهرهای استان نیز هزار و ۶۷۲ کیلومتر و طول شبکه توزیع ۶ هزار و ۵۶۲ کیلومتر است.
وی ادامه داد: منابع تولید آب نیز از ۴۴۷ حلقه چاه در سال ۹۲ به ۴۸۳ حلقه در سال جاری افزایش یافته‌ است.

مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب خراسان ‌رضوی گفت: با توجه به سابقه ۲۰ ساله خشکسالی و افت منابع آب زیرزمینی برخی شهرهای استان در وضعیت حساس به سر می‌برند که در سال جاری ۶ شهر نیشابور، تربت‌جام، گلبهار، مشهد ریزه، شاندیز و خواف از نظر تامین آب در شرایط قرمز و ۱۶ شهر در نقطه سر به سر تولید و مصرف قرار دارند.
وی افزود: منابع زیرزمینی تامین کننده ۹۸ درصد آب شرب مورد نیاز مشترکان زیرپوشش این شرکت است و بارش های اخیر نیز جبران منابع از دست رفته از خشکسالی های سنوات قبل را نمی‌کند.
علوی ادامه داد: شرکت آب و فاضلاب خراسان رضوی با هدف تامین آب شرب سالم و پایدار تمام توان عملیاتی خود را به کار گرفته است تا مشترکان با مشکلی در تامین آب مواجه نشوند.
وی گفت: تمام  ظرفیت این شرکت بدون وقفه درحال تزریق آب به ۳۷ هزار کیلومتر خط انتقال و شبکه توزیع و تحویل به سه میلیون و ۳۰۰ هزار نفر جمعیت در ۷۶ شهر این استان است.
پایداری تامین آب مشهد
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد نیز پایداری تامین آب برای این کلانشهر را مهمترین هدف این شرکت دانست و گفت: سال گذشته با وجود چالش‌های مالی و اقتصادی و کمبود اعتبارات اقدامات مختلفی در راستای پایداری تامین آب مشهد و کاهش وابستگی به منابع سطحی با سرمایه‌گذاری سه هزار میلیارد ریال انجام گرفت که منجر به افزایش ظرفیت تامین آب مشهد به میزان هزار و ۴۰۰ لیتر در ثانیه شد.
حسین اسماعیلیان همچنین از اجرای پروژه‌های مختلف آب و فاضلاب در مشهد با سرمایه‌گذاری پنج هزار میلیارد ریال طی سال جاری برای توسعه خدمات رسانی در بخش آب و فاضلاب در این کلانشهر خبر داد.
وی افزود: طرح انتقال آب از سد دوستی به سد طرق و پروژه "حضرت نبی اکرم (ص)" در پهنه مرتبط به اطراف حرم مطهر رضوی، احداث ۱۱۰ هزار متر مکعب مخزن و اجرای خطوط انتقال فاضلاب در مناطق دارای مشکل این شهر مانند مناطق شهید باهنر و منطقه ثامن از جمله طرح‌های در حال اجراست.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد ادامه داد: میانگین الگوی مصرف آب ۱۵ متر مکعب در ماه است و ۸۰ تا ۸۵ درصد مشترکان مشهدی کمتر از این الگو مصرف می‌کنند به طوریکه  متوسط مصرف آب شرب خانگی در مشهد ۱۱.۵ متر مکعب در ماه می‌باشد.
وی گفت: به منظور کمک به منابع تامین آب کلانشهر مشهد و گذر از بحران کم آبی حفر ۷۰ حلقه چاه جدید با هزار میلیارد ریال هزینه در دست اجراست.
اسماعیلیان افزود: یکی از منابع مهم و اصلی تامین پایدار آب شرب شهر مشهد، سفرههای آب زیرزمینی دشت مشهد است که بیش از ۶۰ درصد آب این کلانشهر را تامین می‌کنند لذا برای تامین آب شرب مشهد از سال گذشته برنامه ریزی برای حفاری، تجهیز و برق رسانی و اجرای خطوط انتقال ۷۰ حلقه چاه جدید آغاز شد و هم اکنون بیش از ۸۰ درصد این چاه‌ها تجهیز و آماده بهره برداری است. 
وی ادامه داد: اولویت تامین آب کلانشهر مشهد با هدف حفظ منابع زیرزمینی استفاده از منابع سطحی است، اما باید رابطه منطقی بین میزان تغذیه و برداشت این منابع ارزشمند وجود داشته باشد و از اضافه برداشت آن جلوگیری شود. 

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد گفت: برای تامین آب شرب با کیفیت همه ساله میلیاردها ریال هزینه می‌شود لذا از شهروندان تقاضا داریم علاوه بر استفاده بهینه از آب شرب و پرهیز از هرگونه اسراف از هرگونه مصرف غیرضروری خودداری کنند.
توسعه شبکه فاضلاب
معاون بهره‌برداری و توسعه فاضلاب شرکت آب و فاضلاب خراسان رضوی نیز گفت: قبل از انقلاب هیچیک از شهرهای این استان از شبکه جمع آوری و تصفیه خانه فاضلاب برخوردار نبود اما ظرفیت فعلی تصفیه خانه‌های فاضلاب در شهرهای استان به جز مشهد ۵۸ هزار متر مکعب است.
محمد سهرابی افزود: هم‌اینک ۳۱ درصد جمعیت شهری استان معادل ۵۶۶ هزار نفر زیرپوشش شبکه فاضلاب هستند.
وی ادامه داد: تعداد مشترکان فاضلاب خانگی ۱۸۹ هزار نفر و ۷۴۸ فقره و غیرخانگی ۱۶ هزار نفر و ۱۱۱ فقره است.

وی گفت: در حال حاضر شهرهای سبزوار، نیشابور، تربت‌حیدریه، گلبهار، طرقبه، شاندیز و گناباد دارای تصفیه خانه فاضلاب و زیرپوشش شبکه جمع‌آوری فاضلاب هستند و سال گذشته ۲۱ میلیون و ۳۴۰ هزار مترمکعب فاضلاب در هفت شهر دارای شبکه این استان جمع‌آوری و در هفت تصفیه‌خانه به ظرفیت حدود ۵۸ هزار متر مکعب تصفیه شد.
معاون مهندسی و توسعه شرکت آب و فاضلاب مشهد نیز گفت: در مجموع تاکنون بیش از سه هزار و ۳۴۰ کیلومتر شبکه فاضلاب در مشهد اجرا شده و برای تکمیل شبکه فاضلاب این کلانشهر باید حدود ۹۰۰ کیلومتر شبکه ایجاد شود.
مهدی حاجی‌آبادی افزود: هم‌اکنون ۷۹ درصد جمعیت شهر مشهد معادل ۲ میلیون و ۴۸۹ هزار و ۷۷۲ نفر زیرپوشش شبکه جمع آوری فاضلاب قرار دارند.

وی ادامه داد: طی ۲ سال گذشته بیش از ۲۴۰ کیلومتر شبکه جمع‌آوری فاضلاب در مشهد اجرا شده و ظرفیت تصفیه خانه‌های فاضلاب در دست بهره‌برداری در این کلانشهر نیز ۱۶۳ هزار متر مکعب است.