مستندات و شاخصهای آماری حوزه اقتصادی استان مرکزی در دولتهای یازدهم و دوازدهم موید آن است که عملکرد دولتمردان در کاهش نرخ بیکاری این خطه درخشنده بوده و حتی با وجودتنگناهای سه سال اخیر، این دستاورد با نمره بالاتری محقق شده است.
در پنج سال اخیر استان مرکزی همواره تصاحب کننده رتبههای برتر کاهش نرخ بیکاری کشور بوده که این موفقیت تصادفی نیست و نشان میدهد راهبردهای هدفمند به بار نشسته و میوه داده است.
حمایت دولت در راستای تثبیت اشتغال واحدهای تولیدی و صنعتی، رونق تولید و جذب سرمایهگذاری در بخشهای مختلف نقش موثری در حفظ اشتغال، افزایش کارآفرینی و کاهش نرخ بیکاری در استان مرکزی داشته است.
استان مرکزی به عنوان پایتخت صنعت ایران با دارا بودن حدود سه هزار واحد صنعتی، دارای شاخصههای اقتصادی بسیاری برای تحقق جهش تولید است و در سال جاری همه ظرفیتهای این استان با جمعیت بالای ۶۵ درصدی کارگری برای کسب موفقیتهای بیشتر در کاهش نرخ بیکاری و افزایش اشتغال به کار گرفته شده است.
رتبه چهارم کاهش نرخ بیکاری کشور در پایتخت صنعت ایران
استاندار مرکزی باتوجه به آخرین گزارش مرکز آمار ایران گفت: نرخ بیکاری استان مرکزی در بهار امسال بر اساس اعلام مرکز آمار ایران، به ۶ و نیم درصد رسید که به عنوان چهارمین استان برتر کشور در کاهش نرخ بیکاری مطرح شد.
سید «علی آقازاده» افزود: نرخ بیکاری این استان در بهار امسال نسبت به مدت مشابه قبل با کاهش حدود ۲ درصدی همراه بوده است و امید است در سال جهش تولید با کاهش چشمگیرتری همراه باشد.
آقازاده اظهار داشت: استانهای خراسان جنوبی، اردبیل، مازندران، مرکزی و ایلام به ترتیب پنج استان برتر کشور در کاهش نرخ بیکاری بهار امسال اعلام شدهاند.
وی بیان کرد: نرخ مشارکت اقتصادی در این استان در سهماه نخست امسال به ۳۵ و هشت دهم درصد رسید که امید است این نرخ در نیمه اول سال و تا پایان سال جاری افزایش مناسبتری داشته باشد.
آقازاده گفت: نرخ بیکاری متوسط کشور در این مدت ۹ و هشت دهم درصد بوده است که نرخ بیکاری استان مرکزی به واسطه تلاش کارآفرینان در سنگر جهش تولید از این میانگین، کمتر است.
استاندار مرکزی افزود: این استان با برخورداری از حدود سه هزار واحد تولیدی و انسجام بین مسئولان استان در راستای رسیدگی به مشکلات صنایع و فعالان اقتصادی، وجود امکانات، ظرفیتها و شرایط منحصر به فرد سرمایهگذاری، شتاب رشد سرمایهگذاری صنعتی در سالهای اخیر و برگزاری منظم نشست ستاد تسهیل و رفع موانع تولید توانسته گامهای بلندی در راستای تثبیت اشتغال موجود و ایجاد اشتغال پایدار و در نتیجه کاهش نرخ بیکاری بردارد.
نرخ بیکاری استان مرکزی در بهار امسال ۳ و سه دهم درصد پایین تر از میانگین کشور
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان مرکزی گفت: این استان در راستای کاهش نرخ بیکاری کارنامه قابل دفاعی در دولتهای یازدهم و دوازدهم دارد.
«محمدتقی آبایی هزاوه» افزود: در طول سالهای گذشته استان مرکزی در زمینه کاهش نرخ بیکاری جزو استانهای سرآمد و پیشتاز بوده و در آخرین ارزیابی آماری در بهار امسال نیز نرخ بیکاری این استان سه و سه دهم درصد از میانگین کشور پایینتر است و این قطب مهم اقتصادی کشور توانسته در شاخص کاهش نرخ بیکاری همچنان پیشتاز باشد.
وی بیان کرد: نرخ بیکاری استان مرکزی در بهار امسال به ۶ و نیم درصد رسید در حالیکه میانگین این شاخص در این مدت برای کشور ۹ و هشت دهم درصد بوده است.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان مرکزی ادامه داد: نرخ بیکاری بهار امسال استان مرکزی نسبت به مدت مشابه سال قبل نیز با کاهش یک و ۹ دهم درصدی همراه بوده است و این شاخص در بهار پارسال به هشت و چهار دهم درصد رسیده بود.
آبایی هزاوه اظهار داشت: پارسال استان مرکزی برای پنجمین سال متوالی در ارزیابی عملکرد بیمه بیکاری کشور، رتبه نخست در کاهش نرخ بیکاری کشور را کسب کرد.
وی گفت: پارسال استاندارد تعریف شده برای مشمولان زیر پوشش بیمه بیکاری در استان مرکزی ۶ هزار و ۵۰۰ نفر اعلام شد اما تا پایان سال این رقم به پنج هزار و ۳۵۴ نفر رسید.
آبایی هزاوه اظهار داشت: مشمولان بیمه بیکاری استان مرکزی در سال ۹۸ با وجود جمعیت بالای کارگری، شمار زیاد صنایع و بنگاههای اقتصادی کوچک و بزرگ و شرایط اقتصادی حاکم بر کشور، از استاندارد تعریف شده کمتر بود.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان مرکزی افزود: قطع مقرری بیمه بیکاری از طریق نبود قبول شغل پیشنهادی، حضور و غیاب نشدن و شناسایی اشتغال پنهان در سال ۹۸ در این استان ۴۷۰ مورد پیشبینی شده بود که این عملکرد با ۶۷ درصد افزایش به ۷۸۴ مورد رسید.
آبایی هزاوه اضافه کرد: سهم ساماندهی اشتغال مجدد مقرری بگیران آموزش دیده فنی و حرفهای در پارسال ۵۰ نفر بود که این مهم نیز به ۶۷ نفر رسید و استاندارد تعریف شده برای اشتغال مجدد مقرری بگیران از طریق معرفی واحدهای متقاضی تسهیلات کارفرمایی، واحدهای کار و خود اشتغالی در سال گذشته در استان مرکزی ۴۵۰ مورد بوده که با ۵۲ درصد رشد به ۶۸۴ مورد رسید.
وی تصریح کرد: سهم استان مرکزی در معرفی مقرریبگیران به سازمان آموزش فنی و حرفهای ۴۲۰ مورد تعیین شده بود که این بخش نیز با تحقق ۱۰۰ درصدی همراه بود.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان مرکزی ادامه داد: برگزاری کمیته استانی برای حمایت از واحدهای مشکلدار استان مرکزی در سال ۹۸ به میزان ۲۳ مورد تعیین شده بود اما تا پایان سال برگزاری این کمیتهها به ۲۴ نشست رسید و استاندارد تعریف شده این استان برای شناسایی بنگاههای مشکلدار در سال گذشته ۷۸ مورد بود اما در این راستا ۸۲ بنگاه شناسایی شد.
آبایی هزاوه بیان کرد: سهم شناسایی کارگران بنگاههای اقتصادی استان مرکزی در سال ۹۸، هفت هزار و ۱۰۰ نفر تعیین شد اما در این بخش ۹ هزار و ۵۲۴ کارگر شناسایی شد.
وی گفت: پارسال مقرر شده بود به ۵۳ بنگاه اقصادی مشکل دار استان مرکزی برای حفظ اشتغال کمک شود اما این تعداد تا پایان سال به ۵۸ بنگاه افزایش یافت و سهم حمایت از کارگران بنگاههای اقتصادی مشکلدار این استان در سال گذشته نیر ۱۱ هزار و ۵۵۰ نفر تعیین شده بود اما تا پایان سال ۹۸، ۲۶ هزار و ۱۳۶ کارگر در این بخش شناسایی شد.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان مرکزی افزود: پرداخت تسهیلات روستایی یکی از اقدامات مهم دولت تدبیر و امید در راستای کاهش نرخ بیکاری و افزایش اشتغال در این استان است.
آبایی هزاوه تاکید کرد: یکی از علل موفقیت در تسهیلات روستایی و عشایر، نظارت سه لایه بر این تسهیلات است که موجب شده با کمترین خطا همراه باشد.
وی بیان کرد: در سال جهش تولید نیز ۱۲ هزار و ۵۰۰ فرصت شغلی در استان مرکزی هدفگذاری شده که توزیع شهرستانی و سهم ایجاد اشتغال هر شهرستان مشخص شده است.
تحقق سرمایهگذاری خارجی در استان مرکزی به ارزش یک میلیارد و ۵۵۰ میلیون دلار
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری مرکزی گفت: عزم این استان در کاهش بیشتر نرخ بیکاری جزم است و در این راستا همه توان و تلاشها به کار گرفته شده است.
«سعید فرخی» افزود: استان مرکزی در زمینه افزایش اشتغال و کاهش نرخ بیکاری در دولت تدبیر و امید گامهای بلندی برداشته و میزان سرمایهگذاری خارجی مصوب استان مرکزی پارسال یکمیلیارد و ۵۵۰ میلیون دلار بود که به تنهایی معادل ارزش مجموع مجوزههای سرمایهگذاری خارجی استان مرکزی در ۴۰ سال گذشته برآورد شده است.
وی بیان کرد: ۸۰۷ واحد صنعتی با سرمایهگذاری ۴۱ هزار و ۲۷۰ میلیارد ریال سال گذشته در نقاط مختلف استان مرکزی به بهرهبرداری رسیده که ۱۱ هزار و ۳۴۰ فرصت شغلی جدید را در این استان به دنبال داشته است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری مرکزی اضافه کرد: ۲ هزار و ۷۱ فقره جواز تاسیس صنعتی با سرمایهگذاری بیش از ۲۱ هزار و ۹۵۰ میلیارد ریال پارسال در این استان صادر شد که با تکمیل و راهاندازی این واحدهای صنعتی، ۵۵ هزار و ۳۴۱ فرصت اشتغال جدید در این استان ایجاد میشود.
فرخی اظهار داشت: نرخ بیکاری استان مرکزی در سه سال گذشته همواره از متوسط شاخص کشوری پایینتر و تک رقمی بوده است و در سال گذشته نیز با کاهش ۲۵ درصدی، نرخ بیکاری این استان به هشت و ۱۵ صدم رسید.
معادن، گنج پنهان اشتغالزایی در استان مرکزی
به گفته رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی، امسال ۱۹۶ میلیارد ریال در معادن استان سرمایهگذاری شد که ۱۰۰ فرصت شغلی مستقیم به همراه داشته است.
سعید جعفری کرهرودی بیان کرد: ظرفیت قطعی معادن این استان پنج میلیون و ۴۴۸ هزار تن ارزیابی میشود که تاکنون ۱۶۴ میلیارد ریال حقوق دولتی امسال از محل فعالیت معادن استان مرکزی وصول شد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد چشمگیری داشته است.
وی معادن را از جمله شاهراههای اشتغال و کارآفرینی دانست و افزود: ۵۸۰ معدن دارای پروانه بهرهبرداری با ظرفیت استخراج ۲۵ میلیون تن و ذخیره قطعی یک هزار و ۳۳۶ میلیون تن با اشتغال چهار هزار و ۴۰۲ نفر در استان مرکزی فعالیت دارند که این مهم در شاخص کاهش نرخ بیکاری مثمر ثمر بوده است.
استان مرکزی ظرفیت افزایش اشتغال را دارد
نماینده ولی فقیه در استان مرکزی گفت: این استان ظرفیت و پتانسیل فراوانی در راستای کاهش بیشتر نرخ بیکاری و افزایش بیشتر اشتغال در جامعه دارد.
آیتالله «قربانعلی درینجف آبادی» افزود: گسترش تعاونی ها و حمایت از اشتغال خرد شهری و روستایی یکی از بخشهای مهم برای رسیدن به اشتغال بیشتر در این استان است که باید مورد توجه ویژه قرار گیرد.
وی بیان کرد: کشورهای ژاپن، کره جنوبی، چین، هند، پاکستان و ویتنام با حمایت از اشتغال خرد و بهرهگیری از سرمایههای مردمی مسیر توسعه را در کوتاهترین زمان ممکن طی کردهاند و باید در این راستا از تجربه این کشورها در حل مشکل بیکاری بهرهگیری کرد.
امام جمعه اراک ادامه داد: دولت با توجه به منابع محدود مالی توان گرهگشایی کامل از بیکاری را به تنهایی ندارد، بنابراین باید با ارایه راهکارهای کارشناسی از سوی مسئولان و جذب سرمایههای مردمی با تشکیل تعاونیهای سهامی عام و تأسیس شرکتها و واحدهای تولیدی خرد و متوسط در این راه گام برداشت.
آیتالله دری نجف آبادی بیان کرد: با تشکیل شرکتهای تعاونی و جذب سرمایههای مردمی میتوان ضمن مدیریت نقدینگی کشور، مردم را در سرمایههای موجود سهیم کرد.
استان مرکزی با دارا بودن ۱۲ شهرستان دارای بیش از یک میلیون و ۴۰۰ هزار نفر جمعیت است.