آژیر قرمز کرونا در روزهای اخیر برای کلانشهر اراک به صدا درآمده و به گفته مسئولان اجرایی و بهداشتی، بیمارستان امیرالمومنین(ع) این شهر که معین پذیرش بیماران کرونایی است، دیگر تخت خالی برای پذیرش ندارد و ظرفیت درمانی مراکز پیشبینی شده دیگر نیز با سرعت بالا در حال اشتغال شدن است و اگر مردم رفتارهای پرخطر خود را در ایام شیوع کووید ۱۹ متوقف نکنند، دیری نمیپاید که توان پاسخگویی درمانی این شهرکاهش یافته و تراژدی غمباری در حوزه سلامت رقم میخورد که عامل آن عادی انگاری کرونا و غفلت از مسئولیتپذیری اجتماعی است.
اگرچه در ماههای اخیر بارها توصیه به استفاده از ماسک و رعایت فاصلهگذاری اجتماعی تکرار شده و حتی این رفتار به عنوان یک تکلیف اجباری اعلام شده اما، هنوز هستند کسانی که ناغافل در سپاه کرونا قرار گرفتهاند و با اقدامات پرخطرشان بر طبل بیماری میکوبند و خود و دیگران را در معرض بیماری قرار میدهند.
حضور بیتفاوت برخی شهروندان در اماکن سربسته مملو از جمعیت و پارکها بدون پوشش مقابل دهان و بینی و کمتوجهی به مسایل بهداشتی نوعی قمار سلامتی است که در این بین تنها خود فرد آسیب نمیبیند بلکه خشک و تر در جامعه ناخواسته درگیر پیامدهای آن میشوند.
ماسک زدن تکلیفی قانونی و اخلاقی است
یک بانوی اراکی که برای تهیه نان به نانوایی آمده بود، گفت: زدن ماسک در هوای گرم بسیار دشوار است اما این محدودیت موجب میشود که به عمق مصائبی که در پنج ماه اخیر کادر درمانی بیمارستانها در استفاده از لباسهای حفاظتی و چندین ماسک بر روی هم تحمل کردهاند تا به مردم خدمت کنند، آگاه شوم و به همین دلیل هرگز به خود اجازه نمیدهم که با ماسک نزدن سلامت خود و دیگران را به خطر بیندازم.
«مریم حاجی رضایی» افزود: رعایت پروتکلهای بهداشتی دست و پاگیر است اما از اینکه به دلیل سهل انگاری مجبور به بستری در بیمارستان و استفاده از دستگاه اکسیژن شوم بهتر است و نه تنها خود ماسک میزنم بلکه همه اعضای خانواده و آشنایان را نیز به این کار ترغیب میکنم.
وی توضیح داد: همه برای ایجاد فضای ایمن در برابر بیماری کرونا مسئولیت دارند و این مهم به صورت قانونی و اخلاقی در تمام روابط روزانه باید عمل شود اگر قرار است ویروس کرونا را شکست دهیم باید عزم ملی داشته باشیم و همه به جبهه پیشگیری هدفمند از بیماری بپیوندند.
این شهروند اراکی گفت: تغییر سبک زندگی برای مقابله با کرونا ضرورت است و همه باید حین خرید و پس از آن با دقت بیشتری برای ضدعفونی مواد غذایی خریداری شده عمل کنند و مراقب سلامت خود و خانوادههایشان باشند.
بیداری از خواب خرگوشی راه مقابله با کرونا است
یک نوجوان اراکی گفت: بیداری از خواب خرگوشی و رعایت مسایل بهداشتی، راه مقابله با کرونا است و با هیچ منطقی نمیتوان قبول کرد که به خاطر لذت و راحتی کوتاه مدت همه گیری کرونا نفس شهر را بند بیاورد و به بحران جدی تبدیل شود.
«عرشیا ملک محمدی» افزود: هر روز با اتوبوس واحد تردد دارم و از زمانی که زدن ماسک اجباری شده دیگر کسی را بدون این پوشش در اتوبوس نمیبینم اما برخی رفتارها مرا متعجب میکند و افراد به جای پوشاندن دهان و بینی، ماسک را زیر گلو قرار داده و یا پس از مدت کوتاهی آن را در جیب و کیف خود قرار میدهند و این موضوع نیز خود میتواند علتی برای سرعت گیری روند بیماری باشد.
وی توضیح داد: هریک از ما تکهای از پازل جامعه هستیم که بدون همراهی لازم این قاب کامل نمیشود و حالا که کرونا شیوع یافته تنها با اتحاد و همراهی هدفمند میتوانیم زنجیره انتقالش را قطع کرده و رهایی یابیم.
این شهروند اراکی گفت: بسیاری از خانوادهها آسیب جدی از کرونا دیده و حتی عزیزانشان را از دست دادهاند و هیچ کس حق ندارد خود را در قبال این تهدید فاقد مستولیت بداند، چرا که کمترین غفلت باعث میشود تا بیماری با سرعتی چند برابر خود را غالب کند و دود این کم توجهی به چشم همه میرود.
آژیر قرمز کرونا و چتری از تهدید و خطر در اراک
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اراک گفت: با افزایش آمار بستری و فوتی ناشی از ویروس کرونا در اراک این کلانشهر در وضعیت قرمز قرار گرفته است و روز به روز بضاعت محدود حوزه سلامت برای پاسخگویی به آسیب دیدگان از کرونا کمتر میشود.
دکتر «محمد جمالیان» افزود: رعایت نکردن موارد بهداشتی و بیتوجهی به توصیههای کارشناسان حوزه بهداشت و درمان از دلایل اصلی رسیدن به این مرحله حاد است و ادامه این شرایط، تراژدی سلامت را رقم میزند.
وی اظهار داشت: بیمارستان امیرالمومنین (ع) اراک شاهد حجم بالای بیماران مبتلا به کووید ۱۹ است و ظرفیت آن تکمیل شده است و از همه بدتر این است که شماری از افراد بستری شرایط بالینی حاد پیدا میکنند و دیدن این دشواریها کادر درمان را که ایثارگرانه پای کار ایستادهاند، رنجیده دل کرده است.
وی اضافه کرد: شهرستانهای آشتیان، تفرش، دلیجان، ساوه، زرندیه، شازند و محلات در وضعیت زرد و خمین، فراهان و کمیجان در وضعیت نارنجی قرار دارند و نسبت به هفته قبل تغییری در آنها صورت نگرفته است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اراک ادامه داد: شهرستان شازند در هفته گذشته در وضعیت سفید قرار داشت که به دلیل برخی سهلانگاریها این منطقه نیز در وضعیت زرد قرار گرفته است.
دکتر جمالیان اظهار داشت: استان مرکزی در روزهای ابتدایی شروع کرونا با شیوع بالایی همراه بود که با درایت و مدیریت صحیحی که در استان انجام شد و با رعایت توصیههای بهداشتی که مردم با فرهنگ استان انجام میدادند به خوبی این بحث مدیریت شد و تا مدتها این شرایط مناسب پابرجا بود.
وی گفت: تنها راه برون رفت از این بحران سلامت، توجه مردم به توصیههای کارشناسان حوزه سلامت است و مردم باید فقط در موارد اضطراری از منازل بیرون بروند و ضمن استفاده از ماسک، سایر پروتکل های بهداشتی را نیز رعایت کنند تا هرچه سریعتر این ویروس منحوس در استان و کشور مهار شود.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اراک گفت: ۱۷۳ بیمار در مرکز درمانی امیرالمومنین(ع) اراک بستری هستند و در سایر بیمارستان های اراک نیز ۲۴۹ بیمار مثبت و محتمل، دوران درمان کووید ۱۹ را سپری میکنند و اغلب این افراد اظهار میکنند که تصور نمیکردند کرونا به سراغ آنان بیاید و این روزهای سخت در خاطرشان نقش ببندد.
دکتر جمالیان افزود: بیمارستانهای معین سایت درمانی کرونا در اراک فعال شده اما ظرفیت بستری آنها محدود است و فاجعه روزی است که تخت خالی برای بستری نباشد و اگر رفتارهای پرخطر سلامت به سرعت اصلاح نشود، آن روز دیر نیست.
وی اظهار داشت: در حال حاضر ۲۰۵ بیمار در بیمارستان ولیعصر (عج) بستری هستند که امکان پذیرش بیماران کرونایی در این مرکز درمانی وجود ندارد و همچنین بیمارستان طالقانی نیز ویژه زنان باردار است و نمیتواند بیماران کرونایی را پذیرش کند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اراک گفت: ادامه وضعیت در افزایش شمار مبتلایان در اراک موجب خواهد شد تا مجبور به پذیرش و بستری بیماران در پارکینگ و حیاط بیمارستانها باشیم.
دکتر جمالیان افزود: یکهزار و ۴۲۹ بیمار کرونایی در استان مرکزی در قرنطینه خانگی به سر می برند که ۲۰۶ بیمار از این تعداد در اراک در قرنطینه خانگی هستند.
وی اظهار داشت: وضعیت خوبی برای کلانشهر اراک پیشبینی نمیشود و در صورت ادامه رعایت نکردن پروتکلهای بهداشتی شمار مرگ و میرهای ناشی از ابتلا به کرونا در این کلانشهر دور از انتظار نیست.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اراک گفت: ماسک و مواد ضدعفونی کننده به میزان لازم در داروخانههای استان وجود دارد و مردم برای ایمنی خود و دیگران استفاده از این اقلام را جدی بگیرند.
دکتر جمالیان افزود: ادامه این روند و افزایش شمار مبتلایان منجر به اعمال محدودیت و و مشکلات برای آحاد مردم را به دنبال دارد اما با رعایت نکات ساده میتوان از این وضعیت به سلامت عبور کرد.
اعمال محدودیتهای کرونایی در اراک
استاندار مرکزی گفت: موج شیوع کرونا و رعایت نکردن شیوهنامههای بهداشتی باعث شد تا وضعیت اراک قرمز شود بنابراین به ناچار محدودیتهایی در این کلانشهر اعمال خواهد شد.
سید«علی آقازاده» افزود: احتمال تدابیر سختگیرانه با شرایط وضعیت قرمز در استان وجود دارد و ممنوعیت اجتماعات بیش از ۱۰ نفر در شهرهای قرمز ممکن است در استان اعمال شود.
وی اظهار داشت: قرمز شدن وضعیت اراک با رعایت نکردن کامل پروتکلهای بهداشتی قابل پیشبینی بود و همه هشدارها به شهروندان داده شد تا شرایط قرمز به وجود نیاید اکنون باید کوشید مدت زمان شرایط اضطرار کوتاهتر شود.
استاندار مرکزی گفت: لازم است با همکاری مردم و مسئولان شرایط به قبل از وضعیت قرمز بازگردد تا شمار مبتلایان، بستری و فوت شدگان به حداقل ممکن برسد.
آقازاده افزود: استان مرکزی در سرانه تختهای بستری جز استانهای مشکلدار کشور است و این مهم در شرایط قرمز کرونایی برای استان محدودیتهایی در پذیرش سایر بیماران ایجاد خواهد کرد.
استاندار مرکزی گفت: ظرفیت بیمارستان امیرالمومنین(ع) اراک از ۲ روز گذشته تکمیل شده است و مجبور به پذیرش بیماران کرونایی در بیمارستان آیت الله خوانساری هستیم و تصمیم گیری برای این موضوع در کمیته استانی از قبل پیشبینی شده بود.
تاکید دستگاه قضایی استان مرکزی در اجرای تصمیمات ستاد ملی کرونا
رئیس کل دادگستری استان مرکزی نیز با توجه به شیوع کرونا و قرار گرفتن استان مرکزی در وضعیت قرمز و هشدار به دادستانهای این حوزه در رصد وضعیت شهرستانها دستور قضایی صادر کرد.
حجت الاسلام موسوی در قالب بخشنامهای بر ضرورت پیشگیری از ابتلای شهروندان تاکید و انجام اقدامات اساسی در این حوزه تاکید کرده است.
در این بخشنامه از رؤسا و دادستانهای حوزه های قضایی خواسته شده با توجه به شرایط موجود با جدیت به گزارشات از ناحیه افراد حقیقی و حقوقی در این زمینه رسیدگی کنند.
همچنین تاکید شده است تا از اقدامات و تجمعات مشکلساز در حوزهها و همچنین اعمالی که منجر به ابتلای افراد و یا شیوع ویروس میشود، جلوگیری به عمل آید.
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: تاکنون ۲۷۸ هزار و ۸۲۷ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شدهاند و با فوت ۲۲۹ نفر در روز گذشته، شمار جانباختگان کرونا در کشور به ۱۴ هزار و ۶۳۴ نفر رسید.
سیما سادات لاری افزود: تا ظهر دیروز و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، دو هزار و ۶۲۵ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که هزار و ۹۷۷ مورد بستری شدند. با این حساب، مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۲۷۸ هزار و ۸۲۷ رسید.