عباس زارعی هنزکی روز چهارشنبه در خصوص عملکرد چهار ساله دولت دوازدهم در زمینه پارک های علم و فناوری اظهار داشت: حمایت دولت دوازدهم از فعالیت پارک های علم و فناوری در زمینه بودجه، پشتیبانی و کار شبکه ای که بین پارک ها و مراکز رشد ایجاد کردند، فوق العاده بوده است.
پارک علم و فناوری محلی است که به وسیله متخصصان حرفهای اداره میشود و هدف اصلی آن افزایش ثروت جامعه از طریق تشویق و ارتقای فرهنگ نوآوری و افزایش توان رقابت در میان شرکتها و مؤسساتی است که متکی بر علم و دانش در محیط پارک فعالیت میکنند. برای دستیابی به این هدف، یک پارک علمی با ایجاد انگیزش و مدیریت جریان دانش و فناوری در میان دانشگاهها، مراکز پژوهش و توسعه، شرکتهای خصوصی و بازار، ایجاد می شود و رشد شرکتهای متکی بر نوآوری را از طریق مراکز رشد و فرایندهای زایشی تسهیل میکند.
رییس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران بیان کرد: با توجه به تغییراتی که در صندوق نوآوری و شکوفایی به عنوان یکی از اهرم های مالی حمایت از شرکت های دانش بنیان اتفاق افتاد و با توجه به رویکرد وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و نوع نگاه این وزارتخانه به پارک ها و نیز کمکی که سازمان برنامه و بودجه در این سال ها به پارک ها داشتند، بودجه پارک های علم و فناوری در چهار سال اخیر دو و نیم برابر شده است.
وی اظهار داشت: نگاه مثبت دولت به افزایش بودجه پارک های علم و فناوری و مراکز رشد نشان می دهد که کشور علاقه مند است در مسیر دانش بنیان و اقتصاد مبتنی بر دانش جلو برود.
رشد کمی و کیفی پارکهای علم و فناوری در زمان تحریم
زارعی هنزکی ادامه داد: باید توجه داشت که در سه تا چهار سال گذشته در تحریم بوده ایم و حتی کشور در زمان حکومت مغول ها نیز آنقدر تحت فشار نبوده که در این چند سال تحریم فشار بر ما وارد شده است. بالاترین فشاری که دنیا می توانسته بر ایران اعمال کند، در این چند سال آورده است اما در عین حال پارک های علم و فناوری در کشور رشد کردند؛ پارک ها هم از نظر کیفی و هم کمی در این چند سال رشد کرده اند و پارک دانشگاه تهران نیز در کنار سایر پارکهای فناوری رشد داشته است.
امروزه پارکهای علمی، تحقیقاتی و فناوری نقش بسیار عمدهای در پیشبرد اقتصاد جهان ایفا میکنند. پارکهای علم و فناوری علاوه بر امکان فعالیت شرکت های کوچک و متوسط دانش محور و کارآفرین در یک محیط اقتصادی، بستر لازم را جهت انتقال و توسعه فناوری، تولید با ارزش افزوده بالا، جذب سرمایهگذاری خارجی و ورود کارآفرینان و واحدهای صنعتی به بازارهای جهانی فراهم می کنند.
استاد دانشگاه تهران با اشاره به اینکه فعالیت پارک ها ایجاد زنجیره ارزشی ایده تا تجاری سازی است، گفت: اگر کمکهای مالی، قوانین و نوع قانونگذاری برای فعالیت راحت تر در پارک های علم و فناوری اعمال شود، در این صورت فعالیت درون پارک ها هم با قدرت و هم با سرعت بیشتری جلو می رود. این اتفاقی است که در درون پارک های علم و فناوری در این چند سال افتاده است.
وی اظهار داشت: فعالیت های انجام شده در پارک های علم و فناوری، در دولت دوازدهم با توجه به تحولی که در نگاه به مدیریت پارک های علم و فناوری ایجاد شده، این انگیزه نیز در پارک ها ایجاد شده است که حتما اثرگذاری بیشتری برای خود و جامعه داشته باشند.
زارعی هنزکی یادآور شد: تغییرات در نحوه عملکرد صندوق نوآوری و شکوفایی نشان می دهد که هم نگاه به آینده درست بوده و هم کسانی که در سمت های مربوطه قرار گرفته اند، به شدت فعال هستند و به اقتصاد دانش بنیان کمک می کنند.
وی گفت: در بحث مدیریت و مقابله با ویروس کرونا، اجزای اقتصاد دانش بنیان که همان شرکت های دانش بنیان مستقر در پارک های علم و فناوری و نیز شرکت هایی که به صورت مجزا فعالیت می کنند و در زیست بوم نوآوری و فناوری کشور از قبل تشکیل شده بودند، خیلی کمک کردند.
زارعی هنزکی با اشاره به اینکه نگاه ها به حل مساله در کشور تغییر کرده است، افزود: پاسخ کمک های صندوق نوآوری و شکوفایی برای سرمایه گذاری در زیست بوم نوآوری کشور یک سال دیگر جواب می دهد. هر چند که در دوران کرونا به دلیل اینکه شرکت های دانش بنیان آماده و چابک بودند، بلافاصله در مواجهه با مشکلات جواب داد و همه این ها نتیجه تصمیم گیری های چهار ساله در دولت دوازدهم بوده است.