حضور وزرای مهم کابینه آقای الکاظمی در ترکیب هیأت همراه او بیانگر این است که دولت کنونی عراق بر تقویت و گسترش همکاریهایش با ایران اهتمام جدی دارد و این درخلاف جهت فشارهایی است که امریکا برای محدودسازی روابط میان عراق و جمهوری اسلامی ایران وارد میکند. زیرا برای همه دولتمردان و رهبران سیاسی و عموم مردم عراق این مسأله کاملاً روشن است که تنها کشوری که در همه شرایط سخت در کنار مردم و دولت عراق ایستاد، حمایت کرد و همکاری همهجانبه و متواضعانه انجام داد، جمهوری اسلامی ایران بود.چه در دوران اشغالگری امریکاییها و چه در دوران سخت حملات گروههای تکفیری و تروریستی که تا مرز بغداد هجوم آورده بودند...
این تنها جمهوری اسلامی ایران بود که در کنار ملت و دولت عراق ایستاد. این در شرایطی بود که امریکاییها با ادعای کمک به عراق آمدند. اما در شرایط سخت مواجهه ملت عراق با تروریستهای داعش حاضر نشدند از دولت قانونی عراق چنان که باید حمایت کنند. آنها برخلاف تعهداتی که در توافقنامه امنیتی و راهبردی امضا کرده بودند از هرگونه کمکی دریغ کردند و شرایط برای دولت عراق سخت شد. بر اساس این واقعیات مردم عراق به خوبی درک میکنند که چگونه جمهوری اسلامی همواره در کنارشان بوده و از دستاوردهای دموکراسی این کشور حمایت کرده است.
سفر آقای الکاظمی به ایران در شرایطی انجام شد که دولت او با مشکلات و چالشهای عدیده داخلی بویژه مشکلات اقتصادی ناشی از مسأله کاهش درآمدهای نفتی، مشکلات اقتصادی ناشی از کرونا مواجه است و در عین حال مطالبه مردم عراق بر محور جلوگیری از تحمیل اراده امریکاییها و حمایت از اجرای مصوبه پارلمان این کشور مبنی بر خروج نظامیان امریکا قرار دارد. در چنین فضایی به نظر میرسد این سفر بتواند در تقویت همکاریها گام مهم و مؤثری به شمار رود. نخست وزیر عراق در تهران علاوه بر دیدار با مقامات دولتی مانند رئیس جمهوری، یک ملاقات بسیار مهم داشت. دیدار آقای الکاظمی با مقام معظم رهبری دیداری با اهمیت فوقالعاده بود. در این دیدارها به نظر میرسد علاوه بر موضوعات دوجانبه رایزنیهایی در موضوعات منطقهای و بینالمللی انجام شد که میتواند مبنای مؤثری در همسویی سیاستهای دو کشور در کمک به صلح و ثبات و امنیت منطقهای باشد.
در عین حال گرچه حضور نخست وزیر جدید عراق در ایران اقدامی در چارچوب تقویت مناسبات دو کشور بود؛ شایعاتی درباره اینکه سفر آقای کاظمی به عنوان میانجیگری میان ایران و عربستان سعودی است مطرح شد که با واقعیت همخوانی نداشت. زیرا تجربه تاریخی نشان داده که اساساً تهران و ریاض برای حل منازعات خود هیچ گاه نیازمند میانجیگری نبوده اند.
دولتهای منتخب در عراق همواره تلاش کردهاند تا مناسبات این کشور با کشورهای منطقه را تقویت کنند. سیاست خارجی عراق این است که با کشورهای همسایه رابطه برخوردار با احترام متقابل و رعایت منافع طرفینی داشته باشد. این رویکردی است که جمهوری اسلامی ایران به آن احترام میگذارد و از آن حمایت میکند. با این حال شکی نیست که دولتها و ملتهای ایران و عراق اهمیت ویژه روابط دوجانبهشان را به عنوان دو کشور همجوار و دارای مرز طولانی درک میکنند و از تحتالشعاع قرار گرفتن این رابطه توسط هر اراده خارجی جلوگیری میکنند. این رابطهای است که مسیر تقویت و توسعه آن پایان ندارد.
منبع: روزنامه ایران