در هر برهه انتخاباتی تصمیمات و اظهارنظرهایی به میان میآید که سبب چالشهایی میشود. آینده ای که بیشتر در افق سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ترسیم و تصور می شود. گروه ها و چهره های سیاسی که برخی اظهارات آنها تعبیر به حضور در رقابت ها می شود و برخی دیگر هم به صورت واضح و روشن امکان کاندیداتوری خود را غیرممکن توصیف می کنند. بررسی روزنامهها، تارنماها و خبرگزاریهای داخلی نشان میدهد که رسانههای داخلی به بررسی این انتخابات پرداخته اند.
رسانه های اصلاحطلب
اصلاحات در شورای عالی گامی اول برای ۱۴۰۰
سیدمحمود میرلوحی فعال سیاسی اصلاحطلب، در یادداشتی در روزنامه آرمان ملی نوشت: پارلمان اصلاحات در حال حاضر فقط یک اسم است و بحثی که در خلال آن وجود دارد در این رابطه است که توسط این پارلمان امکانپذیر شود که منتخبین مراکز و استانها در جریان اصلاحات بتوانند متمرکز شوند و به انتخابات راه پیدا کنند، آیا شرایط چنین اقدامی در حال حاضر فراهم است؟ خیر! شاید این یک نسخه مناسبی برای شرایط عادی باشد اما در شرایط فعلی امکان این بحث وجود ندارد؛ البته برخی دوستان اسم پارلمان اصلاحات را مدام به زبان میآورند اما متن فرایض آنها سازوکاری شبیه به شورای عالی است که امروز هم وجود دارد و شاید مکانیزم آن در جزئیات متفاوت باشد. در سال ۹۹ به نظر نمیرسد که امکان شروع و فراهم کردن سازوکار برای چنین تشکلی ایجاد شود چون شرایط کشور از هر نظر غیرعادی است. شاید مجموعه شرایط اقتضا کند گزارش عملکرد شورای عالی سوم جمعبندی شود و اصلاحات لازم صورت بگیرد و برای انتخابات ۱۴۰۰ با همین سازوکار شورای عالی باید آماده شویم و در صحنه حضور پیدا کنیم. بعید است شرایطی که امروز ایران دارد اجازه بدهد که کاری انجام بدهیم که تنگناها و محدودیتهایی که امروز برای شورای عالی به وجود آمده رفع شود و به یک ساختار گسترده و عمیق برسیم چراکه درگیریهای سیاسی و تضادهای درونی جریان اصلاحات و مشکلاتی که کشور درگیر آنهاست این اجازه را نمیدهد.
ناممکنهای انتخاباتی
به گزارش روزنامه اعتماد، قوامی که معتقد است برخلاف آنچه در برخی محافل ترویج میشود، «دولت مسبب اصلی مشکلات کشور نیست»، بر این باور است که «اصلاحطلبان باید در انتخابات ۱۴۰۰ حضور داشته باشند و مصلحت نظام و منفعت ملی در این است که فضا برای ورود جدی جریان اصلاحات به انتخابات فراهم شود. اما مشکل این است که گزینه اصلاحطلبان طبعا مورد تایید قرار نخواهد گرفت و مثل خیلی از مواقع، به چهرههای شاخص جریان ریشهدار اجازه حضور در انتخابات را نخواهند داد.» همزمان با این اظهارات قوامی اما یکی از چند گزینهای که او به عنوان کاندیدای مطلوب از آنها نام برده نیز خود از انتخابات پیش رو و وضعیت اصلاحطلبان در این انتخابات گفته است. صادق زیباکلام که شاید از جمله معدود دفعاتی باشد که نامش به عنوان گزینه مطلوب برای یک انتخابات، آنهم انتخاباتی در سطح ریاستجمهوری مطرح شده، دیروز همچون قوامی با اعتمادآنلاین به گفتوگو نشسته، برخلاف قوامی معتقد است که «اصلاحطلبان اصلا و ابدا نمیتوانند به فکر انتخابات ۱۴۰۰ باشند» چراکه به گفته این استاد علوم سیاسی دانشگاه، «مردم دوم اسفندماه ۹۸ نشان دادند به هیچوجه با رویکرد فعلی جریان اصلاحات موافق نیستند» زیباکلام بر این اساس معتقد است که «تنها چاره اصلاحطلبان بلند کردن پرچم آزادیخواهی است» و آنها اگر ترمیم جایگاه خود نزد افکار عمومی و بدنه اجتماعی هستند، «باید این را بپذیرند که چارهای جز انتقاد از خود ندارند.»
حسن رسولی فعالی سیاسی اصلاحطلب در گفت وگو با روزنامه آفتاب یزد می گوید: بر اساس ماده ۱۰ قانون احزاب، نظارت بر حزبهای سیاسی در ایران بر عهده کمیسیونی مرکب از «نماینده دادستان کل کشور، نماینده شورایعالی قضائی، نماینده وزارت کشور و دو نماینده به انتخاب مجلس شورای اسلامی» است و ثبت و رسمیت آنها نیز در گرو موافقت این کمیسیون قرار دارد. این در حالی است که جایی برای نمایندگان نهادهای غیردولتی و جامعه مدنی در این کمیسیون در نظر گرفته نشده و دست قوه قضائیه و مجریه در موافقت یا مخالفت با تاسیس یک حزب و گروه و تشکل یا ممنوعیت و انحلال آن کاملا باز است. حالا و پس از برگزاری انتخابات مجلس یازدهم و در آستانه انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ که چندماه دیگر برگزار خواهد شد، سخنگوی شورای نگهبان در یک گفت وگو به وضوع از حزبی برگزار شدنِ انتخابات سخن میگوید و از لزوم آن. اگرچه حرف و حدیثها فراوان است و برخی از افراد عملاً منتسب به یک حزب بودن را دلیل ردصلاحیت خود میدانند ـ ادعایی که شورای نگهبان نمیپذیرد و رد صلاحیت شدگان روی آن اصرار دارند! ـ اما بازهم شنیدن حزبی برگزار شدن انتخابات از سخنگوی شورای نگهبان حلاوتی قابل بحث دارد. به طور طبیعی، وقتی انتخابات حزبی باشد، احزاب از لحاظ کمی کاهش پیدا میکند در یکدیگر ادغام میشوند و نهایتاً دو ـ سه حزب فراگیر بیشتر وجود نخواهد داشت و در آن صورت خودِ هویت جمعی و برند حزبی یک شاخصی است که چون تامینکننده اعتبار و منزلت اجتماعی و سیاسی آن حزب است به همه آن موارد توجه میکند تا بتواند ضریب نفوذ بیشتری در افکار عمومی داشته باشد پس به طور طبیعی این قانون با ۴۰۰ حزب اسمی تحقق پیدا نمیکند اما وقتی این دو قانون در هم ادغام میشود و یک حداقلی و حدنصابی برای هوادار تعیین میکند، احزابی که تجانس بیشتری با هم دارند سازمان جبههای خود را به احزاب تبدیل میکنند که فراگیرتر و با پیاگاه رای بیشتری باشد.
شاید اصلاحطلبانی که هیچگاه تایید نمیشدند، ۱۴۰۰ تایید شوند
محسن رهامی فعال سیاسی اصلاح طلب، در گفت و گو با خبرگزاری ایسنا، با اشاره به تاثیر کرونا بر اقتصاد کشور، اظهار کرد: کرونا موجب شده است که بسیاری از کسب و کارها تعطیل و کارمندان و کارگران زیادی بیکار شوند، این بیماری بیشترین فشار را بر طبقات پایین وارد کرده و موجب گسترش نارضایتی شده است و شاید این نارضایتی موجب کاهش مشارکت در انتخابات ۱۴۰۰ شود. برای افزایش مشارکت در انتخابات ۱۴۰۰ ممکن است کسانی که شعارهای پوپولیستی و عوام فریبانه میدهند و حتی برخی اصلاح طلبان که در شرایط عادی هیچ گاه تایید صلاحیت نمیشدند، تایید شوند.
قنبری: جهانگیری همه ویژگیهای یک رئیس جمهور خوب را دارد
داریوش قنبری فعال سیاسی اصلاح طلب، در گفت وگو با سایت خبری نامه نیوز، گفت: «آقای جهانگیری چهره محبوبی است. به نظر من مردم از فداکاریهای جهانگیری در درون دولت آگاه هستند و میدانند که در این شرایط حاد و دشوار اقتصادی که کشور تحت شدیدترین تحریمها قرار دارد، اما در سایه تدبیرها و تلاشهای افراد ایثارگر مثل آقای جهانگیری در درون دولت، دشمن به هدفی که از تحریم داشت، نرسیده است».
کاندیداتوری جهانگیری در ۱۴۰۰ فرصتی است برای اینکه ضمن بازگو کردن مشکلات و مسائل موجود در دولت فعلی و تبیین مناسب واقعیات کشور، تحلیل درستی از اوضاع کشور ارائه شود و مردم هم با عقلانیت و توجه به واقعیت کشور انتخاب درستی انجام دهند.
صادق زیباکلام: مردم دیگر به اصلاحطلبان رأی نمیدهند
به گزارش جماران، صادق زیباکلام، تحلیلگر مسائل سیاسی، درباره ی تکلیف جریان اصلاحات با انتخابات ۱۴۰۰ گفت: اصلاحطلبان اصلاً و ابداً نمیتوانند به فکر انتخابات ۱۴۰۰ باشند زیرا مردم دیگر به اصلاحطلبان رأی نمیدهند و به همین دلیل آنها هیچ شانسی نخواهند داشت. در واقع مردم در دوم اسفند ۹۸ نشان دادند به هیچ وجه با رویکرد فعلی جریان اصلاحات موافق نیستند. به نظر من جبهه اصلاحات باید برای خروج از این شرایط چارهاندیشی کند؛ یعنی اصلاحطلبان باید این را بپذیرند که چارهای جز انتقاد از خود ندارند تا از این طریق دریابند چرا مردم از آنها روی برگرداندند و اصلاحطلبان چرا دیگر چهرههای محبوبی نیستند. در واقع برای این طیف یک راه مانده و آن چیزی جز این نیست که به سمت مردم برگردند.
رسانه های اصولگرا
احتمال کاندیداتوری پزشکیان برای ۱۴۰۰
به گزارش روزنامه خراسان، درحالی که برخی گمانه زنی ها از احتمال حضور مسعود پزشکیان نماینده اصلاح طلب مجلس در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ حکایت دارد، برخی شنیده های خراسان حاکی است که او به طور تلویحی این مسئله را تایید کرده است. پزشکیان نایب رئیس اول مجلس دهم و وزیر سابق بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و از چهره های سرشناس اصلاح طلب است. یک منبع نزدیک به پزشکیان در گفت وگو با خراسان از قوت گرفتن احتمال کاندیداتوری وی خبر داد و افزود : این مسئله احتمالا به زودی اعلام عمومی خواهد شد . در همین حال پزشکیان در جمعی که بر حضور وی در انتخابات ۱۴۰۰تأکید داشتند گفته است: فعلا درحال ارزیابی وضعیت هستم ودر صورتی که به این نتیجه برسم که حضورم در انتخابات ۱۴۰۰ می تواند برای کشور مفید و موثر باشد، اعلام نامزدی خواهم کرد.
غفوری فرد: احتمال رای آوردن چهره جدید در انتخابات ۱۴۰۰ وجود دارد
حسن غفوری فرد عضو جبهه پیروان خط امام و رهبری، در گفت وگویی که با خبرآنلاین داشت از تاثیر کرونا بر سیاست نیز حرف زد و گفت: اگر این بیماری ادامه یابد بر انتخابات ۱۴۰۰ تاثیرگذار خواهد بود. او تاکید می کند رئیس جمهور بعدی باید یک چهره ملی و کاریزماتیک باشد. انتخابات مجلس با انتخابات ریاست جمهوری تفاوت اصولی دارد. انتخابات مجلس بیشتر منطقهای و بومی بوده و انتخابات ریاست جمهوری یک مساله ملی و کشوری است. در مجلس مردم برای یک منطقه نمایندهای را انتخاب میکنند اما در ریاستجمهوری مردم برای تعیین سرنوشت کشور یک نفر را انتخاب میکنند. ما امیدوار هستیم که تا آن زمان مساله کرونا حل شود و مردم با شوق، نشاط و طروات بیشتری در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کنند. اما اگر خدایی نکرده کرونا ادامه پیدا کند ممکن است که به انتخابات لطمه وارد شود. من فکر میکنم هر دو جناح حتما برای انتخاباتریاست جمهوری فعال تر خواهند شد، چون آنجا فقط یک نفر انتخاب میشود. در انتخابات ریاست جمهوری هر دو جناح اصلاحطلب و اصولگرا حتما کاندیداهای مشخص خودشان را خواهند داشت و من یقین دارم که مشارکت مردم در انتخابات ریاست جمهوری بالاتر از انتخابات مجلس خواهد بود.